Δύο είναι τα πλέον αξιοπρόσεκτα δεδομένα της επικαιρότητας, εγχώριας και παγκόσμιας, το τελευταίο διάστημα.

Το πρώτο είναι τα στοιχεία για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων (και στην περιοχή μας, που ούτε το καλοκαίρι με τους τουρίστες δεν είχαμε τόσα. Οπότε, γεννώνται εύλογα ερωτηματικά για τους ελέγχους που γίνονταν ή γίνονται) και οι θάνατοι από κορονοϊό, έστω κι αν ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 78-79 έτη ή συντρέχουν άλλα υποκείμενα νοσήματα.

Είναι χαρακτηριστικό πως το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου καταγράφονται 220 θάνατοι από κορονοϊό στην Ελλάδα. Όταν οι θάνατοι ολόκληρου του πρώτου πενταμήνου Μαρτίου -Ιουλίου ήταν μόλις 214.

Οπότε, καταλαβαίνει κανείς τι πρόκειται να συμβεί το επόμενο, καθαρά χειμερινό πεντάμηνο.

Το δεύτερο είναι τα (πολυδιαφημισμένα) εμβόλια της της Pfizer και της Αstra Zeneca, που φαίνεται ότι θα αρχίσουν να διατίθενται προς χρήση από τον επόμενο κιόλας μήνα. Το ζητούμενο είναι αν αποδειχθούν αποτελεσματικά και στην πράξη. Μιας και λόγω του ότι διατίθενται στην αγορά πολύ γρήγορα, χωρίς να γίνουν πρώτα οι σχετικές δοκιμές, δημιουργούν δισταγμούς και ανησυχία για μεσο μακροπρόθεσμες επιπτώσεις σε όσους τα δοκιμάσουν πρώτοι (εν είδη "πειραματόζωου").

Από την άλλη η ελπίδα που δημιουργούν για διέξοδο από το βαθύ τούνελ στο οποίο μπήκαμε το τελευταίο  8μηνο γεννά αισιοδοξία ότι μπορούν να διώξουν το φόβο από τις κοινωνίες και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις επιστροφής στην κανονικότητα.

Το πιθανότερο είναι ότι θα πάρει μια μορφή υποχρεωτικότητας (όπως σήμερα η μάσκα) μία για παράδειγμα βεβαίωση εμβολιασμού ως απαραίτητη προϋπόθεση για να ταξιδέψει κανείς ή να συμμετάσχει σε κοινωνικές εκδηλώσεις, μαζικούς χώρους κλπ.

Το πιο βασικό είναι ότι αν τα εμβόλια αποδειχθούν αποτελεσματικά και η επιδημία θεωρηθεί ελεγχόμενη, τότε θα έχουμε την επανεκκίνηση του τουρισμού. Γιατί αν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η τουριστική αγορά κινηθεί όπως το καλοκαίρι του 2020, οι επιπτώσεις θα είναι ολέθριες.

Εξίσου βασικό προς το παρόν είναι, έστω και με το λεγόμενο σύστημα του "ακορντεόν" να ανοίξουν για λίγες μέρες τα καταστήματα, τώρα τον Δεκέμβριο, πριν τις γιορτές. Ο Δεκέμβριος είναι από τους μήνες που πάντα περίμενε η τοπική αγορά για να κινηθεί και να καλύψει κάποιες από τις υποχρεώσεις του έτους. Αν παρ' ελπίδα δεν συμβεί κι αυτό τότε η έλευση του 2021 θα πρέπει να "γιορταστεί" σαν επιστροφή στις πιο μαύρες μέρες των μνημονίων.

Και κάτι τελευταίο (αλλά όχι έσχατο) επειδή οι περισσότεροι από μας και όχι μόνο τα ελεγκτικά όργανα, έχουμε την τάση να βλέπουμε περισσότερο τον τύπο παρά την ουσία των μέτρων.

Το πρόβλημα δεν είναι επειδή οι περισσότεροι (κάπου 8 εκατομμύρια sms μηνύματα λέει εστάλησαν στο 13030) Έλληνες έκαναν χρήση της δυνατότητας μετακίνησης, με βάση τους 6 λόγους που τους δίνουν τη δυνατότητα αυτή.

Αν σκεφτούμε τις επιπτώσεις του εγκλεισμού, ψυχολογικές και άλλες που έπονται, δεν θα το συζητάγαμε καν.

Η ουσία είναι να αποφεύγουμε τον συνωστισμό, ιδίως σε κλειστούς χώρους και τις κάθε είδους συναθροίσεις, μαζώξεις και... κοινωνικές εκδηλώσεις στην παρούσα κρίσιμη φάση (μιας και ήταν το θέμα των ημερών στις συζητήσεις σε τοπικό επίπεδο).

Ίσως εκεί θα έπρεπε να εστιαστούν οι έλεγχοι.

Το πρόβλημα δεν είναι αν βγούμε από το σπίτι και περπατάμε, οδηγούμε, ή κάνουμε ποδήλατο μόνοι μας χωρίς μάσκα. Το σημαντικό είναι να τη φοράμε όταν δεν μπορούμε να τηρήσουμε τις απαραίτητες αποστάσεις. 

Zogas_dimitris