ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Περί Διαίτης Σαβ 21 Φεβ 2015

Από τα δημοφιλή τρόφιμα που θα πρωταγωνιστούν σίγουρα στο τραπέζι της Κ. Δευτέρας, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής είναι τα θαλασσινά, μαλάκια& οστρακοειδή. Πόσα όμως μπορούμε να τρώμε και τι γίνεται εάν έχουμε ανεβασμένη χοληστερίνη;

 

Πόσα πρέπει να τρώμε;

Ειδικοί υποστηρίζουν ότι 100γρ θαλασσινά την ημέρα χαρίζουν στον οργανισμό ωφέλιμες ουσίες που αυξάνουν την πνευματική διαύγεια, ενώ η ίδια ποσότητα είναι ιδανική και για το καρδιαγγειακό σύστημα και συνάμα κατατάσσονται στις πρώτες αφροδισιακές τροφές.

 

Αυξάνουν την χοληστερίνη;

Η φήμη ότι τα οστρακοειδή-κυρίως τα στρείδια, τα μύδια και τα καβούρια- είναι επικίνδυνα για το καρδιαγγειακό σύστημα, δεν ισχύει. Όχι μόνο δεν είναι εχθροί του καρδιαγγειακού συστήματος, αλλά, στην πραγματικότητα, προστατεύουν τις αρτηρίες και τα αιμοφόρα αγγεία, μειώνοντας σημαντικά την κακή χοληστερίνη. Περιέχουν επίσης, μεγάλες  ποσότητες λιπαρών οξέων ω-3 που προλαμβάνουν τους επικίνδυνους θρόμβους στα αιμοφόρα αγγεία, προστατεύουν την καρδιά και είναι ευεργετικά σε πολλές άλλες ασθένειες, όπως τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, το άσθμα, τις αλλεργίες, τους πονοκεφάλους, την ψωρίαση και τον καρκίνο.

Συγκεκριμένα έρευνες έδειξαν ότι τα στρείδια, τα καβούρια και τα μύδια μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της  χοληστερίνης κατά 9%. Τα μύδια μειώνουν και τα τριγλυκερίδια κατά 61%, τα στρείδια κατά 51% και τα καβούρια κατά 23%. Οι γαρίδες και η σουπιά δεν μειώνουν τη χοληστερίνη, αλλά, αντίθετα με ότι πιστεύαμε, αν μαγειρευτούν σωστά, ούτε και την ανεβάζουν.

 

Χαρίζουν πνευματική διαύγεια;

Τα οστρακοειδή καθώς κι άλλα θαλασσινά, όπως λέει και η παράδοση, πράγματι αυξάνουν την πνευματική ενέργεια και βελτιώνουν αισθητά τη διάθεση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι χαμηλά σε λιπαρά και υδατάνθρακες αλλά πλούσια σε πρωτεΐνη, ενώ παρέχουν μεγάλες ποσότητες του αμινοξέος  τυροσίνη στον εγκέφαλο, ο οποίος την μετατρέπει σε ντοπαμίνη και νορεπινεφρίνη, δύο χημικά που συμβάλλουν σημαντικά στην πνευματική διαύγεια.

 

Πώς πρέπει να τα τρώμε;

Το τηγάνισμα καταστρέφει τις ευεργετικές ιδιότητες των οστρακοειδών παρέχοντας στον οργανισμό σας επιπλέον λίπος, το οποίο αναμφισβήτητα είναι αυτό που αυξάνει τη χοληστερίνη. Για την καλύτερη κατάσταση των αρτηριών, συνιστώνται τα ψητά, στο φούρνο ή στη σχάρα και τα βραστά οστρακοειδή.

Σε ότι αφορά τη γαρνιτούρα, τα οστρακοειδή, όπως και άλλες τροφές πλούσιες σε πρωτείνες και χαμηλές σε λιπαρά και υδατάνθρακες, είτε σκέτα είτε σε συνδυασμό με υδατάνθρακες δημιουργούν στον εγκέφαλο χημικά που αυξάνουν την ενέργεια. Εάν όμως θέλετε γρήγορο αποτελέσματα όσον αφορά την εγρήγορση του εγκεφάλου, είναι προτιμότερο να τα τρώτε τα σκέτα ή με σαλάτα. Έτσι, στέλνεται μεγάλη ποσότητα τυροσίνης στον εγκέφαλο.

 

Προσοχή στις υπερβολές

Καταρχάς, πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα οστρακοειδή, όπως όλα τα τρόφιμα έχουν και αυτά τις θερμίδες τους, οπότε δεν πρέπει να ξεχνιόμαστε πάνω στο τραπέζι και να μην συνειδητοποιούμε το πόσο τρώμε. Πολλοί παραπονιούνται την περίοδο αυτή ότι δεν χορταίνουν με τα θαλασσινά όπως με μία μπριζόλα και γι΄ αυτό τα συνοδεύουν με αρκετή ποσότητα από ψωμί, πατάτες ή μακαρόνια και φτάνουν μετά το Πάσχα να έχουν πάρει αρκετά κιλά. Προσοχή λοιπόν στις υπερβολές. Επίσης, σχετικά με αυτά που προαναφέραμε, μην νομίζετε ότι μεγαλύτερη δόση από 120γρ θα σας προσφέρει επιπρόσθετη πνευματικά ενέργεια. Η τυροσίνη δημιουργεί τα χημικά αύξησης της ενέργειας μόνο όταν είναι απαραίτητα, δηλαδή, όταν ο εγκέφαλος τα χρησιμοποιεί ήδη. Τα οστρακοειδή είναι ικανά να διατηρούν την λειτουργία του εγκεφάλου σε πολύ καλά επίπεδα, αλλά δεν μπορούν να τον κάνουν να ξεπεράσει τις δυνατότητές του!

 

Zogas_dimitris