ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Περί Διαίτης Κυρ 28 Οκτ 2018

Ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Θεόφραστος ανέφερε σε συγγράμματά του, ότι το εκχύλισμα της σάρκας αυτού του φρούτου θεωρείται αντίδοτο στο δηλητήριο, ενώ γλυκαίνει την αναπνοή. Αργότερα, ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος, που ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε τη λέξη <<κίτρο>>, αποκάλεσε το φρούτο αυτό ως <<φάρμακο>>.

Το γκρέιπφρουτ  αποδεικνύεται εξαιρετικό γιατρικό για την καρδιά, αφού περιέχει συστατικά που μειώνουν τη χοληστερίνη και καθαρίζουν ακόμα και τις αρτηρίες από την πλάκα, αποτρέποντας έτσι την αρτηριοσκλήρωση. Το πιθανό θεραπευτικό συστατικό στο γκρέιπφρουτ είναι ένα πολυσακχαρίδιο που περιέχεται στην πηκτίνη του φρούτου και αποτελεί ένα είδος ίνας, ενώ γενικότερα η πηκτίνη του γκρέιπφρουτ θεωρείται εξίσου ισχυρή με το φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη μείωση της χοληστερίνης, τη χοληστεραμίνη. ΠΡΟΣΟΧΗ όμως, άτομα που ακολουθούν θεραπευτική αγωγή για τη μείωση της χοληστερίνης, πρέπει να διαβάζουν τις οδηγίες του φαρμάκου, διότι συνήθως η κατανάλωση γκρέιπφρουτ είναι απαγορευτική!

Επιπλέον, τα χημικά του γκρέιπφρουτ ίσως βοηθούν στην υποχώρηση της αρτηριοσκλήρωσης, διαλύοντας εν μέρει τη συσσώρευση πλάκας που στενεύει τις αρτηρίες και προκαλεί καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό. Η θεωρία στην οποία στηρίζεται είναι η εξής: Το συμπυκνωμένο γαλακτουρονικό οξύ που περιέχεται στο φρούτο αυτό αλληλεπιδρά με την καταστρεπτική χοληστερίνη LDL, τη βασική αιτία της πλάκας που στενεύει τις αρτηρίες. Αυτή η αλληλεπίδραση απομακρύνει τα συσσωρευμένα υπολείμματα της χοληστερίνης, επαναφέροντας την ομαλή λειτουργία των αρτηριών.

Τέλος, όπως και τα υπόλοιπα φρούτα της κατηγορίας των κίτρων, έτσι και το γκρέιπφρουτ έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες. Οι ειδικοί τονίζουν ότι οι κάτοικοι περιοχών όπου καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες τέτοιων φρούτων παρουσιάζουν λιγότερα κρούσματα καρκίνου το οποίο ενδεχομένως οφείλεται στη μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C του φρούτου, η οποία έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και εξουδετερώνει τα ισχυρά καρκινογόνα. Ωστόσο, σε αυτό το αποτέλεσμα συμβάλλουν και άλλα συστατικά του.

Πόσο πρέπει να τρώμε;

Η καθημερινή κατανάλωση της πηκτίνης που περιέχεται σε δύο γκρέιπφρουτ μειώνει τη χοληστερίνη μέχρι και 20% και βελτιώνει την αναλογία της χοληστερίνης  HDL, ενώ επιπλέον η καθημερινή κατανάλωσή τους, βοηθά στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου, κυρίως του στομάχου και του παγκρέατος.

Τι πρέπει να τρώμε;

Τρώτε τη σάρκα του φρούτου καθώς και τις μεμβράνες που χωρίζουν τα κομμάτια και το εσωτερικό της φλούδας, καθώς η θεραπευτική πηκτίνη βρίσκεται στα κυτταρικά τοιχώματα. Επομένως. για να έχετε αποτέλεσμα στη μείωση της χοληστερίνης, πρέπει να τρώτε ολόκληρο το φρούτο. Ο χυμός του δεν έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πηκτίνη, επομένως στερείται των ευεργετικών ιδιοτήτων.

Μην ξεχνάτε ότι τα φρούτα αποτελούν μία ιδιαίτερα ωφέλιμη και θρεπτική ομάδα τροφίμων, που προμηθεύει τον οργανισμό μας με πληθώρα ευεργετικών συστατικών. Καταναλώνετε λοιπόν ποικιλία και επαρκή ποσότητα αυτών, εξασφαλίζοντας σας, υγεία ευεξία και μακροζωία!

Zogas_dimitris