ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Περί Διαίτης Σαβ 28 Φεβ 2015

Αναλύοντας τον τρόπο διατροφής κατά την περίοδο της Σαρακοστής, παρατηρούμε αύξηση της κατανάλωσης λαχανικών, οσπρίων και φρούτων, κάτι το οποίο έχει φυσικά ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία.

Αυξάνεται πρώτον η πρόσληψη φυτικών ινών που ευθύνονται για την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και τη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ επίσης, αυξάνεται και η πρόσληψη μικροστοιχείων με αντιοξειδωτική δράση, όπως είναι η βιταμίνη C, τα φλαβονοειδή και οι καροτίνες, που βελτιώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και προφυλάσσουν τον οργανισμό από διάφορες μορφές καρκίνου, αλλά ακόμη κι από απλές ιώσεις. Ακόμα, εντάσσονται πιο τακτικά στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο τα θαλασσινά, τα οποία παρέχουν αυξημένες ποσότητες ω - 3 και ω - 6 λιπαρών οξέων, βελτιώνοντας την καρδιακή και νευρική λειτουργία και το λιπαιδιμικό προφίλ του οργανισμού,

Τα οφέλη λοιπόν από αυτό το διάστημα της νηστείας είναι σαφή, αν βέβαια εκμεταλλευτούμε μόνο τα καλώς δρώμενα.

Όμως, όπως κάθε νόμισμα, έχει δύο πλευρές, έτσι και η νηστεία κρύβει διάφορους κινδύνους σε ανθρώπους που δεν ακολουθούν βασικούς κανόνες της υγιεινής και ξεφεύγουν από αυτό που ονομάζουμε ισορροπημένη διατροφή.

Ο αποκλεισμός δύο βασικών ομάδων τροφίμων (γαλακτοκομικών και κρέατος) από το διαιτολόγιο δημιουργεί αυξημένες πιθανότητες έλλειψης βασικών θρεπτικών συστατικών με πρώτο και κύριο τις πρωτεΐνες. Για την αποφυγή λοιπόν των ανεπιθύμητων αυτών καταστάσεων συστήνεται να καταναλώνετε συμπληρωματικές πρωτεΐνες από φυτικής προέλευσης τρόφιμα (π.χ φακή με ρύζι ή μανέστρα,  αρακά με καλαμπόκι), αλλά και άλλα τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες όπως είναι η σόγια, τα οστρακοειδή, το ταχίνι, τα θαλασσινά, το ρύζι, το σιτάρι, το σουσάμι, τα όσπρια, τα μανιτάρια κ.α..
Η βασική έλλειψη που προβληματίζει τους περισσότερους και πολλές φορές αποτελεί και ανασταλτικό παράγοντα στην απόφαση μας να νηστέψουμε είναι η έλλειψη σίδηρου, βιταμίνη Β12 και ασβεστίου. Έλλειψη σίδηρου και βιταμίνης Β12, έχει ως κοινά συμπτώματα την αδυναμία, την εύκολη κόπωση και την υπνηλία, ενώ μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη αναιμίας. Τρόφιμα φυτικής προέλευσης, πλούσια σε σίδηρο και βιταμίνη Β12, που δεν θα πρέπει να λείπουν από κανένα νηστίσιμο διαιτολόγιο, είναι τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα οστρακοειδή, το ταχίνι, το σουσάμι, τα αποξηραμένα φρούτα και τα εμπλουτισμένα δημητριακά. Στο σημείο αυτό βέβαια πρέπει να τονίσουμε ότι ο σίδηρος που υπάρχει στο φυτικό βασίλειο, είναι δυνατόν να απορροφηθεί από τον οργανισμό μοναχά παρουσία βιταμίνης C. Μετά λοιπόν τις φακές ή το σπανακόρυζο, πιείτε ένα φυσικό χυμό πορτοκάλι ή στη σαλάτα από σπανάκι ή μπρόκολο προσθέστε αρκετό λεμόνι!
Όσον αφορά το ασβέστιο, είναι το στοιχείο που προσδίδει σωστή δομή και ισχυροποίηση των οστών, αλλά και του οποίου η ομοιόσταση παίζει σημαντικό ρόλο στη φυσιολογική καρδιακή λειτουργία. Το νηστίσιμο διαιτολόγιο δυστυχώς αδυνατεί να παρέχει την απαραίτητη ποσότητα ασβεστίου στον οργανισμό, κυρίως λόγω της βιοδιαθεσιμότητάς του από τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Οπότε καλό θα ήταν για τα άτομα που είναι αποφασισμένα να νηστέψουν και τις 40 ήμερες τα γαλακτοκομικά, να πάρουν ένα συμπλήρωμα διατροφής, ιδιαίτερα αν ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (παιδιά, έγκυες, θηλάζουσες, ασθενείς κτλ).
Καλές πηγές ασβεστίου κατά την περίοδο της νηστείας είναι οι ξηροί καρποί, το μπρόκολο, ο χαλβάς, το σουσάμι, το γάλα σόγιας και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Τέλος, θα ήθελα να επιστήσω τη προσοχή σας, στο να αποφύγετε τις διατροφικές υπερβολές που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια της νηστείας όπως είναι η κατάχρηση λαδιού σε σαλάτες ή η υπερκατανάλωση σε ελιές ή και χαλβά που αποτελούν τροφές πολύ πλούσιες σε λιπαρά, καθώς και υπέρμετρη κατανάλωση ψωμιού, μακαρονιών και γενικότερα αμυλούχων τροφών στη προσπάθεια σας να χορτάσετε, γιατί τότε σίγουρα θα φτάσετε την ημέρα της Ανάστασης με μερικά κιλάκια παραπάνω, που υποψιάζομαι ότι θα είναι ανεπιθύμητα!

Η ισορροπία, η ποικιλία και το μέτρο αποτελούν και στη περίοδο της σαρακοστής το τρίπτυχο της επιτυχίας, υιοθετήστε το ως συνήθεια και κάντο τρόπο ζωής.

Καλή Σαρακοστή!

Zogas_dimitris