ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Υγεία Τρι 20 Φεβ 2024

Αν και για τους περισσότερους από εμάς η σοκολάτα είναι το απόλυτο φαγητό που μας προσφέρει παρηγοριά, έχει τέλεια γεύση και μας κάνει να νιώθουμε υπέροχα τρώγοντάς το, συχνά μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν είναι όντως καλή για την υγεία μας

Η σοκολάτα, η τροφή που είναι παγκοσμίως συνδεδεμένη με την απόλαυση, αποτελεί για πολλούς μεγάλη πηγή ευχαρίστησης. Πέρα από την υπέροχη γεύση της όμως, εξελίσσεται τριγύρω της μια συνεχής συζήτηση σχετικά με το αν μπορεί να θεωρηθεί μια υγιεινή επιλογή, ή απλώς μια ένοχη απόλαυση. Η απάντηση λοιπόν είναι ότι ναι, η σοκολάτα μπορεί να είναι καλή για την υγεία μας, αρκεί να επιλέξουμε το σωστό είδος της. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί όταν καταναλώνουμε σοκολατούχα προϊόντα, καθώς πολλές από τις αγαπημένες μας σοκολάτες, αποτελούν εξαιρετικά επεξεργασμένα γλυκά, γεμάτα πρόσθετη ζάχαρη, γαλακτοκομικά και τροπικά έλαια. Αν λοιπόν το παρακάνουμε με αυτά, μπορεί να αντιμετωπίσουμε από καούρες και στομαχικές διαταραχές, έως αύξηση βάρους και διαβητικές διαταραχές, μακροπρόθεσμα.
net_sokolata
 

Ταξιδεύοντας στο διάδρομο με τις σοκολάτες
 
 
Θυμάστε εκείνο το παιδάκι από την ταινία του Willy Wonka, που λάτρευε τόσο τις σοκολάτες, που έπεσε μέσα στο τεράστιο ποτάμι καθαρής σοκολάτας που έρεε μέσα στο εργοστάσιο; Όταν λοιπόν επισκεπτόμαστε το τοπικό μας σουπερμάρκετ, συχνά μεταμορφωνόμαστε σε αυτό το παιδάκι, θέλοντας να αγοράσουμε όλα τα θελκτικά, σοκολατούχα προϊόντα που βλέπουμε στα ράφια. Είναι όμως πολύ σημαντικό να κάνουμε, εκείνη τη δεδομένη στιγμή, τη διάκριση μεταξύ των διαφορετικών τύπων σοκολάτας και των αντίστοιχων συστατικών τους.

Όταν πρόκειται να επιλέξουμε μια πιο υγιεινή επιλογή σοκολάτας, η προσοχή στον κατάλογο των συστατικών είναι υψίστης σημασίας. Κύρια συστατικά της κλασικής σοκολάτας είναι η ζάχαρη και τα ανθυγιεινά λίπη και αμφότερα μπορούν να συμβάλουν σε διάφορα προβλήματα υγείας, όπως η αύξηση του σωματικού βάρους, ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

 
Ωστόσο πολλές μελέτες δείχνουν ότι ορισμένοι τύποι σοκολάτας, όπως το κακάο και η μαύρη σοκολάτα, μπορεί να έχουν περισσότερα οφέλη για την υγεία, από άλλα είδη, όταν βέβαια, καταναλώνονται με μέτρο. Ως καταναλωτές, μπορούμε επίσης να επιλέξουμε σοκολάτες με ελάχιστα πρόσθετα σάκχαρα και να αποφύγουμε εκείνες με υδρογονωμένα έλαια ή τεχνητά πρόσθετα. Η ανάγνωση των ετικετών για παράδειγμα, μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε αντίστοιχες, πιο συνειδητές επιλογές και να διαλέξουμε σοκολάτες που ευθυγραμμίζονται με έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.
 
Γιατί Η Μαύρη Σοκολάτα Ωφελεί Την Υγεία

Κακάο, μαύρη σοκολάτα και σοκολάτα γάλακτος
 
Η μαύρη σοκολάτα, η οποία περιέχει υψηλότερο ποσοστό κακάο από τη σοκολάτα γάλακτος, αποτελεί καλύτερη επιλογή για όσους αναζητούν στα γλυκά, πιθανά οφέλη για την υγεία. Ο υγιεινός χαρακτήρας της μαύρης σοκολάτας έγκειται στην πλούσια περιεκτικότητά της σε κακάο, το οποίο προέρχεται από τον σπόρο κακάο, ο οποίος είναι γεμάτος αντιοξειδωτικά και ιδιαίτερα φλαβονοειδή. Τα αντιοξειδωτικά αυτά είναι γνωστά για τη δυνατότητά τους να βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς μας, μειώνοντας τη φλεγμονή και προάγοντας τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.

Εκτός από τα αντιοξειδωτικά, το κακάο αποτελεί επίσης πηγή βασικών μετάλλων, όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος, τα οποία διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο σε διάφορες σωματικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς οξυγόνου, της λειτουργίας των μυών και των νεύρων και της υποστήριξης του ανοσοποιητικού συστήματος. Η επιλογή μαύρης σοκολάτας με περιεκτικότητα σε κακάο τουλάχιστον 70%, εξασφαλίζει υψηλότερη συγκέντρωση αυτών των ευεργετικών ενώσεων. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωσή της, μπορεί να οδηγήσει σε πλεόνασμα θερμίδων και ζάχαρης, αντισταθμίζοντας τα όποια πιθανά πλεονεκτήματα.
kakao

 
Και ενώ η μαύρη σοκολάτα βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων σχετικά με τα οφέλη για την υγεία, η σοκολάτα γάλακτος παραμένει μια αγαπημένη επιλογή για πολλούς. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε, ότι η σοκολάτα γάλακτος περιέχει συνήθως λιγότερο κακάο και υψηλότερες ποσότητες ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών. Ως αποτέλεσμα, τα πιθανά οφέλη για την υγεία μειώνονται και η εστίαση μετατοπίζεται περισσότερο στην απόλαυση της γεύσης, παρά σε τυχόν διατροφικά πλεονεκτήματα.

Πρακτικές συμβουλές για πιο υγιεινή κατανάλωση σοκολάτας
Ακόμα και αν η μαύρη σοκολάτα, με την υψηλή περιεκτικότητά της σε κακάο, ξεχωρίζει ως δυνητική πηγή αντιοξειδωτικών και βασικών μετάλλων, το μέτρο είναι το κλειδί για την κατανάλωσή της, καθώς η σοκολάτα στην υπερβολή της μπορεί να ακυρώσει τα όποια πιθανά οφέλη για την υγεία. Παρακάτω συμπεριλαμβάνουμε κάποιες μικρές πρακτικές που θα μας βοηθήσουν να ενσωματώσουμε την σοκολάτα στην καθημερινή μας διατροφή, αλλά με μια πιο υγιεινή οπτική.

Επιλέξτε μαύρη σοκολάτα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε κακάο, ιδανικά 70% ή περισσότερο. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι το υψηλότερο ποσοστό - 80 τοις εκατό ή περισσότερο - είναι ακόμη καλύτερο, καθώς περισσότερο κακάο σημαίνει συνήθως λιγότερη ζάχαρη.
Τι Θα Συμβεί Στο Σώμα Αν Πίνετε Κακάο (Η Τροφή Των Θεών)!

Προσέξτε τη ζάχαρη: Επιλέξτε σοκολάτες με ελάχιστα πρόσθετα σάκχαρα για να αποφύγετε περιττές θερμίδες και πιθανούς κινδύνους για την υγεία.
Προσέξτε τις μερίδες: Απολαύστε τη σοκολάτα με μέτρο για να απολαμβάνετε τα οφέλη της χωρίς υπερβολικές θερμίδες. Ορισμένοι ειδικοί συνιστούν ένα έως δύο τετράγωνα ημερησίως.
Περιορίστε τη σοκολάτα γάλακτος και τη λευκή σοκολάτα: "Σκεφτείτε τη λευκή σοκολάτα σαν λευκό ψωμί", δήλωσε η Cathy Deimeke, εγγεγραμμένη διαιτολόγος και υπεύθυνη για την εκπαίδευση υγείας στο UC Davis Health, στην Washighton Post.
Εάν ανησυχείτε για τη βιωσιμότητα και τις εργασιακές πρακτικές στη συγκομιδή και την παραγωγή κακάο, αναζητήστε στην ετικέτα την πιστοποίηση Fair Trade, Rainforest Alliance ή UTZ.
Zogas_dimitris