ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Πολιτική Παρ 17 Ιαν 2020

Κατεπείγουσα συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης

Την ερχόμενη εβδομάδα το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο

Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς - Με επιστολή του είχε ζητήσει την παρέμβαση του Πρωθυπουργού

Απαιτείται σοβαρή κινητοποίηση δημοτικών παρατάξεων, φορέων, παραγωγικών τάξεων και δημοτών

Απαιτείται σοβαρότητα εκ μέρους του δήμου, με σύνταξη οικονομοτεχνικής μελέτης  αξιοποίησης της περιοχής

 

 

Ενός κακού μύρια έπονται (Σοφοκλής). Στην περίπτωσή μας το παραφράζουμε και λέμε, ενός λάθους μύρια έπονται. Η αναφορά μας έχει να κάνει με την υπόθεση των 70 στρεμμάτων πέριξ του Ναυτικού Ομίλου στη νέα Αλικαρνασσό (Λάμπη) η οποία «τραβάει» χρόνια…

Το ιστορικό είναι γνωστό μέσα από τα ρεπορτάζ του «Σ» και όχι μόνο.

Θα υπενθυμίσουμε όμως πως, ένα «λάθος» φρενάρισε ακόμα περισσότερο τη διεκδίκηση της εν λόγω περιοχής του δήμου από την ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου). Συγκεκριμένα,  

σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 25ης Σεπτεμβρίου 2028 επί δημοτικής αρχής Γ. Κυρίτση (φύλλο 926, 27/9/2018), στη συζήτηση του θέματος για τη διεκδίκηση και  αξιοποίηση της περιοχής των 70 στρεμμάτων πέριξ του Ναυτικού Ομίλου, η πρόταση της δημοτικής αρχής (καταψηφίστηκε από τις παρατάξεις της μειοψηφίας) όπως την κατέθεσε ο δήμαρχος, ήταν «η από κοινού επικαιροποίηση της μελέτης από το δήμο και το ΤΕΕ και κατάθεση πρότασης για μακροχρόνια παραχώρηση. Εάν δεχτεί την πρόταση το ΤΕΕ, θα γίνει μεταξύ τους προγραμματική σύμβαση, προκειμένου να προχωρήσει το αίτημα της διεκδίκησης της παραχώρησης». Στα πρακτικά όμως, εκ παραδρομής, είχε συμπεριληφθεί στην πρόταση και η επικαιροποίηση της μελέτης του κολυμβητηρίου!!!

Όπως ήδη έχουμε αναφέρει σε παλαιότερο ρεπορτάζ, επειδή η απόφαση είχε αναρτηθεί στο «Διαύγεια», ο μόνος τρόπος για να αλλάξει είναι με νέα απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, κάτι που μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει.

Αυτό σημαίνει πως, χωρίς τη νέα απόφαση, ουδείς δύναται να προχωρήσει σε μελέτη ήπιων παρεμβάσεων στην περιοχή. Εν προκειμένω, η Μόνιμη Επιτροπή Κω του ΤΕΕ, η οποία να υπενθυμίσουμε, είχε αποδεχθεί την πρόταση του δήμου. 

Σε αυτό το κομβικής σημασίας σημείο βρισκόμαστε σήμερα.

Αναμένουμε την κατεπείγουσα συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης την Κυριακή (19/1/2020), καθώς και τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα (εκτός απροόπτου την ερχόμενη Δευτέρα) στο οποίο θα συζητηθεί και αυτό το θέμα για λήψη απόφασης.

Εκτιμούμε πως, αμέσως μετά την απόφαση του Σώματος για το πώς ακριβώς θα αξιοποιηθεί η εν λόγω περιοχή (η επικρατούσα άποψη είναι να γίνει ήπια παρέμβαση), θα αναλάβει επιτροπή της Μόνιμης Επιτροπής Κω του ΤΕΕ τη μελέτη. Και με αυτή τη μελέτη ανά χείρας, ο δήμος θα δύναται να διεκδικήσει την παραχώρηση της περιοχή.

Να σημειώσουμε τέλος πως, σύμφωνα με «κύκλους» της ΕΤΑΔ, υπάρχει περίπτωση παραχώρησης της έκτασης αλλά έναντι μισθώματος…

Ίδωμεν.

 

Συνάντηση Θ. Νικηταρά με υπουργό Επικρατείας

«Άμεσης ανταπόκρισης έτυχε από την κυβέρνηση η επιστολή* του Δημάρχου Θεοδόση Νικηταρά  στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (την οποία κοινοποίησε προς περιφερειάρχη και βουλευτές Δωδεκανήσου), για επιστροφή με αξιοποίηση στο Δήμο, των 70 στρεμμάτων στην παράκτια ζώνη του οικισμού της Νέας Αλικαρνασσού» αναφέρει το γραφείο τύπου του δήμου Κω.

Και συνεχίζει: «Σε αυτό το πλαίσιο, ο Θεοδόσης Νικηταράς συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, στον οποίο ανέλυσε το ιστορικό και τα δεδομένα της υπόθεσης, ενώ κατέθεσε σχετικούς χάρτες που καταδεικνύουν την τεράστια σημασία του ακινήτου για τους δημότες της Κω και τις τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής.

Ο Υπουργός Επικρατείας άκουσε με προσοχή το Δήμαρχο Κω και δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει την υπόθεση με θετική ματιά για το Δήμο μας, σε συνεργασία με τους αρμόδιους υπουργούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό ο Δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς είχε ζητήσει την άμεση παρέμβασή του, ώστε η έκταση των 70 στρεμμάτων, που είχε παραχωρηθεί το 2002 επί δημαρχίας Μιλτιάδη Φάκκου για χρήση στο Δήμο Κω, και αφαιρέθηκε στην προηγούμενη δημοτική περίοδο, το 2018, να επιστρέψει στο Δήμο μας προκειμένου να δημιουργήσει παράκτιο πάρκο με αθλητικές –πολιτιστικές χρήσεις και περιβαλλοντικές δράσεις σε όφελος των συμπολιτών μας αλλά και των επισκεπτών του νησιού μας, που στηρίζουν τις τοπικές επιχειρήσεις και την οικονομία μας».

*Η επιστολή του δημάρχου προς τον πρωθυπουργό, έχει ως ακολούθως:

«Αξιότιμε Πρωθυπουργέ,

σοβαροί λόγοι δημόσιου συμφέροντος, που αφορούν στην προάσπιση της περιουσίας του λαού της Κω και του δικαιώματος των Κώων πολιτών αλλά και των επισκεπτών του τουριστικού νησιού μας για ελεύθερη πρόσβαση και χρήση στο παράλιο μέτωπο της πόλης μας, με αναγκάζουν να απευθυνθώ σε εσάς.

Ζητώ την άμεση παρέμβασή σας ώστε έκταση 70 στρεμμάτων, που είχε παραχωρηθεί το 2002 (30.07.2002 Παραχωρητήριο της Κ.Ε.Δ.) προς χρήση στο Δήμο Κω και αφαιρέθηκε το 2018από την ΕΤ.Α.Δ. (υπό συνθήκες που δεν είναι της παρούσης να αναλυθούν) να επιστρέψει στο Δήμο μας για κοινόχρηστες, αθλητικές χρήσεις καθώς και για περιβαλλοντικές δράσεις που τόσο έχει ανάγκη η νεολαία του νησιού μας αλλά και το σύνολο των συνδημοτών μας.

Δυστυχώς, οι ελεύθερες παραλίες για τους συνδημότες μας είναι πλέον ελάχιστες. Η συγκεκριμένη έκταση με τη μεγάλη σε μήκος ακτογραμμή της (περίπου 525 μέτρα), αποτελεί την τελευταία ίσως διέξοδο των συμπατριωτών μας για ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση στη θάλασσα.

Πρόκειται για έκταση 70 στρεμμάτων στην παραλία του αναπτυσσόμενου οικισμού της Νέας Αλικαρνασσού, εντός τμήματος της Κτηματολογικής Μερίδας 2708 γαιών Κω – Εξοχής, που είναι τμήμα δημόσιου ακινήτου με αριθμό 963.

Σε αυτή την έκταση λειτουργεί αναψυκτήριο, στεγάζονται οι δραστηριότητες του Ναυτικού Ομίλου Κω, λειτουργούν γήπεδα αθλοπαιδιών για τη νεολαία του νησιού μας ενώ από το Δήμο Κω έχει κατασκευαστεί οργανωμένος χώρος στάθμευσης τον οποίο χρησιμοποιούν κατά εκατοντάδες καθημερινά, οι επισκέπτες της παραλίας.

Είναι δε η παραπάνω έκταση όμορη των εγκαταστάσεων του 2ου Γυμνασίου Κω.

Αξιότιμε Πρωθυπουργέ,

από εσάς ζητώ να δώσετε άμεσα εντολή ώστε να αποτραπεί κάθε ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο το δημόσιο χαρακτήρα αυτής της έκτασης και την απόδοσή της στο Δήμο μας, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη δημιουργία παράκτιου πάρκου με αθλητικές –πολιτιστικές χρήσεις και περιβαλλοντικές δράσεις σε όφελος των συμπολιτών μας αλλά και των επισκεπτών του νησιού μας, που στηρίζουν τις τοπικές επιχειρήσεις και την οικονομία μας.

Με εκτίμηση

Ο Δήμαρχος Κω

Θεοδόσης Α. Νικηταράς».

 

1η Σημείωση του «Σ»

Επειδή το ανωτέρω θέμα μας έχει απασχολήσει επί σειρά ετών, προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με την ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) στην κυριότητα της οποίας είναι η εν λόγω περιοχή και όχι μόνο…

Δυστυχώς, δεν καταφέραμε να «φωτιστούμε» για το τι πρόκειται να πράξει η Εταιρεία.

Να θυμίσουμε ότι, τον Σεπτέμβριο του 2019, είχαμε δημοσιεύσει σχετικό ρεπορτάζ (φύλλο 924 – 13/9/2018) τόσο για την περίπτωση των 70 στρεμμάτων, όσο και για τη διεκδίκηση του δήμου του κτιρίου που στέγαζε την 80 ΑΔΤΕ.

Το ρεπορτάζ είχε ως ακολούθως:

«Ξεσκονίζονται» οι παραχωρήσεις ακινήτων

Η ΕΤΑΔ «ξαναβλέπει» τη δημόσια περιουσία που έχει παραχωρήσει, αλλά «κοιμάται»…

«Παίζει» η περίπτωση να δοθεί στο δήμο το κτίριο της πρώην 80 ΑΔΤΕ έναντι μισθώματος

 

«Σύμφωνα με πληροφορίες του «Σ», η ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) παραμένει αμετακίνητη στη θέση της, ήτοι, η σύμβαση του δήμου με το δημόσιο για την παραχώρηση των 70 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή του ναυτικού ομίλου τιμήθηκε υπέρ το δέον από την πλευρά του δημοσίου (υπήρξε μεγάλη ανοχή), αλλά όχι από την πλευρά του δήμου. Έτσι, επήλθε η ακύρωσή της. Για το τι θα πράξει η ΕΤΑΔ από δω και πέρα, δηλαδή, εάν θα προχωρήσει στην εκποίηση – εκμετάλλευση της έκτασης, θα αποφασιστεί από το διοικητικό της συμβούλιο. Το πότε θα γίνει αυτό, παραμένει άγνωστο.

Γεγονός είναι πως, ούτε επιβεβαιώνεται ούτε διαψεύδεται η πληροφορία για μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτές, όπως επίσης πως θεωρείται ιδιαιτέρως δύσκολο να παραχωρηθεί εκ νέου στο δήμο η έκταση, αφού ο δήμος (διαχρονικά) αθέτησε τους όρους της σύμβασης. Παρά ταύτα, τίποτε δεν είναι δεδομένο.

Όσο για το κτίριο της πρώην 80 ΑΔΤΕ, οι πληροφορίες μας για έκφραση ενδιαφέροντος από μεγαλοεπενδυτή, δεν διαψεύστηκαν. Όπως επίσης δεν διαψεύστηκε το γεγονός πως ο καθαρισμός του κτιρίου έγινε για λόγους ευπρέπειας προκειμένου να γίνει πιο ελκυστικό…

Πάντως, «παίζει» η περίπτωση να δοθεί στο δήμο έναντι μισθώματος, μιας και οι παραχωρήσεις ακινήτων σε δήμους πλέον θεωρούνται δευτερευούσης σημασίας αφού  δεν αξιοποιούνται προς όφελος της κοινωνίας, όπως αρχικά υποστηρίζουν (και έχουν υπογράψει…) οι εκάστοτε δημοτικές αρχές. Υπάρχει, λοιπόν, μια «τάση» από την ΕΤΑΔ να επαναπροσδιορίσουν τους στόχους, ελέγχοντας ένα προς ένα τα ακίνητα που έχουν παραχωρηθεί σε ΟΤΑ, διότι, στις περισσότερες των περιπτώσεων  παραμένουν εγκαταλελειμμένα και ρημάζουν χρόνο με το χρόνο.

«Δόθηκε μια δημόσια περιουσία η οποία κοιμάται. Μήπως πρέπει να την ξαναδούμε;», είπε χαρακτηριστικά στον «Σ» πηγή συναρμόδιου υπουργείου.

Εν κατακλείδι, οι ευθύνες για τον τρόπο που «αξιοποιείται» η δημόσια περιουσία, αφορά τόσο στο κράτος όσο και στους δήμους, αλλά και στις τοπικές κοινωνίες εάν και εφόσον είναι διεκδικητικές…».

 

2η Σημείωση του «Σ»:

Κλείνοντας το σημερινό ρεπορτάζ να επαναλάβουμε ότι, η περιοχή προστατεύεται από το δ/γμα ΖΟΕ της Κω, (Π.Δ. 14.6.89 ΦΕΚ 427Δ 16.6.89), όπου επιτρέπεται χαμηλή δόμηση και χρήσεις «δημοσίων ή δημοτικών εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης λουομένων, αιθουσών ψυχαγωγίας, αθλητικών εγκαταστάσεων μικρής κλίμακας».

Όμως, με Νόμο του 2013 (ΕΣΧΑΔΑ, Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων) υπάρχει ο κίνδυνος να παραβιαστεί το υφιστάμενο καθεστώς παρόλο που η περιοχή προστατεύεται.  Ο Νόμος δίνει τη δυνατότητα στους υποψήφιους επενδυτές για  πολεοδόμηση και εκμετάλλευση δημόσιων ακινήτων με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους (μπορεί να τροποποιούνται εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια και σχέδια πόλεως, καθώς και πολεοδομικές μελέτες ή και να καθορίζονται ειδικές χρήσεις γης και ειδικοί όροι και περιορισμοί δόμησης για τα εντός σχεδίου πόλεως δημόσια ακίνητα, ακόμη και κατά παρέκκλιση από τους ισχύοντες στην περιοχή όρους και περιορισμούς δόμησης, καθώς και από τις διατάξεις του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού) και μάλιστα με υπουργική απόφαση.

Για το λόγο αυτό, δεν αρκεί η όποια πρωτοβουλία δημάρχου, αλλά απαιτείται ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, όπως και κινητοποίηση φορέων, παραγωγικών τάξεων,  δημοτών.

Όμως – και εδώ βρίσκεται το κομβικό σημείο – ο δήμος, προκειμένου να ενισχύσει τη θέση του και την σοβαρότητά του, θα πρέπει να καταθέσει στην ΕΤΑΔ συγκεκριμένο σχέδιο (μελέτη τεχνική και οικονομική) για το πώς ακριβώς θα αξιοποιήσει την περιοχή. Με γενικές και αόριστες υποσχέσεις, ουδείς θα ανταποκριθεί. Όπως επίσης, η «δέσμευση» του Υπουργού Επικρατείας ότι «θα εξετάσει την υπόθεση με θετική ματιά για το Δήμο μας, σε συνεργασία με τους αρμόδιους υπουργούς» δεν μας λέει απολύτως τίποτα.

Εκτός αυτού, η ΕΤΑΔ δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα… Λειτουργεί εν είδει «μεσιτικού γραφείου», ήτοι, για το οικονομικό της όφελος, για το κρατικό ταμείο. Για το λόγο αυτό την «έφτιαξε» η κυβέρνηση.

Απόλυτα κατατοπιστικό το εισαγωγικό της σημείωμα στην ιστοσελίδα της:

«Η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. («ΕΤΑΔ ΑΕ») είναι σήμερα η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης και αξιοποίησης της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και αποτελεί 100% θυγατρική της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) μετά και τη θέσπιση του Ν.4389/2016. Η ΕΤΑΔ λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος, σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.

Κύριος σκοπός της ΕΤΑΔ είναι η βέλτιστη αξιοποίηση των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται ή περιέρχονται στο χαρτοφυλάκιό της. Η αξιοποίηση αυτή σχετίζεται τόσο με τη μεγιστοποίηση της αξίας της δημόσιας περιουσίας όσο και με τη διαφύλαξη των φυσικών και πολιτισμικών περιουσιακών στοιχείων της χώρας που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιό της.

Στόχος της ΕΤΑΔ δεν είναι μόνο η βραχυπρόθεσμη οικονομική απόδοση, αλλά πρωτίστως η δημιουργία στρατηγικής αξίας, μέσω των κατάλληλων επενδύσεων και της αξιοποίησης ενδεχόμενων συνεργιών και στρατηγικών συμμαχιών, ώστε να μπορέσει να συμβάλει ενεργά στη δημιουργία ενός μακροπρόθεσμου βιώσιμου και ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος για τη χώρα».

 

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ"

 

 

 

 

Zogas_dimitris