ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Κοινωνία Τετ 29 Νοε 2023

Με παρέμβασή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, θέτει το ζήτημα της άμεσης καταβολής των αποζημιώσεων στους αγρότες της Ρόδου, που υπέστησαν ζημιές από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού. 

Μέχρι στιγμής, έχει χορηγηθεί προκαταβολήαποζημίωσης μόνο για το ζωικό κεφάλαιο σε κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους και όπως τονίζει ο κ. Κόνσολας, μεδεδομένο ότι έχουν περάσει τέσσερις και πλέον μήνες, είναι σαφές ότι θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για να καταβληθούν αποζημιώσεις στους αγρότες της Ρόδου, που υπέστησαν ζημιές από τις πυρκαγιές. Συγκεκριμένα ο κ. Κόνσολας ζητά:
1 ον : Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στους αγρότες της Ρόδου που υπέστη ζημιές το φυτικό τους κεφάλαιο από τις πυρκαγιές.
2 ον : Να καταβληθούν οι αποζημιώσεις για τον πάγιο εξοπλισμό των αγροτών και τα αποθηκευμένα προϊόντα, με δεδομένο ότι πρόκειται για ζήτημα κομβικής σημασίας αφού ο πάγιος εξοπλισμός συνδέεται με τη δυνατότητα τους να συνεχίσουν την δραστηριότητα τους. Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, οι σχετικές αυτοψίες έχουν ολοκληρωθεί από τον Αύγουστο.
3 ον : Να προγραμματιστούν οι αυτοψίες για τα πυρηνόκαρπα δέντρα όπως οι ελιές, προκειμένου να καθοριστούν τα επόμενα βήματα με την καταβολή αποζημιώσεων και τη φύτευση νέων δέντρων. Ως προς το τελευταίο, μάλιστα, ο κ. Κόνσολας εκτιμά ότι θα πρέπει να καλυφθούν εισοδηματικά οι συγκεκριμένοι αγρότες, μέχρι να καταφέρουν να έχουν ξανά παραγωγή από αυτές τις καλλιέργειες.
 
Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της πρωτοβουλίας του κ. Κόνσολα.
 
 
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
 
Προς
 
Κύριο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
 
ΘΕΜΑ: «Καταβολή αποζημιώσεων στους αγρότες της Ρόδου που υπέστησαν ζημιές από τις καταστροφικές πυρκαγιές»
 
Κύριε Υπουργέ,
Οι αγρότες της Ρόδου υπέστησαν σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειές τους από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού. Παρά το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκαν οι σχετικές αυτοψίες που προβλέπονται από τη σχετική διαδικασία (στο διάστημα 20 έως 30 Αυγούστου), μέχρι σήμερα δεν έχουν εκταμιευθεί οι αποζημιώσεις για το φυτικό κεφάλαιο αλλά και για τον πάγιο εξοπλισμό. Σοβαρό ζήτημα υπάρχει και με τους πληγέντες που είχαν καλλιέργειες με πυρηνόκαρπα δέντρα, όπως οι ελιές, αφού δεν έχουν ενημέρωση για το χρόνο των αυτοψιών που θα γίνουν προκειμένου να γνωρίζουν αν τα δέντρα τους έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά και δεν θα καρποφορήσουν ξανά αλλά και για το χρόνο καταβολής των αποζημιώσεων. Θα πρέπει όλοι αυτοί οι άνθρωποι να καλυφθούν εισοδηματικά, μέχρι να καταφέρουν να έχουν ξανά παραγωγή από αυτές τις καλλιέργειες. Με δεδομένο ότι έχουν περάσει τέσσερις και πλέον μήνες, είναι σαφές ότι θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για να καταβληθούν αποζημιώσεις στους αγρότες της Ρόδου, που υπέστησαν ζημιές από τις πυρκαγιές. Αποτελεί ζήτημα ισονομίας αλλά και συνέπειας του Κράτους απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται σε απόγνωση. Κατόπιν των ανωτέρω Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
 
1. Πότε προγραμματίζεται να δοθούν οι αποζημιώσεις στους αγρότες της Ρόδου που υπέστη ζημιές το φυτικό τους κεφάλαιο από τις πυρκαγιές.
2. Ποιος είναι ο προγραμματισμός για την καταβολή των αποζημιώσεων για τον πάγιο εξοπλισμό των αγροτών και τα αποθηκευμένα προϊόντα, με δεδομένο ότι
πρόκειται για ζήτημα κομβικής σημασίας, αφού ο πάγιος εξοπλισμός συνδέεται με τη δυνατότητά τους να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους.
3. Πότε θα πραγματοποιηθούν οι αυτοψίες για τα πυρηνόκαρπα δέντρα όπως οι ελιές, προκειμένου να καθοριστούν τα επόμενα βήματα με την καταβολή αποζημιώσεων και τη φύτευση νέων δέντρων;
 
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου
Zogas_dimitris