ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Ελλάδα Παρ 19 Ιαν 2024

Οι δήμαρχοι τονίζουν ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα από τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων και του προσωπικού

Mε δυσκολίες προχωρεί η κατάργηση των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ) των δήμων, που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός εξαμήνου. Οι δήμοι από την πλευρά τους ολοκληρώνουν το τυπικό μέρος της διαδικασίας, ωστόσο, όπως τονίζουν, στην πράξη η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων από τα νομικά πρόσωπα στον δήμο θα φέρει αρκετές αναταράξεις. Με βάση τον νόμο του υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος μάλιστα ψηφίστηκε μόνον λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών, από την αρχή του νέου χρόνου και σε χρονικό διάστημα έως και το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να καταργηθούν τα 620 νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου τα οποία λειτουργούν στους δήμους της χώρας και οι αρμοδιότητές τους, όπως και το προσωπικό τους, να μεταφερθούν στους δήμους.

Το ίδιο θα πρέπει να συμβεί και με τις σχολικές επιτροπές που υπάγονται στους δήμους, συνολικά 631, ωστόσο η κατάργησή τους θα πραγματοποιηθεί μετά τις 30 Ιουνίου, οπότε και θα κλείσουν τα σχολεία, προκειμένου να μην επηρεαστεί η λειτουργία των σχολικών μονάδων. Σημειώνεται ότι οι σχολικές επιτροπές διαχειρίζονται τα κονδύλια που αφορούν τη θέρμανση και τη βελτίωση των υποδομών των σχολείων που ανήκουν στη δικαιοδοσία τους, αρμοδιότητα που όπως φαίνεται θα επιστρέψει στους διευθυντές των σχολείων έπειτα από πολλά χρόνια.

Πάνω από 180 δήμοι είχαν καταθέσει αίτηση για να εξαιρεθούν από τη ρύθμιση. Ωστόσο, μόνο 8 ΝΠΔΔ και 8 κοινωφελείς επιχειρήσεις εξαιρέθηκαν από την εφαρμογή της νομοθεσίας κατάργησης, με εγκύκλιο η οποία εκδόθηκε στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου από το υπουργείο Εσωτερικών, εφόσον «η δραστηριότητά τους από πλευράς εξειδικευμένου αντικειμένου, απόδοσης έργου και ευρύτερης αναγνώρισης τεκμηριώνεται πλήρως και δικαιολογεί τη συνέχιση της λειτουργίας τους», σύμφωνα με την απόφαση. Οι οργανισμοί που εξαιρέθηκαν είναι εκείνοι που έχουν πολύ συγκεκριμένη αρμοδιότητα, όπως για παράδειγμα ο Πολιτιστικός Οργανισμός – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας του Δήμου Δράμας, αλλά και όσοι διαχειρίζονται κληροδοτήματα και στη βούληση του διαθέτη διευκρινίζεται ο τρόπος διοίκησης μέσω ανεξάρτητου οργανισμού. Ταυτόχρονα, ωστόσο, δεν έγινε δεκτό το σχετικό αίτημα του Δήμου Αθηναίων που αφορούσε τον ΟΠΑΝΔΑ (Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας), ο οποίος απασχολεί εκατοντάδες εργαζομένους.

Η αιτιολόγηση της κατάργησης των ΝΠΔΔ από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών είναι η περικοπή εξόδων, ωστόσο ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, τονίζει ότι το ζήτημα είναι κυρίως διοικητικό και αφορά τον περιορισμό της πολυδιάσπασης της λειτουργίας του δήμου. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει υποχρεωτικά τα νομικά πρόσωπα των δήμων, ενώ την ίδια στιγμή πάνω από 2.500 είναι οι αντίστοιχοι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. «Υπάρχει κάποια πρόβλεψη και γι’ αυτούς;», διερωτάται.

Επιστολή προς το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να μην καταργηθεί ο αθλητικός οργανισμός του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης είχε απευθύνει ο δήμαρχος Γιάννης Κωνσταντάτος, αλλά το αίτημά του δεν έγινε δεκτό. «Στις αθλητικές εγκαταστάσεις του δήμου αθλούνται πάνω από 5.000 άτομα. Έως τώρα ο αθλητικός οργανισμός του δήμου είχε την ευθύνη για τη συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένης της πισίνας με βάση τον δικό του προϋπολογισμό. Οι εργαζόμενοι που θα μεταφερθούν στον δήμο είναι κατά βάση γυμναστές, ενώ η τεχνική μας υπηρεσία θα επιβαρυνθεί χωρίς να έχει επιπλέον προσωπικό», λέει ο κ. Κωνσταντάτος, αναιρώντας το επιχείρημα για καλύτερη διαχείριση, διαφάνεια και περικοπή εξόδων με βάση το οποίο ψηφίστηκε η σχετική νομοθεσία.

«Γίνονται πράγματα για την αυτοδιοίκηση χωρίς να ερωτάται η αυτοδιοίκηση, από ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο», συμπληρώνει, προσθέτοντας, ωστόσο, πως από την πλευρά του θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να καταστεί δυνατόν οι πολίτες του δήμου να έχουν τις ίδιες υπηρεσίες.

Πηγή: Καθημερινή

Ρεπορτάζ: Τάνια Γεωργιοπούλου

Zogas_dimitris