ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Κόσμος Παρ 22 Μαρ 2024

Το Ντουμπάι έχει φτάσει σε άλλο επίπεδο (κυριολεκτικά) την καθετοποίηση της αγροτικής παραγωγής

Το Ντουμπάι έχει φτάσει σε άλλο επίπεδο (κυριολεκτικά) την καθετοποίηση της αγροτικής παραγωγής. Μετά τη δημιουργία πρόπερσι της μεγαλύτερης κάθετης φάρμας, με αγροτικά προϊόντα να μεγαλώνουν σε συρτάρια δίπλα στο διεθνές αεροδρόμιο Αλ Μακτούμ, το αραβικό εμιράτο πλέον ετοιμάζει ένα γιγάντιο θερμοκήπιο ύψους 12 μέτρων που θα παράγει τριπλάσιες ποσότητες τροφίμων, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN.

Το συνολικής επιφάνειας 31.000 τετραγωνικών μέτρων υπερ-θερμοκήπιο στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι παράγει από το 2022 υψηλής ποιότητας λαχανικά αθροιστικού βάρους 1.000 τόνων τον χρόνο, με ελάχιστο νερό και χώμα στους πολυεπίπεδους πύργους καλλιέργειας.

Αυτό το έργο όμως θα ωχριά μπροστά στη λεγόμενη «Κοιλάδα της Τεχνολογίας Τροφίμων», από την άλλη πλευρά της αραβικής μεγαλούπολης. Η γιγάντια φάρμα, όπως τη χαρακτηρίζει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο (το οποίο μεταξύ άλλων χορηγείται από την κυβέρνηση του εμιράτου), θα είναι ένας πύργος 12 μέτρων στην έρημο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με συνολική επιφάνεια 83.612 τ.μ., από την εταιρεία ReFarm.

Το γιγάντιο αυτό θερμοκήπιο δεν θα είναι απλώς μεγαλύτερο από άλλες κάθετες φάρμες, αλλά θα λειτουργεί και διαφορετικά, όπως λέει ο Όλιβερ Κρίστοφ, επικεφαλής της Christof Global Impact, του ομίλου δηλαδή που είναι πίσω από την εταιρεία ReFarm.

 

Τεχνολογικές καινοτομίες

Για να κάνει τη γεωργία πιο πράσινη, η φάρμα σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μια σειρά τεχνολογιών που μπορούν να μετατρέψουν τα απορρίμματα –όπως υπολείμματα τροφίμων και λύματα– σε γεωργικά προϊόντα όπως κομπόστ, ζωοτροφές, καθαρό νερό και ενέργεια.

Φέρνοντας τα αγροκτήματα πιο κοντά στους καταναλωτές και χρησιμοποιώντας πιο αποτελεσματικές μεθόδους παραγωγής για τη μείωση της χρήσης λιπασμάτων, το σύστημα υπόσχεται να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα της παραγωγής τροφίμων, καλλιεργώντας έως και 3.000 τόνους φυλλώδη λαχανικά και βότανα ετησίως, αντικαθιστώντας περίπου το 1% των εισαγωγών τροφίμων των ΗΑΕ, λέει ο Ολ. Κρίστοφ.

Η λύση κάθετης γεωργίας παρέχεται από την Intelligent Growth Solutions (IGS), μια σκωτσέζικη εταιρεία που ιδρύθηκε το 2013.

Οι «πύργοι ανάπτυξης» της IGS –που μοιάζουν με ένα πολυώροφο παρκινγκ, που αντί για οχήματα έχει φυτά– είναι ένα ελεγχόμενο περιβάλλον που παρακολουθεί προσεκτικά και ρυθμίζει τη συχνότητα και την ποσότητα του νερού και των λιπασμάτων.

Χρησιμοποιώντας ένα σύστημα υδροπονίας, κάθε επίπεδο αναπτύσσει φυτά έχοντας ένα υπόστρωμα (όπως οργανικό λίπασμα ή ίνες καρύδας) αντί για χώμα, ενώ λωρίδες φωτός LED κάτω από κάθε δίσκο παρέχουν συνθετικό ηλιακό φως. Οι αισθητήρες, συμπεριλαμβανομένων των καμερών, παρακολουθούν την ανάπτυξη των φυτών και οι πύργοι μπορούν να διαχειρίζονται αυτόματα τα επίπεδα φωτός, θερμοκρασίας, υγρασίας, νερού και θρεπτικών συστατικών.

Με ύψος από έξι έως 12 μέτρα, οι πύργοι είναι αρθρωτοί, γεγονός που καθιστά εύκολη την αύξησή τους, λέει στο CNN ο Άντριου Λόιντ, διευθύνων σύμβουλος της IGS. «Βάλτε 200 από αυτά σε ένα μέρος, τότε θα έχετε μια γιγάντια φάρμα», τονίζει.

 

Οφέλη και μειονεκτήματα

Η κάθετη γεωργία προσφέρει πολλά οφέλη σε σχέση με τη συμβατική γεωργία, συμπεριλαμβανομένης της ταχύτερης ανάπτυξης των καλλιεργειών, της μείωσης της χρήσης νερού έως και 98% και της κατάληψης πολύ λιγότερου χώρου.

Επιπλέον, κάθετες φάρμες μπορούν να κατασκευαστούν σε μέρη όπου το έδαφος έχει υποστεί αλλοιώσεις ή είναι απλώς άγονο, για την παραδοσιακή γεωργία, ενώ τα εσωτερικά αγροκτήματα δεν επηρεάζονται από τις εποχές και το κλίμα.

Υπάρχουν όμως και μειονεκτήματα. Η έξυπνη τεχνολογία και η υποδομή απαιτούν μια τεράστια αρχική επένδυση και το υψηλό κόστος λειτουργίας των αγροκτημάτων, που αποτελείται κυρίως από λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος από τα φώτα LED, έχει δημιουργήσει προβλήματα οικονομικής επιβίωσης σε πολλές εταιρείες που επιχείρησαν να δοκιμάσουν τον χώρο αυτόν.

Πηγή: Καθημερινή - CNN

Zogas_dimitris