ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Περί Διαίτης Σαβ 4 Απρ 2015

 

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα παιδιά μας είναι υπέρβαρα; Γιατί η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα στα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας; Έχετε συνειδητοποιήσει την επικινδυνότητα του επιπλέον σωματικού λίπους στην υγεία μας κι ότι η παχυσαρκία θεωρείται ως ασθένεια;

 

ΓΙΑΤΙ;

Στη χώρα μας το ποσοστό των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών ολοένα και αυξάνεται, επηρεάζοντας δυσμενώς την ανάπτυξη τους. Οι λόγοι είναι πάμπολλοι! 

Καταρχάς, βασική αιτία είναι η υπερφαγία, η κατανάλωση δηλαδή τροφής μεγαλύτερης από αυτή που το παιδί έχει πραγματικά ανάγκη. Δεν γίνεται ένα μικρό παιδί να τρώει την ποσότητα που τρώει πχ ο γονιός του ή ακόμη χειρότερα μεγαλύτερη από αυτόν. Έπειτα, η υπερπροστασία πολλές φορές γονέων και συγγενών, η έλλειψη χρόνου, η υποκινητικότητα, το περιβάλλον στο όποιο μεγαλώνει το παιδί, οι οικογενειακές συνήθειες και φυσικά η αυξανόμενη προώθηση κάθε τύπου «fast- food», που απειλεί να αντικαταστήσει τον παραδοσιακό Μεσογειακό τρόπο διατροφής, αποτελούν επίσης βασικά αίτια.

Πολλές φορές είτε ως ένδειξη αγάπης και στοργής, είτε λόγω υπερφορτωμένου προγράμματος των γονέων ή λόγω ενδο-οικογενειακών διαφωνιών ή προβλημάτων,  η εύκολη και γρήγορη λύση είναι να αφήσουμε το παιδί να φάει ό,τι θελήσει. Η νοοτροπία όμως «να μην του στερήσουμε, ό,τι ίσως στερηθήκαμε εμείς» ή «δεν πειράζει παιδάκι είναι», σίγουρα δεν το βοηθά  να αναπτύξει το μηχανισμό εγκράτειας, αλλά ούτε και να μάθει να διατρέφεται σωστά.. Επιπλέον, η δυσκολία μετακίνησης, το φορτωμένο σχολικό πρόγραμμα ή η επαγγελματική υπεραπασχόληση των γονέων, «εγκλώβισαν» το παιδί μέσα σε «4 τοίχους», με αποτέλεσμα, το παιχνίδι στην ύπαιθρο να αντικατασταθεί από το επιτραπέζιο, τον υπολογιστή ή την τηλεόραση. Κι ας μην ξεχνάμε βέβαια ότι η τηλεόραση συμβάλλει στην εμφάνιση παχυσαρκίας όχι μόνο γιατί επιβάλλει καθιστική ζωή και μειώνει το μεταβολικό ρυθμό, αλλά και γιατί κατά κανόνα συνοδεύεται από κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων σε ανεξέλεγκτες ποσότητες (πατατάκια, γαριδάκια, σοκολάτες, γκοφρέτες κτλ).

 

ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΛΗΨΗ!

Όπως και σε κάθε άλλο πρόβλημα υγείας, έτσι κι εδώ η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία!  Η σωστή διατροφική συμπεριφορά πρέπει να διδάσκεται από τη παιδική ηλικία, αφού τότε το παιδί διαμορφώνει χαρακτήρα, αναπτύσσει την κριτική του ικανότητα κι αφομοιώνει καλύτερα τις γνώσεις που του προσφέρονται. Οι γονείς πρέπει να προσπαθήσετε έγκαιρα να προλάβετε το πρόβλημα. Αποτελέστε οι ίδιοι ζωντανό παράδειγμα για το παιδί σας, αλλάξτε τις διατροφικές συνήθειες όλης της οικογενείας και βοηθήστε το να βρει ένα σπορ που να του αρέσει και να το κάνει τρόπο ζωής. Σε καμία περίπτωση μην δείχνετε στο παιδί απέχθεια για το σώμα του και μην του ασκείται αρνητική κριτική, αποδεχτείτε την εμφάνιση του, εμψυχώστε το και ενθαρρύνετε το στην προσπάθεια του να χάσει βάρος.

Η σημασία μιας  ισορροπημένης διατροφής επαρκούς σε όλα τα θρεπτικά συστατικά και βασισμένης στην ποικιλία, είναι μέγιστη και μπορεί να εξασφαλίσει στο παιδί ένα μέλλον με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα υγείας (καρδιοαγγειακά, οστεοπόρωση, διαβήτης, υπέρταση, υπερλιπιδαιμίιες κοκ). Λάβετε δράση όσο είναι νωρίς και αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες, μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια κάποιον ειδικό (Παιδίατρο ή Διαιτολόγο)

 

Zogas_dimitris