ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Πολιτική Παρ 4 Ιουν 2021

Ο νέος αντιπεριφερειάρχης  Εμπορίου και Επαγγέλματος Δωδεκανήσου Γιώργος Χαλκιδιός, μιλά στον «Σ»  για τις αρμοδιότητες του Τμήματος, το πώς θα λειτουργεί, αλλά και τους στόχους τους. Σημαντικό ζήτημα είναι ότι, το εν λόγω Τμήμα θα εκτελεί και χρέη Υγειονομείου.

Να σημειώσουμε ότι, τη θέση του προέδρου της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Γαληνός την οποία κατείχε ο κ. Χαλκιδιός, αναλαμβάνει η περιφερειακή σύμβουλος Φρύντη Νάκη.

           

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ερ.: Πρώτα απ’ όλα να σας συγχαρούμε για την ανάληψη των νέων σας καθηκόντων. Πριν ξεκινήσουμε να μιλάμε για τα νέα σας καθήκοντα, ήσασταν επικεφαλής της Αστικής μη κερδοσκοπικής Εταιρεία Γαληνός.

Γ.Χ.: Εχθές (σ.σ. την Πέμπτη 27/5) κάλεσα για τελευταία φορά σαν πρόεδρος το Δ.Σ. της Γαληνός και με την απόφαση 45/2021 από το περιφερειακό συμβούλιο ορίστηκε πρόεδρος η Φρύντη Νάκη.

Ερ.: Ποιο έργο προσφέρει η Γαληνός;

Γ.Χ.: Καταρχήν, συνεργαζόμαστε με τους ιατρικούς συλλόγους της Ρόδου, της Κω κλπ. Επισκεπτόμαστε σε τακτά χρονικά διαστήματα, ειδικά το καλοκαίρι, τα μικρά νησιά τα απομακρυσμένα με 7-8 ειδικευμένους γιατρούς, ανάλογα τη συμμετοχή που έχουμε και εξετάζουμε τους κατοίκους τους.
Αυτό είναι η μία δράση.

Μπορούμε και πηγαίνουμε σε ιδρύματα τα οποία έχουν ανάγκη από γιατρούς.

Μπορεί να στείλουμε σε κάποιο ίδρυμα γιατρούς που δεν υπάρχουν.

Έχουμε άριστη συνεργασία με τους ιατρικούς συλλόγους. Στη Νίσυρο δεν κατάφερα να στείλω γιατρούς γιατί δύο φορές ζήτησα από την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Κω να βρούμε γιατρούς, αλλά δεν υπήρξε ενδιαφέρον.

Ερ.: Στα υπόλοιπα νησιά υπήρξε ενδιαφέρον από γιατρούς;

Γ.Χ.: Ναι, ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου ήταν πολύ συνεργάσιμος.

Ερ.: Ας έρθουμε τώρα στο Τμήμα Εμπορίου και Επαγγέλματος. Αυτό το τμήμα τι θα προσφέρει; Ουσιαστικά ποιος θα είναι ο στόχος;

Γ.Χ.: Κοιτάξτε, ας πιάσουμε από το πιο απλό. Αυτό το τμήμα φροντίζει για την έκδοση επαγγελματικών διπλωμάτων. Ηλεκτρολόγων, υδραυλικών, ψυκτικών κλπ όλα αυτά είναι στο τμήμα επαγγέλματος.

Ερ.: Πριν πήγαιναν στη Ρόδο;

Γ.Χ.: Ναι. Ακούτε τώρα τι θα γίνει που είναι αρχή. Ο υποψήφιος για να πάρει ένα πτυχίο θα πηγαίνει στο γραφείο 8 στο 2ο όροφο του Επαρχείου Κω. Εκεί θα του ετοιμάζουμε όλα τα χαρτιά και θα τα στέλνουμε εμείς στη Ρόδο. Απλά θα ενημερώνεται ποια ημερομηνία θα πηγαίνει στη Ρόδο να δώσει εξετάσεις και αυτό μέχρι να τακτοποιηθούμε και να δίνουν τις εξετάσεις εδώ στην Κω.

Ερ.: Παράλληλα αναφέρεται στο δελτίο τύπου ότι στις αρμοδιότητες σας ανήκει και η διενέργεια ελέγχων για την ομαλή λειτουργία της αγοράς. Τιμές, πλανόδιο εμπόριο, παραγωγή, λαϊκές αγορές. Με τι προσωπικό θα γίνονται αυτοί οι έλεγχοι;

Γ.Χ.: Για τον έλεγχο θα πρέπει να υπάρχουν το λιγότερο δύο άτομα. Προς το παρόν, προσλάβαμε ένα άτομο και έχει ήδη εξειδικευτεί. Μέχρι να προσληφθεί και το δεύτερο θα παίρνουμε έναν άλλο υπάλληλο από το επαρχείο και θα βγαίνουν έξω για έλεγχο. Οπότε θα ξεκινήσουμε να βγαίνουμε έξω, να κάνουμε κάποιες συστάσεις να δούμε τι γίνεται με την αγορά. Δεν θα βγούμε κατευθείαν για να κόψουμε πρόστιμα. Απλώς θα γίνουν κάποιες συστάσεις γιατί είναι κάποια πράγματα που δεν είναι σωστά και πρέπει να διορθωθούν.

Ερ.: Όπως; Ποια είναι αυτά που πρέπει να διορθωθούν;

Γ.Χ.: Καταρχήν, πρέπει να υπάρχουν παντού τιμές. Επίσης, να αναφέρεται το υλικό που χρησιμοποιείται στο προϊόν και από που προέρχεται, αν είναι ελληνικό ή εισαγωγής. Όταν έχουμε για παράδειγμα εκπτώσεις ή προσφορές, θα γίνεται έλεγχος των τιμών. Δεν μπορεί ο καθένας να βάζει τις τιμές που θέλει και να λέει ότι κάνει προσφορές. Άλλο ένα παράδειγμα είναι ότι πας σε ένα κρεοπωλείο και βλέπεις τον κιμά κομμένο στο ψυγείο. Αυτό απαγορεύεται.

Ερ.: Αυτό δεν είναι αρμοδιότητα του υγειονομείου το οποίο δεν έχουμε στην Κω;

Γ.Χ.: Υγειονομείο δεν έχουμε αλλά η αρμοδιότητα είναι σε εμάς στο εμπόριο. Σας έφερα για παράδειγμα το κιμά που πρέπει να κόβεται μπροστά στο πελάτη. Ή για το κρέας θα πρέπει να αναγράφεται τι κρέας είναι, εάν είναι εισαγόμενο.

Ερ.: Φαντάζομαι ότι το προσωπικό θα είναι εξειδικευμένο και θα υπάρχει συνεργασία και με τον εμπορικό σύλλογο και με την κτηνιατρική υπηρεσία.

Γ.Χ.: Βεβαίως. Ήδη έχω κάνει συνάντηση με τον εμπορικό σύλλογο και έχουμε συζήτηση τα προβλήματα και έχουμε τη διάθεση να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να λειτουργήσει σωστά η αγορά.

Ερ.: Στην αρμοδιότητά σας είναι και ο έλεγχος τήρησης των έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας για τον κορονοϊό. Εκεί τι μπορείτε να κάνετε;

Γ.Χ.: Καταρχήν υπάρχει ο νόμος που καθορίζει το πόσα άτομα θα είναι σε κάθε κατάστημα σύμφωνα με τα τετραγωνικά του. Θα πρέπει να υπάρχουν οι σημάνσεις για τις αποστάσεις στα μεγάλα καταστήματα και τα άτομα που θα είναι στα καταστήματα πρέπει να τα ελέγχουμε τώρα.

Ερ.: Πάντως θα πρέπει να προσληφθεί προσωπικό απ’ ότι καταλαβαίνω γιατί το εύρος των αρμοδιοτήτων σας φαίνεται τεράστιο.

Γ.Χ.: Σας είπα ότι ήδη έχει προσληφθεί ένα άτομο το οποίο έχει κάνει την εκπαίδευση που πρέπει και θα προσληφθεί τουλάχιστον άλλον ένα. Η Ρόδος έχει άλλους υπαλλήλους, όπως και στην Κάλυμνο που είχαν τμήματα εμπορίου. Η Κως δεν είχε ποτέ τμήμα εμπορίου και όταν γίνονταν μία καταγγελία έπρεπε να έρθουν υπάλληλοι από Ρόδο ή από Κάλυμνο. Πέραν ότι πρέπει κάθε μήνα να βγαίνουν και να παίρνουν τις τιμές από τα είδη διατροφής, γιατί πρέπει να ξέρουμε σε κάθε περιφερειακή ενότητα πως είναι οι τιμές.

Ερ.: Αυτά τα στοιχεία θα δημοσιοποιούνται;

Γ.Χ.: Εμείς θα τα στέλνουμε στην αρμόδια αρχή και πιστεύω ότι θα μπορούμε ορισμένα να τα δημοσιοποιούμαι.

Ερ.: Εύχομαι από εδώ και πέρα να δουλέψει αυτή η επιτροπή, γιατί έχουμε ανάγκη τους ελέγχους για την προστασία μας σαν καταναλωτές.

Γνωρίζοντας από μέσα το επαρχείο εδώ και χρόνια, αλλά και με την ιδιότητα του επάρχου, ποια άλλα τμήματα λείπουν από το επαρχείο μας.

Γ.Χ.: Τα τμήματα τα έχουμε σχεδόν όλα, το πρόβλημα είναι ότι είναι υποστελεχωμένα.

Τα τμήματα που έχουμε ποια είναι: Συγκοινωνιών, αυτό είναι στελεχωμένο, το Γεωργικής Ανάπτυξης έχει δύο μόνιμους γεωπόνους και το υπόλοιπο προσωπικό που χρειάζεται καλύπτεται με συμβασιούχους. Έχουμε δύο Τεχνικές Υπηρεσίες. Ένα τμήμα για τα μικρά νησιά που κάνουν τις μελέτες για δήμους που δεν έχουν μηχανικούς και έχουμε και άλλο ένα τμήμα για τα έργα εδώ στο νησί. Ότι χρειαζόμαστε μόνιμο προσωπικό είναι γεγονός.

Ερ.: Και να κλείσουμε με το τμήμα ανάπτυξης. Αφού μπει σε μια σειρά η υπηρεσία, ποιος είναι ο στόχος που θέλετε να καταφέρετε;

Γ.Χ.: Στόχος είναι να δουλεύει σωστά η αγορά. Αυτό ζητάνε όλοι. Πρέπει να μπει μια τάξη.

 

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ" - ΦΥΛΛΟ 1061/03-06-21

 

Zogas_dimitris