ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Πολιτική Σαβ 18 Απρ 2015

Α. Με  επιστολή προς τον κ. Δήμαρχο δηλώνεται η πρόθεση ενός εκ των δημοτικών συμβούλων να διαφοροποιήσει την θέση του σε σχέση με την παράταξη με την οποία εκλέχτηκε. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε μέλους του οργάνου να καθορίσει την θέση του στα προσεχή δημοτικά συμβούλια και είναι στην αποκλειστική του ευθύνη να αιτιολογήσει ή όχι την απόφασή του για ανεξαρτητοποίηση. Έχει σχέση με την πολιτική που πιστεύει και την ιδεολογία που υπηρετεί.

Σύμφωνα με τον κώδικα τοπικής αυτοδιοίκησης  Ν. 3852/2010 – Άρθρο 66 Δημοτικές παρατάξεις καθορίζονται τα των δημοτικών παρατάξεων:

Οι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και της ψήφου κατά συνείδηση.

Τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου ανήκουν σε δημοτικές παρατάξεις, ανάλογα με το συνδυασμό με τον οποίο έχουν εκλεγεί.

Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης είναι ο σύμβουλος που ήταν υποψήφιος δήμαρχος και, στην περίπτωση θανάτου, παραίτησης ή αδυναμίας του, ο σύμβουλος που εκλέγεται από την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων που ανήκουν στην παράταξη.

Μέλος του δημοτικού συμβουλίου μπορεί με γραπτή δήλωσή του προς το προεδρείο να ανεξαρτητοποιηθεί από τη δημοτική παράταξη, με την οποία έχει εκλεγεί.

Το μέλος του δημοτικού συμβουλίου που ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε από την παράταξή του δεν μπορεί να ενταχθεί σε άλλη παράταξη και δεν μπορεί να εξακολουθήσει να είναι μέλος του προεδρείου ή της οικονομικής επιτροπής ή της επιτροπής ποιότητας ζωής, όπου εκλέχτηκε ως μέλος της παράταξης από την οποία ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε.

Β.  Με αυτή την ευκαιρία ας θυμίσουμε τα θεσμοθετημένα για τον πρόεδρο, το προεδρείο και το σώμα του ΔΣ.  Πολλές φορές έχει διατυπωθεί δημόσια η ερώτηση: «τι κάνει ο πρόεδρος;», «γιατί δεν βάζει θέμα στο δημοτικό συμβουλιο;», κλπ.

Σύμφωνα με τον κώδικα  Άρθρο 65  Αρμοδιότητες του δημοτικού συμβουλίου:

1. Το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει για όλα τα θέματα  που αφορούν το  δήμο, εκτός από εκείνα που ανήκουν εκ του νόμου στην αρμοδιότητα του δημάρχου ή άλλου οργάνου του δήμου ή το ίδιο το δημοτικό συμβούλιο μεταβίβασε σε επιτροπή του.

2. Το δημοτικό συμβούλιο εκφράζει τις θέσεις του σε θέματα τοπικού ενδιαφέροντος και γνωμοδοτεί όποτε δημόσιες αρχές ή αρμόδια όργανα  ζητούν τη γνώμη του.

3. Ορίζει τους φόρους, τα τέλη, τα δικαιώματα και τις εισφορές.

Από την απλή «έκφραση γνώμης στο κάθε τοπικό ζήτημα», ο νόμος δίνει  δικαίωμα και ευθύνη καθορισμού των πάσης φύσεως τοπικών δημοτικών εσόδων! Ας το κρατήσουμε αυτό εν όψει της επιβαλλόμενης από τα πράγματα αναδιοργάνωσης των ίδιων εσόδων ή της ανακοστολόγησης των δημοτικών υπηρεσιών και της διόρθωσης της βάσης δεδομένων του δημοτικού πελατολογίου (τετραγωνικά μέτρα ξενοδοχείων)

Γ.  Στο Άρθρο 67  Σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου στην παράγραφο 7 αναφέρει:

Ο πρόεδρος καταρτίζει την ημερήσια διάταξη. Στην ημερήσια διάταξη αναγράφονται υποχρεωτικά και όλα τα θέματα που προτείνει ο δήμαρχος, η εκτελεστική επιτροπή, καθώς και η οικονομική επιτροπή και η επιτροπή ποιότητας ζωής. Το δημοτικό συμβούλιο έχει δικαίωμα να αποφασίζει, μετά από σχετική πρόταση-εισήγηση του προέδρου ή του δημάρχου ή συμβούλου επικεφαλής δημοτικής παράταξης και χωρίς συζήτηση, με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών του, ότι ένα θέμα το οποίο δεν είναι γραμμένο στην ημερήσια διάταξη είναι κατεπείγον, να το συζητήσει και να πάρει απόφαση γι’ αυτό με την ίδια πλειοψηφία, πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

Είναι προφανές ότι ο πρόεδρος δεν μπορεί να θέτει θέματα στην ημερησία διάταξη, απλώς καταρτίζει! Είναι θέμα ιδεολογίας και άπτεται της πολιτικής του συγκεντρωτισμού  του ελληνικού συστήματος  διακυβέρνησης ο περιορισμός της αυτοτέλειας και της δυναμικής τόσο του προεδρείου όσο και του ίδιου του δημοτικού συμβουλίου. Θα δούμε τι θα φτιάξει ο πρώτος αριστερός υπουργός εσωτερικών στην μεταρρύθμιση του Καλλικράτη που προετοιμάζεται.

Ν. ΜΥΛΩΝΑΣ

Zogas_dimitris