Στήλη Αλατος Παρ 1 Σεπ 2023

Αν πάρουμε τα πράγματα από εκεί που τα αφήσαμε πριν τις σύντομες διακοπές μας, η κάπνα από τα καμένα, είναι ο συνδετικός κρίκος. Το επιτελικό Κράτος καταγράφει τη μια αποτυχία μετά την άλλη στη διαχείριση κρίσεων, την μια καταστροφή μετά την άσβεστη άλλη, την εγκαθίδρυση του Κράτους εργασιακής ασυδοσίας κατά τα υποσχεμένα. Μέσα σε δύο σχεδόν μήνες, το μαγικό Κράτος που έστησαν, αποκαλύπτει την εγκληματική φυσιογνωμία του(ς). Οι διαβεβαιώσεις περί ετοιμότητας των διάφορων μηχανισμών του Κράτους τους - αλλεπάλληλες από το 2021, καίγονται μαζί με τις Φυσικές ομορφιές της χώρας, τους πνεύμονες ζωής κάθε τόπου. Οι υποσχέσεις περί ετοιμότητας του Κρατικού μηχανισμού, δεν ήταν ένα αφελές αφήγημα αλλά η παράδοση του Κράτους στα χέρια επικίνδυνων διαχειριστών – πάντως, μη κυβερνώντων!

Σήμερα ο πάλαι κραταιός κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου που ‘’έσβηνε’’ κάθε φωτιά και διέλυε κάθε ίχνος καπνού του εμπρηστή προέδρου του, καλείται από θέση ‘’καθ’ ύλιν’’ αρμόδιου υπουργού, να πάρει τη μάνικα στο χέρι και να σβήνει πραγματικές φωτιές. Σήμερα, με τη μάνικα στο χέρι, δεν ξέρει τι να την κάνει κι η φωτιές κατακαίουν με ζωές και περιουσίες να χάνονται γιατί το επιτελικό Κράτος που μας φούμαρε ο κ. Οικονόμου τόσα χρόνια και η περιλάλητη ετοιμότητά του ήταν μέρος του επικοινωνιακής πολιτικής της γαλάζιας λαίλαπας.

Δεν το προσπερνάς εύκολα αυτό που συνέβη κι ακόμα συνεχίζεται γιατί το Κράτος των απάτριδων νεοφιλελεύθερων έχει άλλο Θεό, το κέρδος! Σε λίγες μέρες ολοκληρώνεται και το εργασιακό ολοκαύτωμα. Με την άνεση που του δίνει το 41%, ο κ. Μητσοτάκης με τα έμπιστα όργανά του, περνούν Νόμους που δεν είχε δει ποτέ το Ελληνικό Κράτος. Ούτε προπολεμικά!!! Τέλος το οκτάωρο, τέλος ο ‘’μισθός’’ όπως τον ξέραμε, τέλος οι υπερωρίες, τέρμα το ένα αφεντικό. Τέρμα το Εργατικό Δίκαιο όπως το ξέραμε μέχρι σήμερα. Καλώς ήλθατε στην ανασφάλεια, το νέο επιχειρείν σας εύχεται ‘’καλό κατευόδιο’’.

Οι τάσεις επανέρχονται. Το όραμα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει νέο πρόεδρο το Σαββατοκύριακο. Οι εκλογείς έχουν να επιλέξουν μεταξύ των πέντε (5) υποψηφίων για το ποιος θα αναλάβει το τιμόνι του κόμματος ως καταλληλότερος για να οδηγήσει το πλοίο σε ένα νέο μπάρκο. Πέντε υποψήφιοι…! Μάλλον πολλοί αν αναλογιστεί κανείς ότι έχει προηγηθεί μια διαδικασία ενοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ με δεδομένες τις εσωτερικές ιδεολογικές τάσεις και να εμφανίζεται ως ενιαίος χώρος. Άρα η λογική της αντιπροσώπευσης των τάσεων δεν θα έπρεπε να επανεμφανιστεί. Άρα, επαναφέρουμε το προηγούμενο καθεστώς από το παράθυρο. Για όσους δεν έχουν καταλάβει πόσο ορθά στέκει μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση ο Τσίπρας δια της μη ανάμειξής του.

Πιστεύαμε και πιστεύουμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ανάγκη από πρόεδρο αλλά από ηγέτη οραματιστή. Το ζητούμενο έγκειται λοιπόν στο ερώτημα, τι εστί ‘’όραμα’’.

…οι εκλογές ζυγώνουν!

Τα ψηφοδέλτια έκλεισαν. Κατά το όλοι οι καλοί χωράνε, απ’ έξω έμειναν όσοι συνειδητά δεν αποδέχθηκαν την πρόταση συμμετοχής τους από τους επικεφαλής των παρατάξεων. Δεν είναι ανήθικο να ασχολείσαι με τα κοινά επειδή κάποιοι από αυτούς που τα ‘’υπηρετούν’’ είναι αμφιλεγόμενης πιστοποίησης. Αντίθετα η ενασχόλησή μας με τα κοινά δείχνει πολίτες κοινωνικοποιημένους. Δύο οι παρατάξεις που θα διεκδικήσουν με αξιώσεις τον Δήμο της Κω, όπως όλα όμως δείχνουν θα είναι και για την Περιφέρεια. Στον Δήμο της Κω, η δυναμική του σημερινού Δημάρχου Θ. Νικηταρά, έχει το πλεονέκτημα ως Δημοτική Αρχή που διαχειρίζεται κονδύλια για τη κατασκευή έργων και την παραγωγή έργου γενικότερα. Έχει ως πλεονέκτημα τον φιλικό χαρακτήρα του, τον ήπιο τόνο στις συζητήσεις του- δημόσιες και ιδιαίτερες, την ψυχραιμία του πολιτικού απέναντι σε δύσκολες καταστάσεις, τις καλές δημόσιες σχέσεις με την κεντρική εξουσία για τα μεγάλα έργα (Νοσοκομείο, Δικαστικό Μέγαρο, Φυλακές, Λιμάνι Κεφάλου κ.α.), την απόσπαση κονδυλίων από τον Κρατικό κορβανά κλπ. Το ψηφοδέλτιό του πλαισιώνουν αρκετά ‘’δημοφιλή’’ πρόσωπα και αντιπροσωπευτικά από διάφορους επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς. Θεωρητικά ξεκινά με ένα μεγάλο, ισχυρό προβάδισμα έναντι του βασικού αντιπάλου του -Γ. Κυρίτση- που λίγα πράγματα συντρέχουν το ‘’πολιτικό’’ βιογραφικό του. Από την απουσία της παράταξης ‘’Όραμα +Δράση’’ φαίνεται πως μεγάλα οφέλη θα αποκομίσει -ως στάση (και ψήφο στη συνέχεια) διαμαρτυρίας, η παράταξη της Κικής Μακρή.

Υ.Σ.

Η Στήλη μας, θα απουσιάσει την επόμενη εβδομάδα.

Zogas_dimitris