ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Πολιτική Τετ 6 Απρ 2016

Με αφορμή το Πανελλήνιο συνέδριο αιρετών γυναικών Α΄ και Β΄ βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα (1-2 Απριλίου) και με δεδομένη την θεματολογία του, οφείλουμε να καταθέσουμε τις παρακάτω παρατηρήσεις που συνάδουν και αναδεικνύονται από την αναθεωρημένη διακήρυξη της παράταξής μας:

Η θεματολογία που επιλέχθηκε είναι παρωχημένη και αναχρονιστική. Τα θέματα Ισότητας και ισότιμης εκπροσώπησης δεν είναι αντικείμενο διαχείρισης και μέτρων (βλέπε ποσόστωση), είναι κορυφαίο ζήτημα παιδείας, πολιτισμού, δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τη δική μας αντίληψη ο πολιτικός λόγος και ρόλος της γυναίκας δεν έχει ανάγκη ειδικής στήριξης, καθοδήγησης και προπάντων δεν είναι περιορισμένης ευθύνης.

Αυτή καθαυτή η υλοποίηση τέτοιων συνεδρίων υποτιμούν την γυναικεία ηγετική πολιτική παρουσία και συμβολή καθώς περιορίζουν το φάσμα των αντικειμένων και των δράσεων της. Στόχο έχουν την καθιέρωση του υποστηρικτικού της ρόλου προκειμένου το πολιτικό σκηνικό να ανδροκρατείται.

Παράλληλα δημιουργεί συνείδηση μιας μειοψηφίας, ή ενός παραρτήματος της ΚΕΔΕ υπό την αιγίδα της οποίας πραγματοποιείται κάθε χρόνο το αντίστοιχο συνέδριο το οποίο ουσιαστικά λαμβάνει τον χαρακτήρα μιας εκδρομικής διαδικασίας.

Η τοπική αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα σε μια περίοδο πολυεπίπεδης κρίσης, καλείται να αναθεωρήσει το ρόλο της αλλά και τις σχέσεις της με τον πολίτη, το κράτος, την περιφέρεια. Να ασχοληθεί και να αναζητήσει ρεαλιστικές και βιώσιμες λύσεις σε καίρια ζητήματα όπως:

Ανεργία, ανάπτυξη, κοινωνικές δομές, υγεία, παιδεία, πολιτισμός, οικονομία, περιβάλλον, χωροταξία, θεσμικό πλαίσιο, διοικητική οργάνωση…

Στην ανάδειξη και υπηρέτηση αυτών των ζητημάτων, κάθε πολίτης αιρετός ή μη, γυναίκα ή άνδρας έχουν το ίδιο μερίδιο και την ίδια ευθύνη.

Η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να αναδειχθεί σε πρωταγωνιστή και όχι σε δεκανίκι ή και σε δούρειο ίππο της κεντρικής μηχανής υιοθετώντας τις παθογένειες της. Οφείλει να αναπτύξει συμμετοχικές διαδικασίες με όρους διαφάνειας και ισότιμης συμμετοχής.

Έτσι ώστε ο έλεγχος να εκπορεύεται από το κοινωνικό σώμα, στο πολιτικό.

Αρνούμαστε μια παθητική, διαχειριστική και μοιρολατρική στάση.

Αρνούμαστε τη συμμετοχή σε συνέδρια «γκετοποίησης» της γυναικείας παρουσίας των οποίων η ατζέντα προσδιορίζει συγκεκριμένους ρόλους και βάζει συγκεκριμένες ταμπέλες.

Γιάννης Μ. Φραγκούλης

Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης

Αν. Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης ΟΡΑΜΑ Κίνημα Πολιτών Κω

Zogas_dimitris