ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Πολιτική Τετ 22 Μαϊ 2019

«Το στοίχημα των επόμενων εκλογών είναι οι αντοχές της ίδιας της κοινωνίας»

«Θέλω οι συμπολίτες μου να μου δώσουν δύναμη να παλέψω για τον τόπο και υπόσχομαι ότι θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να υλοποιήσω το σύνολο των προγραμματικών μας θέσεων»

«Οι στηρίξεις είναι εκλογομαγειρέματα. Είναι, διαστρέβλωση της λαϊκής εντολής, πιστοποιούν την εξάρτηση, το δούναι και λαβείν, και την υποταγή στο εκάστοτε κυβερνητικό ή εν δυνάμει κυβερνητικό κόμμα»

«Μετεκλογικές συμμαχίες για το δημόσιο συμφέρον και όχι για την καρέκλα οφείλουμε να κάνουμε σε μια προγραμματική συμφωνία και όχι απλά για τα συμφέροντα κάποιων»

«Με εκείνους που κατέστησαν το δήμο κτηματομεσιτικό γραφείο δεν πρόκειται να συνεργαστώ. Με εκείνους που πρόδωσαν ανθρώπους που τους πίστεψαν και τους στήριξαν και που περίμεναν στη γωνία ως κηφήνες… δεν πρόκειται να συνεργαστώ. Δεν τους εμπιστεύομαι. Και δεν πρέπει να τους εμπιστευτεί και η κοινωνία»

«Στις 26 Μαΐου η Κως μπορεί να επιλέξει τον άλλο δρόμο. Μπορεί να επιλέξει ανθρώπους που δεν είναι από πολιτικά τζάκια. Που δεν είναι γέννημα κομματικού σωλήνα. Που δεν θα τους ξαναπούν ψέματα. Που δεν θα τους προδώσουν ποτέ».

 

«Η πολιτική έχει αλωθεί. Ένα οργανωμένο σύστημα στο όνομα της αυτοσυντήρησης δαπανά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, για προεκλογική καμπάνια, χωρίς να λέει απολύτως τίποτα. Η προεκλογική περίοδος, πολιτικά, δεν έρχεται για να κομίσει πράγματα, αλλά για να υφαρπάξει για ακόμα μια φορά τη ψήφο των πολιτών» δηλώνει ευθέως σε συνέντευξή της στον «Σ» η υποψήφια δήμαρχος Κω, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Όραμα & Δράση» Ιωάννα Ρούφα. Η κα Ρούφα μιλά για τα συναισθήματά της («…δοκιμάστηκαν οι ψυχικές μου αντοχές. Επιδίωξα να μετατρέψω τον πόνο σε αγάπη και μάχη για τον τόπο. Και νομίζω ότι το κέρδισα» μας δηλώνει χαρακτηριστικά), μιλά για τους ανθυποψήφιούς της («φωτογραφίζοντας τους Γ. Κυρίτση και Θ Νικηταρά, τους χαρακτηρίζει «εργαλεία του συστήματος»), ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, για πρώτη φορά αναφέρει πως, εάν γυρίζαμε το χρόνο πίσω «ενδεχομένως να αφιέρωνα περισσότερο χρόνο με τους πολίτες της Κω και λιγότερο χρόνο από αυτόν που κατανάλωσα, για να νικήσω τον κ. Κυρίτση. Ίσως ήταν λάθος μου που δεν αντιλήφθηκα ότι, παρασκηνιακές δυνάμεις επεξεργάζονταν τη διαδοχή του, ακριβώς για να τον αντικαταστήσουν και μόνο. Χωρίς καμιά πολιτική πρόταση. Και βεβαίως, όχι από το πουθενά. Ίσως ήταν λάθος μου, που δεν κατανόησα ότι κάποιοι άνθρωποι, απλά με χρησιμοποιούσαν. Το ερώτημα είναι, για αυτούς τους ανθρώπους: έχει μείνει άραγε τίποτα όρθιο μέσα τους;».

Ζητά από τους συμπολίτες της να της δώσουν τη δύναμη να παλέψει για τον τόπο, υποσχόμενη πως θα δώσει όλες της τις δυνάμεις για να υλοποιήσει το σύνολο των προγραμματικών θέσεων της παράταξής της. «Είμαι εδώ, γιατί δεν έφυγα στα δύσκολα. Είμαι εδώ και δεν θα φύγω ποτέ. Είμαι εδώ, γιατί κανείς και τίποτα δεν μπορεί ούτε εκ των έσω, ούτε εκ των έξω, να απειλήσει τη σχέση που έχω με τον πολίτη. Αυτή είναι η δύναμή μου. Αυτή είναι που θα νικήσει» αναφέρει.

Όσο για τις «στηρίξεις» των κομμάτων σε υποψηφίους, δηλώνει ευθαρσώς πως «οι στηρίξεις είναι εκλογομαγειρέματα. Είναι, διαστρέβλωση της λαϊκής εντολής, πιστοποιούν την εξάρτηση, το δούναι και λαβείν, και την υποταγή στο εκάστοτε κυβερνητικό ή εν δυνάμει κυβερνητικό κόμμα. Όταν ένα κόμμα, παρέχει στήριξη σε μια δημοτική παράταξη, είμαι πεπεισμένη ότι θέλει να πάρει πίσω, σε μορφή ανταλλάγματος, όλα όσα «πρόσφερε». Όσο δε, πιο μεγάλη είναι η στήριξη (ακόμα και γραμματείς βουλευτών), τόσο πιο μεγάλη είναι η εξάρτηση και η αναπηρία που προκαλείται. Τέτοια στήριξη, τους την χαρίζω…».

Αποκαλύπτει πως, την πλησίασαν κόμματα για να είναι υποψήφια βουλευτής, αλλά δεν την πλησίασε κανένα κόμμα για να παρέχει στήριξη στην παράταξή της και αυτό συνέβη διότι «η δική μου στάση ως Αυτοδιοικητική, τηλεγραφεί το ποια είναι η Ρούφα. Η δική μου Παράταξη είναι ακηδεμόνευτη, αυτόνομη, ολιστικά και όχι παρελκυστικά. Είναι μια Παράταξη των Κώων πολιτών, με αμιγώς αυτοδιοικητικό και διεκδικητικό χαρακτήρα. Δεν χαρίζεται, δεν προσκυνά, δεν παρακαλά και δεν επαιτεί στήριξη από κανέναν παράγοντα ή παραγοντίσκο. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι… Ακόμα και οι αντίπαλοί μας, το γνωρίζουν καλά».

Στη συνέχεια, απαντά για δύο μεγάλα ζητήματα, στα οποία μετ’ επιτάσεως έχει αναφερθεί τα τελευταία χρόνια και αυτά είναι το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και ο ΧΥΤΑ, όπως επίσης για τη διαχείριση των φυσικών πόρων και την τουριστική ανάπτυξη, για τις παράνομες χωματερές και τα «νταμάρια», για την καθαριότητα και τα ανταποδοτικά τέλη. 

Ξεκάθαρη η θέση της για τις μετεκλογικές συνεργασίες: «Άλλο η πολιτική συνεργασία – συμμαχία και άλλο οι ανίερες συμμαχίες…» τονίζει, εξηγώντας πως «μετεκλογικές συμμαχίες για το δημόσιο συμφέρον και όχι για την καρέκλα οφείλουμε να κάνουμε σε μια προγραμματική συμφωνία και όχι απλά για τα συμφέροντα κάποιων. Είμαι άνθρωπος της σύνθεσης, του διαλόγου, της συλλογικότητας». Ξεκαθαρίζει όμως, πως, «με εκείνους όμως που κατέστησαν το δήμο κτηματομεσιτικό γραφείο δεν πρόκειται να συνεργαστώ. Είναι ξεκάθαρο. Με εκείνους που κατέστησαν την πολιτική προσωπική προβολή και αυτοπραγμάτωση δεν πρόκειται να συνεργαστώ. Είναι ξεκάθαρό. Με εκείνους που πρόδωσαν ανθρώπους που τους πίστεψαν και τους στήριξαν και που περίμεναν στη γωνία ως κηφήνες… δεν πρόκειται να συνεργαστώ. Δεν τους εμπιστεύομαι. Και δεν πρέπει να τους εμπιστευτεί και η κοινωνία». Προσθέτει δε πως, «οφείλω να συνεργαστώ και ήδη το έκανα, με δυνάμεις που αγαπούν την Κω, που διαθέτουν πολιτική αντίληψη, που δεν άγονται και φέρονται από ιδιοτέλεια και συμφέροντα. Και αυτό είναι ξεκάθαρο. Όπως ξεκάθαρο είναι ότι η Ρούφα έχει λόγο και τον τιμά».

Καταλήγοντας η κα Ρούφα, αφού σημειώνει πως, η ψήφος του πολίτη «δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως ανταλλακτικό, ως εργαλείο, πρέπει να είναι το βόλι που θα δώσει τη χαριστική βολή σε κείνους που έχουν μιαν επαγγελματική και ιδιοκτησιακή σχέση με τα πράγματα του τόπου», δηλώνει: «Στις 26 Μαΐου η Κως μπορεί να επιλέξει τον άλλο δρόμο. Μπορεί να επιλέξει ανθρώπους που δεν είναι από πολιτικά τζάκια. Που δεν είναι γέννημα κομματικού σωλήνα. Που δεν θα τους ξαναπούν ψέματα. Που δεν θα τους προδώσουν ποτέ».

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ερ: Κυρία Ρούφα, πριν πάμε στις καθαρά πολιτικές ερωτήσεις, θα ήθελα να μου περιγράψετε τα συναισθήματά σας γι’ αυτή την προεκλογική περίοδο.

Ι.Ρ.: Τα συναισθήματα δεν μπορείς να τα φυλακίσεις. Είναι αλήθεια ότι, τον τελευταίο καιρό, υπέστην σεισμό. Δοκιμάστηκαν οι ψυχικές μου αντοχές. Επιδίωξα να μετατρέψω τον πόνο σε αγάπη και μάχη για τον τόπο. Και νομίζω ότι το κέρδισα. Δεν είναι εύκολο να περιγράψεις τα συναισθήματά σου, όταν είσαι μπροστάρης σε μια μάχη, οφείλεις να τα κρύψεις. Εγώ, τα περιόρισα στα τετραγωνικά του σπιτιού μου. Οφείλεις να σκουπίσεις το δάκρυ, οφείλεις να δείχνεις δυνατή. Οφείλεις να προχωράς.

Εκείνο που με πληγώνει πιο πολύ, είναι πόσο ευμετάβλητοι είναι οι άνθρωποι και πόσο ρηχές και επιφανειακές είναι οι σχέσεις τους. Εκείνο που με πληγώνει πιο πολύ, είναι για αυτούς ο τόπος και οι άνθρωποι είναι απλοί ψήφοι στην κάλπη, είναι αριθμοί. Είναι μιας στιγμής μόνο αριθμοί. Εκείνο που με πληγώνει όμως περισσότερο είναι που, αυτές οι πρακτικές δεν τιμωρούνται και που θεωρούνται συνηθισμένες στο βωμό των πολιτικών φιλοδοξιών.

Τα συναισθήματα δεν μπορείς να τα φυλακίσεις. Υπάρχουν δάκρυα που προέρχονται και από την αγάπη του κόσμου. Από την εμπιστοσύνη του. Από ανθρώπους που δεν τους γνωρίζω και που κατανόησαν τι ακριβώς διημείφθη και για ποιο σκοπό, τους τελευταίους μήνες στο νησί της Κω.

Ερ: Έχω την αίσθηση πως, τόσο στο δημοτικό συμβούλιο όσο και προεκλογικά, το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης δεν είναι και τόσο… πολιτικό.

Ι.Ρ.: Η πολιτική έχει αλωθεί. Ένα οργανωμένο σύστημα στο όνομα της αυτοσυντήρησης δαπανά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, για προεκλογική καμπάνια, χωρίς να λέει απολύτως τίποτα. Η προεκλογική περίοδος, πολιτικά, δεν έρχεται για να κομίσει πράγματα, αλλά για να υφαρπάξει για ακόμα μια φορά τη ψήφο των πολιτών. Είναι πολιτική στάση, να εμμένω και να επιμένω στο πρόγραμμα της Παράταξής μας, στοιχειοθετημένο, τεκμηριωμένο, από την Κέφαλο έως την Κω, για κάθε τομέα, για κάθε δράση, για κάθε παραγωγική τάξη. Αυτή η στάση, έχει συνέχεια και συνέπεια. Αυτό κάναμε 5 χρόνια στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου, προσπαθήσαμε με σοβαρότητα, να μετατοπίσουμε την πολιτική στο επιχείρημα, στην πρόταση, στη λογοδοσία και τη διαφάνεια. Και πάντα με αξιοπρέπεια.

Οι ανθυποψήφιοί μου, ο ένας για να συνεχίσει το καταστροφικό του έργο, και ο άλλος απλά για να διαχειριστεί την καρέκλα, είναι αμιγώς εργαλεία του συστήματος.

Την απάντηση πρέπει να τη δώσει ο ίδιος ο λαός. Αυτός είναι το υποκείμενο. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα των επόμενων εκλογών. Και ουδέν λάθος αναγνωρίζεται μετά την απομάκρυνση από την κάλπη… Το στοίχημα των επόμενων εκλογών είναι οι αντοχές της ίδιας της κοινωνίας.

Ερ: Εκτιμώ ότι, οφείλουμε να κοιτάμε μπροστά. Όμως, το παρελθόν μας διδάσκει. Με αυτό ως βάση, σας ρωτώ ευθέως. Εάν υπήρχε η δυνατότητα να γυρίσουμε πίσω το χρόνο, υπάρχει κάτι που ενδεχομένως θα θέλατε να μην είχε γίνει;

Ι.Ρ.: Ναι, υπάρχει κάτι. Ενδεχομένως να αφιέρωνα περισσότερο χρόνο με τους πολίτες της Κω και λιγότερο χρόνο από αυτόν που κατανάλωσα, για να νικήσω τον κ. Κυρίτση. Ίσως ήταν λάθος μου που δεν αντιλήφθηκα ότι, παρασκηνιακές δυνάμεις επεξεργάζονταν τη διαδοχή του, ακριβώς για να τον αντικαταστήσουν και μόνο. Χωρίς καμιά πολιτική πρόταση. Και βεβαίως, όχι από το πουθενά.

Ίσως ήταν λάθος μου, που δεν κατανόησα ότι κάποιοι άνθρωποι, απλά με χρησιμοποιούσαν. Το ερώτημα είναι, για αυτούς τους ανθρώπους: έχει μείνει άραγε τίποτα όρθιο μέσα τους;

Ερ: Αντιλαμβάνομαι τι εννοείτε. Άλλωστε, κατά κοινή αποδοχή, η παράταξή σας «χτυπήθηκε» εκ των έσω. Δεν εννοώ μόνο τους συναδέλφους σας που μεταπήδησαν σε άλλη παράταξη, αλλά και τον πρώην συνάδελφό  σας και για λίγους μήνες επικεφαλής της παράταξής σας Θεοδόση Νικηταρά. Παρά ταύτα, σταθήκατε όρθια, «απειλώντας» σοβαρά τους συνυποψήφιούς σας.  

Ι.Ρ.: Είμαι όρθια και πιο δυνατή από ποτέ. Το οφείλω στην Κωακή κοινωνία. Το οφείλω στους συνεργάτες μου, που στάθηκαν δίπλα μου με την ψυχή τους. Το οφείλω στις αρχές μου, από τις οποίες δεν θα παρεκκλίνω ούτε χιλιοστό. Είμαι εδώ για την επόμενη μέρα της Κω. Χωρίς εξαρτήσεις. Είμαι εδώ και τα θέλω όλα. Θέλω οι συμπολίτες μου να μου δώσουν δύναμη να παλέψω για τον τόπο και υπόσχομαι ότι θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να υλοποιήσω το σύνολο των προγραμματικών μας θέσεων. Είμαι εδώ, γιατί δεν έφυγα στα δύσκολα. Είμαι εδώ και δεν θα φύγω ποτέ.

Είμαι εδώ, γιατί κανείς και τίποτα δεν μπορεί ούτε εκ των έσω, ούτε εκ των έξω, να απειλήσει τη σχέση που έχω με τον πολίτη. Αυτή είναι η δύναμή μου. Αυτή είναι που θα νικήσει.

Ερ: Γίνεται, επιτρέψτε μου την έκφραση, ο κακός χαμός με τη «στήριξη» κομμάτων σε υποψηφίους. Πώς το σχολιάζετε; Και σε δεύτερο λόγο, ποια η θέση σας γενικότερα για τις «στηρίξεις»;

Ι.Ρ.: Οι στηρίξεις είναι εκλογομαγειρέματα. Είναι, διαστρέβλωση της λαϊκής εντολής, πιστοποιούν την εξάρτηση, το δούναι και λαβείν, και την υποταγή στο εκάστοτε κυβερνητικό ή εν δυνάμει κυβερνητικό κόμμα. Όταν ένα κόμμα, παρέχει στήριξη σε μια δημοτική παράταξη, είμαι πεπεισμένη ότι θέλει να πάρει πίσω, σε μορφή ανταλλάγματος, όλα όσα «πρόσφερε». Όσο δε, πιο μεγάλη είναι η στήριξη (ακόμα και γραμματείς βουλευτών), τόσο πιο μεγάλη είναι η εξάρτηση και η αναπηρία που προκαλείται. Τέτοια στήριξη, τους την χαρίζω…

Ερ: Αλήθεια, εσάς σας πλησίασε κάποιο κόμμα;

Ι.Ρ.: Με πλησίασαν κόμματα για να είμαι υποψήφια βουλευτής. Κανένα όμως κόμμα, δεν με πλησίασε για να παρέχει στήριξη στην Παράταξή μου. Ακριβώς γιατί, η δική μου στάση ως Αυτοδιοικητική, τηλεγραφεί το ποια είναι η Ρούφα. Υπαγορεύει και τις επιδιώξεις και τις προτάσεις των κομμάτων. Άλλωστε, η πολιτική μου θητεία δεν χρειάζεται κανένα δεκανίκι, καμιά στήριξη, από κανένα κομματικό σχεδιασμό.

Σε όλη μου τη ζωή, έδινα μάχες. Άλλοτε μοναχικές και άλλοτε συλλογικές. Πιστεύετε ότι η Ρούφα έχει ανάγκη από τέτοιου είδους στήριξη; Εγώ, έχω την εκτίμηση και την αγάπη του κόσμου, αυτή είναι το θησαυροφυλάκιό μου.

Η δική μου Παράταξη είναι ακηδεμόνευτη, αυτόνομη, ολιστικά και όχι παρελκυστικά. Είναι μια Παράταξη των Κώων πολιτών, με αμιγώς αυτοδιοικητικό και διεκδικητικό χαρακτήρα. Δεν χαρίζεται, δεν προσκυνά, δεν παρακαλά και δεν επαιτεί στήριξη από κανέναν παράγοντα ή παραγοντίσκο. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι… Ακόμα και οι αντίπαλοί μας, το γνωρίζουν καλά.

Ερ: Δύο ζητήματα, στα οποία έχετε αναφερθεί μετ’ επιτάσεως τα τελευταία χρόνια είναι το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και ο ΧΥΤΑ. Πείτε μου, ποια η δική σας πρόταση;

Ι.Ρ.: Για μας ο χωροταξικός σχεδιασμός σε όλο το νησί είναι πρώτη προτεραιότητα.

Η εκπόνηση της μελέτης και η διαβούλευση με την τοπική κοινωνία είναι στόχοι εφικτοί όταν υπάρχει η πολιτική βούληση να κάνεις τη ρήξη με το στρεβλό σύστημα ανάπτυξης που έχει εγκαθιδρυθεί.

Τα επιχειρηματικά σχέδια πρέπει να σεβαστούν την αειφόρα ανάπτυξη του νησιού να προσαρμοστούν σε έναν ενιαίο σχεδιασμό με σεβασμό στο περιβάλλον, στην ιστορία, στον πολιτισμό του τόπου.

Η διαχείριση των φυσικών πόρων απειλείται από την εκτεταμένη και άναρχη τουριστική ανάπτυξη ενίοτε υπονομεύει την φέρουσα ικανότητα του νησιού ενώ οι υποδομές μας είναι γερασμένες και ελλιπείς.

Η λογική της εκμετάλλευσης πρέπει να μετατραπεί σε αξιοποίηση με διαχρονική και αειφόρα διάσταση. Δεν είμαστε ενοικιαστές αυτού του τόπου είμαστε ο ίδιος ο τόπος και οφείλουμε να αντισταθούμε. Οφείλουμε να έχουμε λόγο και ρόλο.

Ο χωροταξικός σχεδιασμός θα ορίσει τις χρήσεις γης, θα δώσει τη δυνατότητα αξιοποίησης μικρών περιουσιών (Μαρμάρι χωρίς σχέδιο οικισμού) θα αποτρέψει την πώληση περιουσιών σε μεγάλους ιδιοκτήτες , θα συνεισφέρει στην ισόνομη και ισόρροπη ανάπτυξη αλλά και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. Θα αποτελέσει το «κλειδί» για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Είναι επί της ουσίας ένας κατεξοχήν στρατηγικός σχεδιασμός. Ο μπούσουλας ανάπτυξης. Ένα αναπτυξιακό εργαλείο. Που δεν θα υποκύπτει σε ομάδες συμφερόντων που ευνοούνται χρόνια τώρα από την ανυπαρξία του.

Θα προωθήσει την αποκέντρωση, την συγκοινωνία σε όλο το νησί… βιώσαμε τα αποτελέσματα παράνομων αποφάσεων για την δήθεν επέκταση της αστικής συγκοινωνίας… απόφαση για χαρακτηρισμού όλου του νησιού ως αστική περιοχή… χωρίς Ενιαίο ΓΠΣ δεν γίνεται. Κραυγαλέο τι θα επέλθει άραγε από μια τέτοια απόφαση… για τον πρωτογενή τομέα για παράδειγμα και τι συνέπειες θα είχε αυτός ο κλάδος της οικονομίας;

Θα προωθήσει τη συμμετοχή των πολιτών, αλλά και θα ενισχύσει τη συμπληρωματικότητα των δράσεων, Θα εξασφαλίσει το συλλογικό, το δημόσιο συμφέρον.

Είμαστε αποφασισμένοι να είμαστε η δημοτική αρχή που θα εκπονήσει αυτό το έργο που θα απελευθερώσει δυνάμεις και θα θεσμοθετήσει λειτουργίες με όρους και αισθητική.

Από τον Απρίλιο του 2016 ο ΧΥΤΑ της Κω έχει καταρρεύσει. Σε μιαν έκταση 8 στρεμμάτων έλαβε χώρα κατολίσθηση – και όχι μόνο – με αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένες ζημιές.

Όλες οι αποφάσεις που ελήφθησαν παρέχουν πλήρη κάλυψη στον εργολάβο.

Πρόκειται για μια ιδιότυπη ασυλία τόσο στον εργολάβο όσο και σε εκείνα τα πολιτικά πρόσωπα που παρέλαβαν το έργο του υφιστάμενου ΧΥΤΑ.

Οι αποφάσεις για αξιώσεις από την ασφαλιστική εταιρεία του έργου, για ορισμό νομικού συμβούλου, εξασφάλιση χρηματοδότησης για την αποκατάσταση των βλαβών που κοστολογούνται πάνω από 900.000 ευρώ ή έμειναν στα χαρτιά.

Θυμίζω τις καταγγελίες του κ. Μυλωνά για την κατάσταση που παρέλαβαν, τη δικαστική διαμάχη με τον εργολάβο του ΧΥΤΑ (ο οποίος είναι ο ίδιος με τον εργολάβο του νέου έργου – επέκταση ΧΥΤΑ) όπως και τότε έτσι και σήμερα, στηρίχθηκε σε αποφάσεις οργάνων που δεν ήταν σύννομες και απέσπασε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από τα ταμεία του δήμου…

Το έργο επαναλαμβάνεται με πρωταγωνιστές τα ίδια πρόσωπα και τότε και σήμερα.

Μεσοπρόθεσμα, πρέπει να αποκατασταθούν οι ζημιές και να ολοκληρωθεί η επέκταση του ΧΥΤΑ. Το δικό μας πρόγραμμα εδράζεται στη λογική του «ο ρυπαίνων πληρώνει», αλλά και σε μια άλλη μορφή διαχείρισης των αποβλήτων, αυτή της ανακύκλωσης και της επανάχρησης των υλικών – αποβλήτων.

Ερ: Είναι κοινό «μυστικό» η ύπαρξη παράνομων χωματερών αλλά και «νταμαριών»… Κατά την άποψή σας, πώς αντιμετωπίζεται αυτή η «νοοτροπία» των πολιτών;

Ι.Ρ.:  Σας μεταφέρω, αυτολεξεί, την πρόταση που καταθέσαμε στο πρόγραμμά μας, για την αξιοποίηση και επανάχρηση των νταμαριών  - λατομείων:

Μελέτη που αφορά – και άμεσα μπορεί να χρηματοδοτηθεί – στην τεκμηρίωση της αναγκαιότητας ή μη νέου λατομείου αποκλειστικά για της επαρχίας μας. (θέσεις εργασίας, μείωση του μεταφορικού κόστους)

Αποκατάσταση του λατομείου της Λίμνης και επανάχρηση του ως χώρο πολιτισμού. Θέατρο βράχου και σύνδεση με το χώρο της Λίμνης. Είναι τουλάχιστον προσβλητική η εικόνα της εισόδου του χωριού αλλά και προφανές το ενδεχόμενο πυρκαγιάς.

Αποκατάσταση του λατομείου στις Κοκκινόγιες και χωροθέτηση εγκατάστασης εναλλακτικής διαχείρισης αδρανών υλικών σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης με στόχο τα Απόβλητα Εκσκαφών Κατασκευών & Κατεδαφίσεων (ΑEKK) να αποτελέσουν μία νέα οικονομική δραστηριότητα με την ελάχιστη επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Ο κ. Κυρίτσης  αποφάσισε, το έχει καταγγείλει η κ. Κάννη, την εναπόθεση αποβλήτων από τις μεταναστευτικές ροές. Η περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται είναι τεράστια. Η προτεινόμενη μελέτη θα προβλέπει δενδροφυτεύσεις και πλήρη αποκατάσταση του φυσικού τοπίου.

Έχουμε ήδη εξαγγείλει την αποκατάσταση των 3 ΧΑΔΑ που ζώνουν την Αντιμάχεια, αλλά και άλλων που βρίσκονται σε όλο το νησί (Κέφαλος). Υπάρχουν προγράμματα που χρηματοδοτούν την αποκατάστασή τους.

Παρ’ ότι ο κ. Κυρίτσης επέβαλε το δικό του μνημόνιο στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, αυξάνοντάς τα κατά 125% σε κάποιες περιπτώσεις, δεν ακούμπησε στο ελάχιστο την έννοια της ανταποδοτικότητας, αντίθετα, σκουπιδοποίησε όλο το νησί, και δεν κατάφερε να αντικαταστήσει ούτε μια λάμπα.

Ερ: Κυρία Ρούφα, με ποια από τις παρατάξεις θα μπορούσατε να συνεργαστείτε μετεκλογικά, είτε είστε η νέα δήμαρχος είτε όχι;

Ι.Ρ.: Άλλο η πολιτική συνεργασία – συμμαχία και άλλο οι ανίερες συμμαχίες…

Μετεκλογικές συμμαχίες για το δημόσιο συμφέρον και όχι για την καρέκλα οφείλουμε να κάνουμε σε μια προγραμματική συμφωνία και όχι απλά για τα συμφέροντα κάποιων. Είμαι άνθρωπος της σύνθεσης, του διαλόγου, της συλλογικότητας.

Με εκείνους όμως που κατέστησαν το δήμο κτηματομεσιτικό γραφείο δεν πρόκειται να συνεργαστώ. Είναι ξεκάθαρο. Με εκείνους που κατέστησαν την πολιτική προσωπική προβολή και αυτοπραγμάτωση δεν πρόκειται να συνεργαστώ. Είναι ξεκάθαρό. Με εκείνους που πρόδωσαν ανθρώπους που τους πίστεψαν και τους στήριξαν και που περίμεναν στη γωνία ως κηφήνες… δεν πρόκειται να συνεργαστώ. Δεν τους εμπιστεύομαι. Και δεν πρέπει να τους εμπιστευτεί και η κοινωνία. Ενδεχόμενη συνεργασία μαζί τους θα ήταν προδοσία στις αρχές μου, στον αγώνα που έδωσα 5 ολόκληρα χρόνια απέναντι σε μια αδίστακτη δημοτική αρχή. Θα ήταν τεράστιο πολιτικό λάθος που θα με έκαιγε πολιτικά και θα με κατατρόπωνε ηθικά. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι… Δεν θα εκχωρήσουμε το συγκριτικό μας πλεονέκτημα που είναι η καθαρότητα. Γιατί πίσω από κάθε πολιτική απόφαση, κρύβεται μια ηθική απόφαση. Αν διαθέτεις ηθική…

Οφείλω να συνεργαστώ και ήδη το έκανα, με δυνάμεις που αγαπούν την Κω, που διαθέτουν πολιτική αντίληψη, που δεν άγονται και φέρονται από ιδιοτέλεια και συμφέροντα. Και αυτό είναι ξεκάθαρο. Όπως ξεκάθαρο είναι ότι η Ρούφα έχει λόγο και τον τιμά.

Ερ: Ο επίλογος δικός σας.

Ι.Ρ.: Ο πολίτης είναι το υποκείμενο. Η ψήφος του έχει δύναμη, έχει αξία. Δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως ανταλλακτικό, ως εργαλείο, πρέπει να είναι το βόλι που θα δώσει τη χαριστική βολή σε κείνους που έχουν μιαν επαγγελματική και ιδιοκτησιακή σχέση με τα πράγματα του τόπου. Στις 26 Μαΐου η Κως μπορεί να επιλέξει τον άλλο δρόμο. Μπορεί να επιλέξει ανθρώπους που δεν είναι από πολιτικά τζάκια. Που δεν είναι γέννημα κομματικού σωλήνα. Που δεν θα τους ξαναπούν ψέματα. Που δεν θα τους προδώσουν ποτέ.

Ζητώ τη στήριξή όλων ανεξαιρέτως των πολιτών της Κω. Γιατί, και θέλω, και μπορώ! Γιατί, είμαι έτοιμη να διοικήσω την επόμενη μέρα, χωρίς περιόδους χάριτος. Γιατί, δεν έχω εξαρτήσεις. Γιατί, έχω πρόγραμμα. Γιατί, έχω συνεργάτες που μπορούν να το υλοποιήσουν. Γιατί, διάγω τον πολιτικό μου βίο με καθαρότητα και πάντα μαζί με τους πολίτες. Γιατί, ότι λέω το κάνω. Γιατί, δεν έφυγα ποτέ. Γιατί, δεν θα κουραστώ ποτέ. Γιατί, είμαι γυναίκα.

Zogas_dimitris