ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Πολιτική Δευ 15 Φεβ 2016

Ν. Μυλωνάς: «Η ΑΜΕΣΗ απόσυρση του θέματος του Δημοψηφίσματος είναι αναγκαία»

Γ. Κρητικός: «Ραντεβού όλοι στο δημοψήφισμα!»

 

 

Εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος ώστε να απαντήσει ο τοπικός πληθυσμός εάν θέλει ή όχι τη δημιουργία hot spot στο νησί, εκφράζουν δυο στελέχη της δημοτικής αρχής. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Νίκος Μυλωνάς (τη θέση του την έχει ούτως ή άλλως εκφράσει και σε συνεδρίαση του Σώματος), εκτιμά ότι, το θέμα για το δημοψήφισμα πρέπει να αποσυρθεί, διότι «είναι συνέχεια μιας λαθεμένης πολιτικής πρακτικής στο προσφυγικό που ακολουθήσαμε. Οδηγεί στην περιχαράκωση του τεμαχισμού της κοινωνίας. Υψώνει κι άλλο το τείχος. Οξύνει την αντίθεση. Βάζει λάδι στην φωτιά. Δεν πρέπει να προχωρήσει. Πρέπει να αποσυρθεί». Από την άλλη πλευρά, το μέλος της δημοτικής παράταξης Γιάννης Κρητικός, θεωρεί πως «ήρθε η ώρα να εκφραστεί ο λαός μας.  Τι πιο δημοκρατικό από ένα τοπικό δημοψήφισμα;», τονίζοντας: «Οι μελλοντικές γενιές θα μας κρίνουν.  Όχι τόσο για το αν χάσαμε ή κερδίσαμε αυτήν την μάχη.  Αλλά για το αν τη δώσαμε.  Για το αν σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων την κρίσιμη στιγμή».

Να σημειώσουμε ότι, ο κ. Μυλωνάς καταλήγει δηλώνοντας πως, «το αίτημα ΑΜΕΣΗΣ απόσυρσης του Δημοψηφίσματος θα το υπηρετήσουμε έναντι οποιουδήποτε τιμήματος», όπερ μεθερμηνευόμενον σημαίνει πως ίσως αυτή του η απόφαση να προετοιμάζει ακόμα και την παραίτησή του από την δημοτική παράταξη.

Ίδωμεν.  

 

Παραθέτουμε τις απόψεις των δύο τοπικών πολιτικών:

 

Milonas Nikos SMALLΝ. Μυλωνάς: «Η ΑΜΕΣΗ απόσυρση του θέματος του Δημοψηφίσματος είναι αναγκαία»

Λένε: εκθέτεις τον Δήμαρχο, παίζεις προσωπικά παιγνίδια, δρας κομμουνιστικά, εκβιάζεις κλπ και άλλοι: τι δουλειά έχεις εσύ εκεί, παραδέξου την βλακεία σου να πας με Κυρίτση, παραιτήσου κλπ.

Το θέμα μας δεν είναι τι κάνει ο καθένας μας. Μας ενδιαφέρουν τα τοπικά πολιτικά ζητήματα και η γνώμη κάθε πολίτη στα συγκεκριμένα προβλήματα.  Η πολιτική είναι η σύνθεση αντιθέτων. Αντιθέτων συμφερόντων και απόψεων αλλά και αντιλήψεων. Ο κ. Δήμαρχος είναι ένας έμπειρος πολιτικός που σέβεται τους συνεργάτες του. Μπορεί να νιώθει πικρία, μπορεί να στεναχωριέται αλλά ξέρει ότι η θέση του τα έχει αυτά και αντί να μπαίνει στο ατομικό, έχει καθιερώσει  δημοκρατικές διαδικασίες στην παράταξή του, όπου διαφωνούμε και συμφωνούμε ανά περίπτωση ο κάθε σύμβουλος. Εν τέλει βεβαίως εκείνος χαράζει την πολιτική της δημοτικής αρχής, γιατί αυτή την εντολή έχει πάρει από την κοινωνία: «να δημαρχεύει». Οι κατηγορίες: δικτάτορας, φασίστας, ψυχικά άρρωστος, παράλογος είναι… ακρότητες, όπως ακρότητα είναι η απαγόρευση έκφρασης γνώμης και η ανάληψη της ευθύνης που απορρέει.

Από το καλοκαίρι 2015:  «…Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις στιγμές πόνου και οδύνης των δυο μανάδων με τα παιδιά τους στο χέρι, που έψαχναν για τουαλέτα στο κτήριο επιβατών του Λιμενικού Ταμείου, που μετά από λίγο εντελώς τυχαία ξανασυνάντησα στο Χωλ του Δημαρχείου και στο Κτηματολόγιο, όπου ρωτώντας και εκλιπαρώντας για τουαλέτα,  αντιμετώπιζαν την ψυχρή άρνηση των ερωτώμενων ενώ … το ιερό αίμα της μητρότητας κυλούσε στα πόδια τους, για να λιμνάσει στα παπούτσια τους βάφοντας τα βαθύ σκούρο κόκκινο… και καθώς με πολύ μικρά βήματα προσπαθούσαν να κατεβούν τις σκάλες του Δημαρχείου, η ικετευτική και φευγαλέα ματιά τους με όλο το παράπονο της περιφρόνησης στην ανθρώπινη ανάγκη που εισέπραξαν, συνάντησαν το βλέμμα μου σαν έκρηξη βόμβας θανάτου σε επαφή με το πρόσωπο και την ψυχή μου!…». Ναι! Έχει ο καθένας μας τις ευθύνες του για ό,τι έγινε μέχρι στιγμής.

Στεκόμαστε με σεβασμό μπροστά στην αγωνιστική προσπάθεια των πολιτών Πυλίου-Ασφενδιού να προστατέψουν την περιουσία τους από τις πιθανές κακές επιπτώσεις της κακής λειτουργίας του κέντρου προσωρινής υποδοχής. Αποτέλεσμα του αγώνα τους είναι η αλλαγή χωροθέτησης. Αυτό είναι επιτυχία για τους ίδιους και το νησί. Η νέα χωροθετηση είναι η πιο ανώδυνη από όσες τέθηκαν. Αυτή την ώρα όμως, είναι η ώρα του συμβιβασμού. Οι τόνοι πρέπει να πέσουν. Θα αναφέρουμε μόνο ότι ο «ΧΥΤΑ» του Βερολίνου είναι μέσα στο κέντρο της πόλης. Είναι μια κατασκευή διαχείρισης των σκουπιδιών μιας πόλης εκατομμυρίων σε ένα υπέρ μοντέρνο κτηριακό κέλυφος που όχι μόνο δεν προσβάλλει αλλά είναι και αξιοθέατο της πόλης. Το θέμα  που αξίζει να συζητούμε είναι η σωστή διαχείριση της συγκεκριμένης δομής. Αυτό αφορά τον Δήμο και πιο πολύ όλους εμάς που από την αρχή είχαμε αποδεχτεί τον συμβιβασμό και μιλήσαμε για την ανάγκη σεβασμού των θεσμικών λύσεων. Ναι! Θα δουλέψουμε για να περιφρουρηθεί η σωστή λειτουργία στον χώρο!

Το Δημοψήφισμα είναι συνέχεια μιας λαθεμένης πολιτικής πρακτικής στο προσφυγικό που ακολουθήσαμε. Οδηγεί στην περιχαράκωση του τεμαχισμού της κοινωνίας. Υψώνει κι άλλο το τείχος. Οξύνει την αντίθεση. Βάζει λάδι στην φωτιά. Δεν πρέπει να προχωρήσει. Πρέπει να αποσυρθεί. Η απόσυρση εξυπηρετεί την ανάγκη να σταματήσει με πολιτική απόφαση μέσα στο δημοτικό μας συμβούλιο μια συζήτηση που ήδη μας έχει κάνει πολύ κακό. Έτσι θα ανοίξει ένας δρόμος διαφορετικής αντιμετώπισης του προβλήματος διαχείρισης των προσφύγων, γιατί από την άρνηση περνάμε στο δρόμο για την συμμετοχή μας στον έλεγχο της εγκατάστασης. Μια αλλαγή που δυσκολεύει αν δεν καθίσταται αδύνατη μετά από ένα αρνητικό αποτέλεσμα στο Δημοψήφισμα, έστω και αν αυτό είναι άτυπο!

Από το καλοκαίρι 2016: Η Ε.Ε. ακολουθεί μια πολιτική φρουρίου κατά των προσφύγων. Είναι μια πολύ δεξιά πολιτική. Ουδέποτε από το 1980 που παρακολουθούμε το προσφυγικό προτάθηκαν τέτοια απάνθρωπα μέτρα. Βλέπετε η εποχή του Βίλυ Μπράντ, του Ούλαφ Πάλμε και του Τρυντώ καλύφθηκε κάτω από την σκόνη της κατάρρευσης των σοσιαλιστικών ιδανικών. Η ροή επομένως των προσφύγων με τον έλεγχο των συνόρων από το ΝΑΤΟ (με όλα τα αρνητικά για την εθνική μας υπόσταση που εμπεριέχει αυτή η εξέλιξη) αντικειμενικά δεν θα έχει σχέση με τα περσινά. Φέτος το καλοκαίρι η κατάσταση στην πόλη θα είναι πολύ διαφορετική λόγω του HOT SPOT.  Οι αυθόρμητες συγκρίσεις με το 2015 θα συμβάλουν στην άμβλυνση των apriori απορριπτικών αισθημάτων. Θα συμβάλουν στην σωστή εκτίμηση των επιβλαβών επιπτώσεων και στην διεκδίκηση αλλαγών. Θα το δούμε και θα το κρίνουμε.

Ανησυχία υπάρχει και θα υπάρχει αλλά δεν ταιριάζει και δεν ωφελεί κανένα δημοψήφισμα. Μόνο υπηρεσίες πολιτικής κάλυψης και ενδυνάμωσης στο φασιστικό τέρας του νησιού μας προσφέρει η συνέχιση συζήτηση του θέματος. Το αίτημα ΑΜΕΣΗΣ απόσυρσης του Δημοψηφίσματος θα το υπηρετήσουμε έναντι οποιουδήποτε τιμήματος».

 

 

KRITIKOS GIANNIS SMALLΓ. Κρητικός: «Ραντεβού όλοι στο δημοψήφισμα!»

«Αγαπητοί συμπατριώτες,

Με αφορμή τη δημόσια τοποθέτηση του κ. Μυλωνά, Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Κω και καλού φίλου, θα ήθελα να εκφράσω δημόσια τη θέση μου για την πρόταση της Δημοτικής Αρχής περί δημοψηφίσματος σχετικά με τη δημιουργία hotspot στο νησί μας. 

Όλο αυτό το διάστημα κράτησα χαμηλούς τόνους και προσπάθησα να μείνω μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας για δύο λόγους.  Πρώτα απ’ όλα για να μη φανεί ότι προσπαθώ να εκμεταλλευτώ πολιτικά τον μεγάλο αγώνα των συμπατριωτών μας που είναι άξιος θαυμασμού και επαίνου.  Και κατά δεύτερο λόγο, για να μη δώσω το δικαίωμα στη συγκεκριμένη κυβέρνηση, που είναι παντελώς ανίκανη και επικίνδυνη για την Ελλάδα και ιδιαίτερα για την Κω, να έχει ως επιχείρημα ότι, ως πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας,  υποκινώ τις συγκεκριμένες κινητοποιήσεις.

Φίλε Νίκο,

Δεν είναι τώρα η ώρα για να αναλύσουμε τα λάθη που έγιναν. Λάθη έκανε η κυβέρνηση και μάλιστα εγκληματικά. Λάθη τακτικής έκανε και η Δημοτική αρχή.  Τώρα είναι η ώρα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τους συμπατριώτες μας.

Ως Κως, είμαστε μία φιλήσυχη, φιλειρηνική, φιλόξενή και δημοκρατική κοινωνία. Και με ποιους δεν έχουμε συνυπάρξει; Και ποιους δεν έχουμε βοηθήσει; Και για ποιους δε δώσαμε μάχη;  Άπειρα τα ντοκουμέντα από το παρελθόν.

Όμως βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική στιγμή. Ενώ εδώ και δεκαετίες δίνουμε μάχη για να μπούμε στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη  και τα έχουμε καταφέρει μια χαρά, η κυβέρνηση προσπαθεί να μας βγάλει από αυτό και να μας εντάξει στον παγκόσμιο μεταναστευτικό και προσφυγικό χάρτη.  Και όλα αυτά χωρίς να μας ρωτήσει, χωρίς να συζητήσει αλλά και με τη χρήση βίας. Πως μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει όσα απίστευτα και πρωτοφανή γεγονότα συμβαίνουν στο νησί μας το τελευταίο διάστημα; Μας τιμούν πολιτικές τύπου «αποφασίζομεν και διατάσσομεν»;  Μας αξίζουν οι εικόνες ντροπής με τα ΜΑΤ να χτυπούν γυναικόπαιδα;  Τι είμαστε, εγκληματίες; Το καλό του νησιού μας θέλουμε. Και εμείς που μένουμε εδώ ξέρουμε πολύ καλύτερα από τους καρεκλοκένταυρους των Αθηνών τι είναι καλύτερο για τον τόπο μας.

Ο Δήμος δε μπορεί να κάνει πολλά στο θέμα του μεταναστευτικού. Δεν έχει ουδεμία αρμοδιότητα. Έχει όμως υποχρέωση στο πλαίσιο των δημοκρατικών διαδικασιών να στείλει στην κυβέρνηση αυτό που απαιτεί ο λαός της Κω: ΟΧΙ Hotspot στο νησί μας! Και αυτό κάνει. Μετά από τις συσκέψεις, διαβουλεύσεις και ανακοινώσεις, ήρθε η ώρα να εκφραστεί ο λαός μας.  Τι πιο δημοκρατικό από ένα τοπικό δημοψήφισμα;

Αγαπητοί συμπατριώτες,

Ο καθένας από εμάς και όλοι μαζί ως νησί βρισκόμαστε μπροστά σε ιστορικές ευθύνες. Οι αποφάσεις που θα παρθούν για το hotspot θα σημαδέψουν το μέλλον του νησιού μας για τις επόμενες δεκαετίες.  Και δε μπορεί κανείς να λείψει από αυτή τη μάχη.  Μπορεί να την κερδίσουμε.  Μπορεί να τη χάσουμε. Όμως έχουμε υποχρέωση να τη δώσουμε όλοι μαζί. Όχι για μας, αλλά για τα παιδιά μας. Γιατί αυτό το νησί δεν είναι δικό μας. Το κληρονομήσαμε από τους γονείς μας. Και έχουμε υποχρέωση να παραδώσουμε τον τόπο αυτό στη νέα γενιά σε καλύτερη κατάσταση από αυτήν που τον παραλάβαμε.  Και ιδιαίτερα οι συνάδελφοι Δημοτικοί Σύμβουλοι να έχουν πάντα υπόψη τους ότι οι αποφάσεις μπορεί να παίρνονται από εμάς, αφορούν όμως το μέλλον των επόμενων γενιών.

Οι μελλοντικές γενιές θα μας κρίνουν.  Όχι τόσο για το αν χάσαμε ή κερδίσαμε αυτήν την μάχη.  Αλλά για το αν τη δώσαμε.  Για το αν σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων την κρίσιμη στιγμή.

Ραντεβού όλοι στο δημοψήφισμα!

Ραντεβού με την ιστορία!

Καλή δύναμη σε όλους!».

 

Zogas_dimitris