Ευ-λόγον Δευ 23 Οκτ 2023

            Η θεραπεία του λόγου είναι μια πολύπλευρη διαδικασία η οποία απαιτεί μεθοδικούς χειρισμούς για την επίτευξη των στόχων που θέτονται κάθε φορά. Αυτό συμβαίνει διότι ο ίδιος ο λόγος και η ομιλία μας είναι μια δεξιότητα του ανθρώπου που ασκείται καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας όποτε και επηρεάζεται από πληθώρα παραγόντων στην καθημερινότητά μας. Έτσι η θεραπεία του λόγου δεν είναι κάτι που συμβαίνει αποκλειστικά και μόνο μέσα στην αίθουσα της λογοθεραπείας αλλά πρέπει να γενικευτεί και στο περιβάλλον όπου κινείται το παιδί. Για αυτόν τον λόγο το κομμάτι της λογοθεραπευτικής συμβουλευτικής είναι αναπόσπαστο μέρος της θεραπείας του λόγου των παιδιών, οποιοσδήποτε και αν είναι ο θεραπευτικός στόχος. Από την πιο απλή δυσκολία στην άρθρωση μέχρι την πολύπλοκή επικοινωνιακή και γλωσσική διαταραχή, η λογοθεραπευτική συμβουλευτική παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της θεραπείας.

            Η λογοθεραπευτική συμβουλευτική αφορά τις οδηγίες που δίνει ο θεραπευτής προς τους γονείς και περιλαμβάνει τους ανάλογους χειρισμούς για να προωθήσουν τον λόγο των παιδιών τους. Ανάλογα με τις δυσκολίες του κάθε παιδιού και τον στόχο ο οποίος έχει τεθεί, δίνεται η εξατομικευμένη συμβουλευτική στους γονείς. Συγκεκριμένα η συμβουλευτική σχεδόν  πάντα περιλαμβάνει την αρχική καταγραφή του γλωσσικού προφίλ του παιδιού. Δηλαδή για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα οι γονείς καταγράφουν από το  πως επικοινωνεί το παιδί τους μέχρι τι λέξεις παράγει και με ποιον τρόπο τις εκφέρει. Επίσης καταγράφουν και τους δικούς τους χειρισμούς, εάν το διορθώνουν άμεσα και πόσες φορές, εάν το επιβραβεύουν , εάν δίνουν σημασία στον λόγο του παιδιού, πως παίζουν μαζί με το παιδί, κτλ. Αυτές οι καταγραφές είναι σημαντικές πληροφορίες για να κατανοήσει ο θεραπευτής το γλωσσικό προφίλ του παιδιού, τις γλωσσικές ικανότητες και δυσκολίες και πως όλα αυτά επηρεάζονται από το καθημερινό περιβάλλον του παιδιού. Έτσι σχηματίζεται ένα πλάνο συμβουλευτικών οδηγιών προς τους γονείς όπου συγκεκριμένα και λεπτομερώς  εκπαιδεύονται για το πως θα χειριστούν την δική τους λεκτική επικοινωνία και λεκτική συμπεριφορά με σκοπό να έχουν την καλύτερη δυνατή λεκτική ανταπόκριση από το παιδί.

            Τις περισσότερες φορές οι γονείς αντιλαμβάνονται τα σφάλματά τους κατά την διάρκεια της συμβουλευτικής και αισθάνονται ένοχοι για την μη σωστή λεκτική συμπεριφορά προς το παιδί. Ωστόσο αυτό που τονίζεται στην λογοθεραπευτική συμβουλευτική είναι ότι δεν υπάρχει σωστή και λάθος συμπεριφορά. Ένας χειρισμός που θα φέρει αποτέλεσμα τώρα μπορεί στο μέλλον να μην είναι αποτελεσματικός, και ένας χειρισμός που δεν δίνει άμεσα αποτελέσματα, στο μέλλον μπορεί να ευοδώσει. Επιπλέον ένας συγκεκριμένος χειρισμός είναι πιθανών να είναι αποτελεσματικός σε ένα παιδί, ενώ σε ένα άλλο να μην φέρει πρόοδο. Γι’ αυτό η λογοθεραπευτική συμβουλευτική είναι εξατομικευμένη για το κάθε περιστατικό και ασκείται μόνο από πιστοποιημένους λογοθεραπευτές.

Zogas_dimitris