ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
×

Ειδοποίηση

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/6133

Πολιτική Παρ 13 Ιαν 2017

«Το υπουργείο θα γίνει ένα στρατηγείο όπου, σε συνεννόηση και συνεργασία με όλους τους θεσμικούς φορείς, θα προβούμε σε δυναμικές παρεμβάσεις σε όλο το φάσμα του κρατικού μηχανισμού ώστε να επιλύονται προβλήματα» 

 

Θετική κρίθηκε από τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, Α’ και Β’ βαθμού, αλλά και τους εκπροσώπους επαγγελματικών φορέων, η επίσκεψη στην Κω του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή, τον οποίο συνόδευαν, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Σταμάτης Ράπτης και οι δύο Δωδεκανήσιοι κυβερνητικοί βουλευτές, Δημήτρης Γάκης και Ηλίας Καματερός.

Να σημειώσουμε ότι, ο υπουργός, κατά τη διάρκεια της διήμερης παραμονής του στο νησί μας (Παρασκευή και Σάββατο, 13-14.1.2017), θα επισκεφθεί και τα νησιά, Πάτμο, Αρκιούς, Μαράθι και Ψέριμο, ενώ θα παραβρεθεί σε συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υπουργός και το επιτελείο του, επισκέφθηκαν αρχικά το Λιμεναρχείο, στη συνέχεια συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Γιώργο Κυρίτση στο γραφείο του στο δημαρχείο και αμέσως μετά, στο επαρχείο, όπου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με την παρουσία του περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων, πολιτειακών εκπροσώπων και φορέων.

Πρώτος το λόγο έλαβε ο περιφερειάρχης, σημειώνοντας (για πολλοστή φορά) την εσφαλμένη εντύπωση της Αθήνας για τη ζωή των νησιωτών. Εξέφρασε την άποψη πως, για να ανατραπεί αυτή η «εντύπωση» (από την οποία απορρέουν αρνητικές πολιτικές για τη Δωδεκάνησο), χρειάζεται γενναιότητα τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. «Ελπίζουμε το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να παίξει τον κεντρικό ρόλο για τα ζητήματα του νησιωτικού χώρου» είπε, κάνοντας αναφορά σε θέματα όπως η στελέχωση, η υγεία, η παιδεία, κ.ά. Τόνισε δε πως, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου είναι η φτωχότερη της Ελλάδας από άποψη χρηματοδότησης (μόλις 168 εκ. ευρώ για τα επόμενα έξι χρόνια), ενώ για να καταδείξει την κατάφορη αδικία γενικότερα για τα νησιά της χώρας μας, είπε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορεί όλη η νησιωτική Ελλάδα να αξίζει όσο 20 χλμ οδικού δικτύου».

Πολύ σημαντική χαρακτήρισε την παρουσία του υπουργού στο νησί ο δήμαρχος Κω Γ. Κυρίτσης, λέγοντας με σημασία πως, «αν από όσα είπαμε, δρομολογηθούν έστω και τα μισά, θα πάμε καλά».

Από την πλευρά του ΕΒΕΔ, ο Νίκος Νασταχανίδης αναφέρθηκε στα δεινά που επέφερε στις επιχειρήσεις των νησιών το προσφυγικό ζήτημα και ζήτησε στήριξη μέσω της διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ (όχι μόνο για ένα χρόνο), ενώ έκανε αναφορά στη φορολογία των ποτών, στην επιδότηση των κεφαλαίων κίνησης, κ.ά. Εκτιμώντας πως, η Κως θα αργήσει να «γυρίσει σελίδα», ζήτησε τη στήριξη της κυβέρνησης και σε έργα υποδομών, όπως, υδατοδρόμιο και νέα λιμενικά έργα.

Την άποψη πως, όσα είχαν κερδίσει τα προηγούμενα χρόνια τα νησιά, χάνονται με τις φορολογήσεις, εξέφρασε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πασχάλης Βρακίδης. Σχολίασε την καταστρατήγηση των ορίων (τ.μ.) των υπερκαταστημάτων σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (αθέμιτος ανταγωνισμός) φέρνοντας σαν παράδειγμα τις δύο τελευταίες περιπτώσεις (LIDL, Χατζηάμαλλος), ενώ κατέληξε περιγράφοντας την «εικόνα» που παρουσιάζει ο χώρος επιβατών στο λιμάνι, ο οποίος συρρικνώθηκε ελέω ΚΑΕ (και εδώ έκανε λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό).

Με το μεταναστευτικό που «έπληξε βάναυσα το νησί», ξεκίνησε την τοποθέτησή της η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κωνσταντίνα Σβύνου. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο «μεγαλύτερο πρόβλημα» που είναι οι φορολογικές επιβαρύνσεις (ΕΝΦΙΑ, δημοτικά τέλη, εργοδοτικές εισφορές, αλλά και κόκκινα δάνεια), για να ξεκαθαρίσει ότι «δεν διαπραγματευόμαστε τον ΦΠΑ». Προχωρώντας παραπέρα, μίλησε για το  μονοπώλιο των μεταφορών, αεροπορικών και θαλάσσιων, με συνέπεια την ακριβή έως απαγορευτική «σύνδεση» των νησιών με την υπόλοιπη χώρα, ενώ ζήτησε να δοθεί έμφαση στις υποδομές λ.χ. υδατοδρόμια. Καταλήγοντας, περιέγραψε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το νοσοκομείο λόγω υποστελέχωσης σε καίριους τομείς όπως είναι η παιδιατρική κλινική, λέγοντας χαρακτηριστικά «αυτή η κατάσταση μας εκθέτει».

Υπόμνημα κατέθεσε η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Β. Δωδ/σου Κική Μακρή, ενώ παράλληλα, ζήτησε από τον υπουργό να τοποθετηθεί στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας οι οποίες έχουν καταστρατηγηθεί, όπως επίσης και για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στον τοπικό ΟΑΕΔ λόγω υποστελέχωσης, με αποτέλεσμα, χιλιάδες εργαζόμενοι να μην έχουν ακόμα λάβει το επίδομα ανεργίας.

Τις προσπάθειες της διοίκησης του νοσοκομείου για στελέχωση περιέγραψε ο διοικητής του Νεκτάριος Γιωργαντής, ενημερώνοντας πως, με μεγάλη καθυστέρηση συγκροτήθηκαν τα συμβούλια κρίσεων και μέσα στον επόμενο μήνα αναμένονται τα αποτελέσματα της προκήρυξης των πέντε θέσεων (οι θέσεις προκηρύχθηκαν τον περασμένο Ιούνιο…), οι δύο από τις οποίες αφορούν σε παιδιάτρους. Δεσμεύτηκε δε, πως θα καταθέσει στον υπουργό τις προτάσεις του.

Στην ανάγκη ενιαίου στρατηγικού σχεδιασμού για να λειτουργήσει η νησιωτικότητα ως μοχλός ανάπτυξης, αναφέρθηκε η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Κω Ιωάννα Ρούφα. Πρότασή της προς τον υπουργό, να συνδράμει τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση για την κατασκευή του μόλου για τα κρουαζιερόπλοια, ενώ στέλνοντας «μήνυμα», χαρακτήρισε «αδιανόητο» το να «φύγει η μαρίνα από τα χέρια του δήμου».

Ο Σταύρος Φρούτζας, εκ μέρους των εργαζόμενων του δήμου, ζήτησε να μην επιβαρύνει το δήμο και τους δημότες η μισθοδοσία των συμβασιούχων, ο αντιπρόεδρος του σωματείου τουριστικών λεωφορείων Γιάννης Κυζιρίδης, έθεσε το μέγα ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων για τους εργαζόμενους του κλάδου του, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος Σταμάτης Πης, ζήτησε από τον υπουργό να εξεταστεί το θέμα της υπερφορολόγησης στις μεταφορές, το οποίο έχει γονατίσει τις μεταφορικές εταιρείες.

Δύο ζητήματα έθεσε ο αστυνομικός διευθυντής Γιώργος Γεωργακάκος: α) να καθοριστούν χώροι στα καράβια, με συνθήκες ανθρώπινες, για τη μεταγωγή κρατουμένων προς τον Πειραιά και β) να γίνουν υποδομές στο χώρο ελέγχου των διαβατηρίων στο λιμάνι αλλά και στη μαρίνα με καλές συνθήκες αναμονής και παραμονής των επιβατών. Από την πλευρά του ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Σταμάτης Ράπτης, αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Σώματος για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος, καθώς και στη στελέχωση των λιμεναρχείων ειδικότερα στο Ανατολικό Αιγαίο, ενώ τελευταίοι, πριν πάρει το λόγο ο υπουργός, τοποθετήθηκαν οι τρεις βουλευτές. Ο Ηλίας Καματερός μίλησε για τα προβλήματα: α) των εργαζόμενων στα ξενοδοχεία «τα οποία πρέπει να βελτιωθούν», β) των συγκοινωνιών και γ) των μικρομεσαίων επιχειρήσεων «οι οποίες στενάζουν από το all inclusive, γιατί είμαστε το νησί του all inclusive, 95%.... Είμαστε φαινόμενο, δεν υπάρχει τέτοιο άλλο παράδειγμα». Παράλληλα, τόνισε, πως γίνονται προσπάθειες για να ενταχθούν τα νησιά σε προγράμματα, έτσι ώστε να έχουν κάποια οφέλη «αντισταθμιστικά».

Ο Δημήτρης Γάκης, αφού επεσήμανε το ρόλο του συγκεκριμένου υπουργείου στην επίλυση προβλημάτων των νησιών, έκανε λόγο για την ανακήρυξη του 2017 ως έτος Δωδεκανήσου και για τις δράσεις που πρέπει να γίνουν με την υποστήριξη του υπουργείου.

Ο Δωδεκανήσιος Υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός επεσήμανε ότι, η νησιώτικη πολιτική «δεν ήρθε ξαφνικά», αλλά μετά από κινητοποίηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ μέσω μιας εσωτερικής διαδικασίας της οποίας επικεφαλής ήταν ο κ. Καματερός. Αναφέρθηκε στις ενέργειες της κυβέρνησης για την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και γενικότερα στις προσλήψεις στον τομέα υγείας, στην εκπαίδευση, καθώς και στο ειδικό πρόγραμμα από πόρους του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων όπου προβλέπονται αντισταθμιστικά οφέλη «και ιδιαίτερα για την περιοχή του Πυλιού (αφορά στο κέντρο υποδοχής προσφύγων – μεταναστών) όπου υπάρχουν προβλήματα εκπαίδευσης και άθλησης και πρέπει να γίνουν κάποια αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβάρυνση που έχει δεχτεί η περιοχή».

Καταλήγοντας, ζήτησε να κατατίθενται προτάσεις από το δήμαρχο και τους φορείς,  «για να μπορούμε να διεκδικούμε για τα νησιά μας».

Η σύσκεψη έκλεισε με την τοποθέτηση του υπουργού.

Ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την επίσκεψή του στο νησί του Ιπποκράτη, μιας και ο ίδιος είναι «εραστής της αρχαίας σκέψης».

Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία όλων των θεσμικών φορέων, το προϊόν της οποίας, όπως τόνισε, «είναι η αντιβίωση που μπορεί να λύσει προβλήματα». Διαβεβαίωσε όλους πως, «το υπουργείο υποχρεούται να είναι ανοιχτό στους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης. Θέλω από αυτή τη στιγμή να εγκαινιάσουμε μια καινούργια προσπάθεια. Όλοι μαζί». «Την Κω, αυτό το πανέμορφο τοπίο το οποίο αμφιβάλω αν υπάρχει σε όλο τον κόσμο, την φίλησε ο θεός» είπε, συνδυάζοντας αυτή του την σκέψη με το προσφυγικό, το οποίο χαρακτήρισε «ακήρυχτο παγκόσμιο πόλεμο, που εμπλέκονται μεσαίες, παγκόσμιες δυνάμεις, τοπικές, θρησκευτικοί φανατισμοί και εμείς ήμασταν οι αποδέκτες όλου αυτού του κοινωνικού φορτίου». Κατά την άποψή του, ένας τρόπος αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος, είναι η προβολή του ανθρωπισμού που επέδειξαν τα νησιά, καθώς και το φυσικό τους κάλλος, ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη ανάδειξης της τοπικής γαστρονομίας και της προβολής των τοπικών προϊόντων. Απευθυνόμενος στην πρόεδρο των ξενοδόχων, είπε: «Θα πρέπει, στο πακέτο που βάζετε αγαπητή μου πρόεδρε, να βάλετε και τρία τουλάχιστον γεύματα σε ταβέρνες παραδοσιακές της ευρύτερης περιοχής. Πρέπει να βοηθήσετε και την ευρύτερη περιοχή και τα τοπικά προϊόντα».

Για τα ζητήματα των χώρων υποδοχής και του μόλου, δήλωσε ότι, «θα τα δούμε με πολύ σοβαρότητα. Θα δούμε πώς μπορούμε να παρέμβουμε ώστε να υπάρξουν αυτές οι υποδομές», ενώ απευθυνόμενος προς όλους, δεσμεύτηκε πως, ακόμα και για ζητήματα που δεν αφορούν στο υπουργείο του, «θα είμαι μαζί σας, να παρέμβουμε κα να διεκδικήσουμε».

Εν κατακλείδι, ο κ. Κουρουμπλής αναφέρθηκε στις εξής πρωτοβουλίες του υπουργείου του:

Α) Στις 25 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με την υπουργό του τουρισμού, στην οποία θα κληθούν περιφέρεια, δήμοι και παραγωγικοί φορείς, για να συζητηθεί η προβολή των νησιών που επλήγησαν από το προσφυγικό ζήτημα.

Β) Το επόμενο 15θήμερο προγραμματίζεται συνάντηση στο υπουργείο με τις αεροπορικές και ναυτιλιακές εταιρείες, με την παρουσία τοπικών θεσμικών φορέων, για τον συντονισμό και την αναβάθμιση του συγκοινωνιακού ζητήματος.

Γ) Είναι σε εξέλιξη η πρωτοβουλία του υπουργείου, ώστε, συντονίζοντας και κινητοποιώντας και άλλους νησιωτικούς χώρους της Ε.Ε., να διεκδικηθεί ένα ανεξάρτητο πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης για τα νησιά.

Καταλήγοντας, δήλωσε: «Το υπουργείο θα γίνει ένα στρατηγείο όπου, σε συνεννόηση και συνεργασία με όλους τους θεσμικούς φορείς, θα προβούμε σε δυναμικές παρεμβάσεις σε όλο το φάσμα του κρατικού μηχανισμού ώστε να επιλύονται προβλήματα. Αυτή είναι η εντολή του πρωθυπουργού. Σας διαβεβαιώνω ότι, εδώ ήρθαμε και να ακούσουμε και να συνεργαστούμε. Μέσα από ένα πλαίσιο συνεννόησης, θα μπορούμε να φανούμε χρήσιμοι. Οφείλουμε όλοι να είμαστε στην ίδια όχθη».  

 

φωτογραφίες: www.aegeanews.gr

 

{gallery}6133{/gallery}

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Zogas_dimitris