ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Ευ-λόγον Πεμ 26 Οκτ 2023

          Τα παιδιά και τα παιχνίδια είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Με τα παιχνίδια μαθαίνουν τον κόσμο, αλληλεπιδρούν και επικοινωνούν λεκτικά και μη λεκτικά. Γι’ αυτόν τον λόγο, ποτέ δεν φτάνει μόνο ένα! Συνήθως τα παιδιά αναζητούν πληθώρα παιχνιδιών και πολλές φορές τείνει το δωμάτιο τους να έχει γεμίσει από αυτά,  ακόμα και εάν δεν τα χρησιμοποιούν πια.  Ποια είναι όμως τα παιχνίδια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για γρηγορότερη ανάπτυξη του αντιληπτικού και εκφραστικού λεξιλογίου;

Πολλές φορές οι γονείς μας ρωτάνε ποια παιχνίδια χρησιμοποιούμε στην λογοθεραπεία, έτσι ώστε να τα προμηθευτούν και να δουλέψουν μαζί  με το παιδί. Η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά έχουν την μαγική ικανότητα να κάνουν παιχνίδι το οτιδήποτε, από τα κουζινικά που θα ανακαλύψουν ανοίγοντας τα ντουλάπια μέχρι τις πέτρες και τα χώματα που θα βρουν σε εξωτερικό χώρο. Ωστόσο τα παιχνίδια που χρησιμοποιούμε στις λογοθεραπευτικές δραστηριότητες δίνουν αποδεδειγμένα περισσότερες ευκαιρίες για αλληλεπίδραση  και κατά συνέπεια αυξάνουν την επικοινωνία, και το  εκφραστικό λεξιλόγιο. Μερικά από τα παιχνίδια είναι τα εξής:

  • Φούσκες (όπου δουλεύουμε τον έλεγχο της αναπνοής, την ακολουθία εντολών, την εναλλαγή σειράς, την βλεμματική επαφή)
  • Μπάλα (δουλεύουμε την δυαδική αλληλεπίδραση)
  • Κύριος/ Κυρία πατάτα (δουλεύουμε τα μέρη του σώματος, του προσώπου)
  • Τουβλάκια σε διάφορα χρώματα (δουλεύουμε τα χρώματα, τοπικά επιρρήματα /πάνω/κάτω/ανάμεσα κτλ)
  • Κουρδιστά παιχνίδια (δουλεύουμε την βλεμματική επαφή, τις επικοινωνιακές ενάρξεις)
  • Πλαστελίνες (εξασκούμε τα χρώματα, τα σχήματα, κατασκευάζουμε ψεύτικα φαγητά)
  • Κούκλες μωράκια /κούκλες αγόρι/κορίτσι (εξασκούμε το συμβολικό παιχνίδι / να ταΐσουμε την κούκλα /να την κοιμήσουμε κτλ.)
  • Κουζινικά (δουλεύουμε το συμβολικό παιχνίδι, το παιχνίδι ρόλων, μαθαίνουμε τα φαγητά, τα φρούτα κτλ)
  • Εργαλεία μάστορα (παιχνίδι ρόλων, εξάσκηση πραγματολογίας του λόγου
  • Παιχνίδια που πατάς ένα κουμπί και πετάγεται κάτι ξαφνικά (δουλεύουμε την αναμονή, την εναλλαγή σειράς)

Ομολογουμένως δεν υπάρχει σωστό και λάθος παιχνίδι για τα παιδιά. Συνήθως το παιδί θα σου δείξει τί ακριβώς έχει ανάγκη να παίξει και να μάθει την δεδομένη στιγμή. Αυτό που διαφέρει είναι ο τρόπος που χρησιμοποιούμε τα παιχνίδια και όχι η ποσότητα των παιχνιδιών ούτε εάν ένα παιχνίδι είναι τελευταίας τεχνολογίας. Γι’ αυτό, πριν οι γονείς βιαστούν να ξεσηκώσουν τα ράφια των καταστημάτων με τα παιχνίδια καλό θα ήταν να συμβουλευτούν έναν λογοθεραπευτή για το ποια παιχνίδια είναι κατάλληλα ηλικιακά για το παιδί και πως θα πρέπει να τα χρησιμοποιούν για να αναπτύξουν την ομιλία και παράλληλα να το διασκεδάσουν κιόλας.

Zogas_dimitris