ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Ελλάδα Παρ 10 Νοε 2023

Επιστολή Δημάρχου και Αντιπεριφερειάρχη στον υπουργό Υγείας για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσηλευτικό ίδρυμα

Για «πρωτόγνωρες» συνθήκες υποστελέχωσης του ιατρικού προσωπικού κάνουν λόγο η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης Μαρία Λιονή και ο δήμαρχος Δήμου Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης, σε κοινή επιστολή τους προς τον υπουργό Υγείας.

Στην εν λόγω επιστολή τονίζουν τη σωρεία των προβλημάτων που απειλούν τη βιωσιμότητα του Νοσοκομείου –του μοναδικού νοσηλευτικού ιδρύματος της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης– και υπογραμμίζουν ότι έχουν παραιτηθεί ειδικευμένοι γιατροί με εμπειρία, λόγω υπερ-εφημέρευσης, εξάντλησης και εξαναγκασμού τους για να συμμετέχουν σε διακομιδές διασωληνωμένων ασθενών ανεξαρτήτως ειδικότητας.

«Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στην Παθολογική Κλινική δεν έχουν μείνει ειδικευόμενοι ενώ ήταν 10 πριν δύο χρόνια, και παραιτούνται συνεχώς αγροτικοί γιατροί που, ενώ η θέση τους είναι στα Κέντρα Υγείας, εξαναγκάζονται να εφημερεύουν στο ΤΕΠ και μάλιστα χωρίς επιμελητή ΤΕΠ», αναφέρουν χαρακτηριστικά και καλούν τον υπουργό να προχωρήσει στην άμεση στελέχωση του Νοσοκομείου.

Σημειώνεται ότι λίγες μέρες νωρίτερα, η Ένωση Ιατρών Ρεθύμνου είχε δώσει… απαντήσεις για τα προβλήματα που υπάρχουν, αναφέροντας τα εξής:

► Γιατί παραιτούνται ειδικευμένοι γιατροί που έχουν εμπειρία, αρκετοί και πολλών χρόνων, από την εργασία τους στο Νοσοκομείο (Περισσότεροι από 5 μετά τη διευθύντρια της Παθολογικής); Παραιτούνται γιατί αναγκάστηκαν σε υπερεφημέρευση, εξάντληση, απαξίωση με την υποχρεωτική εμπλοκή τους σε διακομιδές διασωληνωμένων ανεξαρτήτως ειδικότητας, και με την απειλή εν τέλει εφημεριών τομέα στο υποστελεχωμένο ΤΕΠ.

► Γιατί δεν έχουν μείνει ειδικευόμενοι στην Παθολογική κλινική ενώ ήταν 10 πριν δύο χρόνια, και παραιτούνται συνεχώς αγροτικοί γιατροί που, ενώ η θέση τους είναι στα Κέντρα Υγείας, εξαναγκάζονται να εφημερεύουν στο ΤΕΠ και μάλιστα χωρίς επιμελητή ΤΕΠ; Πριν από μερικές μέρες εξηγούνταν ως τυπογραφικό λάθος στο αναρτημένο πρόγραμμα εφημεριών η απουσία επιμελητή ΤΕΠ, πλέον όμως ισχύει όπως ακριβώς αναγράφεται (π.χ. στις 23/10) και το ξέρουμε όλοι.

►  Γεγονός είναι ότι η Παθολογική κλινική έμεινε στις 24/10 ένα πρωινό χωρίς γιατρό, γιατί ο παθολόγος που θα μετακινούνταν από το Ηράκλειο είχε COVID και άλλη λύση δεν υπήρχε, γιατί έτσι, με δανεικούς γιατρούς, (δεν) λειτουργεί η Παθολογική κλινική εδώ και μήνες.

► Γεγονός είναι ότι παρανόμως εξαναγκάζεται η μοναδική ειδικευμένη γιατρός του ΤΕΠ σε 3 τουλάχιστον εφημερίες με «εντέλλεστε» την τελευταία εβδομάδα, ενώ οι άλλοι δύο, μετά τα «εντέλλεστε» πήραν αναρρωτική άδεια.

Η Ένωση υπογράμμιζε επίσης ότι «οι παραιτήσεις ειδικευμένων γιατρών σε όλα τα Νοσοκομεία της Ελλάδας (πάνω από 400 το τελευταίο έτος εκτός τις συνταξιοδοτήσεις) αντικατοπτρίζουν δυστυχώς την από χρόνια σχεδιασμένη βαθμιαία αποδόμηση του ΕΣΥ. Αυτό ο κόσμος πλέον το αντιλαμβάνεται ξεκάθαρα και οι εξηγήσεις που δίνονται αυτό επιχειρούν να συγκαλύψουν…».

Πηγή: ygeianet.gr

Σημείωση του «Σ»

Η υποκρισία των τοπικών μας «αρχόντων»

Δεν δημοσιεύουμε τυχαία το ανωτέρω ρεπορτάζ. Το νοσοκομείο Κω Ρεθύμνου έχει τα ίδια προβλήματα, αν όχι χειρότερα, με το νοσοκομείο Ρεθύμνου. Αυτό καταδεικνύει περίτρανα την πλήρη αδιαφορία της κυβέρνησης – πιο πλήρης πεθαίνεις… - και δει του υπουργείου Υγείας. Όποιος το αμφισβητεί είτε εθελοτυφλεί (συμφέροντα) είτε δεν έχει τα κότσια να το παραδεχτεί (αδύναμος κρίκος). Εκτός όμως της παραδοχής, διότι έχουμε μπουκώσει από τις διαπιστώσεις, απαιτείται ΔΡΑΣΗ, απαιτείται ΣΘΕΝΑΡΗ διεκδίκηση.

Ποιος είναι αυτός ή αυτοί που θα δράσουν και θα διεκδικήσουν; Ο δήμος και η περιφέρεια.  Στο Ρέθυμνο το κατάφεραν. Στην Κω όχι.

Δυστυχώς και οι δύο πλευρές, δήμος και περιφέρεια,  αναλώνονται σε βαρύγδουπες δηλώσεις του τύπου «είμαστε κοντά στους πολίτες» ή «παρά το ότι δεν είναι αρμοδιότητά μας, εμείς φροντίζουμε…», εννοώντας τα χρήματα που διαθέτουν για οικονομική ενίσχυση υγειονομικού προσωπικού, λες και αυτό είναι το μέγα κίνητρο για να έρθουν γιατροί στο νοσοκομείο μας…

Στην ουσία, με αυτή τους τη «δράση», καλύπτουν την ανυπαρξία της κυβέρνησης. Γίνονται το άλλοθί της για τη συνέχιση αυτής της κατάστασης, σε βάρος των κατοίκων τους οποίους κατά τα άλλα προστατεύουν…

Παράλληλα, πετάνε και το πυροτέχνημα για το νέο νοσοκομείο, για την κατασκευή του οποίου η περιφέρεια θα συνεισφέρει οικονομικά.

Εκτιμούμε ότι, κάποια στιγμή στο μέλλον θα έχει η Κως ένα νέο νοσοκομείο. Μέχρι τότε όμως, τι κάνουν; Απολύτως ΤΙΠΟΤΑ.

Οι συναντήσεις και οι φωτογραφίσεις με υπουργούς και παρατρεχάμενους, μέχρι χθες προκαλούσαν γέλια, τώρα όμως μόνο απέχθεια.

Παράδειγμα δε της πλήρους αδιαφορίας τους, η ηχηρή απουσία τους από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε για ακόμα μια φορά το Εργατικό Κέντρο την προηγούμενη Πέμπτη, 2/11/2023.

Η υποκρισία τους σε όλο της το μεγαλείο.

 

Zogas_dimitris