Κοινωνία Παρ 19 Ιουλ 2024

Έφυγε χωρίς άδεια ο Καρδιολόγος, την οποία είχε αιτηθεί στη διοίκηση – Για αποπομπή του Καρδιολόγου από το ΕΣΥ κάνει λόγο ο Η. Χρυσόπουλος

Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης στην τηλεδιάσκεψη με διοίκηση νοσοκομείου, Θ. Νικηταρά, Κ. Γαβαλά, Δ. Τελλή, Π. Αβρίθη και Α. Χρυσόπουλο - Την ερχόμενη εβδομάδα το νομοθέτημα του υπουργού Υγείας για τους ιδιώτες γιατρούς

Έκρυθμη η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ του μοναδικού Καρδιολόγου του νοσοκομείου μας Δημήτρη Βλάχου και της διοίκησης του ιδρύματος.

Ο κ. Βλάχος είχε ζητήσει άδεια ενός μήνα για προσωπικούς λόγους, η διοίκηση την αρνήθηκε, προτείνοντάς του άδεια μόνο δέκα ημερών με την προϋπόθεση να περιμένει μέχρι να έρθει αντικαταστάτης Καρδιολόγος, τον οποίο είχε εξασφαλίσει.

Σε νέο έγγραφο του γιατρού να του δοθεί άδεια ή άλλως παραιτείται, η διοίκηση αρνήθηκε με αποτέλεσμα ο γιατρός να αναχωρήσει για την Αθήνα.

«Εάν το έχει πράξει αυτό, δηλαδή έφυγε χωρίς να του έχει χορηγηθεί άδεια, σας διαβεβαιώνω ότι, ο κ. Βλάχος θα αποπεμφθεί από το ΕΣΥ και θα φροντίσω εγώ προσωπικά γι αυτό» δήλωσε στον «Σ» ο υποδιοικητής Η. Χρυσόπουλος.

Ως είναι φυσικό, αναμένουμε την αντίδραση του γιατρού.

Κατά τα λοιπά, αποφασισμένος να φέρει νομοθέτημα που θα αφορά στους ιδιώτες γιατρούς, δήλωσε ο υπ. Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στην τηλεδιάσκεψη με τοπικούς παράγοντες. «Στα συνταγματικά πλαίσια και μέσα από θεσμικές διατάξεις που ήδη υπάρχουν, θα επιβληθούν ή θα παρθούν τέτοιες αποφάσεις, τις οποίες  κανένας ποτέ δεν θα αλλάξει» δήλωσε ο υπουργός.

Η διοίκηση δεν ενέκρινε ένα μήνα άδεια στον Καρδιολόγο, ο οποίος, για προσωπικούς λόγους όπως ανέφερε στο αίτημά του, έφυγε από την Κω χωρίς έγκριση αδείας

Η. Χρυσόπουλος: «Θα αποπεμφθεί από το ΕΣΥ ο κ. Βλάχος»

Τι ειπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη με Άδωνι Γεωργιάδη – Την ερχόμενη εβδομάδα το νομοθέτημα για τους ιδιώτες γιατρούς

Έκρυθμη εκτιμάται ότι είναι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ του Καρδιολόγου του νοσοκομείου μας Δημήτρη Βλάχου και της διοίκησης του ιδρύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Σ», ο Καρδιολόγος διέκοψε τον περασμένο Φεβρουάριο την γονική άδεια που είχε λάβει από το περασμένο καλοκαίρι προκειμένου να εξυπηρετήσει τις αυξημένες ανάγκες της κλινικής, ενώ του υπολείπονταν ακόμα ένας μήνας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Βλάχος είχε ενημερώσει πριν από δύο μήνες τη διοίκηση ότι θα χρειαστεί άδεια από 16 Ιουλίου έως 16 Αυγούστου, αφού εκτιμάται πως την συγκεκριμένη περίοδο η «κίνηση» στην Καρδιολογική κλινική είναι ιδιαίτερα μειωμένη, με την διοίκηση να απαντά  αρνητικά στο αίτημά του στο παρά πέντε. Ήτοι, μια ημέρα πριν ξεκινήσει η άδειά του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, την Τρίτη, 16/7/2024, να αποστείλει ο Καρδιολόγος στη διοίκηση επιστολή μέσω της οποίας τους ενημέρωσε πως, εάν δεν υπογράψουν την άδειά του θα παραιτηθεί. Η άδεια δεν υπογράφτηκε και ο κ. Βλάχος αναχώρησε για την Αθήνα.

Τι απαντά η διοίκηση

Σύμφωνα με τον υποδιοικητή Ηλία Χρυσόπουλο, ο κ. Βλάχος όντως επέστρεψε αρχές Φεβρουαρίου στο Νοσοκομείο, ενώ του υπολειπόταν ένας ακόμα μήνας γονικής άδειας. Κατά τη διάρκεια δε, της γονικής άδειας, ο κ. Βλάχος ανταποκρινόταν όταν υπήρχε ανάγκη. «Οφείλω να πω ότι, ο άνθρωπος ήταν μόνος του και κρατούσε την Καρδιολογική μόνος του. Αυτή είναι η αλήθεια» μας είπε ο κ. Χρυσόπουλος.

Τι έγινε όμως με το αίτημα της άδειας;

«Το έγγραφο του αιτήματος της αδείας του κ. Βλάχου για 16/7 με 16/8, ήρθε στη διοίκηση πριν από δέκα ή δώδεκα ημέρες. Η απάντηση της διοίκησης ήταν ότι, αυτή τη στιγμή οι ανάγκες του νοσοκομείου δεν επιτρέπουν να χορηγηθεί άδεια και παρακαλούμε, εφόσον η διοίκηση έχει εξασφαλίσει αντικαταστάτη Καρδιολόγο και βρισκόμαστε σε διαδικασία να έρθει Καρδιολόγος έστω για δέκα ημέρες, θα λάβετε μια άδεια δέκα ημερών».

Στο ερώτημά μας, τι θα γίνει τώρα που ο Καρδιολόγος έφυγε χωρίς να έχει υπογραφεί η άδειά του, ο κ. Χρυσόπουλος δήλωσε: «Δεν το γνωρίζω. Εάν το έχει πράξει αυτό, δηλαδή έφυγε χωρίς να του έχει χορηγηθεί άδεια, σας διαβεβαιώνω ότι, ο κ. Βλάχος θα αποπεμφθεί από το ΕΣΥ και θα φροντίσω εγώ προσωπικά γι αυτό».

Αφού επισημάναμε πως, θα δοθεί η δυνατότητα, ως οφείλουμε, στον κ. Βλάχο να δώσει τις δικές του απαντήσεις, αναφέραμε στον κ. Χρυσόπουλο πως, όπως έχουμε πληροφορηθεί, ο Καρδιολόγος ζήτησε την συγκεκριμένη περίοδο άδεια διότι δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη «κίνηση» η κλινική.
«Ποιος το λέει αυτό; Προχθές είχαμε έμφραγμα, χθες το ίδιο, είχαμε κάποιο ισχαιμικό επεισόδιο. Επειδή η ανθρωπογεωγραφία των τουριστών αυτήν την περίοδο είναι κυρίως νέοι, έχουμε λιγότερα περιστατικά; Συμπολίτης μας είχε πάθει ισχαιμικό επεισόδιο, κινδύνευε να χάσει τη ζωή του και ο κ. Βλάχος σηκώθηκε κι έφυγε από το νοσοκομείο» απάντησε.

Ερ: Αυτό που λέτε είναι πολύ σοβαρό. Πέραν τούτου, έχω την πληροφορία πως, ο συγκεκριμένος συμπολίτης μας επέστρεψε σπίτι του την ίδια ημέρα.

Απ: Τον ετοιμάζαμε για να τον διακομίσουμε στη Ρόδο. Απλούστατα μας είπε ότι νοιώθει κάπως καλύτερα και θα το δει από μόνος του. Όμως, δεν όφειλε ο Καρδιολόγος να πάει να τον δει; Έπρεπε να πάρουμε τον Καρδιολόγο στη Ρόδο να μας δώσει οδηγίες;

Ερ: Ήταν τόσο δύσκολο να του δοθεί αυτή η άδεια; Την ήθελε για προσωπικούς λόγους.

Απ: Το εάν είναι δύσκολο το να δοθεί άδεια σε έναν γιατρό τους μήνες αιχμής, δηλαδή, Ιούλιο – Αύγουστο, το αντιλαμβάνεται ο καθένας. Σε μια περίοδο που έχεις 130.000 πληθυσμό στο νησί, δεν νομίζω ότι δίνεις άδεια στον μοναδικό Καρδιολόγο του νοσοκομείου. Αν το κάνεις αυτό, είσαι, το λιγότερο, ανεύθυνος. Όμως, όπως σας είπα πριν, δεν αρνηθήκαμε την άδεια. Ο κ. Βλάχος είχε να λάβει ένα μήνα ακόμα γονικής άδειας. Του την χρωστάμε. Γιατί δεν έκανε χρήση αυτής της άδειας και μας ζήτησε κανονική άδεια; Μήπως γιατί ήθελε να βάλει την διοίκηση απέναντί του; Μήπως γιατί ήθελε να βγάλει όλα τα απωθημένα του;

Ερ: Κύριε Χρυσόπουλε είναι πολύ σοβαρά αυτά που λέτε.

Απ.: Ως εδώ και μη παρέκει. Αρκετά. Αυτό το πράγμα πρέπει να σταματήσει. Ναι μεν ο κ. Βλάχος είναι ένας εξαιρετικός γιατρός, εξαιρετικός επιστήμων και του βγάζουμε το καπέλο, αλλά είναι άλλο το να είσαι επιστήμονας και άλλο να είσαι άνθρωπος. Έχει τεράστια διαφορά.

Ερ: Μου κάνει πραγματικά εντύπωση το πώς δεν μπορούμε μεγάλοι άνθρωποι να συνεννοηθούμε για το καλό αυτού του τόπου. Αυτό το νοσοκομείο υποφέρει. Ο ένας γιατρός μετά τον άλλο, φεύγουν και δεν έρχονται άλλοι.

Απ: Εχθές μόλις, μετά τη σύσκεψη με τον υπουργό, είχα ενδιαφέρον από Παθολόγο. Σε δύο ώρες πήρε τηλέφωνο και είπε, δεν με ενδιαφέρει γιατί μου είπαν… Πριν από λίγες ημέρες είχα τηλεφώνημα από Παιδίατρο παρόντος σχεδόν όλου του διοικητικού συμβουλίου του νοσοκομείου. Ενώ εξέφρασε ενδιαφέρον να έρθει, είπε όχι, δεν θα έρθω εκεί, εννοώντας στην Κω.

Ερ: Κύριε Χρυσόπουλε, δεν είναι η πρώτη φορά που το λέτε αυτό, ότι δηλαδή, κάποιοι απωθούν τους γιατρούς να έρθουν στην Κω. Είναι σοβαρά ζητήματα και εκτιμώ ότι θα πρέπει να πάρει δημόσια θέσει ο ιατρικός κόσμος του νησιού μας.

Απ.: Το έχω πει πολλές φορές. Το θέμα του νοσοκομείου δεν είναι υπόθεση μόνο της διοίκησης, μόνο των συμμετεχόντων στο ΕΣΥ, είναι υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας. Η κοινωνία πρέπει να αντιδράσει. Να αντιδράσουμε προς κάθε κατεύθυνση. Δεν μας φταίει μόνο το υπουργείο, δεν μας φταίει μόνο το ΕΣΥ, φταίμε κι εμείς οι ίδιοι που αποδεχόμαστε τέτοιες καταστάσεις.

Ερ: Σαφώς και έχουμε όλοι ευθύνες, αλλά κύριος υπεύθυνος είναι το υπουργείο. Είναι ξεκάθαρο πως, το υπουργείο παίρνει τις αποφάσεις για την Υγεία στην Ελλάδα που πάμε κατά διαβόλου.

Η τηλεδιάσκεψη με Γεωργιάδη

Την Τρίτη το πρωί (16/7/2024) πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, στην οποία έλαβαν μέρος, η διοίκηση του νοσοκομείου, ο δήμαρχος Θ. Νικηταράς, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κ. Γαβαλά, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δ. Τελλή και οι αντιδήμαρχοι Π. Αβρίθης και Α. Χρυσόπουλος

Ερ: Στην τηλεδιάσκεψη, τι σας είπε ο κ. Γεωργιάδης;

Απ: Ο κ. Γεωργιάδης είναι κάθετος στο ότι θα νομοθετήσει εντός των επόμενων ημερών, την επόμενη εβδομάδα, εάν οι ιδιώτες γιατροί δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμά του. Στο νομοθέτημα θα υπάρχουν κάποιες κυρώσεις για τους ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι δεν θα προσέλθουν στα νοσοκομεία για να συνδράμουν.

Ερ: Εάν κόψει την συνταγογράφηση, διότι εκτιμάται πως μόνο εκεί μπορεί να τους «εκβιάσει», η κατάσταση με τους ασθενείς θα ξεφύγει…

Απ: Δεν νομίζω ότι θα είναι αυτό το ζήτημα. Ο υπουργός είπε χθες: Στα συνταγματικά πλαίσια και μέσα από θεσμικές διατάξεις που ήδη υπάρχουν, θα επιβληθούν ή θα παρθούν τέτοιες αποφάσεις, τις οποίες, είπε με επίταση και επίφαση, κανένας ποτέ δεν θα αλλάξει, εννοώντας και την τωρινή κυβέρνηση και την οποία επόμενη, ανεξαρτήτως ποια θα είναι αυτή. Προφανώς έχει μελετηθεί εις βάθος η όλη διαδικασία και το τι θα γίνει νομοθετικά. Επί της ουσίας, αυτό που είπε ο υπουργός απαντώντας στην κα Γαβαλά, είναι ότι, αυτό το οποίο θα ψηφίσουμε, σας πληροφορώ αγαπητή πρόεδρε, δεν θα το αλλάξει ποτέ κανένας γιατί δεν θα συμφέρει να το αλλάξει. Τι έχει κατά νου, δεν ξέρω  με λεπτομέρειες. Σίγουρο όμως είναι ότι δεν αφορά μόνο τη συνταγογράφηση, γιατί το είπε.

Ερ: Δηλαδή, θα τους επιτάξει;

Απ: Επειδή αυτή τη λέξη την χρησιμοποιήσαμε κατά την τηλεδιάσκεψη, ο υπουργός είναι ότι, δεν είναι επίταξη, δεν είναι επιστράτευση. Είναι κλήση για αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης. Να σας πω ότι, η πρόταση της διοίκησης ήταν να γίνουν μετακινήσεις γιατρών από περιοχές που αυτή τη στιγμή δεν έχουν μεγάλο φόρτο εργασίας, π.χ. Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη, κ.ά. που έχουν πληθώρα γιατρών και στη συνέχεια να πιέσουμε στα πλαίσια της συναίνεσης να συνεπικουρήσουν και οι ιδιώτες να κάνουν 2-3 εφημερίες το μήνα. Ο υπουργός δεν την δέχτηκε.

Ερ: Κύριε Χρυσόπουλε, ειλικρινά τρομάζω τόσο με την κατάσταση του νοσοκομείου μας, όσο και με το τι μας ετοιμάζει ο κ. Γεωργιάδης.

Απ: Δεν πρέπει να τρομάζουμε. Πιστεύω ότι θα είναι κάτι το οποίο, σε εισαγωγικά ας μου επιτραπεί η έκφραση, θα «αναγκάσει» τους ιδιώτες γιατρούς να μπουν μέσα στο νοσοκομείο. Στην επίκληση ότι, εμείς δεν είμαστε νοσοκομειακοί γιατροί και πώς θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε, ο κ. Γεωργιάδης ήταν κάθετος και είπε: Δηλαδή, υπάρχουν γιατροί δύο ταχυτήτων; Αυτοί που ξέρουν και αυτοί που δεν ξέρουν;

Ερ: Ε, δεν υπάρχουν; Τι εμπειρία μπορεί να έχει, σε σχέση πάντα με τους νοσοκομειακούς, ένας ιδιώτης γιατρός; Αυτό βέβαια, δεν τους κάνει υποδεέστερους.

Εν πάσει περιπτώσει, έχουμε ξαναπεί πως, αντί η κυβέρνηση να δώσει πραγματικά κίνητρα σε όσους γιατρούς θέλουν να υπηρετήσουν το δημόσιο σύστημα υγείας και να κάνει ελκυστικές τις συνθήκες εργασίας στα νοσοκομεία, πετάει το μπαλάκι στην εξέδρα, με αποτέλεσμα εμείς οι πολίτες να ανησυχούμε και οι γιατροί να φεύγουν.

Απ: Πιστεύω πως, στον ιδιώτη γιατρό δύσκολα μπορείς να επιβάλεις πράγματα, αλλά μήπως υπάρχει κάποιος τρόπος ο οποίος μας διαφεύγει; 

Σημείωση: Η συνέντευξη με τον κ. Χρυσόπουλο, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης, 17/7/2024. 

Zogas_dimitris