ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Πολιτική Παρ 14 Φεβ 2020

«Δυστυχώς από τη νέα κυβέρνηση και από τους βουλευτές δεν βλέπω ενδιαφέρον (για το νέο νοσοκομείο), ενώ θα έπρεπε να συνεχίσουν από εκεί που σταματήσαμε και το νερό να είχε μπει στο αυλάκι. Για αυτό απαιτείται μέτωπο με μπροστάρη το δήμο για δυναμική διεκδίκηση αυτού  που δικαιούμαστε»

Για το ΚΥΤ: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε καμία επίταξη δεν είχε προβεί. Και στην Κω με παραχώρηση έγινε, δεν υπήρχε καμία επίταξη -  Είναι απαράδεκτο να εξελίσσεται ένας πόλεμος ανακοινώσεων για το ποιος «ευθύνεται» για τη δημιουργία του ΚΥΤ στην Κω. Λες και έπρεπε να αφήσουμε το νησί χωρίς λύση στις αφίξεις προσφύγων – μεταναστών»

 

 

Για δύο ζητήματα αυτή τη φορά, ζητήσαμε την πολιτική άποψη του τ. βουλευτή Δωδεκανήσου Ηλία Καματερού. Το πρώτο αφορά στην κατασκευή του νέου νοσοκομείου το οποίο ο κ. Καματερός «σήκωσε» μετά από χρόνια «σιωπής» (από την περίοδο της τ. επάρχου Μαρίας Κυπραίου) και το δεύτερο, στην απόφαση της κυβέρνησης να επιτάξει χώρο για την κατασκευή κέντρου προσφύγων και μεταναστών.

Ο κ. Καματερός μας απαντά στο ερώτημα, μέχρι ποιού σημείου είχαν φτάσει οι προσπάθειές του για το νέο νοσοκομείο, για την κατηγορία ότι ήταν  εχθρική, υπονομευτική και διασπαστική η παρέμβαση – πρόταση του κ. Αριστοτέλη Παυλίδη για παραχώρηση χώρου στο ΔΙΙΚ, για το ΦΕΚ του Λινοποτίου, καθώς και για την «επίταξη» ή την «παραχώρηση» δημόσιας έκτασης για το ΚΥΤ.

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ερ: Κύριε Καματερέ, επειδή πολλά ακούγονται για το νέο Νοσοκομείο και κυρίως επειδή έχουν προκύψει πολλοί «πατερούληδες», θέλω να μας πείτε – με δεδομένο ότι, μετά από χρόνια σιωπής εσείς «σηκώσατε» το θέμα και μάλιστα λοιδορηθήκατε γι’ αυτό – μέχρι ποιού σημείου είχε φτάσει η παρέμβασή σας;

Η.Κ.: Πριν από εμάς το θέμα του νέου νοσοκομείου το είχαν προσπαθήσει και άλλοι, και ο κ. Καΐσερλης και η κ. Κυπραίου, που το είχε προχωρήσει πολύ το 2004.

Από τότε το θέμα "κοιμόταν" παρά τη μεγάλη ανάγκη που υπάρχει. Και όσοι λένε ότι, ας βρούμε πρώτα γιατρούς και μετά να μιλήσουμε για νέο νοσοκομείο, κάνουν λάθος. Εκτός του ότι ένα σύγχρονο νοσοκομείο μπορεί να είναι ένα κίνητρο για τους γιατρούς, το ζήτημα της στελέχωσης σήμερα είναι άμεσο. Πρέπει να τρέξουν και τα δύο.

Ανοίξαμε το θέμα το 2017. Η τότε δημοτική αρχή μας λοιδόρησε. Ενώ όφειλε να είναι μπροστάρης στην διεκδίκηση του νέου νοσοκομείου. Έπρεπε να ξεκινήσουμε τη μελέτη σκοπιμότητας. Ζήτησα και εγκρίθηκε η χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υγείας. Συγκεκριμένα από τον κ. Πολάκη.  Ήρθε ο κ. Ξανθός, Υπουργός Υγείας, και εξήγγειλε τη θέληση της κυβέρνησης να το προχωρήσει. Εν τω μεταξύ είχα κάνει συναντήσεις με τον κ. Δραγασάκη και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και είχαμε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση και της μελέτης και του έργου. Για την έγγραφη βέβαια δέσμευση απαιτείτο η επιλογή της θέσης και αίτημα από το Υπουργείο Υγείας προς το Οικονομίας.

Σε συνάντηση με τη διεύθυνση των τεχνικών υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας κανονίστηκε η αυτοψία στους προτεινόμενους χώρους,  ώστε να καταλήξουμε και να προχωρήσει το Υπουργείο Υγείας στα σχετικά. Δυστυχώς μας πρόλαβαν οι εκλογές 

Ερ: Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που συζητήθηκε το θέμα, η κα Ιωάννα Ρούφα, χαρακτήρισε εχθρική, υπονομευτική και διασπαστική την παρέμβαση – πρόταση του κ. Αριστοτέλη Παυλίδη προς εσάς για παραχώρηση χώρου στο ΔΙΙΚ (δημοτικό συμβούλιο Κω, στο σημείο 2ώρες και 27 λεπτά, για να ακούσεις ακριβώς τι είπε, μπας και δεν κατάλαβα). Πώς το σχολιάζετε;

Η.Κ.: Η χωροθέτηση του νοσοκομείου προβλέπεται από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΦΕΚ 911 Δ 2-10-86) στην περιοχή του Ιπποκρατείου Ιδρύματος. Άρα είναι άδικο να κατηγορούμε για  υπονομευτική  οποιαδήποτε πρόταση. Αντίθετα είναι επαινετική η ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Ιπποκρατείου Ιδρύματος για παραχώρηση δωρεάν έκτασης για την κατασκευή νοσοκομείου.

Η απόφαση αυτή επιδόθηκε και στον τότε Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα στο Περιφερειακό Συνέδριο στη Ρόδο. Όμως ο χώρος μπήκε σε ζώνη προστασίας του Ασκληπιείου και δεν μπορεί να οικοδομηθεί. Ο Δήμος Κω το 1986 είχε προχωρήσει την απαλλοτρίωση έκτασης σε δομήσιμη ζώνη στην ίδια περιοχή, αλλά δεν ευδοκίμησε.

Ερ: Τα τελευταία χρόνια, επαναλαμβάνεται η ιστορία με το ΦΕΚ Λινοποτίου. Πείτε μας, γιατί δεν ήρθη η σχετική απόφαση και συμπληρωματικά πείτε μας, η ύπαρξή του θα λειτουργήσει ως τροχοπέδη για τη χωροθέτηση του νέου Νοσοκομείου όποτε αυτό αποφασιστεί;

Η.Κ.: Δεν υφίσταται θέμα Λινοποτίου. Επί ένα χρόνο πάλευα με τη γραφειοκρατία και ανακλήθηκε η απόφαση παραχώρησης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη δημιουργία ΚΥΤ.  Άρα δεν μπορεί να γίνει αν δεν παραχωρηθεί ξανά.

Τουλάχιστον από την πλευρά μας είχαμε συμφωνήσει με τον τότε Υπουργό κ. Αποστόλου να παραχωρηθεί για νοσοκομείο αν επιλέγει σαν θέση. Το ΦΕΚ δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα για αυτό.

Για να ανακληθεί όμως το ΦΕΚ, επειδή αναφερόταν σε όλα τα ΚΥΤ της χώρας, καταλαβαίνετε ότι χρειάζεται χρόνος λόγω της γραφειοκρατίας, επειδή εμπλέκονται πολλά υπουργεία. Είχαμε ξεκινήσει τις διαδικασίες.

Με λίγα λόγια, το θέμα για το Λινοπότι δεν είναι το ΦΕΚ. Όλα είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Εμείς ανακαλέσαμε την παραχώρηση για ΚΥΤ και θα το παραχωρούσαμε για νοσοκομείο. Η σημερινή κυβέρνηση όμως, όπως έδειξε με την απόφασή της, προχωρά σε νέες δομές ή επεκτείνει τις υπάρχουσες, με απλές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου μέσα σε μια νύχτα!!!

Ερ: Εύλογα κάποιος θα ρωτήσει, γιατί όσο ήσασταν κυβέρνηση δεν ενεργήσατε για την παραχώρηση των συγκεκριμένων «τμημάτων» του Λινοποτίου από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο υπουργείο Υγείας;

Η.Κ.: Έπρεπε πρώτα να επιλέγει σαν θέση.

Ερ: Πείτε μου, τελικά ο συγκεκριμένος χώρος στο Πυλί είχε παραχωρηθεί ή είχε επιταχθεί; Και το ρωτώ αυτό, διότι υπάρχει διαφορά και κόντρα…

Η.Κ.: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε καμία επίταξη δεν είχε προβεί. Όλα έγιναν με παραχωρήσεις. Και στην Κω με παραχώρηση έγινε, δεν υπήρχε καμία επίταξη. Και είναι απαράδεκτο να εξελίσσεται ένας πόλεμος ανακοινώσεων για το ποιος «ευθύνεται» για τη δημιουργία του ΚΥΤ στην Κω. Λες και έπρεπε να αφήσουμε το νησί χωρίς λύση στις αφίξεις προσφύγων – μεταναστών.

Όλοι αυτοί δεν έβαλαν μυαλό από το καλοκαίρι του 2015 και τις συνέπειες του 2016; Κι έχουν το θράσος να παρουσιάζονται σαν δικαιωμένοι;

Κι όχι μόνο απέχουν απ’ οποιαδήποτε συζήτηση για λύσεις στο σοβαρό αυτό θέμα, αλλά φαίνεται πως παρακαλούν να οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις για να «δικαιωθούν». Αυτό όμως δεν εξαρτάται από την ύπαρξη δομής στο νησί μας που είναι απαραίτητη και αποδείχτηκε αυτό μέχρι τώρα. Εξαρτάται από την κακή διαχείριση που γίνεται από την κυβέρνηση που έχει επιλέξει να εγκλωβίζει και να φυλακίζει στα νησιά όσους έρχονται. Γι’ αυτί κι επεκτείνει τα ΚΥΤ.

Αυτό θα ‘πρεπε να μας ανησυχεί.  

Ερ: Ας επανέλθουμε στο νέο νοσοκομείο. Με δεδομένη τη σημερινή κατάσταση, ευελπιστείτε ότι η υπόθεση θα προχωρήσει;

Η.Κ.: Είναι θετικό που η νέα δημοτική αρχή το πήρε σοβαρά και τρέχει το θέμα. Για όλα αυτά επισκέφτηκα το Δήμαρχο και τον ενημέρωσα. Δυστυχώς από τη νέα κυβέρνηση και από τους βουλευτές δεν βλέπω ενδιαφέρον, ενώ θα έπρεπε να συνεχίσουν από εκεί που σταματήσαμε και το νερό να είχε μπει στο αυλάκι.

Για αυτό απαιτείται μέτωπο με μπροστάρη το δήμο για δυναμική διεκδίκηση αυτού  που δικαιούμαστε.

 

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ"

 

Zogas_dimitris