ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Σταθμούληδες Σαβ 4 Απρ 2015

Γεια σας φίλοι μου

Με αφορμή τον πίνακα  του Μποτιτσέλι «Άνοιξη» ας υποδεχθούμε σιγά – σιγά και το επισκέπτη της εποχής. Φυσικά εννοώ τα χελιδόνια. Ας θυμηθούμε ξανά τα χελιδονίσματα και ας φτιάξουμε το ραβδί με το χελιδονάκι.

 

«Ήρθε, ήρθε η χελιδόνα»

xelidonismata skitso

Η άνοιξη φέρνει πίσω τα χελιδόνια απ’ τις ζεστές χώρες. Θα χτίσουν τις φωλιές τους και θα γεννήσουν τ’ αυγά τους. Ο τόπος μας γεμίζει από τα τιτιβίσματά τους, που ανακατεύονται με τις χαρούμενες φωνές των παιδιών. Παιδιά και χελιδόνια είναι στενά συνδεδεμένα απ’ την αρχαία εποχή! Για να γιορτάσουν τον ερχομό τους και την αρχή της άνοιξης τα παιδιά ξεχύνονται στους δρόμους την 1η του Μάρτη για τα χελιδονίσματα. Κρατούν ένα καλάθι γεμάτο φύλλα κισσού, περνούν ένα ραβδί και πάνω στο ραβδί στερεώνουν ένα ξύλινο χελιδόνι με κουδουνάκια στο λαιμό του. Πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι, κουνούν το ραβδί, ηχούν τα κουδουνάκια και τα παιδιά τραγουδούν.

 

Τα κάλαντα του Μάρτη

Παλιά, κάθε πρώτη του Μάρτη, τα παιδιά γυρνούσαν τα σπίτια και τραγουδούσαν τα κάλαντα του Μάρτη μοιράζοντας λουλούδια και ευχές για τον ερχομό της άνοιξης. Κρατούσαν μάλιστα ξύλινα χελιδονάκια που είχαν επάνω τους κουδουνάκια. Ο Μάνος έχει μάθει από τον παππού του τα κάλαντα που έλεγε μικρός και του αρέσει να τα τραγουδάει την πρώτη μέρα της άνοιξης:

Χελιδονάκι πέταξε, βρήκε κι έκατσε

και χαμοκελάηδησε Μάρτη Μάρτη μου καλέ.

Μάρτη Μάρτη μου καλέ και Φλεβάρη φοβερέ

κι αν φλεβίσεις κι αν χιονίσεις

πάλι άνοιξη θ’ ανθίσεις!

 

Το ήξερες αυτό;

 

Xelidonia spiti
Το φθινόπωρο τα χελιδόνια φεύγουν από τη χώρα μας για πιο ζεστές περιοχές και επιστρέφουν πάλι την άνοιξη όταν φτιάχνει ο καιρός. Το κάθε χελιδονάκι θυμάται πολύ καλά που είχε χτίσει τη φωλιά του και όταν επιστρέφει ψάχνει να τη βρει για να ξαναμείνει εκεί. Αν βρεις μια φωλιά χελιδονιού μην τη χαλάσεις γιατί το χελιδονάκι που την έχτισε θα την αναζητήσει.

 

Παιχνίδι με μουσική

Σταθείτε σε κύκλο. Στη μέση βρίσκεται η Άνοιξη. Χορεύει με μουσική. Όποιον αγγίξει με το ραβδάκι της πρέπει να πει την λέξη «Άνοιξη» με όποιο τρόπο θέλει: τραγουδιστά, δυνατά, χαμηλόφωνα κ.λ.π. Αν της Άνοιξης της αρέσει ο τρόπος που ειπώθηκε το όνομά της, παίρνει το παιδί αυτό πίσω της.

 

Κατασκευή: Χελιδόνα

Kataskeui xelidonismata

Υλικά: Χαρτόνι λευκό, βαμβάκι, μαύρος μαρκαδόρος, κουδουνάκια, κλαδί, ψαλίδι, κλωστή, κόλλα.

Πάρτε χοντρό χαρτί σχεδιάστε και κόψτε δύο ίδια χελιδονάκια. Ζωγραφίστε το πάνω μέρος και την ουρά τους χελιδονιού με μαύρο χρώμα και σχεδιάστε ένα ματάκι σε κάθε χελιδονάκι. Για να φτιάξετε την κοιλίτσα του κολλήστε πάνω στο χαρτόνι βαμβάκι. Πάρτε έπειτα ένα ίσιο κλαδί και στην κορυφή του κολλήστε μεταξύ τους τα χελιδονάκια σας ενώνοντας τα στο κεφάλι και στην ουρά. Περάστε μετά μικρά κουδουνάκια από μια κλωστή και δέστε τα πάνω στο ξύλο. Για να βγάλουν ήχο, κρατήστε όρθιο το ξύλο και γυρίστε το ρυθμικά μια δεξιά κα μια αριστερά.

 

Συνταγή: Χαλβάς νηστίσιμος με νισεστέ

xalvas nistisimos me niseste

Υλικά:

1 κιλό αλεύρι νισεστέ

1 και 1/2 κιλό ζάχαρη

200 γρ. λάδι

1 φλ. αμύγδαλα ολόκληρα καβουρντισμένα

λίγη άχνη ζάχαρη

 κανέλλα σκόνη

Ρίξτε σε κατσαρόλα το 1 κιλό ζάχαρη και ανακατέψτε τη καλά μέχρι να γίνει καραμέλα .

Σβήστε την καραμέλα με 1 κιλό νερό μέσα στο οποίο έχετε λυώσει το υπόλοιπο 1/2 κιλό ζάχαρη.

Σε άλλο 1 κιλό νερό διαλύστε το αλεύρι ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Στη συνέχεια ρίξτε το λάδι και τέλος τα καβουρντισμένα αμύγδαλα.

Ανακατεύετε συνέχεια με την ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει μια μάζα.

Ρίξτε το μίγμα του χαλβά σε λαδωμένο ταψί ή φόρμα και ψήστε σε μέτριο φούρνο 45.

Όταν βγάλετε τον χαλβά από τον φούρνο πασπαλίστε την επιφάνεια με την άχνη ζάχαρη και την κανέλλα.

Zogas_dimitris