Πολιτική Παρ 21 Απρ 2017

«Σε νέες και στέρεες βάσεις η συνεργασία Δήμου Κω-Περιφέρειας»

 

Με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου συναντήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο Δήμαρχος Κω κ. Γιώργος Κυρίτσης με την ευκαιρία της υπογραφής ένταξης στο Ε.Π Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020, των έργων διαχείρισης των λυμάτων της Αντιμάχειας και της Κεφάλου.

Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 16.447.629 ευρώ και ένα μέρος των αναγκαίων πόρων για την υλοποίηση του έργου (2.850.535 ) θα καταβληθεί από ίδιους πόρους της ΔΕΥΑΚ.

Όπως μας ενημερώνει το γραφείο τύπου του δήμου, «στη συνάντηση του Δημάρχου Κω με τον Περιφερειάρχη συζητήθηκαν ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως:

- Η στέγαση του Λυκείου Ζηπαρίου, ζήτημα για το οποίο υπήρξε συμφωνία συνεργασίας για να αναζητηθεί η βέλτιστη λύση και μάλιστα άμεσα.

- Η συνεργασία Δήμου Κω-Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο νέο Οργανισμό Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής της Κω. Επιβεβαιώθηκε και από τις δύο πλευρές η απόλυτη διάθεση συνεργασίας ενώ θα εξεταστούν όλες οι πτυχές που αφορούν το νομικό πλαίσιο.

- Η βελτίωση του πλαισίου των δημοσίων συγκοινωνιών στο νησί με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και των επισκεπτών της Κω. Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει νέα συνάντηση για το συγκεκριμένο ζήτημα μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου στην οποία θα κατατεθούν προτάσεις. Πάγια και σταθερή θέση της Δημοτικής Αρχής είναι ότι ο δημότης της Κω στα χωριά δικαιούται να έχει αξιόπιστη και τακτική συγκοινωνία ενώ και το αεροδρόμιο του νησιού πρέπει να έχει τακτική και αδιάλειπτη συγκοινωνιακή σύνδεση με την πόλη και άλλες περιοχές του νησιού.

Σε δήλωση του ο Δήμαρχος Κω κ. Κυρίτσης αναφέρει:

«Το έργο της διαχείρισης των λυμάτων της Αντιμάχειας και της Κεφάλου που εντάχθηκε σήμερα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ‘’Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη’’, είναι ένα κορυφαίο έργο υποδομής. Οφείλουμε να συγχαρούμε τη ΔΕΥΑΚ που προετοίμασε και δημιούργησε τις προϋποθέσεις ωρίμανσης του έργου και να ευχαριστήσουμε τον κ.Περιφερειάρχη για τη συμβολή του σε αυτή την εξέλιξη. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τις προσπάθειες όλων, όσων διαχρονικά έχουν συμβάλλει στην προώθηση αυτού του σημαντικού έργου.

Η Κως προχωρά μπροστά με έργα και αυτό θα το αποδεικνύουμε καθημερινά.

Ο Δήμος Κω, όπως έχω πει δημόσια, επιδιώκει στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Η συνεργασία αυτή πρέπει να είναι σε νέες και στέρεες βάσεις. Θα έχει ως σημείο αναφοράς τον πολίτη. Με ειλικρίνεια, καλή διάθεση και σεβασμό στους διακριτούς ρόλους και την αυτονομία των δύο θεσμών της αυτοδιοίκησης.

Σύντομα θα καλέσω τον κ.Περιφερειάρχη στο Δήμο για να συζητήσουμε και να δούμε διεξοδικά όλα τα πεδία στα οποία μπορούμε να αναπτύξουμε κοινές δράσεις και να υπάρξει συνεργασία».

Συμπληρωματική ενημέρωση από την περιφέρεια

Συμπληρωματικά, στο δελτίο που εξέδωσε το γραφείο τύπου της περιφέρειας, επισημαίνεται ότι, το εν λόγω έργο «θα δώσει  λύση στο  πρόβλημα της διαχείρισης των λυμάτων, σε βάθος 20ετίας».

«Αναλυτικότερα, το έργο αφορά στην ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών λυμάτων των οικισμών Αντιμάχειας, Μαστιχαρίου και Καμαρίου – Κεφάλου, στο νησί της Κω.

Ειδικότερα περιλαμβάνει:

-       Το εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων του Μαστιχαρίου και τα έργα μεταφοράς των λυμάτων στην Αντιμάχεια.

-       Το εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων της Αντιμάχειας και τα έργα μεταφοράς των ακαθάρτων Αντιμάχειας και Μαστιχαρίου στην υφιστάμενη Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) Καρδάμαινας.

-       Το εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων της παραλιακής ζώνης του οικισμού της Κεφάλου (Καμάρι) και τα έργα μεταφοράς των λυμάτων του συνόλου του οικισμού στο τελικό αντλιοστάσιο της ΕΕΛ Κεφάλου.

-       Τη νέα ΕΕΛ Κεφάλου με τα έργα προσαγωγής και διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων σε παρακείμενο ρέμα. Επίσης, προβλέπεται και η βελτίωση της οδού πρόσβασης προς την ΕΕΛ, μήκους περίπου 1,5 χλμ.

Η δυναμικότητα της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων ανέρχεται σε 8.000 ι.κ. για την κάλυψη των αναγκών σε βάθος 20ετίας. Το συνολικό μήκος των δικτύων ακαθάρτων (αγωγών) ανέρχεται σε 49,8 χλμ. Σημειώνεται ότι, το εν λόγω έργο περιλαμβάνει επίσης και την κατασκευή 1.700 ιδιωτικών συνδέσεων ακαθάρτων, στους οικισμούς Αντιμάχειας, Μαστιχαρίου και παραλίας Κεφάλου (Καμάρι).

Από το σύνολο του προϋπολογισμού του έργου, η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη για την κατασκευή του ανέρχεται σε 13.597.094,13 ευρώ και θα καλυφθεί από πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», ενώ ποσό 2.850.535 ευρώ, θα καταβληθεί από ίδιους πόρους της ΔΕΥΑ Κω.

Ως ημερομηνία έναρξης του έργου έχει οριστεί η 15η Δεκεμβρίου 2017 και αποπεράτωσης η 31η Δεκεμβρίου 2020».

MARINA NEGROY - GIORGARAS STAVROS ASFALEIES

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΚΩ

Ο πληρέστερος επαγγελματικός κατάλογος για τo νησί της Κω!

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ