Στήλη Αλατος Παρ 11 Αυγ 2023

Ο Δυισμός, δεν πέφτει ως νεροποντή από ουρανό εν αιθρία. Είναι ένας σύγχρονος μηχανισμός - επίτευγμα πολιτικής ακρότητας- που δημιουργείται ως ανάγκη για την επιβολή ισχύος ανάμεσα σε δύο πόλους, αποδυναμώνοντας τους λιγότερο ισχυρούς συν-πρωταγωνιστές.  

Η πολυφωνία, μας προκαλεί ιδιαίτερα όταν είμαστε ανεπίδεκτοι στο να ακούμε. Η διαφορετικότητα δε των απόψεων -ως αποτέλεσμα της πολυφωνίας, είναι ένα άλλο βασικό πρόβλημα γιατί υποσκάπτει την επιβολή της δικής μας άποψης.                Ο Δυισμός ήρθε, είναι εδώ και ισχυροποιείται τετραετία με την τετραετία.

Δύο οι πόλοι στην σκακιέρα της Κεντρικής πολιτικής, δύο οι πόλοι και στην τοπική μας σκηνή. Η συλλογιστική στην ανάδειξη Αρχής, είναι ‘’μ’ αυτούς γιατί αλλιώς θα βγούνε οι άλλοι’’. Και αυτό επικράτησε ως πολιτικό κριτήριο και δι αυτό πανηγυρίζουμε ως Έθνος και ως Φυλή γιατί τελικά δεν βγήκαν οι ‘’άλλοι’’.

οι Νεφέλες

Είναι θλιβερό να μαθαίνεις πως μια παράταξη προβαίνει στη παύση των λειτουργιών της και να απέχει από την κορυφαία διαδικασία της Δημοκρατίας -των εκλογών. Όταν το αίτιο που προκάλεσε την δημιουργία της υφίσταται όταν οι ανάγκες μέσα στο τοπικό μας ‘’Κοινοβούλιο’’ επιβάλλουν τις διαφορετικές φωνές, όταν το θεώρημα των πόλων ευεργετείται από παρόμοιες αποφάσεις. Η παράταξη ‘’Όραμα+Δράση’’ έδωσε το δικό της πολιτικό στίγμα, διατύπωσε σε πολλά θέματα- προβλήματα την διαφορετική ‘’άποψη’’ και την υπερασπίστηκε. Όμως, όπως και στην κεντρική πολιτική Αρένα, ο διπολισμός δεν αφήνει χώρο για ευαισθησίες. Αναπόφευκτα εδώ, παρεμβάλλει η ευθύνη ημών των πολιτών ως εκλογέων,… των απολίτικων κριτών, της α-ταξικής κοινωνίας.

Τώρα, όσα ξέρει ή τράβηξε η Ιωάννα (από στελέχη της παράταξης) δεν θα τα μάθουμε –τουλάχιστον από εκείνην.

Πολλά μπορούμε να σκεφτούμε -ως παροικούντες την Ιερουσαλήμ. Από αμφισβήτηση των ηγετικών της ικανοτήτων (εκ των έσω), από προσωπικές φιλοδοξίες ‘’δελφίνων’’ ή από πλαγιοσκοπήσεις με τη δοκιμασμένη πολεμική του Δούρειου Ίππου των ‘’ισχυρών’’.

Ωφελημένοι από την έκβαση των πραγμάτων, οι δύο κύριοι μονομάχοι που προφανώς έχουν επιδοθεί στην αλίευση των αποδεσμευμένων πια στελεχών του Οράματος. Ο Δυισμός ως πεδίο της πολιτικής τάξης των πραγμάτων, απλά κατήγαγε, μιαν ακόμα νίκη!

(**Δυισμός : Πρόκειται για κάθε θεωρία που χωρίζει τον κόσμο σε δύο σφαίρες και αρνείται την ενότητά του)

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ;

Μπορούμε να δώσουμε όλα τα δίκια για την κακή διάθεση που καλύπτει ακόμα το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και στην Κω μετά το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών αλλά η αδράνεια της Οργάνωσης μπροστά στις Αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτώβρη και η εικόνα που δίνει προς τα έξω είναι αποκαρδιωτική. Γιατί η εμπιστοσύνη του απλού κόσμου προς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν χάθηκε, και το κακό αποτέλεσμα δεν σήμανε κανένα τέλος. Αντίθετα, περίμενε να δει σημεία κατ’ αρχήν ανάδρασης και εν συνεχεία αντίδρασης και εξωστρέφειας. Η συνέχιση αυτού του κλίματος ενισχύει το ήδη διαμορφωμένο της κακής ψυχολογίας.

Στον ΣΥΡΙΖΑ παραιτήθηκε ο πρόεδρος, δεν ανεστάλησαν οι λειτουργίες του κόμματος.  Τον Οκτώβριο έχουμε Αυτοδιοικητικές εκλογές. Οι παρατάξεις ανακοινώνουν κάθε μέρα νέες υποψηφιότητες, πρόσωπα δεσμεύονται μέσα από αυτή τη διαδικασία. Ο ΣΥΡΙΖΑ της Κω έχει άποψη; να εικάσουμε ότι επιλέγει τη σιωπηρή αποχή από τη διαδικασία; Πρέπει όμως να πει κάτι στα μέλη και τους φίλους που θα ήθελαν να υπηρετήσουν τον τόπο μέσα από την κάθοδό τους στα κοινά. Με ποιους να στρατευτεί; είναι και οι δύο μονομάχοι ιδεολογικά ως προς τα αυτοδιοικητικά ‘’συγγενείς’’ μας ή μοιραία πάμε για την ‘’κατά συνείδηση’’ ψήφο;

Συνολική Μελέτη ανάδειξης

Από την πρόσφατη συνάντηση του Δημάρχου με επαγγελματίες και κατοίκους για την βελτίωση της εικόνας που παρουσιάζει η πολυσύχναστη -στην καρδιά της πόλης- πλ. Κονίτσης, δεν μπορείς να πεις πως βγήκε καμιά σαφής εικόνα προσανατολισμού. Δεν κατατέθηκε μια συνολική και επεξεργασμένη πρόταση παρά το γεγονός ότι είχε ορισθεί ο χρόνος συνάντησης με τη Δημοτική αρχή που ανταποκρίθηκε άμεσα. Καμία προετοιμασία. Όλοι για όλα και τα πάντα. Έτσι δεν παράγεται έργο. Οι παρεμβάσεις σε κεντρικές πλατείες δεν γίνονται με μεθόδους Μπακογιάννη. Αλίμονο δηλ. αν οι μελέτες, Αρχιτεκτονικές είτε εικαστικές, γίνουν με δεδομένη την υπάρχουσα κατάσταση, την κατακτημένη (νόμιμα) από τραπεζοκαθίσματα πλατεία. Είναι έτοιμοι οι επιχειρηματίες να περάσουν σε αναγκαίες υποχωρήσεις που πιθανά θα προβλέπει μια ολοκληρωμένη Μελέτη ή θα απαιτήσουν αυτή να περιλαμβάνει μόνο το υπόλοιπο διαθέσιμο; Η κοινή λογική λέει ότι η  όποια παρέμβαση πρέπει να περιλαμβάνει το σύνολο της πλατείας με επαναπροσδιορισμό των κοινόχρηστων προς ενοικίαση χώρων.

Το δε θέμα αποκομιδής απορριμμάτων στην ευρύτερη περιοχή, απαιτεί τη συμβολή των επιχειρηματιών. Η σημερινή εικόνα βαραίνει αυτούς και όχι τη Δημοτική Αρχή.

Zogas_dimitris