Πολιτική Παρ 13 Ιαν 2017

Α.Η συνάντηση κοινωνικών φορέων, τοπικών κρατικών και πολιτικών αρχών στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Κω, παρουσία του πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας, σημαδεύτηκε από το γεγονός της λιποθυμίας ενός νέου ανθρώπου που έγινε αφορμή να αναδειχτούν προβλήματα του τοπικού συστήματος υγείας, αλλά και να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι στην πολιτική συζήτηση που ακολούθησε.

Β. Το καλωσόρισμα του Δημάρχου και η παρουσίαση εκ μέρους του των κύριων ζητημάτων της κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης στο νησί μας, διαδέχτηκε η τοποθέτηση παρισταμένων εκπροσώπων των κοινωνικών τάξεων. Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις δημοτικών παρατάξεων και έκλεισε ο κ. Μητσοτάκης. Τέθηκαν ζητήματα, όπως οι φορολογικές επιβαρύνσεις, το μεταφορικό κόστος, η ακρίβεια στα πλοία και στα αεροπλάνα, η απουσία νησιωτικών πολιτικών, περικοπές Δήμων κλπ. Όμως για άλλη μια φορά αναδείχτηκε ότι σαν κοινωνία μας απασχολεί πολύ η σχέση του τουρισμού με το μεταναστευτικό. Ο κ. Μητσοτάκης κλείνοντας δεν έκανε προεκλογικές εξαγγελίες (προς τιμήν του) και επί πλέον ζήτησε χαμηλούς τόνους για μεταναστευτικό-hot spot, μιλώντας μάλιστα για δεσμεύσεις της χώρας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας στην διαχείριση του προβλήματος, ρίχνοντας φυσικά και την αντικυβερνητική του αιχμή ‘’περί αδυναμίας άσκησης αποτρεπτικής-απωθητικής πολιτικής!’’. Όμως αυτές τις μέρες εφαρμόστηκε μια πολύ ‘’μοντέρνα’’ αποτρεπτική πολιτική που έκανε τον γύρο του κόσμου, με τους ‘’λαθρομετανάστες’’ στις χιονισμένες σκηνές και σε κοντέινερ με αποτέλεσμα για άλλη μια φορά σαν χώρα να βρισκόμαστε στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Το μήνυμα όμως στάλθηκε. Και είναι πικρό για τους ‘’φτωχούληδες του κόσμου’’. Ζούμε σε δύσκολες πράγματι εποχές. Εποχές που ο εγωισμός δεν αφήνει περιθώρια για συναισθηματισμούς και ειλικρίνεια. Όλα τα βλέπουμε με τον παραμορφωτικό φακό της πολιτικής μας αυτοεπιβεβαίωσης και του ατομικού μας συμφέροντος. Και αυτή είναι η ιδεολογική βάση πάνω στην οποία ανθίζει η πολιτική του ακραίου νεοφιλελευθερισμού της λιτότητας που επικρατεί στην Ευρώπη και που πια κυριαρχεί στην Ελληνική Βουλή, και που καθ’ ομολογίαν του γνήσιος εκφραστής του είναι ο κ. Μητσοτάκης.

Γ. Ο κ. Μητσοτάκης θεμελιώνει την κυβερνητική του πρόταση στον Λαϊκισμό και στην αναξιοπιστία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και στην ‘’βιώσιμη ανάπτυξη μέσω του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας: ‘’μείωση φορολογικών συντελεστών’’, ‘’συμμάζεμα του Δημοσίου’’ , ‘’κανένα δημόσιο δεν μπορεί να κάνει ανάπτυξη’’! Στοχευμενες πολιτικές με τον τουρισμό σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Ανέφερε ως πολύ θετική εξέλιξη την πώληση των αεροδρομίων FRAPORT για να αποκτήσει η Κως το αεροδρόμιο που της αξίζει (λες και δεν μπορούσε μια ορθολογική δημόσια διαχείριση να το κάνει) και φάνηκε να μας συνιστά να τα βρούμε με τις low cost εταιρείες για να λύσουμε το αυξημένο κόστος εισιτήριων που πληρώνουμε!

Δ. Από την σημαντική αυτή πολιτική διαδικασία έλειψε η οποιαδήποτε αναφορά στις λέξεις: δημόσιο χρέος, δανειστές, ανεργία, μνημόνιο, ΔΝΤ, ESM, ECM, τρόικα, έλεγχοι, παραχώρηση εθνικής ανεξαρτησίας, ανεξάρτητη αρχή δημοσιών εσόδων, ΤΑΙΠΕΔ, κλπ. Όλα αυτά τα ‘’άνθη του κακού’’ δεν εμφανιστήκαν από τον Λαϊκισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ! Πολύ περισσότερο δεν τα εξαφάνισε η κυβερνητική αναξιοπιστία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ! Είναι η νεοφιλελεύθερη αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται! Αλήθεια μπορεί κανείς να πιστέψει ότι η πώληση του ΟΤΕ στον Γερμανικό ΟΤΕ-Deutsche Telekom προσέφερε ανάπτυξη και δημόσιο όφελος, έτσι που σήμερα οι γηγενείς φτωχοί της Ευρώπης να έχουμε τις ακριβότερες τηλεπικοινωνίες στην ΕΕ; Η μήπως πώληση του ΟΠΑΠ συνέβαλε στην μείωση της δημόσιας σπατάλης;

Ε. Τα ζητήματα είναι πολιτικά και μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να γίνει πρωθυπουργός, αλλά τα προβλήματα για τις λαϊκές τάξεις θα τα μεγαλώσει! Η φθηνή εργασία, η χωρίς περιορισμούς εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος έχουν γίνει καλούνται να γίνουν ακόμη περισσότερο θυσία και κέρδος για την ιδιωτική πρωτοβουλία και στην…ανάπτυξη. Αντιστάσεις δεν φάνηκαν στην αίθουσα του ΔΣ και δεν φαίνονται να υπάρχουν. Όμως η κοινωνία είναι ένα καζάνι που βράζει και έτσι κι αλλιώς θα ξεσπάσει!

 

Νίκος Μυλωνάς.

 

MARINA NEGROY - GIORGARAS STAVROS ASFALEIES

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΚΩ

Ο πληρέστερος επαγγελματικός κατάλογος για τo νησί της Κω!

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ