Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ Δευ 18 Σεπ 2023

Είναι δύσκολο να διαχειριστεί ένας κοινός νους την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται εκατοντάδες συνάνθρωποί μας στην περιοχή της Θεσσαλίας.

Από τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκαν χωρίς σπίτι, χωρίς επιχείρηση, παντελώς «γυμνοί».

Εκτιμάται πως, το συνολικό μέγεθος της οικονομικής ζημιάς από τις πλημμύρες, χωρίς να υπολογίζονται οι ζημιές από τις πυρκαγιές, αγγίζει τα 2,5 δισ. ευρώ.

Ο ανθρώπινος παράγοντας όμως; Η απελπισία, η αγωνία για το «μετά», πώς προσμετρώνται; Υπάρχει «μετράδι»;;

 «Επτακόσια δισεκατομμύρια ευρώ θα είναι  για την Ελλάδα το 2100 το κόστος  επίπτωσης της κλιματικής αποσταθεροποίησης στη Δημόσια Υγεία!» είχε τονίσει

ο κ. Χρήστος Ζερεφός, Ακαδημαϊκός, Επόπτης του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών  μιλώντας σε διάλεξη του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας τον Ιούνιο του 2016, προσθέτοντας πως «το κόστος θα είναι πολύ μικρότερο αν πάρουμε μέτρα προσαρμογής στις κλιματικές αλλαγές που έρχονται».

Και το ρητορικό ερώτημα: Ποια μέτρα λάβαμε από το 2016 έως σήμερα;

Το 2018, με αφορμή το μνημόνιο για την κλιματική αλλαγή και την αύξηση της συχνότητας ακραίων καταστάσεων που είχε ζητήσει ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τον κ. Ζερεφό, ο «Σ» μίλησε με τον ακαδημαϊκό, ο οποίος τι είχε πει; «Πρέπει να οργανωθούμε καλύτερα και σαν κράτος αλλά και σαν κοινωνίες και σαν τοπική αυτοδιοίκηση απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να καταλάβουμε ότι είμαστε ευάλωτοι και πόσο ευάλωτοι είμαστε δεν το έχουμε καταλάβει φαίνεται ακόμα».

Και το ρητορικό ερώτημα: Πέντε χρόνια μετά, το έχουμε καταλάβει;

«Πόσο πιο λάθος μπορεί να κατευθύνεται η χώρα, όταν η επιστημονική κοινότητα εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία προειδοποιεί με βεβαιότητα ότι αυτές οι καταστροφές δεν είναι πλέον φαινόμενα χιλιετίας, αλλά θα γίνουν νέα κανονικότητα εάν δεν αντιμετωπιστούν με έγκαιρο και σωστό σχεδιασμό και με αποτελεσματικές λύσεις που προσφέρουν τα υγιή και ανθεκτικά φυσικά οικοσυστήματα;» αναρωτιούνται  περιβαλλοντικές οργανώσεις επισημαίνοντας πως,

«η κλιματική κρίση είναι μια πραγματικότητα που ξεσκεπάζει με τον πιο σκληρό τρόπο τις αδυναμίες της χώρας και την ανετοιμότητα απέναντι στις επιπτώσεις για τις οποίες μας έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει η επιστήμη».

Και το ρητορικό ερώτημα: Πόσο λαμβάνουν υπόψη τους οι κυβερνήσεις μας τις προειδοποιήσεις και τις έρευνες των επιστημόνων;

Όπως έχουμε ξαναγράψει, πραγματικά δεν υπάρχει καμία κρατική μέριμνα για την προστασία μας από κάθε είδους ακραίων καιρικών φαινομένων, αλλά και πυρκαγιών.

Όσο για εμάς τους πολίτες, οι περισσότεροι φαίνεται να ζούμε σε άλλον… πλανήτη.

Εκμεταλλευόμενοι την ανυπαρξία του κράτους και των υπηρεσιών του, εκμεταλλευόμενοι «μπαρμπάδες από την Κορώνη», αυθαιρετούμε μπαζώνοντας και καταστρέφοντας ό,τι μπορεί να μπαζωθεί και να καταστραφεί.

Διαβάζουμε:

Εισαγγελική έρευνα για τις φονικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, στο «στόχαστρο» περιφέρεια και δήμαρχοι

Η κ. Αδειλίνη, Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου,  με την παραγγελία της βάζει στο «κάδρο» των ευθυνών τόσο τον περιφερειάρχη και τους αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας, όσο και τους δημάρχους των πληγεισών περιοχών. Διαβιβάζει παραγγελία προς τους Εισαγγελείς Τρικάλων, Λάρισας, Καρδίτσας και Βόλου με την οποία ζητά τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής έρευνας προκειμένου να διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί τα αδικήματα της πλημμύρας, της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, της παράβασης καθήκοντος, της απιστίας και άλλων από φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, αναφορικά με τις ενέργειες τους σε επίπεδο πρόληψης αλλά και σε επίπεδο διαχείρισης των τεράστιων καταστροφών αλλά και των διασώσεων των χιλιάδων εγκλωβισμένων που κινδύνεψαν να πνίγουν από τη θεομηνία Daniel. Ζητά η έρευνα να επικεντρωθεί στο επίπεδο των έργων που έγιναν για να αποφευχθούν τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, που διατέθηκαν τα κονδύλια που έφτασαν στη χώρα μας μετά τον Ιανό και αν τα αντιπλημμυρικά έργα που έγιναν πληρούσαν τις προδιαγραφές ώστε να παρέχουν ασφάλεια για τους πολίτες».

Δύο ρητορικά ερωτήματα: α) Γιατί στο «κάδρο» δεν μπαίνουν και υπουργοί; α) θα υπάρξει τιμωρία;;;

Zogas_dimitris