ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Πολιτική Πεμ 17 Νοε 2016

«Ας έρθουν να δουν οι κακεντρεχείς αν γέμισε ή όχι ο Ορφέας…»

 

«Κάποιοι κακεντρεχείς έλεγαν ‘σιγά μην γεμίσει τον Ορφέα..’ Ας έρθουν να δουν, έχει κι από πάνω κόσμο…

Θέλω, επειδή δεν είμαι από αυτούς που αφήνουν τα πράγματα ανοιχτά, έχω το θάρρος της γνώμης μου, για την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, τις φήμες και τα δημοσιεύματα που έχουν υπάρξει σε σχέση με πιθανές υποψηφιότητες δικές μου,

να δηλώσω ότι και με το βιβλίο - όπως είπε ο δήμαρχος - είμαι παρών. Να δηλώσω ότι ανεξαρτήτως βιβλίων, για τα νησιά μας θα είμαι διαρκώς και αδιαλείπτως παρών για οποιοδήποτε θέμα και αυτό θα γίνει για οποιαδήποτε θέση κριθεί σκοπιμότερο».

Με την παραπάνω δήλωση ο Γ. Νικητιάδης, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του στον γεμάτο από κόσμο Ορφέα (την Κυριακή 13/11/2016), ουσιαστικά ξεκαθαρίζει τη θέση του για το αν θα είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης ή όχι και μπορεί εύκολα ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματά του.

«Όλα τα λεφτά» ήταν η παρατήρηση του Δημάρχου Κω Γ. Κυρίτση (ο οποίος έφτασε λίγο καθυστερημένος κατευθείαν από το συνέδριο της ΠΕΔ, όπου απουσίαζαν επίσης οι δήμαρχοι Καλύμνου, Λέρου & Αστυπάλαιας οι οποίοι ήθελαν να ήταν παρόντες στην παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Νικητιάδη και απέστειλαν χαιρετισμό) «αν απέστειλε χαιρετισμό ο Περιφερειάρχης…». Οπότε, ο Α. Παυλίδης δεν έχασε την ευκαιρία λέγοντας την ατάκα του: «Δήμαρχε εσένα δεν εξουσιοδότησε να τον μεταφέρεις;» Ενώ και ο Γ. Νικητιάδης συμπλήρωσε με νόημα «ίσως εξουσιοδότησε τον έπαρχο να τον μεταφέρει… δεν είναι εδώ ο έπαρχος;».

Παρόντες ήταν πάντως, πέραν από τους ομιλητές, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ ο δήμαρχος Νισύρου (και συμμαθητής του Γ. Νικητιάδη όπως ανέφερε ο δεύτερος) Χ. Κορωναίος, ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ, Ταξίαρχος Σ. Σεργεντάνης, ο Διοικητής του ΝΑΣ Κω, Αντιδήμαρχοι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι (από τους Περιφερειακούς συμβούλους παρούσα ήταν η κ. Σβύνου), οι πρώην δήμαρχοι Ν. Παπανικολάου και Σ. Μπίλλης και αρκετοί συμπολίτες μας από όλο το πολιτικό φάσμα (στην ομιλία του ο Γ. Νικητιάδης ξεχώρισε επίσης συγκινημένος τους πρώην καθηγητές του, εκφράζοντας τη βαθειά  ευγνωμοσύνη και ευχαριστίες του («χάρη σε αυτούς μπορώ σήμερα να γράφω βιβλία»)  την κ. Αφρούλα Ζερβάνου, την κ. Ευαγγελία Διακογιάννη-Τσαταλιού, την κ. Σώκιαλη και τον κ. Μιχάλη Σωμό, όπως και την καλύτερη φίλη της αείμνηστης μητέρας του κ. Ζαχαρώ Γιαννιού «η οποία αντικαθιστά τη μάνα μου, την οποία έχασα πρόσφατα» την οποία και ευχαρίστησε ιδιαίτερα (με τον κόσμο να χειροκροτεί).

Χαιρετισμό απέστειλαν επίσης οι Βουλευτές Δ. Γάκης και Δ. Κρεμαστινός.

Αρχικά για το βιβλίο μίλησε ο συνταγματολόγος καθηγητής Γιώργος Σωτηρέλης (ο οποίος και προλογίζει την έκδοση του βιβλίου) και αναφέρθηκε στις παθογένειες του εκλογικού πελατειακού συστήματος και στην κατάτμηση της μεγάλης περιφέρειας Αττικής.

«Το θέμα δεν είναι νομικό αλλά βαθύτατα πολιτικό. Οι πολίτες ψηφίζουν κυρίως κόμματα και όχι βουλευτές», είπε και αναφέρθηκε σε επιχειρηματολογία που ενισχύει την κατάργηση του σταυρού προτίμησης και τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η ενέργεια στην εσωκομματική λειτουργία των κομμάτων. «Τι ιδεολογία παρήγαγε ως τώρα ο σταυρός;», δίνοντας ο ίδιος την απάντηση: «Διαβάστε το βιβλίο και θα καταλάβετε και συχνά θα φρίξετε. Τι ιδεολογία παράγει η κατάργηση του σταυρού;  ιδεολογία πολιτικής απελευθέρωσης,  ιδεολογία πολιτικής συμμετοχής,  ιδεολογία εκδημοκρατισμού των κομμάτων. Δεν αξίζει να το δοκιμάσουμε; Όχι πρόσκαιρα αυτή τη φορά, όπως μας προτρέπει ο συγγραφέας».

Και ο καθηγητής Ηλίας Νικολακόπουλος (από τους κορυφαίους στην επικοινωνία, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Νικητιάδης) αναφέρθηκε στην κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Από το 2009 με τον Καλλικράτη, η κατάτμηση είναι έτοιμη ακολουθώντας τις περιφερειακές ενότητες, Δύση, Βοράς, Νοτιοανατολικά. Γιατί δεν υπήρξε καμία πρωτοβουλία από τότε; Ο κ. Νικολακόπουλος μίλησε με συγκεκριμένα παραδείγματα καταθέτοντας τον προβληματισμό του στην εφαρμογή με απόλυτο τρόπο της λίστας, θέλοντας να δείξει ότι λειτουργεί αποτρεπτικά. «Η εσωκομματική δημοκρατία προηγείται της πλήρους κατάργησης του σταυρού προτίμησης».

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις του Δημάρχου Κω Γ. Κυρίτση και του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Π. Αβρίθη.

Ο Δήμαρχος Κω μίλησε για την ανάγκη θεσμικών αλλαγών στο σύνταγμα και στη λειτουργία των κομμάτων προκειμένου να ξεπεραστούν ο λαϊκισμός και οι πελατειακές σχέσεις. «Άμοιρα ευθυνών δεν είναι και τα κόμματα που κυβέρνησαν μέχρι πρότινος», τόνισε (απευθυνόμενος προς τον Α. Παυλίδη και θυμίζοντας τη ρήση του «η σταυροφαγία δεν έβλαψε ποτέ, κανέναν…»). Ενώ για το θέμα των πελατειακών σχέσεων τόνισε ότι «το ταγκό θέλει δύο…», εννοώντας ότι ευθύνη δεν έχουν μόνο οι υποψήφιοι και τα κόμματα αλλά και οι πολίτες. «Θα πρέπει να μετεξελιχθούν σε κόμματα αρχών και ιδεών, όχι μηχανισμών, όπως είναι σήμερα. Αυτή τη στιγμή, με τον τρόπο που είναι διαρθρωμένα τα κόμματα - σας το λέει αυτό ένας που υπηρέτησε τον κομματικό μηχανισμό - θα οδηγήσει στην απόλυτη κυριαρχία των μηχανισμών και το αρχηγών των κομμάτων», είπε χαρακτηριστικά. Θεσμικές αλλαγές στο σύνταγμα και στη λειτουργία του κράτους, αλλά και εκδημοκρατικό των κομμάτων θεωρεί ως το κλειδί για τη λύση του προβλήματος ο Γ. Κυρίτσης (ο οποίος τόνισε ότι αν κάπου πρέπει να καταργηθεί άμεσα ο σταυρός προτίμησης είναι στις ευρωεκλογές όπου εκλέγονται οι υποψήφιοι ανάλογα με την αναγνωρισιμότητά τους (celebrities κλπ).

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κω Π. Αβρίθης χαρακτήρισε το βιβλίο ως «μια μελέτη του “κατόπιν ενεργειών μου…” που ξέρουμε μέχρι σήμερα κι έρχεται σήμερα ο Γ. Νικητιάδης να μας πει ότι ‘κατόπιν ενεργειών μου σας αφύπνισα…».

«Γνωρίζουμε ότι ο Γ. Νικητιάδης της γενιάς του Πολυτεχνείου, βοήθησε και βοηθά τον τόπο του, η παρουσία του είναι διαρκής στην Κω, έρχεται μετά από 20-30 χρόνια παρουσίας στην πολιτική να ομολογήσει τα λάθη και τα σφάλματα του συστήματος, ήρθε να ομολογήσει ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι», ανέφερε ο Π. Αβρίθης, κάνοντας λόγο για «φιλιππικό και αγόρευση στην κοινωνία» με αυτό το βιβλίο. «Το βιβλίο αυτό αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος στην κοινωνία για το τι πρέπει να αλλάξει. Γι’ αυτό το λόγο θεωρώ ότι το πόνημα αυτό είναι έργο μοναδικό και τον ευχαριστώ, κατέληξε ο Π. Αβρίθης.

Ο συγγραφέας του βιβλίου Γιώργος Νικητιάδης, ξεκαθάρισε ότι στόχος της συγγραφής του βιβλίου ήταν να προκαλέσει την έναρξη του διαλόγου για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και της κατάργησης του σταυρού προτίμησης. «Ο λόγος που δεν φτιάχνεται η υγεία ή τα νοσοκομεία ή το ΑΣΕΠ, είναι για να μπορεί» όπως τόνισε χαρακτηριστικά «ο κάθε υποψήφιος να διορίζει ή να εξυπηρετεί στα νοσοκομεία κλπ (το «κατόπιν ενεργειών μου…» που τόνισε και ο Π. Αβρίθης)». Με τον διάλογο που προηγήθηκε μεταξύ των ομιλητών, θεώρησε ότι ο στόχος του επετεύχθη, καταχειροκροτούμενος απ΄ όλους τους παρευρισκομένους.

Αμέσως μετά τις κύριες ομιλίες,, το λόγο πήραν και πολίτες καταθέτοντας τους προβληματισμούς τους (Δ. Χατζηπαναγιώτης, Γ. Βάσσος) ενώ ο Α. Παυλίδης ανέβηκε στο πόντιουμ, θυμίζοντας μάλιστα στους παλαιότερους πως όταν ως νεαρός βουλευτής ζητούσε από τον τότε δήμαρχο Κ. Καΐσερλη τον Ορφέα για ομιλία κι  εκείνος για να τον τιμωρήσει του έβαζε να είναι πιο ψηλό από εκείνον… (οπότε, όπως τόνισε με χιούμορ, ο ίδιος έβαζε κάποιον γνωστό του να του έχει πρόχειρο ένα τελάρο από εργοστάσιο ντομάτας…). Δεν έχασε την ευκαιρία δε να πει στον Γ. Κυρίτση ότι «καϊσερλίζει…» (όταν ο πρώτος παρατήρησε τον ογκώδη φάκελο που κρατούσε, φοβούμενος μην μιλήσει πολύ).

Στην τοποθέτησή του ο Α. Παυλίδης (και αφού είπε με νόημα απευθυνόμενος προς τον Σεβασμιώτατο ότι είναι από τους λίγους που ξέρει να κρατά φακέλους…),  υπεραμύνθηκε του σταυρού προτίμησης κάνοντας μια αναδρομή από το ’58 με την ΕΔΑ Αξ. αντιπολίτευση μέχρι τα χρόνια του ΠΑΣΟΚ και σήμερα που ούτε οι λεγόμενες προοδευτικές κυβερνήσεις δεν προχώρησαν τελικά στην κατάργησή του.

Η εκδήλωση έκλεισε με την εύστοχη «ατάκα» του καθηγητή Μ. Χατζηαντωνίου, ο οποίος είπε ότι το «μαύρο και δαγκωτό» του έδωσε το έναυσμα να γράψει ένα βιβλίο με τίτλο «λευκό και φιλημένο» που έχει να κάνει με την παιδεία του Ελληνικού λαού…

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο Γιώργος Νικητιάδης, με απλό και εύσχημο τρόπο, επιχειρηματολογεί υπέρ της κατάργησης του σταυρού προτίμησης. Εξηγεί με σαφήνεια τους λόγους και τις σκοπιμότητες που συντηρούν εδώ και χρόνια το σημερινό σύστημα εκλογής και το πελατειακό κράτος. Αντλώντας δεδομένα από εκλογικά συστήματα άλλων χωρών, προτείνει διαδικασίες για να ξεπεραστεί αυτή η παθογένεια του πολιτικού συστήματος της χώρας, που έχει εγκλωβίσει τόσο τους πολίτες όσο και τους βουλευτές σε μια ψευδαίσθηση δήθεν ελεύθερης και δημοκρατικής επιλογής.

Πηγή: www.aegeanews.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Zogas_dimitris