ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Κοινωνία Τρι 3 Ιαν 2017

Η πρώτη γιορτή μαγείρων, την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου στη «Νέα Φαντασία»

Ο σύλλογος θα συμμετέχει στην έκθεση της Ουτρέχτης παρουσιάζοντας τοπικά προϊόντα και την τοπική γαστρονομία

 

 

Ένα οινογαστρονομικό γλέντι με άφθονο ποτό και ξεχασμένες τοπικές γεύσεις, μας υπόσχεται ο σύλλογος τοπικής γαστρονομίας «Ασκληπιός», το βράδυ των Φώτων (6/1) στις 8 το βράδυ στη «Νέα Φαντασία», στην «Πρώτη γιορτή μαγείρων». Στην εκδήλωση, θα τιμηθούν με αναμνηστικούς επαίνους οι άνθρωποι που βοήθησαν στη δράση που είχε κάνει ο «Ασκληπιός» σε συνεργασία με το ΔΟΠΑΒΣ στην Μαρίνα της Κω και στην Καρδάμαινα όπου συμμετείχαν συνολικά περίπου 5.000 άτομα!

 

«Στην εκδήλωση θα μαγειρέψουν 10 με 15 τοπικοί μάγειροι και αρχιμάγειροι, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν όλα τα τοπικά προϊόντα (κτηνοτροφικά, αγροτικά, αλιεύματα), για να δώσουμε μία διαφορετική μορφή στην τοπική γαστρονομία» είπε μιλώντας στον «Σ» ο πρόεδρος του «Ασκληπιού» κ. Μιχάλης Ποταμούσης, συμπληρώνοντας: «Δηλαδή, θα πάρουμε την παλιά παραδοσιακή συνταγή και θα την προσαρμόσουμε στα σημερινά δεδομένα «πειράζοντάς» την. Θα δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει πώς ένα παλιό φαγητό που έκανε η γιαγιά στη φουφού, σήμερα μπορεί το ίδιο φαγητό να μαγειρευτεί με άλλη τεχνολογία και να δοθεί στο κοινό».

Σημείωσε ότι, προσπάθεια του συλλόγου είναι να συνδεθεί ο πρωτογενής τομέας με τη μεταποίηση και να μπουν στο κοινωνικό γίγνεσθαι του επισιτισμού και παράλληλα να γίνει μία προσπάθεια ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας.

«Στόχος επίσης είναι, η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων που δεν είναι μόνο ποιοτικά αλλά και μοναδικά, τα οποία ενδεχομένως δεν τα βρίσκεις πουθενά αλλού» είπε ο κ. Ποταμούσης, ενώ ο γραμματέας του συλλόγου κ. Μίλτος Ζωΐδης συμπλήρωσε, «η γαστρονομία είναι μέρος του πολιτισμού ενός τόπου, που πρέπει να αναδείξουμε και στους κατοίκους του νησιού αλλά και στους επισκέπτες μας».

Σε ερώτησή μας για το εάν τα ξενοδοχεία ανταποκρίνονται και προμηθεύονται τοπικά προϊόντα, απάντησε ο κ. Ζωΐδης λέγοντας πως, «τα ξενοδοχεία, και ειδικά τα μεγάλα, στήριξαν σημαντικά ειδικά φέτος τον πρωτογενή τομέα, στο σημείο φυσικά που και ο πρωτογενής τομέας θέλει να στηριχθεί». Εξηγώντας τι εννοεί, τόνισε πως, «όταν βγάζουμε ένα προϊόν, δεν καθόμαστε σ’ ένα γραφείο και περιμένουμε να βγάλουμε την τιμή και τελείωσε. Πρέπει να ανοιχθούμε. Δηλαδή, όταν παραμείνεις εσωστρεφής και δεν κάνεις μία κίνηση εξωστρέφειας δεν μπορείς να αναπτυχθείς».

Ο κ. Ποταμούσης έβαλε άλλο ένα θέμα στη συζήτηση λέγοντας πως «πολλοί άνθρωποι, χωρίς να το ξέρουν, σαμποτάρουν τα τοπικά προϊόντα. Και αναφέρομαι σε παράδειγμα για να γίνω κατανοητός. Παίρνω σαν παράδειγμα το κρασί, που θεωρώ ότι η Κως παράγει εκπληκτικής ποιότητας κρασιά. Λοιπόν, ο αμπελουργός ή το οινοποιείο δίνει το προϊόν του για παράδειγμα 7€. Ο εστιάτορας, που στο φιλοξενεί στην ουσία, το πουλάει 30€. Αυτός το σαμποτάρει διότι όταν το κοστολογήσεις 30€ δεν θα έχεις καταναλωτή ή ο καταναλωτής θα στραφεί σ’ ένα ας το πούμε εξίσου ίδιο κρασί το οποίο είναι φθηνό.  Όλα, λοιπόν, είναι κρίκοι μία αλυσίδας και ο Ασκληπιός προσπαθεί να τους ενώσει».  

Ο κ. Ζωίδης εξέφρασε την ευχή ο σύλλογος να γίνει ο συνδετικός κρίκος, τονίζοντας όμως ότι υπάρχουν πάρα πολλές δυσκολίες, οι οποίες ξεκινούν κυρίως  από την εσωστρέφεια  και τον εγωισμό που έχει ο καθένας. «Εάν δεν βάλει ο καθένας νερό στο κρασί του και να υπάρξει μία συνολική συνεργασία, για να δούμε στο μέλλον μετά από 2 ή 3 χρόνια να υπάρχει μία καλύτερη ποιότητα, θα καταλήξουμε πάλι στα ίδια» τόνισε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, για πρώτη φορά ο «Ασκληπιός» θα συμμετέχει, με τη στήριξη της Ένωσης Ξενοδόχων, στην έκθεση της Ουτρέχτης στην Ολλανδία, που ξεκινάει στις 9 Ιανουαρίου, όπου θα παρουσιαστούν Κώτικα προϊόντα και η τοπική γαστρονομία. «Θέλουμε να μπορέσουμε να συμβάλλουμε κι εμείς όσο μπορούμε στη βελτίωση του τουρισμού και στη βελτίωση των υπηρεσιών και των προϊόντων γιατί εμείς είμαστε οι διαχειριστές του πρωτογενή τομέα και της μεταποίησης ως τεχνοκράτες στον επισιτισμό και θεωρώ ότι πρέπει να μας στηρίξουν οι τοπικοί φορείς  και ο Δήμος για να κάνουμε αυτές τις δράσεις που είναι για το καλό όλων» τόνισε ο κ. Ποταμούσης.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, το «Κώτικο πρωινό» και η τοπική γαστρονομία έχουν παρουσιαστεί αρκετές φορές στην Ελλάδα (ειδικά στην Αθήνα) και ήδη το «Κώτικο πρωινό» έχει μία πολύ θετική πορεία σε περίπου 20 μεγάλα ξενοδοχεία του νησιού, όπως μας ενημέρωσαν.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του συλλόγου είπε: «Πρέπει όλοι να στραφούμε στο καλό προϊόν, στην καλή διαχείρισή του προϊόντος και στην καλή προβολή του. Είναι τεράστιο το κεφάλαιο. Μπορεί να έχει τεράστια ανταποδοτικά αποτελέσματα γιατί μην ξεχνάτε ότι κάθε επισκέπτης, φεύγοντας από το νησί, από εκείνα τα πράγματα που θα μείνουν στο μυαλό του και θα τα κουβαλάει μαζί του είναι και το θέμα του επισιτισμού. Αυτό είναι προστιθέμενη αξία για το νησί. Πρέπει να το καταλάβουμε όλοι ότι πρέπει να δουλέψουμε συνολικά. |Να βάλουμε πρώτα το «εμείς» και όχι το εγώ».

 

 ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ"

 

Asklipios MAGEIRES logoΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο  Σύλλογος τοπικής γαστρονομίας "Ασκληπιός", διοργανώνει  την πρώτη γιορτή μαγείρων  στην Νέα Φαντασίαστις 6 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 20:00  και  σας προσκαλεί σε ένα οινογαστρονομικό γλέντι με άφθονο ποτό και ξεχασμένες τοπικές γεύσεις .

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς θα γίνει απονομή αναμνηστικών επαίνων σε όλους, όσους στήριξαν τις καλοκαιρινές  μας εκδηλώσεις

Τιμή εισόδου με φαγητό και ποτό: 15€

 

Zogas_dimitris