Ελλάδα Πεμ 12 Μαρ 2015

Τι συζητά το Brussels Group - Κίνηση καλής θέλησης από ΕΚΤ και Ντράγκι για αύξηση της ρευστότητας αναμένει η κυβέρνηση - Τρία «κύματα» ελεγκτών στην Αθήνα για να μην υπάρξει συνωστισμός - Η ελληνική πλευρά θα προβάλει τις εισπράξεις φόρων και την καλή πορεία του ΕΝΦΙΑ

Επί ελληνικού εδάφους, αλλά όχι στα αρμόδια υπουργεία, μεταφέρονται από σήμερα οι επαφές Ελλήνων υπηρεσιακών παραγόντων και ξένων απεσταλμένων των θεσμών, που συλλέγουν στοιχεία για να σχηματίσει άποψη  η «ομάδα των Βρυξελλών» για την κατάσταση στην ελληνική Οικονομία και το αν η επιστολή Βαρουφάκη μπορεί να θεωρηθεί επαρκής ή πρέπει να συμπληρωθεί με νέα μέτρα.
 
Ως επιστέγασμα όμως της έναρξης των τεχνικών διαβουλεύσεων με τους δανειστές επί τη βάσει της Επιστολής Βαρουφάκη, η κυβέρνηση προσβλέπει πάντως και σε μία κίνηση καλής θέλησης από την ΕΚΤ που εκ παραλλήλου συνεδριάζει σήμερα το πρωί. Αν ο Μάριο Ντράγκι θεωρήσει επαρκή και σοβαρή πρόοδο τη νέα διαδικασία που εγκαινιάζεται, ενδεχομένως  να υποστηρίξει και το ελληνικό αίτημα για άμεση αύξησης του ορίου δανεισμού του δημοσίου με έντοκα γραμμάτια κατά 3 δισ. ευρώ ή, τουλάχιστον, της αύξησης της ρευστότητος των ελληνικών τραπεζών από τον ELA. Ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης διέψευσε πάντως πως είχε χθες στο Παρίσι οποιαδήποτε συνάντηση με τον κ. Ντράγκι ή άλλους αξιωματούχους, πλην του γάλλου ομολόγου του Μισέλ Σαπέν.
 
 
Νέου τύπου έλεγχοι
Το πρωί της Πέμπτης θα υπάρξει, σύμφωνα με πληροφορίες, και νέα συνάντηση του νεότευκτου Brussels Group μεταξύ των συνεργατών του κυρίου Βαρουφάκη και εκπροσώπων των τριών θεσμών (Κλάους Μαζούχ από την ΕΚΤ, Ρίσι Γκογιάλ από το ΔΝΤ και του Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν) με την προσθήκη πλέον όμως και εκπροσώπου του μηχανισμού ESM/EFSF που δίνει τα χρήματα στη χώρα μας.
 
«Τα μάτια και τα αυτιά» όμως των διαπραγματευτών στις Βρυξέλλες, θα είναι οι τεχνικοί Έλληνες και ξένοι τεχνικοί σύμβουλοι που πιάνουν δουλειά και πάλι στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η «πρεμιέρα» των επαφών αυτών για συλλογή στοιχείων θα γίνει με 5μελή ομάδα απεσταλμένων της Κομισιόν. Οι πρώτες επαφές θα αφορούν τις εξελίξεις στο δημοσιονομικό πεδίο και τις επόμενες ημέρες θα έρθουν στελέχη και από ΔΝΤ και ΕΚΤ.
Την ερχόμενη εβδομάδα οι συζητήσεις θα επεκταθούν στις διαρθρωτικές αλλαγές, για τις οποίες θα συζητήσουν σήμερα στο Παρίσι οι κύριοι Τσίπρας και Βαρουφάκης με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία. Στα τέλη του μηνός, τρίτο «κύμα» ελεγκτών θα φτάσει στην Αθήνα για να εξετάσει την κατάσταση στις τράπεζες.
 
Οι «εκπλήξεις»

Η ελληνική κυβέρνηση επιφυλάσσει πάντως στους ξένους απεσταλμένους δύο «εκπλήξεις».
 
1ον: οι συζητήσεις δεν θα διεξαχθούν σε κάποιο από τα «υπό εξέταση» υπουργεία (Οικονομικών ή Εργασίας κυρίως), αλλά σε χώρο ξενοδοχείου της Αθήνας που τηρείται μυστικό, αλλά ο οποίος ζητήθηκε να έχει ειδικά διαμορφωθεί για να μπορεί να επιτρέψει τηλεδιάσκεψη Αθήνας – Βρυξελλών, όπως θα γινόταν αν η συνάντηση διεξάγετο στο υπουργείο Οικονομικών.
 
2ον: το πρώτο στοιχείο που θα δώσουν οι Έλληνες υπηρεσιακοί παράγοντες στους ξένους ομόβαθμούς τους θα αφορά στις εισπράξεις φόρων και στην αναπάντεχα καλή πορεία του ΕΝΦΙΑ που, σύμφωνα με πληροφορίες, «έπιασε» τελικά τον στόχο των 2,5 δισ. ευρώ τον οποίο αμφισβητούσε η Τρόικα στο Παρίσι τον Νοέμβριο (ή και από τον σχεδιασμό κιόλας του νέου φόρου).
 
Ωστόσο, και παρότι συνολικά τα έσοδα Φεβρουαρίου ξεπέρασαν τον μηνιαίο στόχο, δεν μπορεί εύκολα να κρυφτεί η μεγάλη «τρύπα» των εσόδων που άνοιξε στον προϋπολογισμό τον Ιανουάριο και παραμένει  στα 963 εκατ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Zogas_dimitris