ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Πολιτική Σαβ 8 Μαϊ 2021

«Πρέπει να καλύψουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα το χαμένο έδαφος»

«Εσφαλμένος ο τρόπος μελετών για τα λιμάνια χωρίς πριν να έχει χαραχθεί αιγιαλός και παραλία, ούτε καν χερσαία ζώνη!!!»

 

 

Ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική της κατάστασης των λιμανιών του νησιού, σύμφωνα με τις δικές του δηλώσεις, είναι η συνέντευξη που παραχώρησε στον «Σ» ο πρόεδρος Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κω Κώστας Χόνδρος. Ο κ. Χόνδρος μας μιλά για τις καθυστερήσεις των λιμενικών έργων ελέω covid 19, αλλά και για την κωλυσιεργία προηγούμενων δημοτικών αρχών. Αναφέρεται στη δράση του Δ.Λ.Τ., περιγράφοντας την κατάσταση τόσο του λιμανιού της Κω, όσο και σε αυτά της Καρδάμαινας, της Κεφάλου και του Μαστιχαρίου,  καθώς και στη μείωση των εσόδων του Ταμείου κατά 50%, όσο και στο παράδοξο, να γίνονται ή να προωθούνται μελέτες για τα λιμάνια χωρίς το προαπαιτούμενο, δηλαδή, τη χάραξη αιγιαλού και παραλίας, ούτε καν χερσαίας ζώνης!!!

Αποτέλεσμα, η μια καθυστέρηση μετά την άλλη…

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

Ερ: Κύριε Χόνδρο, το πρώτο μου ερώτημα αφορά σε ένα «ξεχασμένο» θέμα, το οποίο είχαμε συζητήσει πέρσι, στην προηγούμενη συνέντευξή μας. Δεν είναι άλλο από  τη μεταφορά των δημοτικών λιμενικών ταμείων στο κράτος. Επειδή δεν ακούμε και δεν διαβάζουμε κάτι σχετικό, η υπόθεση, μετά τις αντιδράσεις των δήμων, έχει λήξει ή βρίσκεται σε «εκκρεμότητα»;

Κ.Χ.: Όντως, υπήρξε πέρσι η φήμη ότι θα μεταφερθούν τα δημοτικά λιμενικά ταμεία στο κράτος, πλην όμως δεν έχουμε κανένα νεότερο από το υπουργείο μέχρι στιγμής. Πέρσι μας είχε πει ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου ότι θα είχαμε προσεχώς ανακοινώσεις, αλλά μας πρόλαβε ο κορωνοϊός και δεν γνωρίζουμε κάτι. Εν τω μεταξύ, να σας πω ότι έχει ψηφιστεί από το κοινοβούλιο ο νόμος σχετικά με την στρατηγική πολιτική για τον νησιωτικό χώρο που περιλαμβάνει διατάξεις και για τα λιμάνια, αναμένουμε την έκδοση μιας υπουργικής απόφασης, η οποία φαντάζομαι ότι στο προσεχές διάστημα θα εκδοθεί. Δεν ξέρω όμως εάν θα αναφέρει κάτι τέτοιο. Η αλήθεια είναι ότι, το τελευταίο έτος δεν υπάρχει έντονη φημολογία γύρω από αυτό το θέμα.

Ερ: Από τη μια πλευρά αυτό είναι θετικό, από την άλλη όμως, είναι ανησυχητικό το ότι βρίσκεται σε εκκρεμότητα…

Κ.Χ.: Η αλήθεια είναι ότι, η μεταφορά ήταν μια φήμη, δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ από το υπουργείο.

Ερ: Είχε πάρει θέση και η ΚΕΔΕ και ήταν αρνητική, οπότε, θέλω να πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα υπολογίσει τις αντιδράσεις των δήμων.

Κ.Χ.: Θεωρώ ότι πάντοτε τις υπολογίζει, γίνεται ένας διάλογος, ανταλλαγή απόψεων και ιδίως στο κομμάτι αυτό των Λιμενικών Ταμείων ο διάλογος με το υπουργείο Ναυτιλίας είναι γόνιμος.

Ερ: Ας έρθουμε σε ένα άλλο θέμα. Μου είχατε πει ότι, προγραμματίζονται έργα και στα τρία νησιά αρμοδιότητας του Λιμενικού Ταμείου (Κως, Αστυπάλαια, Νίσυρος). Έχουν ξεκινήσει κάποια έργα ή και σε αυτά έβαλε φρένο ο covid;

Κ.Χ.: Πρώτα απ’ όλα μας έβαλε ένα τεράστιο φρένο στα έσοδά μας. Φτάσαμε στο 50% της μείωσης των εσόδων μας. Επομένως, αντιλαμβάνεστε πως έχει τροποποιήσει και τον προγραμματισμό μας. Πλην όμως, θεωρώ ότι ήδη έχουν γίνει παρεμβάσεις και τις βλέπει και ο κόσμος εδώ στην Κω, αλλά και στα υπόλοιπα νησιά. Παρεμβάσεις οι οποίες διαφοροποιούν λίγο την κατάσταση διότι, ήταν ξεχασμένα τα λιμάνια τους. Να σας πω ότι, την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε μια συνεργασία με τον δήμαρχο Αστυπάλαιας για παρεμβάσεις οι οποίες θα γίνουν τώρα τον Μάιο. Ήδη είναι εμφανές ότι υπάρχει διαφοροποίηση και νομίζω ότι αυτό το ασπάζεται και ο κόσμος και οι χρήστες των λιμανιών.

Ερ:  Αναφερθήκατε πριν στα οικονομικά του Ταμείου. Σε ποιο ύψος βρίσκεται το ταμείο του;

Κ.Χ.: Η μείωση των εσόδων, όπως σας είπα, είναι της τάξεως του 50%. Υπολογίζω ότι το ταμείο μας σήμερα είναι γύρω στο 1,5 εκ. ευρώ.  

Ερ: Επανέρχομαι στα λιμάνια. Μου είχατε πει ότι, μέσα στο 2020 θα εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι για τα λιμάνια Κεφάλου και Καρδάμαινας και πως θα πρέπει να δείτε την χρηματοδότηση για την εκτέλεση των έργων. Πού βρισκόμαστε σήμερα;

Κ.Χ.: Δυστυχώς και εκεί μας έχει καθυστερήσει αρκετά ο κορωνοϊός. Είναι μια διαδικασία την οποία παρακολουθώ προσωπικά πάρα πολύ στενά γιατί είναι βασικά έργα υποδομής και για την Καρδάμαινα και για την Κέφαλο. Ήδη αυτή τη στιγμή, αμφότερες οι περιβαλλοντικές μελέτες είναι στη διαδικασία της εξέτασης από την ΕΣΑΛ (Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων) και στη συνέχεια θα πάνε προς έγκριση των περιβαλλοντικών όρων. Ήταν μια διαδικασία που αναμέναμε να είχε τελειώσει το 2020, όπως σας είχα πει, δυστυχώς όμως μας έχει πάει λίγους μήνες πίσω. Τουλάχιστον με βάση τις ανακοινώσεις του υπουργείου και με βάση το νόμο που σας είπα ότι έχει ψηφιστεί, νομίζω τον Φεβρουάριο, υπολογίζουμε ότι τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο θα ανοίξει το πρόγραμμα «Νέαρχος», το οποίο δυνητικά θα χρηματοδοτεί λιμενικά έργα και θα ήταν χαράς ευαγγέλιο να μπορούσαμε να εντάξουμε εκεί οτιδήποτε έργο υπάρχει στην περιοχή αρμοδιότητας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου της Κω. Δυστυχώς όμως, όντως έχουμε καθυστερήσει λίγο καιρό, όχι από δική μας ευθύνη, αλλά από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Μην ξεχνάτε ότι οι δημόσιες υπηρεσίες υπολειτουργούσαν πολύ το προηγούμενο χρονικό διάστημα και ακόμα υπολειτουργούν.

Ερ: Ήταν ήδη υποστελεχωμένες, ήρθε και ο κορωνοϊός και της αποτελείωσε…

Κ.Χ.: Ακριβώς.

Ερ: Κύριε Χόνδρο, πρόκειται για μεγάλα λιμενικά έργα σε Καρδάμαινα και Κέφαλο, με αντίστοιχα μεγάλους προϋπολογισμούς…

Κ.Χ.: Ασφαλώς. Ουσιαστικά αναδιαμορφώνεται ο χάρτης και στα δύο αυτά λιμάνια. Νομίζω ότι οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί από τον μελετητή είναι πολύ θετικές για την ανάπτυξη όλης της περιοχής. Στην Καρδάμαινα φτιάχνουμε άλλο τόσο λιμάνι, προστατεύεται και η ακτή και το παράλιο  μέτωπο από τους σφοδρούς ανέμους που κατά καιρούς επικρατούν εκεί, ενώ στην Κέφαλο, όπου να σας θυμίσω ότι είναι ένας λιμένας που χρησιμοποιείται σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης όπως έγινε με τον σεισμό διότι έχει τα βάθη για να φιλοξενήσει μεγάλο πλοίο, σύμφωνα με την πρόταση του μελετητή μπορούμε να μαρινοποιήσουμε ένα μέρος και να προστατέψουμε παράλληλα και τις ακτές κάτι που είναι πολύ ζωτικής σημασίας.

Ερ: Στην μελέτη υπάρχει ενδεικτικός προϋπολογισμός κόστους των έργων;

Κ.Χ.: Όχι ακόμη.

Ερ: Να κλείσουμε το θέμα των λιμανιών με αυτό του Μαστιχαρίου. Ανατρέχω πάλι στην προ ενός έτους συνέντευξή μας, όπου μου είχατε πει πως, προχωρά η νομιμοποίησή του. Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες;

Κ.Χ.: Δεν έχουμε ακόμα τη δημοσίευση στο φύλλο της εφημερίδας της κυβερνήσεως, διότι και εκεί είναι πάλι το δυστύχημα των χερσαίων ζωνών. Να σας πω ότι, για το λιμάνι της Κω μας έστειλαν παρατηρήσεις από το υπουργείο διότι δεν είχε η απόφαση του 2019 θαλάσσια ζώνη. Επομένως μας επέστρεψαν το σχετικό διάγραμμα για να το ξαναστείλουμε στο οποίο θα περιλαμβάνεται η θαλάσσια ζώνη λιμένος. Έχουμε ήδη κάνει τον σχετικό σχεδιασμό που αφορά στα 500 μέτρα ακτής. Στο δε λιμένα Μαστιχαρίου, υπήρχαν πάλι και στην τελευταία απόφαση κάποια λάθη, τα διορθώσαμε και τα στείλαμε και φαντάζομαι ότι δεν θα έχουμε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα και θα εγκριθεί, ενώ στο λιμένα Καρδάμαινας είναι τραγωδία. Η κατάσταση είναι πολύ πίσω διότι δεν είχε χαραχθεί ποτέ ο αιγιαλός, δεν υπήρχε χάραξη αιγιαλού και παραλίας. Επομένως έχουμε μπει σε αυτή τη διαδικασία, η οποία είναι και χρονοβόρα και δύσκολη. Ελπίζουμε να το τελειώσουμε όσο γίνεται πιο σύντομα, διότι αντιλαμβάνεστε ότι, η χάραξη των χερσαίων ζωνών λιμένων, μας λύνει τα χέρια για να μπορούμε να παράξουμε και έργο. Αυτή τη στιγμή έχουμε, για παράδειγμα, το παράδοξο στην Καρδάμαινα να έχουμε προς ολοκλήρωση μια περιβαλλοντική μελέτη για ένα πολύ σπουδαίο έργο για όλη την περιοχή και παράλληλα να μην υπάρχει τυπικά λιμένας, αφού δεν υπάρχει χάραξη αιγιαλού και παραλίας κι ούτε καν χερσαία ζώνη.

Ερ: Πολύ περίεργο όλο αυτό. Πείτε μου, λογικά δεν πρέπει να προηγείται η χάραξη αιγιαλού και παραλίας πριν προχωρήσουν μελέτες για τα λιμάνια;

Κ.Χ.: Έργα να γίνονται για τον τόπο που είναι ζωτικής σημασίας και είμαστε εδώ να λύνουμε όλες τις κατά καιρούς αυθαιρεσίες της εκάστοτε τοπικής αυτοδιοίκησης, δυστυχώς. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πως, η απορία σας είναι εύλογη. Πώς πας και βγάζεις μια μελέτη σε ένα λιμένα που δεν έχεις καν χερσαία ζώνη κι ούτε αιγιαλό και παραλία. Ο τρόπος ήταν εσφαλμένος, πλην όμως κρατάμε το θετικό, ότι, γίνεται μια περιβαλλοντική μελέτη για ένα σπουδαίο έργο της περιοχής και εμείς ερχόμαστε να καλύψουμε τα κενά που αφέθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Ερ: Αναφερθήκατε και στο κεντρικό λιμάνι. Τι γίνεται εκεί;

Κ.Χ.: Σε επίπεδο έκτασης, θα είναι το λιμάνι όπως το γνωρίζουμε. Εν τούτοις, δεν υπήρχε η χερσαία ζώνη σε όλο το λιμάνι, αλλά μόνο σε ένα πολύ μικρό κομμάτι του. Το 2017 έγινε η προσαρμογή της χερσαίας ζώνης, λόγω της προσωρινής σένγκεν, στην περιοχή της ΔΕΗ, αλλά δεν υπήρχε χερσαία ζώνη στο κυρίως λιμάνι. Επομένως, αυτές τις αστοχίες έρχεται τώρα να καλύψει η νέα χάραξη.

Ερ: Χρονοδιάγραμμα μπορούμε να προβλέψουμε ή μοιάζει ουτοπικό το ερώτημα;

Κ.Χ.: Όπως σας είπα, έχουν ολοκληρώσει οι υπηρεσίες μας το διάγραμμα. Επειδή δεν έχουμε κάποια άλλη εκκρεμότητα, φαντάζομαι ότι, εντός του έτους θα έχει κλείσει και αυτό το θέμα.

Ερ: Μετά από όλα αυτά, τα οποία θα μου επιτρέψετε να πω πως είναι λίγο αποκαρδιωτικά…

Κ.Χ.: Λυπάμαι, αλλά πρέπει να λέμε την αλήθεια.

Ερ: Έτσι πρέπει, για να γνωρίζει και ο κόσμος τι γίνεται. Να ρωτήσω, λοιπόν,  για το μάστερ πλαν και συγκεκριμένα, για την πρόταση που υποβάλλατε πέρσι στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» για την χρηματοδότησή του; Πού βρίσκεται αυτή η υπόθεση;

Κ.Χ.: Έχει ολοκληρωθεί και έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση από το «Φιλόδημος» τον περασμένο Δεκέμβριο. Εκτός από το μάστερ πλαν, περιλαμβάνονται κι άλλες 7 ή 8 μελέτες για όλα τα λιμάνια και είμαστε ήδη στη διαδικασία να βγούμε σε διαγωνισμό, μέσω ενός τεχνικού συμβούλου που περιλαμβάνει και χρηματοδοτεί η πρόταση, για να ανατεθεί η σχεδίαση και η υποβολή του μάστερ πλαν.

Ερ: Πότε προβλέπεται να βγει σε διαγωνισμό;

Κ.Χ.:  Ήδη έχουμε αρχίσει να τρέχουμε τις διαδικασίες και τους προσεχείς έναν δύο μήνες θα βγούμε σε διαγωνισμό. Είναι μεγάλος ο διαγωνισμός βέβαια, να σας θυμίσω ότι είναι περίπου 250.000 - 300.000 ευρώ η χρηματοδότηση που έχουμε λάβει για τη μελέτη του μάστερ πλαν. Το κόστος της υλοποίησης του έργου δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε ακόμα, αντιλαμβάνεστε όμως ότι μιλάμε για το κόστος των λιμενικών εγκαταστάσεων του κεντρικού μας λιμένα. Συνεπώς, η πρόταση η δική μας θα είναι σε μια ουσιαστική και μεγάλη παρέμβαση για να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε όλες τις ανάγκες τόσο της ακτοπλοΐας όσο και της κρουαζιέρας και της σύνδεσής μας με τα απέναντι παράλια. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο έργο σε κόστος. Και το ζήτημα επίσης είναι να μπορέσουμε να τα εντάξουμε αυτά τα έργα ή στάδιο στάδιο σε ένα χρηματοδοτούμενο πλαίσιο. Εάν είχαν γίνει οι διαδικασίες παλαιότερα και είχαμε εγκεκριμένο μάστερ πλαν το 2019, τώρα θα μιλούσαμε για ένταξη έργων σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα. Δυστυχώς, είμαστε ένα βήμα πίσω, αλλά ευελπιστούμε ότι θα μπορέσουμε να έχουμε κάποιο καλό αποτέλεσμα. Να σας πω πως η διαδικασία παίρνει πολύ χρόνο.

Ερ: Γνωρίζοντας την τεράστια γραφειοκρατία, αλλά και το εύρος του έργου, θα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και η ανάθεση των έργων στη διάρκεια της δική σας θητείας;

Κ.Χ.: Θεωρώ πως ναι. Ο στόχος μας είναι να έχουν ολοκληρωθεί. Αντιλαμβάνεστε πως έχουμε μείνει πολύ πίσω. Έχουμε μείνει δέκα χρόνια πίσω σε σχέση με τα υπόλοιπα λιμάνια κι εμείς πρέπει να καλύψουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα το χαμένο έδαφος.  

Ερ: Κάτι τελευταίο. Βρισκόμαστε προς των πυλών ανοίγματος της τουριστικής περιόδου. Πόσο έτοιμα είναι τα λιμάνια μας, έστω κάτω από αυτές τις συνθήκες;

Κ.Χ.: Ήδη κάνουμε αισθητικές παρεμβάσεις για τον καλλωπισμό τους, διότι δεν μπορούμε να ανοίξουμε πάρα πολύ μεγάλες πληγές σε αυτό το χρονικό στάδιο. Νομίζω πως, ναι, είμαστε έτοιμοι. Με το καλό να ξεκινήσει η χρονιά, να έρθουν οι χρήστες και οι επαγγελματίες των λιμένων και να έχουν και καλύτερη τουριστική περίοδο από πέρσι. Είμαστε σε καλό στάδιο για να μπορέσουμε να υποδεχτούμε τους τουρίστες. 

 

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ" - ΦΥΛΛΟ 1057/6-5-21

 

Zogas_dimitris