ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Ελλάδα Τετ 27 Μαρ 2024
Με νομική προσφυγή τους οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ) επιχειρούν να προσβάλλουν την ΚΥΑ με την οποία θεσπίστηκαν τα απογευματινά -επί πληρωμή- χειρουργεία.

Την ώρα που τα απογευματινά χειρουργεία «ξεπηδούν» το ένα μετά το άλλο στα νοσοκομεία όλης της χώρας, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΓΝΕ) συντάσσει προσφυγή για την ακύρωση της ΚΥΑ (5/2/24) με την οποία πρόσφατα, η επέκταση της πρωινής λειτουργίας των χειρουργείων έγινε νόμος του κράτους.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης εξακολουθεί να κοινοποιεί καθημερινά στα social media, νέες χειρουργικές κλινικές και νοσοκομεία που εγκαινιάζουν την απογευματινή τους λειτουργία.

Τελευταίο νοσοκομείο που εντάχθηκε στον θεσμό, είναι το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ένα νοσοκομείο που -όπως είχε γίνει γνωστό το προηγούμενο διάστημα- είχε τεράστιες ελλείψεις σε αναισθησιολόγους.

 

Σύμφωνα με ανάρτηση του Υπουργού Υγείας, οι ελλείψεις αυτές «είναι και ο λόγος που σε όλες μου τις συνεντεύξεις εκτιμούσα ότι σε αυτό το Νοσοκομείο δεν θα γίνουν Απογευματινά Χειρουργεία. Τελικά κάναμε λάθος», σχολίασε σε ανάρτησή του στο X, o κ. Γεωργιάδης.

Ο πρώτος ασθενής που χειρουργήθηκε στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης ήταν ένας 68χρονος πολίτης (Β.Γ) ο οποίος υπέφερε από οσφυαλγία και διαγνώστηκε στις 21 Δεκεμβρίου με κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου. Το χειρουργείο έγινε το απόγευμα της Τρίτης 26/03/2024 και ήταν επιτυχημένο.

 

“Έτσι γίνεται και αυτό το Νοσοκομείο περισσότερο ελκυστικό για να προσελκύσει Αναισθησιολόγους και να λυθεί το πρόβλημα”, σχολίασε ο Υπουργός Υγείας.

Δείτε την σχετική ανάρτηση:

Κινητοποιήσεις και Νομική προσφυγή της ΟΕΝΓΕ

Δεν έχουν, όμως, την ίδια άποψη οι νοσοκομειακοί γιατροί. Εκτός από την προσφυγή στη δικαιοσύνη, προχωρούν σήμερα Τετάρτη 27-03-24 σε στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τις 3 μ.μ. και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας.

Σε ανακοίνωσή τους οι γιατροί υποστηρίζουν πως τάσσονται κατά του θεσμού των απογευματινών χειρουργείων.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) μάλιστα, καλούν τους συναδέλφους τους να μη δηλώσουν συμμετοχή στην απογευματινή λειτουργία των χειρουργείων του ΕΣΥ.

Η ΟΕΝΓΕ, πάντως, δηλώνει πως θα παρεμβαίνει νομικά και σε περιπτώσεις που παραβιάζεται ή έχει ήδη παραβιαστεί ακόμα και η σχετική ΚΥΑ (πχ παράκαμψη της επιτροπής χειρουργείου, παράκαμψη του Διευθυντή Χειρουργικού τομέα σε κάθε νοσοκομείο, παράκαμψη των Επιστημονικών Υπευθύνων των χειρουργικών τμημάτων, ασθενείς εκτός λίστας κλπ.).

«Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στο αίσχος των «απογευματινών» επί πληρωμή χειρουργείων συνεχίζονται. Η ΟΕΝΓΕ καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς να συμμετέχουν μαζικά στη στάση εργασίας. Η ΟΕΝΓΕ καλεί τους υγειονομικούς αλλά και τους χρήστες υγείας να πάρουν μαζικά μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 27/3 και ώρα 13.30 στο υπουργείο Υγείας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Με τη στήριξη της ΕΙΝΑΠ και της ΠΟΕΔΗΝ

Στο ίδιο μέτωπο συντάσσονται και οι γιατροί της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), οι οποίοι στηρίζουν τις κινητοποιήσεις, μαζί με την ΑΔΕΔΥ και την Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Η ΕΙΝΑΠ διεκδικεί αποκλειστικά δημόσια χειρουργεία, αύξηση κρατικού προϋπολογισμού για την Υγεία και μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών. Επίσης, αυξήσεις στους μισθούς των γιατρών και ασφαλείς συνθήκες εργασίας:

Υπέρ των κινητοποιήσεων είναι και οι εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

«Το 40% των ανεπτυγμένων χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές λόγω έλλειψης Νοσηλευτικού Προσωπικού και Ιατρών κυρίως Αναισθησιολόγων και γι’ αυτό οι λίστες αναμονής για χειρουργεία ξεπερνάει τα δύο έτη. Ως εκ τούτου διαφωνούμε κάθετα με τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή για τα οποία οι ασθενείς θα βάζουν το χέρι στη τσέπη και θα αυξήσουν τα εμπόδια πρόσβασης των πολιτών στα Νοσοκομεία», αναφέρουν οι εργαζόμενοι.

Σε κινητοποιήσεις και οι γιατροί της Θεσσαλονίκης

Συμμετοχή στη στάση εργασίας έχουν και οι γιατροί της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), οι οποίοι ζητούν από τους συναδέλφους τους να παραστούν στην κινητοποίηση που θα γίνει στη 1.30 μ.μ. στην 3η ΥΠΕ (Αριστοτέλους 16).

Όπως τονίζουν στη ανακοίνωσή τους οι γιατροί, «η εφαρμογή των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων και η δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου των ιατρών ΕΣΥ που πανηγυρίζει και πολυδιαφημίζει η κυβέρνηση, αποτελεί περαιτέρω εμπορευματοποίηση της υγείας, την ίδια ώρα που τα νοσοκομεία είναι μόνο κατ’ όνομα δημόσια, τα εμπόδια για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του λαού γιγαντώνονται και οι υγειονομικοί καλούνται να δουλεύουν ήλιο με ήλιο για λίγα ψίχουλα παραπάνω».

Σύμφωνα με τους γιατρούς, οι τεράστιες λίστες αναμονής για χειρουργική επέμβαση δεν ήρθαν από τον ουρανό. «Είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του ΕΣΥ, που διογκώθηκε σε εκθετικό βαθμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας και συνεχίζει στον ίδιο ρυθμό. Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης σε καθημερινή πρωινή λειτουργία είναι μόλις το 60% των διαθέσιμων χειρουργικών αιθουσών, λόγω έλλειψης προσωπικού. Σε πολλά νοσοκομεία, όπως το Ιπποκράτειο και το Παπανικολάου, η υποστελέχωση είναι τέτοια που μετακινούν συνεχώς αναισθησιολόγους και νοσηλευτικό προσωπικό για τη λειτουργία των χειρουργείων», καταλήγουν.

ΠΗΓΗ: ΙΑΤΡΟΠΕΔΙΑ

Zogas_dimitris