ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ Παρ 26 Απρ 2024

Για την εμφάνιση και την λειτουργία της πόλης αρχικά και ολόκληρου του νησιού στη συνέχεια, έχουν γραφτεί πολλά, έχουν ειπωθεί άλλα τόσα, έχουν ληφθεί αποφάσεις και έχουν ψηφιστεί κανονισμοί, αλλά αυτό που κατάφεραν ήταν μια τρύπα στο νερό.

Κι όποιος προσπάθησε κάποια στιγμή να βάλει μια τάξη, να εφαρμόσει έστω ένα μέρος των κανονισμών που είχε ψηφίσει το δημοτικό συμβούλιο, σταμάτησε διότι, αυτό που μετράει είναι τα ψηφαλάκια και οι χορηγοί…

Τι να πρωτοθυμηθούμε;

Τα περίφημα «μπαράκια» στη Ναυκλήρου και στην πέριξ περιοχή;

Την περιβόητη Επιτροπή Αισθητικής Αναβάθμισης του νησιού και το πώς αυτή κατέληξε;

Όντως, η δημιουργία αυτής της επιτροπής είχε εκτιμηθεί ως ιδιαιτέρως ουσιαστική.

Για να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να πληροφορηθούν οι νεότεροι, την πρόταση για τη σύσταση αυτής της επιτροπής την είχε καταθέσει στην τότε Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ο Νίκος Κανταρζής. Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής αποδέχτηκε την πρόταση, τον όρισε συντονιστή, ξεκίνησε να λειτουργεί, αλλά φευ!!! Λίγους μήνες αργότερα, αυτοδιαλύθηκε.

«Ορισμένοι δημότες θεωρούν ότι ο δημόσιος χώρος είναι ρινγκ εκτόνωσης ή σκουπιδότοπος ή ιδιοκτησία τους» είχε δηλώσει λίγο πριν τη δημιουργία της επιτροπής τότε, το 2016, ο κ. Κανταρζής. Στη συνέχεια, μετά από λίγους μήνες, είχε παρουσιάσει στο δημοτικό συμβούλιο φωτογραφίες από την έρευνα της επιτροπής (να σημειώσουμε ότι αυτό γινόταν για πρώτη φορά και τελευταία όπως αποδείχθηκε…) λέγοντας προς τους συναδέλφους του περιγράφοντάς τες «… σε κάνουν να ντρέπεσαι γι’ αυτά που συμβαίνουν, για το επίπεδο πολιτισμού μας».

Όπως προαναφέραμε, η Επιτροπή Αισθητικής Αναβάθμισης λίγους μήνες αργότερα (αρχές του 2017) αυτοδιαλύθηκε μετά την παραίτηση του Ν. Κανταρζή.

Σε σχετική επιστολή του προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, ανέφερε μεταξύ άλλων: «… θεώρησα μεγάλη τιμή τον ορισμό μου από το Σώμα ως συντονιστή αυτής της προσπάθειας. Σήμερα οφείλω, με κάθε ειλικρίνεια, να ομολογήσω ότι έκανα λάθος. Ήταν λάθος εκτίμηση ότι η ενέργεια αυτή θα οδηγούσε σε αφύπνιση και ενεργοποίηση των υγιών ομάδων της τοπικής κοινωνίας, των πολιτών δηλαδή, που συμμερίζονται την άποψη ότι η εικόνα και λειτουργία της πόλης αποτελούν – μεταξύ άλλων – βασικό παράγοντα της ζητούμενης «ποιοτικής αναβάθμισης του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος», για την οποία γίνεται λόγος γενικώς και αορίστως την τελευταία εικοσαετία. Συνέβη ακριβώς το αντίθετο: ήταν οι «μη υγιείς δυνάμεις» της τοπικής επιχειρηματικότητας που αφυπνίστηκαν, οι δυνάμεις εκείνες που διαπιστωμένα, εδώ και χρόνια, δημιουργούν την άναρχη, χαμηλής ποιότητας και κακή εικόνα του νησιού, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση, απομόνωση και αποξένωση αυτής της επιτροπής από τον κοινωνικό περίγυρο».

Στις επισημάνσεις του είχε αναφέρει πάρκα, πλατείες, κοινόχρηστους χώρους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους, όψεις αξιόλογων κτιρίων κα, καθώς και την ηχορρύπανση.  

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι, ο κ. Κανταρζής είχε δηλώσει στον «Σ» πως,

τόσο ο ίδιος όσο και μέλη της επιτροπής είχαν δεχτεί εκβιασμούς και απειλητικά τηλεφωνήματα… Απορούσαμε τότε, γιατί μετά από αυτές τις καταγγελίες οι οποίες οδήγησαν στην παραίτησή του και στη διάλυση της επιτροπής δεν είχε αντιδράσει ΟΥΔΕΙΣ από τους συναδέλφους του, ακόμα και από αυτούς της παράταξής του; Μάλιστα, είχαμε γράψει: «Το να πέφτουν στο κενό τόσο σοβαρές καταγγελίες, δεν τιμά κανέναν. Δεν αιθεροβατούμε για να πιστεύουμε ότι, η «νοοτροπία» μας θα αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη. Όμως, το να ψηφίζει το ανώτατο όργανο του δήμου μας, το Δημοτικό Συμβούλιο, κανόνες, να συστήνει επιτροπές και ταυτόχρονα να μην εφαρμόζει τους κανόνες και να μην υποστηρίζει τις επιτροπές του, δείχνει έλλειψη πολιτικού θάρρους και εν τέλει, έλλειψη σοβαρότητας και αυτοσεβασμού. Και ως γνωστόν, ο σεβασμός δεν επιβάλλεται. Εμπνέεται…».

Το αυτό θα επαναλάβουμε και σήμερα, επτά χρόνια αργότερα, με τη μόνη διαφορά ότι, κανόνες δεν υπάρχουν πλέον. Η αναρχία όχι απλά συνεχίζεται, αλλά η δημοτική μας αρχή τής κλείνει το μάτι.

Αδυναμία; Ατολμία; Αδιαφορία; Ο καθείς ας δώσει την απάντηση που θέλει.

  

Zogas_dimitris