ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Υγεία Τετ 14 Φεβ 2024

Ο έρωτας αποτελεί αληθινή ορμονική καταιγίδα για τον οργανισμό, η οποία προκαλεί χαρακτηριστικές αντιδράσεις.

Θυμάστε πώς νιώθετε όταν είστε ερωτευμένοι; Αυτή την αίσθηση ότι η καρδιά χτυπά σαν τρελή επειδή θα τον/την δείτε ή την εικόνα του/της που εισβάλλει όλη την ώρα στο μυαλό σας, ακόμα κι αν προσπαθείτε να συγκεντρωθείτε σε κάτι άλλο;

Οι αλλαγές αυτές είναι απόρροια πολύπλοκων χημικών αντιδράσεων, στις οποίες εμπλέκονται οι ορμόνες μας, καθώς ο έρωτας αποτελεί μια αληθινή ορμονική καταιγίδα για τον οργανισμό. Να λοιπόν πώς αντιδρά το σώμα μας όταν είμαστε ερωτευμένοι:

Αυξάνει την ευφορία

Ο έρωτας μοιάζει με τον εθισμό και τη μέθη. Μελέτες του Πανεπιστημίου Rutgers έδειξαν πως όταν είμαστε ερωτευμένοι ο εγκέφαλος αυξάνει την έκκριση διαφόρων χημικών ουσιών, οι οποίες σχετίζονται (και) με τον εθισμό. Οι ουσίες αυτές προκαλούν ευφορία και μεταξύ άλλων είναι η ντοπαμίνη, η οξυτοκίνη, η σεροτονίνη και η βαζοπρεσίνη (ή αντιδιουρητική ορμόνη).

Σε κάθε στάδιο της σχέσης εκκρίνονται διαφορετικές από αυτές τις ουσίες, που μας βοηθούν να «δεθούμε» με το ταίρι μας.

Μας «μεθάει»

Ειδικά η οξυτοκίνη, η οποία είναι γνωστή και ως «η ορμόνη της αγάπης», προκαλεί επιδράσεις παρόμοιες με αυτές της μέθης, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ. Όπως έδειξε, η έκκρισή της:

 

  • Μειώνει τις αναστολές (και έτσι τον φόβο, το άγχος, το στρες)
  • Μας κάνει πιο εύπιστους (εξ ου και το «ο έρωτας είναι τυφλός»)
  • Μας κάνει να νιώθουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση
  • Μας κάνει πιο ριψοκίνδυνους

 

Τις ίδιες αντιδράσεις έχουμε και όταν υπερκαταναλώνουμε αλκοόλ, λένε οι επιστήμονες.

Προκαλεί ταχυπαλμία και κόκκινα μάγουλα

Στις εποχές που είμαστε πολύ ερωτευμένοι, η καρδιά μας κτυπά γρήγορα όταν πρόκειται να δούμε το ταίρι μας. Επιπλέον ιδρώνουν οι παλάμες μας και συχνά κοκκινίζουν τα μάγουλά μας.

Οι αντιδράσεις αυτές είναι απόρροια της αδρεναλίνης και της νοραδρεναλίνης – των δύο ορμονών που εκκρίνονται όταν νιώθουμε στρες. Ο ρόλος τους είναι να αυξάνουν την ροή αίματος στο σώμα, για να διαχειριστεί καλύτερα το στρεσογόνο γεγονός.

Οι κόρες των ματιών διαστέλλονται

Όταν κάποιος μας ελκύει ερωτικά, ενεργοποιείται το συμπαθητικό νευρικό σύστημα και διαστέλλονται οι κόρες των ματιών μας για να βελτιωθεί η κεντρική και η περιφερειακή όρασή μας. Με αυτό τον τρόπο βλέπουμε καλύτερα το άτομο που μας προσελκύει. Ωστόσο παλαιότερη μελέτη είχε δείξει πως οι διεσταλμένες κόρες εκλαμβάνονται και ως πιο ελκυστικές. Επομένως η εγγενής διαστολή τους μπορεί να εξυπηρετεί και αυτό τον σκοπό.

Δεν βλέπουμε κανέναν άλλο γύρω μας

Οι ερωτευμένοι έχουν μάτια μόνο ο ένας για τον άλλο – και δικαίως διότι αυτό ενισχύει τα συναισθήματα του έρωτα και της αγάπης, σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη. Μάλιστα όσο περισσότερο κοιταζόμαστε στα μάτια, τόσο πιο ισχυρά γίνονται αυτά τα συναισθήματα.

Επιπλέον, όταν κοιτάμε το ταίρι μας στα μάτια μας φαίνεται ακόμα πιο ελκυστικό, σύμφωνα με άλλη μελέτη στην επιθεώρηση Psychological Science.

Στην πραγματικότητα, η επαφή των ματιών μας μπορεί να αποτελεί και ένδειξη της σημασίας που έχει η σχέση μας. Και αυτό διότι όσο περισσότερο διαρκεί, τόσο πιο πολύ ερωτευμένοι μπορεί να είμαστε.

Κόβεται η όρεξη

Όλοι οι ερωτευμένοι έχουν περάσει διαστήματα κατά τα οποία ξεχνούσαν ή απλούστατα δεν ήθελαν να φάνε. Αιτία γι’ αυτό είναι η ορμόνη του έρωτα, η οξυτοκίνη, η οποία καταστέλλει την όρεξη. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι ερωτευμένοι μπορεί αρχικά να χάσουν μερικά κιλά.

Αλλάζει η φωνή μας

Όταν είμαστε ερωτευμένοι αλλάζουν πολλά στον οργανισμό μας. Ένα από αυτά ως φαίνεται είναι η φωνή μας, σύμφωνα με μελέτη του 2013. Στο πλαίσιό της, οι εθελοντές έλεγαν τις ίδιες προτάσεις (τι κάνεις; πώς είσαι;) στον/στην σύντροφο και σε κολλητούς φίλους του ιδίου φύλου. Τις σχετικές ηχογραφήσεις άκουσαν δεκάδες ξένοι, οι οποίοι εντόπισαν με εκπληκτική ακρίβεια σε ποιον απευθυνόταν κάθε φορά το ερώτημα.

Δεν μπορούμε να κλείσουμε μάτι

Μελέτες έχουν δείξει ότι τον πρώτο καιρό της σχέσης πολλοί ερωτευμένοι δεν μπορούν να κλείσουν μάτι. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στο ότι μιλούν με τις ώρες στα τηλέφωνα, αλλά και στην υπερδιέγερση που νιώθουν. Η διαταραχή του ύπνου συμβαίνει συχνότερα στους εφήβους και στους νεαρούς ενήλικες, σύμφωνα με πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα.

Zogas_dimitris