ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Κοινωνία Παρ 19 Απρ 2019

Με μεγάλο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε το πρωί στην αίθουσα του ΕΒΕΔ Κω η παρουσίαση της μελέτης σκοπιμότητας του νέου Νοσοκομείου Κω από τους μελετητές της εταιρείας που ανέλαβε τη μελέτη Δημήτρη Παπαδόπουλο και Ιάκωβο Γρύλλη.

Αρχικά, έπειτα από το καλωσόρισμα του Προέδρου του Νοσοκομείου Νεκτάριου Γεωργαντή ο κ. Παπαδόπουλος παρουσίασε όλα τα οικονομικά και αριθμητικά στοιχεία-δείκτες λειτουργίας και απόδοσης του υπάρχοντος Νοσοκομείου (χειρουργικές επεμβάσεις, εισαγωγές, διακομιδές, μέση κάλυψη κλινών κλπ) καθώς και τα θετικά-αρνητικά δεδομένα, όπως και τα δημογραφικά στοιχεία (μόνιμοι κάτοικοι-επισκέπτες-φιλοξενούμενοι μετανάστες/πρόσφυγες κλπ – Δείτε το 1ο βίντεο).

Στην συνέχεια εξήγησε πως προκύπτει ο υπολογισμός Δυναμικότητας κλινών (μαθηματικός τύπος) για το νέο Νοσοκομείο με βάση τον πληθυσμό επί τον ρυθμό εισαγωγής μέση διάρκεια νοσηλείας, προς τη μέση κάλυψη κλινών σε ετήσια βάση.

Παρουσίασε τον υπολογισμόςτου κόστους μελετών και κατασκευής για το νέο Νοσοκομείο δυναμικότητας 114 κλινών (100 για εσωτερικούς ασθενείς και 14 για εξωτερικούς) που ολοκληρωμένο είναι περίπου στα 20εκ. ευρώ (εκτός την έκπτωση που θα προκύψει).

Αμέσως μετά ο έτερος μελετητής (πρώην Πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδ/σου) Ιάκωβος Γρύλλης αναφέρθηκε αναλυτικά στα συν και τα πλην των τριών προτεινόμενων θέσεων: Λινοπότης (χώρος παλαιού στίβου μάχης, ο οποίος επειδή είναι περιοχή Natura ίσως παρουσιάσει καθυστέρηση στις περιβαλλοντικές άδειες που θα απαιτηθούν, όπως τονίστηκε), Σελβέρι (δίπλα στον Ιππικό όμιλο -κληροδότημα Κουγιουμτζή 18 στρεμμάτων συν της έκτασης που θα εξαγοραστεί από το ΒΑΚΟΥΦ) και ΔΙΙΚ (που αποφάσισε να παραχωρήσει το ΔΣ του Ιδρύματος, πλην όμως μπορεί να προκύψουν θέματα με την αρχ. υπηρεσία που θα καθυστερήσουν σημαντικά την διαδικασία).

 

Μετά τις ερωτήσεις που έγιναν ακολούθησαν οι τοποθετήσεις:

 

  • του βουλευτή Ηλία Καματερού: ο οποίος ευχαρίστησε τους μελετητές αλλά και την Περιφέρεια διά του Επάρχου για την προθυμία τους να ψηφίσουν τη χρηματοδότηση της μελέτης σκοπιμότητας (με 25χιλ. ευρώ), αλλά τελικά για την αποφυγή καθυστερήσεων τη μελέτη τελικά χρηματοδότησε το Υπ. Υγείας. Στην συνέχεια ανέτρεξε στο παρελθόν (2005 επί επαρχίας Μ. Κυπραίου) που ο στόχος είχε φτάσει κοντά όμως «φαίνεται ότι δεν υπήρχε η πολιτική βούληση τότε και δεν προχώρησε το έργο». Τόνισε ότι αυτή τη φορά πρέπει να δεσμευθούμε όλοι ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα είτε στο δήμο είναι είτε στην Κυβέρνηση να έχει την πολιτική βούληση να το ανατρέψει».

 

 

-Ο Δήμαρχος Κω Γ. Κυρίτσης αφού αναφέρθηκε ως παλιός Αντιπρόεδρος του Νοσοκομείου στις χαμένες ευκαιρίες του παρελθόντος για νέο Νοσοκομείο (από την εποχή του αείμνηστου Κώου Βουλευτή Σταμάτη Μανούση) τόνισε για άλλη μια φορά ότι ο Δήμος Κω είναι εδώ και μπορεί να χρηματοδοτήσει τόσο τη μελέτη όσο και την κατασκευή του έργου, λέγοντας ότι η απόφαση για τη χωροθέτηση είναι προτιμώτερο να ληφθεί από τους ειδικούς. Σε ότι αφορά τη δυνατότητα κατασκευής ανέφερε επίσης και την πρόταση του Αρ. Παυλίδη που του είχε κάνει εντύπωση να κατασκευαστεί το Νέο Νοσοκομείο δίνοντας ως αντιπαροχή το υπάρχον κτήριο.

-Την δεδομένη στήριξη της Περιφέρειας εξέφρασε και ο Έπαρχος Γ. Χαλκιδιός τόσο για τη μελέτη όσο και για την κατασκευή του Νέου Νοσοκομείου από πόρους της Περιφέρειας ή Ευρωπαϊκά προγράμματα φέρνοντας το παράδειγμα του Νοσοκομείου της Καρπάθου.

 

  • Η Επικεφαλής του Οράματος + Δράση Ι. Ρούφα τόνισε ότι συζητάμε για τα αυτονόητα καθώς η αναγκαιότητα είναι δεδομένη και θα έπρεπε οι διαδικασίες ανάθεσης μελέτης και κατασκευής να προχωρήσουν άμεσα. Συμφώνησε δε για πρώτη φορά -όπως είπε- με τον κ. Κυρίτση, να αναλάβει ο Δήμος αν χρειαστεί τη χρηματοδότηση του έργου (ασκώντας κριτική που δεν δέχτηκε να φέρει τα θέματα της υγείας στο Δημ. συμβούλιο).
  • Ν. Γεωργαντής σε παρέμβασή του μετά τις παρατηρήσεις της κ. Ρούφα ότι δεν υπήρξε συνεργασία με το Δήμο, τόνισε ότι όσες φορές είχε απευθυνθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο για θέματα Νοσοκομείου, από την πλευρά του δήμου επικρατούσε η άποψη ότι αυτά είναι θέματα κεντρικής διοίκησης και ο δήμος δεν έχει αρμοδιότητα (ο κ. Κυρίτσης είχε ήδη αποχωρήσει λόγω προεκλογικού τρεξίματος, όπως είπε).
  • Η Επικ. της Λαϊκής Συσπείρωσης Κ. Μακρή έδωσε έμφαση στον αγώνα των πολιτών για την διεκδίκηση των ζητημάτων της υγείας, λέγοντας ότι θα μπορούσε να εξευρεθεί χρηματοδότηση αν η κυβέρνηση είχε τη βούληση να μειώσει τα ματωμένα πλεονάσματα για εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ, αλλά και να ανακαλέσει την προκλητική απόφαση μείωσης της εθελοντικής εισφοράς των εφοπλιστών, που είναι ακόμη πιο κάτω κι απ’ τα ελάχιστα που είχε ανακοινώσει ο κ. Τσίπρας καλώντας τον κ. Καματερό να το μεταφέρει στη βουλή.
  • Ο Επικ. της Ισχυρής Κω Θ. Νικηταράς (όταν πήρε το λόγο είχαν αποχωρήσει ήδη ο Γ. Κυρίτσης και η Ι. Ρούφα) τόνισε την ανάγκη αλλαγής του θεσμικού πλαισίου για τη δυνατότητα που δίνει στους ιατρούς να υπηρετήσουν στις νησιωτικές περιοχές. Υπενθυμίζοντας ότι από το 2014 από τη θέση του Δημάρχου έβαλε στον τότε προϋπολογισμό το ποσό των 50χιλ. ευρώ για να υποστηριχθεί τότε η στέγαση και η σίτιση των Νοσοκομειακών ιατρών. Η δημοτική αρχή που ανέλαβε τότε θεώρησε -όπως τόνισε ο κ. Νικηταράς ότι ήταν προτιμότερο να «ψηλώσει» τα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου παρά να δώσει το ποσό αυτό για τους Νοσοκομειακούς Ιατρούς. Κάνοντας λόγο για «πλειοδοσία» σήμερα ότι μπορεί να κατασκευάσει τάχα το νέο Νοσοκομείο δεσμεύοντας με αυτό τον τρόπο τον Προϋπολογισμό του Δήμου. «Είναι η έσχατη μορφή λαϊκισμού, δεν έχει συμβεί πουθενά και ούτε θα συμβεί. Αν το κάνει αυτό ο Δήμος Κω θα υποθηκεύσει τον δικό του προϋπολογισμό για τα επόμενα τριάντα χρόνια… Όταν το είπε αυτό στα εγκαίνια της ΤΟΜΥ άκουσα κάποιον πολίτη να λέει ‘μα δεν έχει τη δυνατότητα να κλείσει μια λακούβα και να αγοράσει μια λάμπα και λέει ότι μπορεί να φτιάξει το νέο νοσοκομείο…’ Να είμαστε ρεαλιστές να δώσουμε από κοινού τη μάχη διεκδίκησης και εξεύρεσης των πόρων». Ο κ. Νικηταράς θεώρησε ότι το έργο μπορεί να κατασκευαστεί και με τη σύμπραξη με ιδιώτες ΣΔΙΤ.
  • Ο Υπ. Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Β. Χατζηγιακουμής τόνισε την ανάγκη ή δυνατόν να δευσμευθούμε σήμερα ότι δεν θα υπάρξουν αντιρρήσεις από όποιον πάρει την απόφαση χωροθέτησης (τονίζοντας ότι κατά την άποψή του η καλύτερη λύση είναι η θέση στο Λινοπότη).
  • Και τέλος, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Χρυσουλάκης τόνισε ότι όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει μετά τις εκλογές θα πρέπει να συνεχίσει και να ολοκληρώσει την προσπάθεια, προσθέτοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα πιέσει ο ίδιος και το ΤΕΕ. Τόνισε ακόμα την ανάγκη να γίνει Πανεπιστημιακό το νέο Νοσοκομείο ώστε να συνδεθεί με το στόχο της Ιατρικής σχολής.

 

ΠΗΓΗ: www.aegeanews.gr

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιάννης Κιάρης, Χαρίκλεια Χριστοφή

 

 

 

Zogas_dimitris