ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Κοινωνία Παρ 13 Οκτ 2023

«Το πιο βασικό που λείπει, είναι η αγροτική πολιτική»

«Πρέπει να βρούμε τρόπους να καλύψουμε τις ανάγκες του νησιού μας - Πρέπει να στοχεύσουμε στο τι θέλουμε να παράγουμε και στο πού θέλουμε να πάει το νησί»

«Φέτος, τα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν στην Κω ήταν πολύ λιγότερα, βάσει των αναγκών και βάσει των στόχων των παραγωγών, γιατί υπάρχει έλλειψη εργατικών χεριών»

«Τρυπάμε όλο και πιο βαθιά για να βρούμε νερό. Επιφανειακά νερά πλέον δεν υπάρχουν. Αυτό είναι ένα καμπανάκι το οποίο πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας»

«Το πρώτο που έχουμε προτείνει, είναι να γίνει η μέτρηση του υδροφόρου ορίζοντα για να έχουμε μια εικόνα, στη συνέχεια να γίνουν μελέτες για την καταγραφή των αναγκών του νησιού και με τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν, να χαράξουμε μια πορεία»

«Το νησί έχει όλες τις προϋποθέσεις να καλλιεργήσει και να παράξει πάρα πολλά (δεντροκαλλιέργειες,  αμπέλια, κηπευτικά). Εκτάσεις υπάρχουν. Βασική προϋπόθεση όμως  είναι η εξασφάλιση του νερού. Αυτός είναι ο βασικός παράγοντας»

«Ολοκληρώθηκε η σύσταση καταστατικού που φέρνει αγρότες και τυποποιητές στο ίδιο τραπέζι με έναν κοινό στόχο, να έχουμε ένα λογότυπο που θα προσδιορίζει τα τοπικά προϊόντα»

«Πριν τέσσερα χρόνια ως Αγροτικός Σύλλογος είχαμε φτάσει στο τελευταίο στάδιο για την ίδρυση της λαϊκής αγοράς, αλλά η υπόθεση δεν προχώρησε λόγω πολιτικής απόφασης του δημάρχου κ. Νικηταρά. Ζητήσαμε να το συζητήσουμε ξανά και να βρούμε μία λύση»

Πολύ ενδιαφέρουσα, όπως πάντα, η συζήτηση – συνέντευξη με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Κω Ηλία Παπαποστόλου.

Ο κ. Παπαποστόλου επιβεβαιώνει τις πληροφορίες μας για την μειωμένη παραγωγή αγροτικών προϊόντων λόγω των καιρικών συνθηκών. Κύρια η παραγωγή ελαιολάδου, όπως ανέφερε, θα είναι στο 30% της περσινής!!!

Με δεδομένη, λοιπόν, την μικρή παραγωγή και το γεγονός πως, το μεγαλύτερο μέρος της απορροφάται από τα ξενοδοχεία, οι καταναλωτές (εξ)αναγκάστηκαν, πέραν του αυξημένου κόστους, να αγοράζουν ντομάτες παραγωγής Βελγίου!!!

«Πρέπει να βρούμε τρόπους να καλύψουμε τις ανάγκες του νησιού μας» σημειώνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου, τονίζοντας πως «οι πολιτικοί δεν έχουν εντοπίσει το πρόβλημα».

Αναφέρει πως, η Κως έχει εκτάσεις για την αύξηση της καλλιέργειας τόσο σε δέντρα, όσο και αμπέλια και κηπευτικά, αλλά βασική προϋπόθεση είναι η επάρκεια του νερού. «Το νησί έχει όλες τις προϋποθέσεις να καλλιεργήσει για πάρα πολλούς μήνες του χρόνου, αλλά το πρώτο και σημαντικότερο είναι να εξασφαλίσουμε το νερό. Αυτός είναι ο πρώτος παράγοντας» λέει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, αναφέρεται στην έλλειψη αγροτικής πολιτικής, καθώς και στην έλλειψη εργατικών χεριών, ενώ μας ενημερώνει ότι είναι έτοιμο το καταστατικό σε συνεργασία με τους τυποποιητές του νησιού μας με στόχο, τον προσδιορισμό των τοπικών προϊόντων και την ενίσχυσή τους, καθώς και για την περιβόητη λαϊκή αγορά.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ερ: Κύριε Παπαποστόλου, ας ξεκινήσουμε με τον απολογισμό της φετινής χρονιάς για τους ντόπιους παραγωγούς μας.

Η.Π.: Η φετινή χρονιά ήταν μια καλή χρονιά όσον αφορά στις τιμές, αλλά παραγωγικά δεν ήταν τόσο δυνατή διότι είχαμε αρκετά προβλήματα λόγω του καύσωνα. Θεωρώ ότι ήταν μια καλή χρονιά, αλλά αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι, η αύξηση των τιμών οφείλεται στο πολύ μεγάλο κοστολόγιο.

Ερ: Αν δεν κάνω λάθος, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής απορροφάται από τα ξενοδοχεία.

Η.Π.: Η μεγάλη βιομηχανία μας στο νησί είναι ο τουρισμός και σίγουρα οι αγρότες μας εκεί προώθησαν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους.

Ερ: Ναι έτσι είναι, αλλά, φέτος ειδικά που όπως είπατε είχαμε μειωμένη παραγωγή, οι καταναλωτές αγοράζουμε ντομάτες που μας έρχονται από το Βέλγιο!!

Η.Π.: Δυστυχώς συμβαίνει αυτό διότι, εμείς δεν ήμασταν προετοιμασμένοι όχι μόνο σαν παραγωγοί αλλά και σαν πολιτική, δηλαδή, οι πολιτικοί δεν έχουν εντοπίσει το πρόβλημα. Έχουν γίνει κάποιες βελτιώσεις, δηλαδή, υπήρχαν για παράδειγμα μέχρι τον Αύγουστο ντόπιες ντομάτες, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες του νησιού μας και πρέπει να βρούμε τρόπους για να καλύψουμε αυτό το κενό.

Ερ: Μου δώσατε πάσα για να πάω στο επόμενο ερώτημα. Η Κως κύριε Παπαποστόλου, με τις εκτάσεις που έχει, μπορεί να αυξήσει τις καλλιέργειές της;

Η.Π.: Σίγουρα μπορεί να παράγει περισσότερα πράγματα. Το νησί έχει όλες τις προϋποθέσεις να καλλιεργήσει για πάρα πολλούς μήνες του χρόνου. Να πω όμως ότι, το πρώτο και σημαντικότερο είναι να εξασφαλίσουμε το νερό. Αυτός είναι ο πρώτος παράγοντας.

Ερ: Υπάρχει όμως η διάθεση, αλλά και η δυνατότητα, από τους παραγωγούς μας να αυξήσουν τα στρέμματα που ήδη καλλιεργούν; Διότι, ένας βασικός παράγοντας όπως είχατε επισημάνει σε προηγούμενη συνέντευξή μας, είναι η έλλειψη εργατών γης.

Η.Π.: Όλα είναι ένας κύκλος. Όμως, το πιο βασικό που λείπει, τουλάχιστον αυτό πιστεύω, είναι η αγροτική πολιτική. Πρέπει να στοχεύσουμε στο τι θέλουμε να παράγουμε. Το δεύτερο είναι ότι, αγροτικά χέρια είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεθούν. Φέτος, για παράδειγμα, τα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν στην Κω ήταν πολύ λιγότερα, βάσει των αναγκών και βάσει των στόχων των παραγωγών, γιατί υπάρχει αυτό το πρόβλημα, η έλλειψη εργατικών χεριών. Δεν μπορούσαμε να καλλιεργήσουμε.

Ερ: Είπατε πως στην Κω μπορούν να παραχθούν περισσότερα προϊόντα. Εκτός από αυτά που ήδη παράγονται, ποια άλλα;

Η.Π.: Νομίζω ότι μπορούμε να παράγουμε από όλα. Εκτάσεις υπάρχουν όπως για παράδειγμα ο κάμπος του Πυλιού που καλλιεργείται ένα πολύ μικρό ποσοστό. Θα μπορούσε να γίνει δεντροκαλλιέργεια, για παράδειγμα ελιές. Το νησί πραγματικά μπορεί να παράξει πολλά και δεντροκαλλιέργειες και αμπέλια και κηπευτικά. Έχει αυτές τις δυνατότητες και λόγω κλίματος και λόγω εδάφους. Πάλι όμως θα το πω. Βασική προϋπόθεση είναι η εξασφάλιση του νερού. Χωρίς νερό δεν μπορούμε να παράξουμε.

Ερ: Το θέμα του νερού ο Αγροτικός Σύλλογος το θέτει επί σειρά ετών. Βρίσκεται στην πρώτη θέση της «ατζέντας» σας. Και ρωτώ κι εγώ για πολλοστή φορά. Τι σας απαντούν οι υπεύθυνοι για τη διαχείριση του νερού όταν τους θέτετε το ζήτημα;

Η.Π.: Η απάντηση είναι ότι, το αντιλαμβάνονται αλλά….  Επιτρέψτε μου να σας πω, ότι, πρέπει να μπει ένα όριο. Ένα ζήτημα που έχει βάλει επανειλημμένα ο Αγροτικός Σύλλογος είναι ένα όριο στο πού θέλουμε να φτάσουμε το νησί μας. Δηλαδή, αν συνεχίσουμε έτσι και φέρουμε άλλα δυο εκατομμύρια κόσμο, θα είναι πολύ δύσκολο να εξασφαλίσουμε το νερό.

Το πρώτο που έχουμε προτείνει, είναι να γίνει η μέτρηση του υδροφόρου ορίζοντα για να έχουμε μια εικόνα, στη συνέχεια να γίνουν μελέτες για την καταγραφή των αναγκών του νησιού και με τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν, να χαράξουμε μια πορεία. Είναι κρίμα, νερά όπως της λίμνης να πηγαίνουν στη θάλασσα, είναι κρίμα να μην έχουμε φράγματα για να εξασφαλιστεί νερό για το νησί. Όχι μόνο για τους αγρότες αλλά για το κοινωνικό σύνολο.

Ερ: Είναι γεγονός πως χρόνο με το χρόνο το νερό λιγοστεύει και δυστυχώς, στοιχεία για το πού βρισκόμαστε σήμερα, δεν έχουμε.

Η.Π.: Το σίγουρο που μπορώ να σας πω από την δική μας πλευρά των παραγωγών είναι ότι, υπάρχει μια αλατότητα στα νερά που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα όπως είναι η Λάμπη και ο κάμπος του Πυλιού. Επίσης, τρυπάμε όλο και πιο βαθιά για να βρούμε νερό. Επιφανειακά νερά πλέον δεν υπάρχουν. Αυτό είναι ένα καμπανάκι το οποίο πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας.

Ερ: Το «καμπανάκι», εκτός από εσάς, το έχουν χτυπήσει οι επιστήμονες εδώ και πολλά χρόνια, αλλά το θέμα είναι ποιος τους ακούει είτε είναι δήμος, είτε περιφέρεια, είτε υπουργείο.  

Η.Π.: Νομίζω ότι πρέπει να αρχίσουμε από δω και ν’ ανεβαίνουμε προς τα πάνω. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη. Ότι, ο δήμος μαζί με την περιφέρεια πρέπει να σκύψουν το κεφάλι τους πάνω σ’ αυτό το πρόβλημα. Να βάλουν κάποιους στόχους και να τους υλοποιήσουν, αλλά σύντομα και όχι μετά από 5, 10 χρόνια.

Ερ:  Μου είχατε πει σε προηγούμενη συνέντευξη ότι, Αγροτικός Σύλλογος ξεκίνησε τη σύσταση ενός καινούργιου καταστατικού σε συνεργασία με τους τυποποιητές του νησιού μας με στόχο, τον προσδιορισμό των τοπικών προϊόντων και την ενίσχυσή τους.  Σε ποιο επίπεδο βρίσκεται σήμερα το εγχείρημα;

Η.Π.: Έχει προχωρήσει. Την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε, κάναμε και την Γενική μας Συνέλευση μαζί με τους τυποποιητές. Είναι το επόμενο βήμα που φέρνει αγρότες και τυποποιητές στο ίδιο τραπέζι με έναν κοινό στόχο, να έχουμε ένα λογότυπο που θα προσδιορίζει τα τοπικά προϊόντα. Αυτό που κάνουμε είναι μια διαφήμιση και μια διάκριση για το νησί.

Ερ: Εκτός αυτού του στόχου, δεν μεγαλώνει και η δυναμική σας;

Η.Π.: Σίγουρα μεγαλώνει η δυναμική μας.

Ερ: Άλλωστε, τα προβλήματα είναι κοινά.

Η.Π.: Βεβαίως, γιατί οι τυποποιητές είναι και παραγωγοί και αγρότες. Έχουμε μελισσοκόμους, έχουμε οινοποιεία, ελαιοτριβεία… Πιστεύω ότι σιγά – σιγά με το χρόνο θα έχουμε πάρα πολλά μέλη.

Ερ: Υπάρχουν κι άλλα ζητήματα που θέτετε επί σειρά ετών, όπως λ.χ. η στελέχωση του Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η περιβόητη λαϊκή αγορά, κ.ά.

Η.Π.: Για το Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης η απάντηση από την περιφέρεια είναι ότι, δεν υπάρχει κόσμος για να στελεχωθεί. Εμείς πιστεύουμε ότι, ένα στελεχωμένο Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα βοηθούσε το νησί. Η κυρία Νικολή κάνει μια δουλειά με πολύ μεγάλη προσπάθεια θυσιάζοντας  πάρα πολύ προσωπικό χρόνο.

Ερ: Αν θυμάμαι καλά, παλιά είχατε απευθυνθεί και στο δήμο για τη δημιουργία – στελέχωση ενός τέτοιου γραφείου.

Η.Π.: Νομίζω ότι κάποια στιγμή το προσπάθησε, αλλά δεν έγινε κάτι. Όπως έχω ξαναπεί, ένα κομμάτι που λείπει από τους παραγωγούς είναι και η ενημέρωση που θα βοηθούσε στην εξέλιξή τους. Όσο για τη λαϊκή αγορά, να σας πω ότι, πριν τέσσερα χρόνια ως Αγροτικός Σύλλογος είχαμε φτάσει στο τελευταίο στάδιο, αλλά η υπόθεση δεν προχώρησε λόγω πολιτικής απόφασης του δημάρχου κ. Νικηταρά. Τώρα εμείς, σαν Αγροτικός Σύλλογος, ζητήσαμε να το συζητήσουμε ξανά και να βρούμε μία λύση. Εμείς θέλουμε να γίνει η λαϊκή αγορά στην είσοδο της πόλης μας για να προσελκύσουμε και κόσμο. Το πιο βασικό είναι να κάτσουμε για να το συζητήσουμε και να βρούμε λύση και να υπάρχει θέληση να γίνει κάτι. Όμως όπως βλέπετε, πέρασαν τέσσερα χρόνια και δεν έχουμε κάνει κάτι. Είναι κρίμα για το νησί μας να μην υπάρχει μια λαϊκή αγορά και ας μην είναι με τους εμπόρους για να μην θιγούν τα εμπορικά καταστήματα. Ας βρούμε έναν τρόπο που θα είναι μόνο παραγωγοί, αλλά να είναι μια αγορά προσβάσιμη και, όπως έχω ξαναπεί, γιατί να μην διαφημίζουμε τα προϊόντα μας σε τόσο κόσμο που έρχεται στο νησί;

Ερ: Κύριε Παπαποστόλου, να κλείσουμε τη συνέντευξή μας με το ελαιόλαδο. Σε ποια κατάσταση βρίσκεται το νησί μας από άποψη παραγωγής και τιμής;

Η.Π.: Φέτος, δυστυχώς, θα έχουμε στο νησί μας μια πολύ μικρή παραγωγή ελαιολάδου και όπως καταλαβαίνετε, αυτό θα το πληρώσει ο κόσμος ο οποίος θα το αγοράζει πανάκριβα.

Ερ: Πόσο μικρή θα είναι η παραγωγή;

Η.Π.: Προσωπική εκτίμηση είναι ότι, θα έχουμε φέτος το 30% της περσινής παραγωγής. Για τις τιμές να σας πω ότι, δεν ευθύνονται οι παραγωγοί. Είναι πολύ μικρή η παραγωγή. Άλλωστε, ο παραγωγός από τη στιγμή δεν θα έχει λάδι δεν θα πάρει και λεφτά.

Ερ: Σε ποιο βαθμό έχουν επηρεαστεί οι τιμές από τις καταστροφές στον Θεσσαλικό κάμπο; Το ρωτάω αυτό διότι διάβασα πως βρήκαν ευκαιρία κάποιοι να κερδοσκοπήσουν.

Η.Π.: Μας έχει επηρεάσει και αυτό, γιατί η παραγωγή του Θεσσαλικού κάμπου καλύπτει το 30-35% της αγροτικής  οικονομίας και σίγουρα κάποιοι θα το εκμεταλλευτούν αυτό. Πάντα υπάρχει η εκμετάλλευση.

Ερ: Κύριε Παπαποστόλου, ο επίλογος δικός σας.

Η.Π.: Εμείς, ο Αγροτικός Σύλλογος, έχουμε κάνει τις προτάσεις μας και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε ξανά με τη δημοτική αρχή για να λύσουμε προβλήματα.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 

 

 

 

 

Zogas_dimitris