ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ Παρ 7 Ιουλ 2023

Στη σημερινή στήλη θα ασχοληθούμε με τα θερινά «Ιπποκράτεια» σωτηρίου έτους 2023. Θα αναρωτηθείτε, εδώ ο κόσμος καίγεται κι εσείς…

Διαβάσαμε την κάτωθι άποψη στο kosprooptiki.gr και προβληματιστήκαμε:

 

«ΜΟΝΑΔΙΚΟ: Ασκληπιείο και Ξαρχάκος! Ξαρχάκος και Ασκληπιείο

Κάτι δεν πάει καλά σ΄ αυτόν τον τόπο.

Ένας γίγαντας Μουσικοσυνθέτης. Και ένα μοναδικό στον κόσμο, το Ασκληπιείο του Ιπποκράτη.

Και μόνο η συνύπαρξη των δύο για δύο ώρες, ακόμα και χωρίς κόσμο, θα ήταν ιστορικό γεγονός πανελλαδικής ακτινοβολίας.

Και μόνο οι φωτογραφίες του Ξαρχάκου με φόντο την μεγαλοπρέπεια του Ασκληπιείου μας και με υπόκρουση την ανεπανάληπτη μουσική του, θα ήταν ένα σπάνιο εισιτήριο προβολής της ιστορίας μας.  Που μπροστά του η Λάρισα θα ορρωδούσε..

Και αυτό το κατάφερε ένας άνθρωπος. Ο ευαίσθητος Μανώλης Καβουκλής και το αποδέχτηκε ο Δήμος.

Που το εισιτήριο δεν θα έπρεπε να ήταν δωρεάν, αλλά 100 και 200 ευρώ για να αξιολογήσουν κάποιοι την τεράστια αξία του ιερού χώρου  παντρεμένου  με την μουσική ενός γίγαντα. Αφού ορθά το αίτημα προς τον Ξαρχάκο έγινε γι’ αυτό τον λόγο και αφού ορθά η είσοδος επετράπη από την Αρχαιολογία  σε 1000 ανθρώπους, γιατί  η εκδήλωση δεν είχε καμιά σχέση με συναυλία σε στάδιο

Και όμως. Τον στείλαμε στην αυλή ενός κτηρίου σε ένα ανενεργές ίδρυμα που οι πάνω από 1000 θα στοιβαχτούν σαν σαρδέλες επειδή κάποιοι δεν προνόησαν να πάρουν είσοδο για το Ασκληπιείο και κάποιοι άλλοι γιατί δεν θα επιτρέπονταν τα ποτά, τα σουβλάκια  και ο πασατέμπος.

Χάθηκε μια μοναδική ευκαιρία για την οποία θα έπρεπε να είχαν επιστρατευθεί δεκάδες σκηνοθέτες, ηχολήπτες , ηλεκτρολόγοι και ειδικοί των εφέ για να αποθανατίσουν ένα ιστορικό γεγονός.  

Χάθηκε γιατί νόμισαν κάποιοι, που είναι και λάτρεις και φύλακες του πολιτισμού και της τουριστικής προβολής, ότι και αυτό το γεγονός  είναι μια ακόμα συναυλία του καλοκαιριού».

Συμφωνούμε με τα παραπάνω γραφέντα όχι μόνο για τον προβληματισμό τους, αλλά και για έναν ακόμα λόγο ο οποίος δεν αναφέρεται, αλλά κατά την άποψή μας, είναι σοβαρότατος. Τα ανύπαρκτα θερινά Ιπποκράτεια 2023.

Σαφώς και μια τέτοιου είδους συναυλία δεν είναι δυνατόν να ενταχθεί σε μια σειρά καλοκαιρινών εκδηλώσεων, εκτός κι εάν αυτές ήταν υψηλών προδιαγραφών.

Κάτι τέτοιο, δυστυχώς δεν συμβαίνει.

Λαμβάνουμε δελτία τύπου για κάποιες δράσεις ενταγμένες στο εν λόγω πρόγραμμα, αλλά το ίδιο το πρόγραμμα, το οποίο απ’ ότι έχουμε πληροφορηθεί, θα ξεκινούσε επίσημα την 1η Ιουλίου, δεν το έχουμε δει.

Γιατί άραγε; Τι συμβαίνει;

Δεν θα ασχοληθούμε άλλο με το θέμα.

Απλά, υιοθετούμε την άποψη του Αυστριακού συγγραφέα, δημοσιογράφου, κριτικού και ποιητή Κάρλ Κράους, που όπως διαβάσαμε, η επίδρασή του στον πολιτισμό της Ευρώπης κατά τον 20ο αιώνα υπήρξε βαθειά και πολύπλευρη. 

Ένας από τους «αφορισμούς» του, λοιπόν, είναι ο εξής: «Όταν ο ήλιος του πολιτισμού είναι χαμηλά στον ορίζοντα, ακόμα και οι νάνοι ρίχνουν μεγάλες σκιές».

Σημείωση:

«Στη νεότερη Ελλάδα τη λέξη πολιτισμός μετέφρασε και χρησιμοποίησε από την γαλλική λέξη “civilisation” ο Αδαμάντιος Κοραής ταυτίζοντάς την με τα ανώτερα προϊόντα του τρόπου ζωής μιας κοινότητας, προϊόντα που έχουν να κάνουν με την υψηλή τέχνη, τη φιλοσοφία και τις επιστήμες. Τον 19ο αιώνα η έννοια του πολιτισμού διερευνήθηκε από τον ιστορικό Lucien Febvre και αποδόθηκε ως η αρετή της διακριτικότητας, της ειλικρίνειας και της ευγένειας. Παρατηρούμε πως η έννοια της λέξης πολιτισμός είναι πολυδιάστατη και προσαρμοσμένη μέσα στην ιστορία του ανθρώπου. Προσαρμοσμένη στο βαθμό που να χαρακτηρίζει σε κάθε εποχή τις ανάγκες του για εκφραστικότητα προς κάτι ανώτερο από τη βιολογική του υπόσταση. Με τον τρόπο αυτό προσδίδει τις επιδράσεις του (θετικές ή αρνητικές) στην τοπική κοινωνία ή σε ολόκληρο τον κόσμο. Η έννοια του πολιτισμού χαρακτηρίζει και χαρακτηρίζεται, για κάθε χώρα, από οποιοδήποτε παγκόσμια αναγνωρισμένο υλικό και υπαρκτό τεχνητό ή φυσικό δημιούργημα».

Zogas_dimitris