Ελλάδα Δευ 16 Μαρ 2015

Αν όλο το Αιγαίο είναι ένα στέμμα από νησιά, η Λήμνος στέκεται προκλητικά όμορφη σε όλη αυτή την επικράτεια!  

Πέρα από τις πάμπολλες φυσικές της καλλονές έχει μια απέραντη και μυστηριακή ιστορία που συνδέεται με την αρχαία θρησκεία μέσω του Ήφαιστου και των καβειρίων, γεγονός που την κάνει εξαιρετικά ενδιαφέρουσα από αρχαιολογική άποψη. Αλλά από την άλλη είναι κι ένα τόπος εξαιρετικά προικισμένος, με παράξενη γεωμορφολογία, με σπάνια πανίδα – μπορείτε να συναντήσετε ακόμα κι ελάφια στην Λήμνο! – και με μια παράδοση που είναι ακόμα ζωντανή. Οπωσδήποτε θα σας μαγέψει!
Το νησί του Ηφαίστου
Το γεγονός ότι ο Όμηρος συνδέει την Λήμνο με τον Ήφαιστο ανακλά βέβαια την συμμετοχή του νησιού στην ιστορία της μεταλλουργίας. Πράγματι η Λήμνος είναι ο χώρος που εξελίχθηκαν οι τέχνες της επιβίωσης από την πολύ πρώιμη αρχαιότητα. Άλλωστε η Πολιόχνη, με τον απέραντο αρχαιολογικό της χώρο, είναι η παλαιότερη οργανωμένη πόλη της Ευρώπης! Ο οικισμός ξεκίνησε πριν από έξι ή επτά χιλιάδες χρόνια και εξελίχθηκε σε μια πόλη – πρότυπο, με βουλευτήριο, υδραγωγείο, σιταποθήκες και ανάκτορα που σαστίζουν τον επισκέπτη με την τελειότητά τους! Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Τροία και αυτή η παραδοχή ήταν που βοήθησε να ανακαλυφθεί η σπουδαία αυτή ομηρική πόλη.


Η μαγική Μύρινα

Η πρωτεύουσα της Λήμνου είναι η Μύρινα, μια θαυμάσια μικρή πολιτεία με πλακόστρωτα δρομάκια και ένα εξαιρετικά αξιόλογο Αρχαιολογικό Μουσείο. Εδώ θα δείτε και το κάστρο του αυτοκράτορα Ανδρόνικου του Α του Κομνηνού, που στολίζει τις παρυφές της και φιλοξενεί έναν πληθυσμό από ελάφια! Το λιμανάκι της Μύρινας με τα καΐκια του να λάμνουν είναι ένα ποίημα!
Το Ιερό των Καβείρων και η Σπηλιά του Φιλοκτήτη
Στα βορειοανατολικά του νησιού βρίσκεται το εξαιρετικά σημαντικό ιερό των Καβείρων. Η Λήμνος υπήρξε ένα από τα αρχαιότερα και σημαντικότερα θρησκευτικά κέντρα μύησης του αρχαίου κόσμου, ήδη από την Τυρρηνική εποχή. Πολλοί στρατηλάτες και δημόσιοι άντρες έρχονταν εδώ και στην Σαμοθράκη για να μυηθούν σε μυστικά που ίσως να χάθηκαν, ίσως απλώς να αποσιωπήθηκαν. Ήταν τόσο απόλυτη η μυστικότητα των τελετών που δεν έχει διαρρεύσει τίποτα σε καμία γραπτή πηγή, αυξάνοντας το μυστήριο, φυσικά. Πολύ κοντά στο Ιερό είναι και η περίφημη σπηλιά του Φιλοκτήτη, ο τόπος στον οποίο έφεραν τον ήρωα οι συμπολεμιστές του στην Τροία για να αναρρώσει από το δάγκωμα του φιδιού. Ένας συνταρακτικός τόπος, με μεγάλη δύναμη.


Αμμοθίνες: η έρημος της Λήμνου

Το πιο ασυνήθιστο και παράξενο φαινόμενο της Λήμνου είναι φυσικά οι απέραντες αμμοθίνες. Οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι έχουν δημιουργήσει μια σαγηνευτική έρημο στο νησί, που απλώνεται σε έναν απέραντο ορίζοντα και καταλήγουν στην σμαραγδένια θάλασσα. Είναι ένα φυσικό μνημείο απίστευτης ομορφιάς.
Εκκλησάκια, χωριά και παραλίες
Η Λήμνος έχει ένα υπέροχο βουνό, τον Κάκαβο. Μέσα σε αυτό το ορεινό τοπίο φωλιάζουν θαυμάσια χωριά στα οποία ο επισκέπτης θα ανακαλύψει μυστικούς θησαυρούς, όπως το δυσπρόσιτο εκκλησάκι της Παναγίας της Κακαβιώτισσας, χτισμένο στα επιβλητικά βράχια της κορυφής του βουνού. Θα συναντήσει υπέροχα χωριά που δεν έχουν αλλοιωθεί από τον τουρισμό και θα απολαύσει μοναδική φιλοξενία. Όσο για τις παραλίες, είναι απερίγραπτης ομορφιάς! Στα βόρεια ο Ζεματάς, το Γομάτι, ο Μπουρνιάς, ο Κότσινας, στον νότο ο Μούδρος, ο Εβγάτης, ο Θάνος, στα ανατολικά ο Μακρύς Γιαλός και η Καλλιόπη, αλλά και τα Καμίνια, στα δυτικά το Πλατύ, ο Αυλώνας, ο Ρωμαίικος Γιαλός και τόσες άλλες αποτελούν μικρά σμαράγδια με κρυστάλλινα νερά και μοναδικά τοπία.


Γαλήνη ναι, αλλά και διασκέδαση!

Η Λήμνος κατά βάση φημίζεται για την γαλήνη της, γεγονός που απορρέει από το πανέμορφο τοπίο και τους χαμογελαστούς κατοίκους. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί κάποιος να διασκεδάσει μέχρι το πρωί! Στην Μύρινα κατά κύριο λόγο ο ταξιδιώτης θα βρει πολλά μπαρ με όμορφη μουσική και ατμόσφαιρα. Το φαγητό βέβαια είναι εξαίσιο! Στην Βεράντα στο Βάρο, στον Κέρο στο Κοντοπούλι, στο Μουράγιο στον Κότσινα, θα απολαύσει κάποιος εκπληκτικό ψάρι, ντόπια τυριά – το περίφημο καλαθάκι Λήμνου, αυτό το αριστούργημα! – φλωμάρια, τις ντόπιες πεντανόστιμες χυλοπίτες, και εξαιρετικό κρασί. Η Λήμνος φημίζεται για το γλυκό κρασί της που είναι ιδανικό για να συνοδεύσει επιδόρπια, αλλά παράγει και ένα εξαίρετο λευκό ξηρό κρασί από μοσχάτο Αλεξανδρείας, ιδανικό συνοδευτικό για τα πιάτα με λεπτές θαλασσινές γεύσεις! 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Zogas_dimitris