ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Κοινωνία Παρ 12 Απρ 2024

«Θέλω να δείξω κι εγώ με τον τρόπο μου τι μπορώ να προσφέρω στο νησί στο κομμάτι που έχω αναλάβει, του τουρισμού, του πολιτισμού και του εθελοντισμού»

Τις απόψεις και τις ιδέες της για τους τομείς που έχει αναλάβει, ήτοι, τουρισμό, πολιτισμό και εθελοντισμό, ανέπτυξε σε συνέντευξή της στον «Σ» η αρμόδια αντιδήμαρχος Ματίνα Βουκελάτου – Χριστοδουλίδη. Παράλληλα, εκφράζει τις απόψεις για μια σειρά ζητημάτων, όπως λ.χ. είναι ο υπερτουρισμός και ο κορεσμός του νησιού καθώς και οι επιπτώσεις τους στις υποδομές μας (νερό, ενέργεια, κ.λ.π.), μας ενημερώνει για την ΚΩΑΝ, την επαναλειτουργία της, το νέο της διοικητικό συμβούλιο και τις προσλήψεις που θα κάνει, για το εάν είναι έτοιμο το νησί να υποδεχτεί τους επισκέπτες του, όπως επίσης για την Επιτροπή Τουρισμού η οποία αναμένεται να συνεδριάσει εντός της εβδομάδας. Δεν παραλείπει δε, να σχολιάσει και το θέμα της φιλαρμονικής.

«Είναι σίγουρα ένα στοίχημα για εμάς αυτή την πενταετία να προβάλουμε το νησί όχι ως ένα νησί το οποίο προσφέρει μόνο διασκέδαση και allinclusive ξενοδοχεία ή φαγητό, αλλά να μπορέσουμε να δώσουμε στον επισκέπτη τις βιωματικές εμπειρίες που μπορεί να δώσει ένας μικρός τόπος, προσπαθώντας να μείνει όσο το δυνατόν γίνεται αυθεντικός» δηλώνει χαρακτηριστικά.

«Επειδή κάθε χρόνο βλέπουμε ότι αυξάνεται το ποσοστό των επισκεπτών μας, δεν γνωρίζω κατά πόσο είναι έτοιμο το νησί να υποστηρίξει το ποσοστό αυτό της αύξησης -  Ο υπερτουρισμός ναι μεν σαν ποσοστό είναι μια θετική εξέλιξη για το νησί, αλλά από την άλλη βλέπουμε ότι έχει και κάποιο αρνητικό αντίκτυπο»

«Είναι θέμα χρόνου η επαναλειτουργία της ΚΩΑΝ και οι προσλήψεις του νέου προσωπικού - Πιστεύω ότι μέσα στον Απρίλη θα είμαστε έτοιμοι»

«Η Επιτροπή Τουρισμού καλώς εχόντων των πραγμάτων θα συνεδριάσει μέσα στην  εβδομάδα, στην οποία θα αναφερθούμε σε προγραμματικές συμβάσεις και τι σκοπεύουμε να κάνουμε φέτος»

«Ο πολιτισμός είναι ένα κομμάτι στο οποίο χρειάζεται δουλειά, θεωρώ ότι χρειάζεται χρόνο για να χτιστεί η δουλειά και να φανεί»

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ερ: Κυρία Βουκελάτου, με δεδομένο ότι, είναι η πρώτη φορά που μιλάμε από τότε που εκλεχθήκατε, πείτε μου, ποιος ήταν ο λόγος που σας οδήγησε να εμπλακείτε με την πολιτική;
Μ.Β.: Η ερώτησή σας είναι πάρα πολύ στοχευμένη. Είπα ότι, αρνούμαι να συμβιβαστώ με την πραγματικότητα που έβλεπα πριν γι αυτό και δήλωσα υποψηφιότητα. Εκτός αυτού,

είμαι κάτοικος της Κω, ζω εδώ και δραστηριοποιούμαι εδώ 10 χρόνια. Έχω την οικογένειά μου εδώ, αγαπώ αυτόν τον τόπο και θέλω να δείξω κι εγώ με τον τρόπο μου τι μπορώ να προσφέρω στο νησί στο κομμάτι που έχω αναλάβει, του τουρισμού, του πολιτισμού και του εθελοντισμού. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να ασχολούνται με τα κοινά του τόπου, διότι δεν καλούνται μόνο να δώσουν ή να προσφέρουν τις ιδέες τους ή οτιδήποτε άλλο τους εκφράζει μέσα στην τοπική κοινωνία, αλλά είναι και αποδέκτες όχι μόνο της κοινής γνώμης, της κοινωνίας και της ικανοποίησης, αλλά πάνω από όλα και της συνεργασίας, της ανάπτυξης των σχέσεων με ανθρώπους μέσα στην ίδια την κοινωνία, δηλαδή, το ότι ζυμώνεται ο κάθε υποψήφιος με τους ανθρώπους της κοινωνίας για το έργο που καλείται να παράγει.
Ερ: Αντιδήμαρχος τουρισμού, πολιτισμού και εθελοντισμού και μάλιστα άμισθη. Όπως λέει ο λαός, πολλά καρπούζια σε μια μασχάλη. Ο κάθε ένας από τους τομείς που αναλάβατε,  είναι τεράστιος, είναι ολόκληρο κεφάλαιο. Πώς θα τα βγάλετε πέρα;
Μ.Β.: Είναι αλήθεια ότι και οι τρεις αυτοί τομείς είναι ξεχωριστοί αλλά είναι και αλληλένδετοι. Ουσιαστικά φέρουν μεγάλο βάρος. Έχουν όμως ένα λαμπρό μέλλον και οι τρεις  θα έλεγα. Είναι κάτι το οποίο είναι πρωτόγνωρο και για μένα, διότι και εγώ πρώτη φορά έχω αναλάβει να ασχοληθώ με τα κοινά. Θεωρώ ότι, μέχρι στιγμής σε όλους τους τομείς και σε ό,τι καλούμαι να αναλάβω το διεκπεραιώνω με επιτυχία. Προσπαθώ να ασχολούμαι εντατικά και με τους τρεις τομείς ανάλογα με τη δράση, την κάθε εκδήλωση που διέπει τον κάθε τομέα. Σίγουρα χρειάζεται μια καλή εξισορρόπηση του χρόνου και των αρμοδιοτήτων για να μπορέσω να ανταπεξέλθω, αλλά έχω όλη την καλή διάθεση και έτσι θα συνεχίσω για να μπορέσω να προσφέρω και να παράξω έργο. Ο τουρισμός από μόνος του είναι ένας τομέας που είναι η υπόθεση όλων των κατοίκων του νησιού, είτε αφορά την καθαριότητα, είτε τη μαρίνα, τη Σένγκεν και το λιμάνι, είτε αφορά τα χωριά. Από την άλλη πλευρά έχουμε τον πολιτισμό. Είναι ένα κομμάτι στο οποίο χρειάζεται δουλειά, θεωρώ ότι χρειάζεται χρόνο για να χτιστεί η δουλειά και να φανεί. Έχει ένα λαμπρό μέλλον και σίγουρα θεωρώ ότι για το προσεχές καλοκαίρι όπου ετοιμαζόμαστε κιόλας να διοργανώσουμε την εκδήλωση των θερινών Ιπποκρατείων, θα πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε ικανοί να καλύψουμε ένα μεγάλο φάσμα από τις προτιμήσεις της κωακής κοινωνίας, είτε αυτές προέρχονται από τοπικούς, πολιτιστικούς ή αθλητικούς συλλόγους, είτε προέρχονται από σχήματα τα οποία είναι εκτός Κω.
Ερ: Είναι πολύ νωρίς, μόλις τρεις μήνες που έχετε αναλάβει αυτή τη θέση. «Ταμείο» θα κάνουμε στο τέλος του χρόνου για να δούμε τι καταφέρατε. Όμως, θα ήθελα να μας πείτε τα σχέδιά σας. Όντας ξενοδόχος, γνωρίζετε από μέσα που «πονάει» ο τουρισμός. Για παράδειγμα, ακούμε όλο και συχνότερα ότι, ο μαζικός τουρισμός ναι μεν προσφέρει, αλλά η τοπική αγορά δεν επωφελείται αναλόγως.

Μ.Β.: Έχουμε δει ότι το μοντέλο του μαζικού τουρισμού τα τελευταία χρόνια είναι αρκετά έντονο στην Κω, διότι η Κως με τις πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες που έχει, δεν δύναται να δουλέψει και χωρίς αυτό το μοντέλο. Κάτι στο οποίο εγώ επιμένω και έχω τοποθετηθεί από την αρχή, πέραν από το στόχο που έχουμε εδώ και χρόνια για την επιμήκυνση της εποχικότητας, είναι η ανάδειξη του πολιτισμικού πλούτου, του τουριστικού πλούτου και γενικότερα του νησιού μέσα από τις μορφές του εναλλακτικού τουρισμού. Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού είναι μια τάση η οποία πάντοτε υπήρχε, απλώς δεν είχε δοθεί η κατάλληλη βαρύτητα για να αναδειχθούν.
Για παράδειγμα στην Κω, υπάρχει μια τεράστια πολιτισμική κληρονομιά με τον Ιπποκράτη, οπότε μπορούμε να αναδείξουμε τον ιπποκρατικό τουρισμό, τα θερμά, ο ποδηλατικός τουρισμός υπάρχει ήδη αλλά υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης, τη γαστρονομία, τον θαλάσσιο τουρισμό, διότι έχουμε μια μαρίνα η οποία είναι και βραβευμένη, όπως επίσης και το λιμάνι και τα υπόλοιπα λιμάνια των χωριών, στα οποία ετοιμάζεται κάποιο έργο.
Είναι σίγουρα ένα στοίχημα για εμάς αυτή την πενταετία να προβάλουμε το νησί όχι ως ένα νησί το οποίο προσφέρει μόνο διασκέδαση και allinclusive ξενοδοχεία ή φαγητό, αλλά να μπορέσουμε να δώσουμε στον επισκέπτη τις βιωματικές εμπειρίες που μπορεί να δώσει ένας μικρός τόπος, προσπαθώντας να μείνει όσο το δυνατόν γίνεται αυθεντικός, προσφέροντας έτσι μια αυθεντική εμπειρία μέσα από τον οινοτουρισμό, τις επισκέψεις στα οινοποιεία, στα ελαιοτριβεία, στο μελισσοκομείο. Να επισκέπτονται το Ασκληπιείο, το Ιπποκράτειο Ίδρυμα για το οποίο γίνεται μια ιδιαίτερη προσπάθεια να αναδειχθεί το έργο και φέτος έχει στον εξωτερικό του χώρο αρκετά μεγάλο βοτανικό κήπο και είναι μια προσπάθεια την οποία έχουμε βάλει και αυτή φέτος ως στόχο να ενημερώνονται οι επισκέπτες και να επισκέπτονται εκτός από το Ασκληπιείο και το Ιπποκράτειο Ίδρυμα και σίγουρα πέρα από αυτά, να υπάρχουν εκδηλώσεις απογευματινές - βραδινές και να μπορεί ο επισκέπτης να βγαίνει έξω από το ξενοδοχείο όχι μόνο για να απολαύσει τον ήλιο και τη θάλασσα πηγαίνοντας βόλτα με το ποδήλατο, αλλά να μπορεί να δει για παράδειγμα ένα event με τη φιλαρμονική του δήμου, μια συναυλία σε μια πλατεία, ένα φεστιβάλ χορού, ένα μουσικό φεστιβάλ σε ανοιχτό κοινό για να μπορεί να μένει μέχρι αργά εκτός ξενοδοχείου και να μπορεί να απολαύσει και τα απογευματινά-βραδινά  δρώμενα.
Τελευταίως θα προσέθετα και την καθαριότητα. Είναι ένα θέμα που πονάει, που πονάει γενικότερα σε όλη την Ελλάδα, όχι μόνο στο νησί της Κω. Δυστυχώς χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια. Βέβαια γνωρίζουμε όλοι ότι υπάρχει υποστελέχωση από την πλευρά του δήμου, αλλά θα ήθελα να προσθέσω και το εξής ως ξενοδόχος. Σίγουρα η κάθε επιχείρηση δεν περιμένει απόλυτα τη συμμετοχή του δήμου στην καθαριότητα της προβολής του χώρου του. Σαφώς και μπορούμε και από μόνοι μας, παρόλο που γνωρίζουμε ότι πληρώνουμε τα τέλη και ούτω καθεξής στο δήμο, μπορούμε να κάνουμε και από μόνοι μας μια προσπάθεια έστω τον χώρο που περιβάλλει την επιχείρησή μας να τον διατηρήσουμε καθαρό.
Ερ: Το να διατηρούνται καθαροί οι κοινόχρηστοι χώροι είναι βασική υποχρέωση του δήμου, αλλά και του καθ’ ενός από εμάς. Είναι θέμα πολιτισμού. Αναφερθήκατε στο allinclusive και σε σειρά δράσεων τις οποίες έχουμε ξανακούσει παλιότερα, αλλά δεν έχουν υλοποιηθεί.
Μακάρι να τις καταφέρετε. Θέλω όμως τη θέση σας σε ένα ζήτημα που επισημαίνουν πολλοί φορείς και αφορά στο ότι το νησί μας έχει φρακάρει από κλίνες. Κάθε χρόνο επιβαρύνονται όλο και περισσότερο οι υποδομές του, εξαντλούνται τα αποθέματα νερού, κ.λ.π.

Μ.Β.: Συμφωνώ απόλυτα με τη συγκεκριμένη άποψη και η δική μου γνώμη είναι ότι θα έπρεπε κάποια στιγμή να υπάρχει ένας φραγμός, να υπάρχει κάποιος περιορισμός σ’ αυτό,  διότι πραγματικά, επειδή κάθε χρόνο βλέπουμε ότι αυξάνεται το ποσοστό των επισκεπτών μας, δεν γνωρίζω κατά πόσο είναι έτοιμο το νησί να υποστηρίξει το ποσοστό αυτό της αύξησης στο επίπεδο του νερού, του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς επίσης και στο επίπεδο της παροχής υπηρεσιών. Όταν, για παράδειγμα, βλέπουμε ότι την ίδια στιγμή στην περιοχή της ζώνης Σένγκεν φτάνουν δύο χιλιάδες άτομα ημερησίως και έχουν πέντε ώρες για να επιστρέψουν στο μέρος από όπου ήρθαν, είναι κατανοητό ότι είτε έχουμε 5 άτομα ως διοικητικό προσωπικό είτε 10, ο χρόνος που έχουν να διαθέσουν στην πόλη θα μειωθεί στο ελάχιστο. Δηλαδή, ο υπερτουρισμός βλέπουμε ότι, ναι μεν σαν ποσοστό είναι μια θετική εξέλιξη για το νησί, αλλά από την άλλη βλέπουμε ότι έχει και κάποιο αρνητικό αντίκτυπο που αυτό θα πρέπει σίγουρα να το ζυγίσουμε για να δούμε με τα καινούργια δεδομένα και με τα δεδομένα που γεννιούνται χρόνο με το χρόνο, πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα προβλήματα που αυτή τη στιγμή ίσως αρχίζουμε να τα βλέπουμε, αλλά στο μέλλον θα είναι εντονότερα, όπως είναι το νερό και το ρεύμα.
Ερ: Άρα, Συμφωνείτε και με την άποψη που εκφράζει ένας από τους παλαιότερους τουριστικούς πράκτορες ο Σταμάτης Βουκουβαλίδης ότι, ο τουρισμός είναι θέμα ποιότητας όχι αριθμών.
Μ.Β.: Ναι, συμφωνώ απόλυτα.
Ερ: Κυρία Βουκελάτου, ο φετινός προϋπολογισμός για όλο αυτό το πακέτο που έχετε, κύρια για τουρισμό και πολιτισμό, σε ποιο ύψος είναι βρίσκεται;
Μ.Β.: Όπως γνωρίζετε, υπάρχει η αναπτυξιακή ΚΩΑΝ, η οποία πολύ σύντομα θα συνεδριάσει με το πρώτο διοικητικό συμβούλιο για τον τουρισμό, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται περίπου στις 400.000 ευρώ.

Ερ: Πώς εμπλέκεται η ΚΩΑΝ εδώ; Είναι ένα ερώτημα που θέλω να το εξειδικεύσουμε πιο κάτω.  

Μ.Β.:  Γνωρίζετε ότι υπάρχει το Γραφείο Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής, το οποίο από τη στιγμή που έχει συσταθεί η ΚΩΑΝ δεν εμπλέκεται με χρηματικά ποσά.
Ουσιαστικά καθορίζει κάποιες επισκέψεις, βραβεύσεις πελατών, ξεναγήσεις δημοσιογράφων και γενικότερα οτιδήποτε αφορά την τουριστική προβολή του νησιού, αλλά όλες οι προγραμματικές συμβάσεις οι οποίες κατατίθενται και περνούν από την έγκριση του ΕΟΤ, ουσιαστικά υλοποιούνται μέσω της ΚΩΑΝ.
Ερ: Η οποία δεν έχει δημιουργήσει την πολυαναμενόμενη Διεύθυνση Τουρισμού. Αντ’ αυτού, έχουμε την Επιτροπή Τουρισμού, η οποία απ’ ότι γνωρίζω, δεν έχει συνεδριάσει.

Μ.Β.: Η Επιτροπή Τουρισμού καλώς εχόντων των πραγμάτων θα συνεδριάσει μέσα στην  εβδομάδα, στην οποία θα αναφερθούμε σε προγραμματικές συμβάσεις και τι σκοπεύουμε να κάνουμε φέτος, θα ψηφιστούν τυπικά για να πάρουμε την έγκριση του ΕΟΤ και να μπορέσουμε να τις υλοποιήσουμε μέσω της ΚΩΑΝ. Η ΚΩΑΝ είναι θέμα χρόνου να συσταθεί. Θα έλεγα, όχι με απόλυτη σιγουριά, εντός του μήνα, διότι υπάρχουν και κάποιες ανειλημμένες υποχρεώσεις που προκύπτουν και καμιά φορά υπάρχει κάποια καθυστέρηση. Σίγουρα έχουμε αργήσει, αλλά επειδή άργησε και η αναμόρφωση του προϋπολογισμού, καταλαβαίνετε ότι καθυστέρησαν όλα με τη σειρά τους.
Ερ: Τελικά, Διεύθυνση Τουρισμού θα δημιουργηθεί;

Μ.Β.: Η ΚΩΑΝ είναι θέμα χρόνου να ξεκινήσει την επαναλειτουργία της. Τα μέλη θα είναι 13 και θα είναι αυτά που θα εκτελούν όλες τις προγραμματικές συμβάσεις που αφορούν την τουριστική προβολή του νησιού γενικότερα, με τις επί μέρους κατευθύνσεις, και υπάρχει και η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής όπου μπορούν να συζητηθούν όλα τα θέματα.

Ερ: Το θέμα είναι πότε θα δημιουργηθεί αυτός ο φορέας και πώς θα στελεχωθεί.

Μ.Β.: Εν ευθέτω χρόνω. Είναι θέμα χρόνου να ξεκινήσουν οι προσλήψεις του νέου προσωπικού. Από ότι ενημερώθηκα, έχουν κάνει τις διαδικασίες για την «μεταγραφή» υπαλλήλων από τις τεχνικές υπηρεσίες στην ΚΩΑΝ και περιμένουν απάντηση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Πιστεύω ότι μέσα στον Απρίλη θα είμαστε έτοιμοι.

Ερ: Αλλάζουμε θέμα. Ο συνάδελφός σας Ηλίας Σιφάκης, επιστρέφοντας από την έκθεση του Βερολίνου, ανέφερε σε σχετικό δελτίο τύπου ότι, θα σας ζητήσει να συγκαλέσετε σύσκεψη με όλους τους φορείς για να μιλήσετε για όλα αυτά που συζητάμε.

Μ.Β.: Στη συνεδρίαση που θα κάνουμε ως Επιτροπή Τουρισμού, θα είναι όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων.
Ερ: Για τον πολιτισμό ποια είναι τα σχέδιά σας και σε ποιο ύψος ο προϋπολογισμός;

Μ.Β.: Στα σχέδιά μου είναι να προτείνω τη σύσταση Επιτροπής Πολιτισμού, διότι αυτό έχω ενημερωθεί ότι υπήρχε και παλιότερα και τώρα με την κατάργηση του ΔΟΠΑΒΣ καταλαβαίνετε ότι θα ήταν πολύ εύλογο να έχω και εγώ κάποια βοήθεια και να έχω κοντά μου ανθρώπους και συνεργάτες οι οποίοι γνωρίζουν το κομμάτι αρκετά καλά σε βάθος και να έχουν και κάποια καλλιτεχνική φλέβα για να δούμε τις προτάσεις που θα κατατεθούν μέχρι τέλος του μήνα. Όσον αφορά τον προϋπολογισμό του πολιτισμού, είναι σε πάρα πολύ καλά επίπεδα, καλύτερα από τα περσινά, οπότε θεωρώ ότι, εάν χειριστούμε ανάλογα τα ποσά και με τις διαδικασίες που μας επιτρέπονται είτε με απευθείας αναθέσεις, είτε με διαγωνισμούς, σίγουρα θα έχουμε ένα πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα για τα καλοκαιρινά θερινά ιπποκράτεια που είναι η προσεχής μεγάλη εκδήλωση.
Ερ: Ας ελπίσουμε ότι ο πολιτισμός δεν θα εξαντληθεί στα Ιπποκράτεια…

Μ.Β.: Όπως έχω ξαναπεί, επειδή και η Κως είναι ένα νησί το οποίο καταβάλλει προσπάθειες και είναι κρίμα να χαθεί η αίγλη που έχει είτε από τουριστικής φύσεως είτε από πολιτισμικής απόψεως, διότι αναφέρομαι στα θέματα που αφορούν εμένα, έχω δηλώσει ξεκάθαρα ότι, είμαι και εγώ διατεθειμένη να προσφέρω όσο μπορώ και όπως μπορώ, διότι κι εγώ θέλω κάθε μήνα να γίνονται τέτοιου είδους πολιτιστικά δρώμενα στο νησί μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο νησί μας κατοικούν Κώοι πολίτες όλο το χρόνο.
Ερ: Θα αδράξω την ευκαιρία, μιας και μιλήσατε για τους κατοίκους του νησιού μας, να σας ρωτήσω το εξής: Πώς συνδυάζεται από τη μια πλευρά η Κως των εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών, των πολυτελών ξενοδοχείων κ.λ.π. και από την άλλη τα συσσίτια της μητρόπολης να έχουν φτάσει στα 500 ημερησίως;  Δηλαδή, ότι υπάρχουν 500 συμπολίτες μας που δεν έχουν ένα πιάτο φαγητό την ημέρα; Ως νέος άνθρωπος, πώς το εισπράττετε;
Μ.Β.: Κοιτάξτε, όταν μιλάμε για ένα τέτοιο τουριστικό προορισμό με μια τέτοια αξιόλογη, δυναμική και εξαιρετική παρουσία στο όχι μόνο στο Νότιο Αιγαίο αλλά και σε όλη την Ελλάδα, είναι λυπηρό να ακούει κανείς ότι καθημερινά 500 άνθρωποι οι οποίοι ζουν στο νησί μας δεν έχουν φαγητό ή ακόμη κάποιοι και στέγη. Είναι κάτι λυπηρό και ειδικά εγώ που προσωπικά ασχολούμαι χρόνια με τον εθελοντισμό και προσπαθώ κατά καιρούς να βοηθάω με τον τρόπο μου, να φροντίζω τα άτομα αυτά τα οποία στερούνται τροφή ή εργασία να μπορούν να επανενταχθούν στην κοινωνία, μέσα σε ένα καινούργιο πλαίσιο εργασίας για να μπορούν να αντεπεξέλθουν μόνοι τους. Διότι το να βοηθάμε δίνοντας τροφή ή στέγη σε κάποιον άνθρωπο, φυσικά και κάνουμε κάποιο καλό για τον ίδιο διότι τον
ελαφρύνουμε από κάποια κατάσταση δυσάρεστη που βιώνει, όμως διαιωνίζουμε το πρόβλημά του. Οπότε, το πιο σωστό και μιλώντας κιόλας για εθελοντισμό στα πλαίσια της αλληλεγγύης, είναι να φροντίσουμε αυτός ο άνθρωπος να επανενταχθεί.

Ερ: Υπάρχουν αυτά τα περιθώρια στο δήμο μας για επανένταξη όπως λέτε;

Μ.Β.: Υπάρχουν. Τουλάχιστον θα μπορούσα να πω με σιγουριά, αν όχι για όλους, για ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς τουλάχιστον τους καλοκαιρινούς μήνες που γνωρίζουμε ότι η ζήτηση εργασίας είναι πολύ υψηλότερη από ότι στα επίπεδα του χειμώνα.
Όταν μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι για τον άλφα βήτα λόγο έμειναν εκτός εργασίας ή εκτός στέγης, πρέπει να σκεφτόμαστε ότι θα μπορούσαμε να βρισκόμαστε εμείς στη θέση τους. Θεωρώ ότι μια λύση θα είναι την περίοδο που ανανεώνονται οι συμβάσεις εργασίας για το διοικητικό προσωπικό του δήμου σε κάποιες θέσεις – ο δήμος το έχει ήδη κάνει, έχει προσλάβει ανθρώπους και σίγουρα είναι αρωγός σε μια τέτοια προσπάθεια - 
που προκηρύσσονται, να παίρνουν μέρος για να μπορέσουν να εργαστούν στο δήμο.
Ερ: Δεν ξέρω εάν το γνωρίζετε, αλλά πριν από δυο χρόνια, τον Ιούλιο του 2022, αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο την αγορά ακινήτου για να δημιουργήσει ένα πολύ κέντρο αθλητισμού πολιτισμού. Πού βρίσκεται η υπόθεση;

Μ.Β.: Ήρθε απορριπτική απάντηση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, χωρίς να είναι ελλιπής ο φάκελος ή να συμβαίνει κάτι.

Ερ: Μάλιστα. Θέλω την άποψή σας για ένα θέμα που μας ταλανίζει. Αυτό της φιλαρμονικής. Παραιτήθηκε ο επί σειρά πολλών ετών μαέστρος Θανάσης Πουλιού και εκεί που είχαμε δύο φιλαρμονικές και ζητάγαμε τη δημιουργία και τρίτης, μείναμε με μία!!! Τι θα πρωτοκάνει ένας μαέστρος για όλο το νησί; Ποια η άποψή σας, μιας και το θέμα αφορά στον πολιτισμό.

Μ.Β.: Καταλαβαίνετε και εσείς ότι βρισκόμαστε και εμείς ως δήμος σε μια δυσάρεστη θέση να αντιμετωπίσουμε μια νέα κατάσταση για την οποία δεν είχαμε προβλέψει ότι θα προέκυπτε αν μη τι άλλο, τόσο σύντομα.
Ερ: Θα μου επιτρέψετε να σας διακόψω. Ο κ. Πουλιού είχε γνωστοποιήσει πολύ καιρό πριν την πρόθεσή του να παραιτηθεί, από πέρσι αν θυμάμαι καλά, κάνοντας γνωστούς και τους λόγους, τους οποίους να σημειώσουμε, ουδείς ανέτρεψε, ζητώντας από τον δήμαρχο να προκηρύξει τη θέση, κάτι το οποίο του είχε υποσχεθεί. Επιπλέον, όπως γνωρίζετε, παρέτεινε την παραμονή του περιμένοντας αυτήν ακριβώς την κίνηση η οποία τελικά δεν έγινε. 

Μ.Β.: Αυτό το γνωρίζω, εμείς όμως από την πλευρά μας δεν γνωρίζαμε ότι θα είχαμε μια ξαφνική δεύτερη παραίτηση η οποία προκάλεσε ένα μεγάλο κενό πριν την παρέλαση της 7ης και της 25ης Μαρτίου, οπότε, για να μπω κατευθείαν στο θέμα σας και στην ερώτησή σας είναι κάτι που θα το δείξει ο χρόνος, διότι αυτή τη στιγμή ο κύριος Γκαναβούρας ως αρχιμουσικός έχει αναλάβει και την πόλη, αλλά συνεχίζει να κάνει και μαθήματα στα χωριά. Προσπαθεί να μοιράσει τις μέρες, έχει βγει και κάποια ανακοίνωση και για τις εγγραφές, αλλά και για τα ωράρια των μαθημάτων. Θεωρώ ότι μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποια άμεση εξέλιξη σε αυτό το κομμάτι. Είναι κάτι όμως που θα το ξανασυζητήσουμε στο μέλλον για να δούμε πώς θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια άκρως οργανωμένη, φιλαρμονική και από τι γκρουπ θα αποτελείται.
Ερ: Εν πάσει περιπτώσει, θα περιμένουμε να δούμε εάν ο δήμαρχος προκηρύξει τη θέση όπως είχε δηλώσει, ελπίζοντας ταυτόχρονα και στη δημιουργία και τρίτης φιλαρμονικής. Πάμε σε άλλο θέμα, αυτό της ετοιμότητας της πόλης μας να υποδεχτεί τους επισκέπτες της. Είναι έτοιμη η πόλη κυρία Βουκελάτου; Απευθύνομαι και στην πολιτικό Βουκελάτου, αλλά και στην ξενοδόχο.

Μ.Β.: Κοιτάξτε, το εργατικό δυναμικό είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο μας καίει τα τελευταία χρόνια. Φέτος ανοίξαμε ως προορισμός την τουριστική σεζόν 24 Μαρτίου, που σχετικά για ένα νησί όπως είναι η Κως δεν είναι σχετικά νωρίς. Γίνεται μια προσπάθεια κάθε χρόνο έστω μία εβδομάδα νωρίτερα ή αργότερα από την καθιερωμένη σεζόν να υπάρχει μια μικρή υποτυπώδης επέκταση, όμως βλέπουμε ότι και οι ίδιες οι επιχειρήσεις κινούνται πάρα πολύ αργά στο κομμάτι αυτό, δηλαδή περιμένουν πέραν από την πρώτη, δεύτερη εβδομάδα να δουν λίγο παραπάνω κόσμο για να έχουν το κίνητρο να ανοίξουν.

Ερ: Δηλαδή, το ότι δεν είναι έτοιμο το νησί οφείλεται στις επιχειρήσεις;

Μ.Β.: Όχι μόνο σε επιχειρήσεις, διότι και εγώ προσωπικά που έχω επιχειρήσεις το βλέπω. Σίγουρα πάντα κάνουν κάποιοι την αρχή και σιγά σιγά λαμβάνοντας υπόψη την καθημερινή αύξηση των επισκεπτών πράττουν ανάλογα. Χρειάζεται μια κοινή συνεργασία και του δήμου και των επιχειρήσεων για να μπορούμε να δούμε κάποιο αποτέλεσμα.

Ερ: Αυτή η συνεργασία, εκ του αποτελέσματος, δεν υπήρξε.

Μ.Β.: Για φέτος θεωρώ ότι αργήσαμε, αλλά τουλάχιστον μπορούμε να δουλέψουμε στο κομμάτι που αφορά το τέλος της σεζόν, όπως είναι οι πρώτες μέρες του Νοέμβρη.
Εμείς από πλευράς μας ως δήμος και σε συνάντηση που κάναμε με την κυρία έπαρχο και με τον ΣΕΠΕ, ζητήσαμε και παρακαλέσαμε εάν μπορούν να μας στείλουν μια λίστα με τα καταστήματα τα οποία θα είναι ανοιχτά, είναι ήδη ανοιχτά ή πρόκειται να ανοίξουν από τέλος Μαρτίου για να μπορεί να υπάρχει και κάποια υποτυπώδης ενημέρωση και ζητήσαμε την στήριξή τους σε αυτό, διότι γνωρίζετε ότι ο δήμος από μόνος του ναι μεν θα φροντίσει για την καθαριότητα του νησιού για κάποιες άλλες δραστηριότητες…

Ερ: Αυτό ήταν το ερώτημά μου, δηλαδή, πόσο έτοιμο είναι το νησί τουλάχιστον από πλευράς εμφάνισης.
Μ.Β.: Κοιτάξτε, γίνεται κάποια προσπάθεια, αλλά εφόσον υπάρχει υποστελέχωση με τα προβλήματα του δήμου, σίγουρα δεν φαίνεται ιδιαίτερα προς τα έξω, γι αυτό ακούμε και κάποια παράπονα, αλλά νομίζω ότι είναι θέμα χρόνου να ετοιμαστούμε. Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα που ζούμε, να τα λέμε και αυτά, είμαστε λίγο πολύ της τελευταίας στιγμής. Περιμένουμε να δούμε τους πρώτους επισκέπτες για να βάλουμε την αρχή.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Zogas_dimitris