Να 'μαστε πάλι εδώ... μετά από άλλο ένα "τραγικό" γεγονός (μα δεν είναι ένα, δεν είναι δυο, δεν είναι χίλια εικοσιδυό...) να αναζητούμε ευθύνες στο "σύστημα" και στους "κυβερνώντες" που εμείς ψηφίζουμε (και με το παραπάνω).

Και να σου στο "καπάκι"  οι επίσημες επιβεβαιώσεις από ΠΟΕΔΗΝ, ΕΚΑΒ κλπ: "Οι δομές υγείας όχι μόνο στην Κω αλλά σε πάνω από δέκα τουριστικά νησιά είναι διαλυμένες. Από θαύμα δεν έχουμε περισσότερα θύματα, ειδικά το καλοκαίρι όπου ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται".

Μετά βγαίνουν το ένα πίσω από το άλλο τα ρεπορτάζ "ξαναζεσταμένο φαΐ" αφού από την περιβόητη "πανδημία" παίζανε σωρηδόν τα τραγικά συμβάντα σε μεγάλα περιφερειακά νοσοκομεία του Αγρινίου, της Πάτρας κ.α. αλλά και ακόμα σε πιο κεντρικά στην Αθήνα... "οι υποδομές είναι σε άθλια κατάσταση, σε άλλα δεν υπάρχουν γιατροί, αναισθησιολόγοι, νοσηλευτές, προσωπικό για την καθαριότητα..." (τους μισούς τους διώξανε στο εξωτερικό τους άλλους μισούς τους έβγαλαν σε αναστολή να ζητιανεύουν. τα γράψαμε τα ξαναγράψαμε...)

Πριν λίγες μέρες ένα 4χρονο παιδί από το Καστελλόριζο μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Τουρκίας επειδή δεν μπορούσε να εγκριθεί αεροδιακομιδή με το ΕΚΑΒ και το Πολυδύναμο Κέντρο Υγείας του νησιού δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει το περιστατικό.

Και να ‘ταν το μόνο; Απλά έτυχε να πάρει πανελλαδική (και όχι μόνο) δημοσιότητα, όπως και το συγκεκριμένο περιστατικό με την 63χρονη στην Κω.

Ποια είναι η κατάσταση στη δημόσια υγεία στην Ελλάδα μετά από μια "πανδημία" όπου υποτίθεται απορροφήθηκαν κονδύλια για την υγεία 20 δις ευρώ;

"Σε μεγάλο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης οι προγραμματισμένες εγχειρίσεις ξεπερνούν τις 3.000. Λίστες ντροπής σε μια… σύγχρονη χώρα επειδή υπάρχουν μόλις 7 αναισθησιολόγοι ενώ οι θέσεις είναι περισσότερες από 20.

Ξέρετε τι είπαν σε συγγενείς βαριά αρρώστου στο νοσοκομείο της Χαλκίδας; «Εχετε τη δυνατότητα να τον πάρετε σε νοσοκομείο της Αθήνας και τον κρατάτε εδώ; Θα πεθάνει. Δεν υπάρχουν γιατροί, δεν μπορούν να γίνουν απαραίτητες εξετάσεις…»

Και τον μετέφεραν στην Αθήνα για να επιβιώσει.

Έχει αίσθηση άραγε η κεντρική εξουσία τι συμβαίνει στο νοσοκομείο της Λευκάδας, του Αγρινίου, του Μεσολογγίου ή της Πρέβεζας; Χάος, κι όχι σήμερα ή χθες. Αλλά εδώ και χρόνια.

Για να μη μιλήσουμε βεβαίως για τα ράντζα ακόμη και σε κεντρικά νοσοκομεία...". Η περιγραφή είναι από το in.gr.

Επομένως τι συζητάμε μόνο για την Κω και τα τουριστικά νησιά; Απλά αν "σκάσει" ανάλογο θέμα με τουρίστα (όπως έχουμε ξαναγράψει), θα ξεφτιλιστούμε διεθνώς και τότε ίσως τους "πονέσει" λόγω τουρισμού και οικονομίας. Τώρα, "καρφί δεν τους καίγεται".

Περιμένετε  για παρηγοριά την τρίτη επίσκεψη Μητσοτάκη, Πλεύρη, και της όποιας άλλης (ή άλλου...) Γκάγκα να σας υποσχεθεί για άλλη μια φορά νέο νοσοκομείο που ΘΑ γίνει... (όταν το Ταμείο Ανάκαμψης διαθέτει για την υγεία το 3-4%) και γιατρούς που ΘΑ έρθουν... Ιούλιο-Αύγουστο για διακοπές, με 1.800 ή με 2.800 (βάλτε όσα θέλετε έτσι κι αλλιώς τσάμπα υποσχέσεις είναι) μπόνους.

Τι συζητάμε λοιπόν περί όνου σκιάς;

Οι συχνοί-πυκνοί στοχασμοί "για το νησί του Ιπποκράτη από το οποίο πέρασαν τόσοι πολιτικοί άνδρες που δεν έκαναν τίποτα για το νοσοκομείο και την υγεία" δεν μας καθιστά  όλους εμάς τους απλούς πολίτες-ψηφοφόρους άμοιρους ευθυνών.

Έχει μια πολύ χαρακτηριστική εκκλησιαστική διήγηση που εξηγεί και με το παραπάνω όλα αυτά που περνάμε και θα συνεχίζουμε να περνάμε... (από την οποία ως φαίνεται πέρασε και ως λαϊκή παροιμία με τον χαρακτηριστικό στίχο "τα πορτοκάλια του χωριού γεμίζουνε βαπόρι...):

Αγίου Αναστασίου του Σιναΐτου: "Γιατί ο Θεός επιτρέπει οι “ελέω Θεού” άρχοντές μας, να είναι συχνά ΑΝΑΞΙΟΙ; Και αν είναι “ελέω Θεού”, και “τεταγμένοι από τον Θεό” κατά την Αγία Γραφή, πώς γίνεται να είναι συχνά κατώτεροι πάσης προσδοκίας; Ο Άγιος Αναστάσιος ο Σιναΐτης, μας εξηγεί…

Ερώτηση: Ο Απόστολος Παύλος λέει ότι οι εξουσίες τού κόσμου έχουν ταχθεί από τον Θεό. Πρέπει λοιπόν να δεχθούμε ότι κάθε άρχοντας ή βασιλεύς ή επίσκοπος προχειρίζεται στο αξίωμα αυτό από τον Θεό;

Απόκριση: Ο Θεός λέει στον Νόμο: «Θα σας δώσω άρχοντας σύμφωνα με τις καρδιές σας». Είναι λοιπόν φανερό ότι οι μεν άρχοντες και οι βασιλείς που είναι άξιοι αυτής της τιμής προχειρίζονται στο αξίωμα αυτό από τον Θεό. Οι άλλοι πάλι που είναι ανάξιοι προχειρίζονται κατά παραχώρησιν ή και βούλησιν τού Θεού σε ανάξιο λαό εξ αιτίας αυτής ακριβώς της αναξιότητός των. Και άκουσε σχετικά μερικές διηγήσεις (υπάρχει αντίστοιχη του Προφήτη Δανιήλ με τον δίμετρο "ακατοίκητο" Βασιλιά Σαούλ που έχασε τα γαϊδούρια του πατέρα του...).

Όταν είχε γίνει βασιλεύς ο Φωκάς ο τύραννος και άρχισε εκείνες τις αιματοχυσίες με τον Βονόσο τον δήμιο, υπήρχε κάποιος μοναχός στην Κωνσταντινούπολη, άγιος άνθρωπος, που έχοντας πολλή παρρησία προς τον Θεό, σαν να δικαζόταν με τον Θεό και έλεγε με απλότητα: «Κύριε, γιατί έκανες τέτοιον βασιλέα;» Και τότε, αφού το έλεγε αυτό για αρκετές ημέρες, τού ήλθε φωνή εκ Θεού που έλεγε: «Διότι δεν βρήκα άλλον χειρότερο (τέτοιοι που είστε)».

Ακόμη λοιπόν και το κριτήριο εκλογή των αρχόντων μας, του «Μη χείρον, βέλτιστον» σύμφωνα με το νου και την καρδιά μας έχει μετατραπεί (εκ των πραγμάτων και εκ του "τραγικού" αποτελέσματος) "από το(ν) κακό στο(ν) χειρότερο".

Ας μην παραπονιόμαστε μετά ότι μας φταίνε (πάντα) οι άλλοι...

Zogas_dimitris