ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Περί Διαίτης Παρ 3 Απρ 2020

Φτάσαμε λοιπόν να βιώνουμε ταινία επιστημονικής φαντασίας! Αν κάποιος μας έλεγε ότι θα συνέβαινε όλο αυτό στην ανθρωπότητα, θα τον θεωρούσαμε το λιγότερο τρελό! Κι όμως αυτή είναι η νέα πραγματικότητα! Κι είναι χρέος να υπακούσουμε! Σε ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ λοιπόν!

Τι γίνεται όμως με τη διατροφή μας σε καραντίνα;

Αφενός τα social media έχουν κατακλυστεί με ελκυστικές συνταγές που μας ξελογιάζουν κι αφετέρου η κλεισούρα, το άγχος, η βαρεμάρα κτλ μας οδηγούν σε υπέρμετρη συναισθηματική κατανάλωση φαγητού!

Τι θα πρέπει λοιπόν να προσέξουμε όλο αυτό το διάστημα, ώστε να μην πάρουμε βάρος και κυρίως να παραμείνουμε υγιείς:

Καταρχάς, ας μην πανικοβαλλόμαστε! Ας μείνουμε ψύχραιμοι κι αισιόδοξοι! Μένουμε σπίτι για το καλό όλων μας! Ας εκμεταλλευτούμε αυτήν την ευκαιρία, ώστε να κάνουμε πράγματα εποικοδομητικά που ίσως δεν είχαμε πριν το χρόνο να κάνουμε!

Λοιπόν, τι τρώμε; Ανήκετε σε αυτούς που έχετε ήδη γεμίσει τα ντουλάπια σας με μακαρόνια, ρύζια, όσπρια, μπισκότα, πατατάκια, γκοφρετούλες κτλ; Α ναι και με χαρτιά υγείας!!! Ελπίζω η απάντηση να μην είναι καταφατική, έστω να είναι «περίπου». Ας δούμε ένα προς ένα αναλυτικά τα γεύματα μας, αλλά και τι άλλο να προσέξουμε:

  • Υιοθετήστε σαν συνήθεια το πρωινό και μην το παραλείπετε! Μετά τις ώρες του νυχτερινού ύπνου, παρέχει στον οργανισμό την απαραίτητη ενέργεια για ένα καλό ξεκίνημα, αποτρέποντας σας από τα μετέπειτα “τσιμπολογήματα”.
  • Επιλέξτε γαλακτοκομικά με χαμηλότερα λιπαρά και για τους vegan αλλά και για όσους νηστεύουν, ιδανική είναι η αντικατάσταση τους με ένα ποτήρι φυτικό γάλα (πχ καρύδας ή αμυγδάλου). Έτσι εξασφαλίζετε την απαραίτητη πρόσληψη ασβεστίου και φωσφόρου.
  • Επιλέξτε τόσο για το πρωινό σας, όσο και για τα υπόλοιπα γεύματα, σύνθετους μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως προϊόντα από βρώμη, φαγόπυρο, κινόα, ζέα κτλ
  • Υπάρχουν πληθώρα υγιεινών συνταγών στο διαδίκτυο με θρεπτικά σνακ, πχ κρέμα με βρώμη, οvernight oats, πουτίγκα με chia, μπάρες με βρώμη& ταχίνι, μπάρες με φυστικοβούτυρο& φαγόπυρο, μπάρες με αμυγδαλόβουτυρο, μάφιν με ταχίνι ή ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας με μέλι ή ζάχαρη καρύδας, cloudbread, τρουφάκια με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς, puncakes βρώμης ή μπανανοτηγανήτες κι ένα σωρό άλλες ιδέες, που μπορείτε να τα εντάξετε τόσο για πρωινό, αλλά κι ως ενδιάμεσο σνακ.
  • Επιλέγετε αγνά και θρεπτικά υλικά για τις παρασκευές σας και αντικαταστήστε τη ζάχαρη και τα κορεσμένα λιπαρά. Εμπλουτίστε με superfoods τη διατροφή σας και βγάλτε από τη ζωή σας χρωστικές, συντηρητικά, ενισχυτικά γεύσης, αρωματικές ύλες κ.ο.κ.
  • Αυξήστε την κατανάλωση φρέσκων φρούτων, φυσικών χυμών και λαχανικών εποχής. Αν έχετε φυτέψει και στον κήπο σας, ακόμη καλύτερα! Γεμίστε το σώμα σας καθημερινά με βιταμίνες κι αισθανθείτε αμέσως τη ζωντάνια που σας χαρίζουν! Ένας ωραίος και χορταστικός συνδυασμός είναι να συνδυάσετε σε κάποιο ενδιάμεσο σνακ ένα φρούτο με λίγους ξηρούς καρπούς ανάλατους ή να φτιάξετε ένα σμούθι ή να το φάτε μέσα σε ένα γιαούρτι. Πρόκειται για συνδυασμούς που αποδεδειγμένα προκαλούν καλύτερο κορεσμό, λόγω έκκρισης της σεροτόνινης, σας προσφέρουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών και θα σας αποτρέψουν κι από άλλου είδους τσιμπολογήματα!
  • Στο κυρίως γεύμα, σχεδιάστε και μόνοι σας το εβδομαδιαίο μενού, βασιζόμενοι  στο πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής! Μην φάτε 7 ημέρες την εβδομάδα μακαρόνια σε όλες τους τις εκδοχές! Φάτε όσπρια που σίγουρα έχετε προμηθευτεί (ελαφριά μαγειρεμένα, χωρίς μια φρατζόλα ψωμί), ψαράκι και καταναλώστε και 1-2 φορές τη βδομάδα ψητό κρέας ή όσοι νηστεύετε ψητά θαλασσινά.
  •  Αποφύγετε την κατανάλωση λιπαρών τροφίμων (τσιπς, πίτσες, fast food, λιπαρά κρέατα& αλλαντικά, σάλτσες, τηγανητά, γλυκά). Προτιμάτε άπαχα κρέατα και αφαιρείτε πάντα το ορατό λίπος. Προτιμήστε την κατανάλωση ελαιολάδου έναντι άλλων λιπών (βούτυρο, μαργαρίνη κτλ), που προμηθεύει τον οργανισμό με απαραίτητα λιπαρά οξέα& αντιοξειδωτικές βιταμίνες κατά της γήρανσης! Προσθέστε το στο φαγητό σας προς το τέλος του μαγειρέματος και σε ποσότητα 1 κσ/ μερίδα.
  • Αν καταναλώσετε κάτι ιδιαίτερα λιπαρό (πχ πίτσα, γύρο κτλ), προσπαθήστε ταυτόχρονα να καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα πράσινης σαλάτας ή χορταρικών, έτσι ώστε να δεσμεύσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποσότητα χοληστερόλης και να επέλθει γρηγορότερα ο κορεσμός.
  • Καταναλώνετε καθημερινά σαλάτες μαζί με το κυρίως πιάτο, προσφέρουν βιταμίνες και φυτικές ίνες, απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, δρουν προστατευτικά έναντι της στεφανιαίας νόσου και των περισσότερων νεοπλασιών. Καταναλώνετε λαχανικά και κατά τη διάρκεια της ημέρας σε ώρες βαρεμάρας ή μπροστά στην τηλεόραση (πχ στικ από αγγουράκια& καρότα ή ντοματίνια κτλ)

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…

(Μη χάσετε στο επόμενο τεύχος, το δεύτερο μέρος, με ακόμη περισσότερες συμβουλές σε ότι αφορά την κατανάλωση γλυκών, αλκοόλ, τη συναισθηματική κατανάλωση φαγητού και πολλά άλλα κατά τη διάρκεια της καραντίνας μας!)

 

Zogas_dimitris