ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Κόσμος Κυρ 22 Μαρ 2015

Το θεαματικό φαινόμενο της «παλίρροιας του αιώνα» που συμβαίνει κάθε 18 χρόνια συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν χιλιάδες άνθρωποι στις ακτές της δυτικής Γαλλίας.

 

Για λίγα λεπτά το Μον Σεν Μισέλ, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO ήταν περικυκλωμένο από την θάλασσα λόγω της «μεγάλης παλίρροιας» την οποία ενέτεινε η σούπερ σελήνη, ένα αστονομικό φαινόμενο που συνδέεται με την ευθυγράμμιση της Σελήνης, της Γης και του Ήλιου και συνέπεσε με την ηλιακή έκλειψη της Παρασκευής.

Το μνημείο ξανάγινε νησί δύο φορές σήμερα, κατά την πρωινή και κατά τη βραδυνή πλημμυρίδα, στις 20.07 (τοπική ώρα).

Φώτα άναψαν στο μεσαιωνικό κάστρο του νησιού και το γοτθικό αβαείο, κατά τη διάρκεια της μεγάλης πλημμυρίδας, με τους επισκέπτες να τραβούν μετά μανίας φωτογραφίες από το φαινόμενο.

Καθώς τα κύματα ξεκίνησαν την πορεία τους κατά μήκος της ακτής και των παλιρροϊκών εκβολών, οι σέρφερ μπήκαν στο νερό στην βορειοδυτική πόλη Ποντομπό, ενώ τα κύματα έσκαγαν πάνω σε κυματοθραύστες κάνοντας μούσκεμα τους θεατές.

Γαλλία: Κοσμοσυρροή για την «παλίρροια του αιώνα»

«Δεν είχα δει ποτέ μου την παραλία με τόσο πολύ κόσμο τέτοια εποχή. Οι συνθήκες ήταν ιδανικές. Νομίζω ό τι η σούπερ σελήνη επηρέασε την παλίρροια και τα κύματα έμοιαζαν με μαμούθ», δήλωσε ένας 31χρονος σέρφερ.

Η αστυνομία δυσκολεύτηκε να συγκρατήσει το πλήθος που έφτανε τα 20.000 άτομα, τα οποία αποζητούσαν μία φωτογραφία από το σκηνικό, το πρωί του Σαββάτου. Ανάλογος αριθμός επισκεπτών συγκεντρώθηκε στο σημείο και την προηγούμενη ημέρα.

Ανάμεσα στο πλήθος βρέθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς.

Γαλλία: Κοσμοσυρροή για την «παλίρροια του αιώνα»

Το Μον Σεν Μισέλ βρίσκεται ένα χιλιόμετρο μακριά από τις ακτές της Νορμανδίας και φιλοξενεί το διάσημο Αββαείο των Νορμανδών Βενεδικτίνων Σεν Μισέλ.

Ο διευθυντής της τοπικής επιτροπής τουρισμού δήλωσε ότι το φυσικό αυτό φαινόμενο είναι μία εξαιρετική ευκαιρία για τους τουρίστες στη Βρετάνη αυτή τη στιγμή του χρόνου. Τα ξενοδοχεία σε όλη την ακτή, καθώς και τα πάρκινγκ για αυτοκίνητα και τροχόσπιτα γέμισαν ασφυκτικά.

Ο Πατρίκ Γκολουά, ιδιοκτήτης αλυσίδας εστιατορίων και ξενοδοχέιων δήλωσε΅«Ήταν όλα κλεισμένα στο Μον Σεν Μισέλ από τον Οκτώβριο».

Μέχρι το 1879 το Μον Σαν Μισέλ αποκόπτονταν από την ενδοχώρα όποτε συνέβαινε το φαινόμενο. Τότε, κατασκευάστηκε το μόνιμο υπερυψωμένο μονοπάτι ώστε να αποτρέπει την παλίρροια από το να πλημμυρίζει με λάσπη το νησί.

Γαλλία: Κοσμοσυρροή για την «παλίρροια του αιώνα»

Το 2009 ξεκίνησαν οι εργασίες για τη δημιουργία ενός υδραυλικού φράγματος με τα νερά του ποταμού Couesnon και της παλίρροιας ώστε να απομακρυνθεί η λάσπη και να γίνει το Μον Σεν Μισέλ ξανά νησί.

Πέρυσι μία γέφυρα 2.500 ποδών άνοιξε για το κοινό. Η γέφυρα επιτρέπει στα νερά να κυλούν ελεύθερα και γύρω από το νησί κατά τη διάρκεια της παλίρροιας.

Ενισχυμένη φέτος λόγω σούπερ σελήνης
Στο αποκορύφωμα της πλημμυρίδας η στάθμη της θάλασσας στη Γαλλία φθάνει τα 14 μέτρα.

Κατά την άμπωτη, η θάλασσα αποτραβιέται μέχρι τον ορίζοντα, ενώ στην πλημμυρίδα επανέρχεται με την ταχύτητα «αλόγου που καλπάζει».

Γαλλία: Κοσμοσυρροή για την «παλίρροια του αιώνα»

Οι τοπικές αρχές επαναλάμβαναν τις τελευταίες ημέρες τις προειδοποιήσεις, κυρίως προς τους ψαράδες που θα έσπευδαν να μαζέψουν όστρακα κατά την άμπωτη.

Ενας 70χρονος ψαράς που πεζός απομακρύνθηκε κατά την άμπωτη πνίγηκε σήμερα σε παραλία της νοτιο-δυτικής Γαλλίας.

Το φαινόμενο της «παλίρροιας του αιώνα» θα είναι επίσης ορατό στον κόλπο του Φάντι, στον Καναδά, όπου η στάθμη θα ανέλθει σε 16 μέτρα, στην ανατολική ακτή της Γης του Πυρός, στη βόρεια ακτή της Αυστραλίας και στο κανάλι του Μπρίστολ στη Βρετανία.

Η προηγούμενη «παλίρροια του αιώνα» είχε δημιουργηθεί σστις 10 Μαρτίου 1997, ενώ η επόμενη αναμένεται στις 3 Μαρτίου 2033.

 

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Telegraph

Επιμέλεια: Ν.Διαμαντοπούλου

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Zogas_dimitris