ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Τουρισμός Δευ 19 Νοε 2018

«Το νησί έχει πετύχει το 2018 το μέγιστο των δυνατοτήτων του. Δεν θέλουμε παραπάνω κόσμο, δεν μπορούμε να το υποστηρίξουμε γιατί απλούστατα δεν έχουμε τις απαιτούμενες υποδομές. Στόχο μας αποτελεί το να μετατρέπουμε τον επισκέπτη μας σε κινητή διαφήμιση, αφήνοντάς τον ικανοποιημένο»

 

 

Την άποψη πως, ναι μεν καταγράφηκε  μια θετική πορεία για την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της WTM, αλλά είναι πολύ νωρίς για να προχωρήσουμε σε αισιόδοξα συμπεράσματα, κατέθεσε σε συνέντευξή της στον «Σ» η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω Κωνσταντίνα Σβύνου, αποδίδοντας αυτή τη συγκράτηση συμπερασμάτων στους βασικούς ανταγωνιστικούς μας προορισμούς οι οποίοι εμφανίζουν ιδιαίτερα μεγάλη δυναμική (Τουρκία, Αίγυπτος, Τυνησία) και βέβαια στο  Brexit που ακόμα δημιουργεί κάποιες ανησυχίες. «Θα έλεγα πως, μέχρι τον Ιανουάριο όπου η εικόνα των προκρατήσεων θα είναι πιο ρεαλιστική, ας κρατάμε μικρό καλάθι…» είπε χαρακτηριστικά. Η κα Σβύνου σχολιάζει τις δηλώσεις της υπουργού Τουρισμού ότι, 6 στους 10 τουρίστες είναι και υψηλού μορφωτικού επιπέδου και υψηλού προϋπολογισμού, κάτι που διαπιστώνεται στα έσοδα, λέγοντας

«θα ήθελα πολύ να ακολουθήσω και να ασπαστώ την αισιοδοξία της υπουργού -η οποία μάλιστα κινείται δυναμικά και σε  θετική κατεύθυνση- αλλά λειτουργώντας στην επιχειρηματική πραγματικότητα δεν μπορώ να το κάνω», ενώ έφερε ως παράδειγμα την υπερφορολόγηση, τον αθέμιτο ανταγωνισμό κ.λ.π. Αναφέρει πως, ειδικά στην Κω, η αύξηση στα έσοδα αναμένεται κατά πολύ μικρότερη σε σχέση με αυτή του αριθμού αφίξεων, ενώ εκτιμά πως,  οι επενδύσεις σε πολυτελείς μονάδες αναμένεται να προσελκύσουν κόσμο υψηλότερου οικονομικού επιπέδου. Μιλά για τις βραχυχρόνιες τουριστικές μισθώσεις, για την αύξηση των online κρατήσεων, ενώ είναι κάθετη στο μέγα θέμα της «αντοχής» των υποδομών της Κω απέναντι στην αυξητική τάση του τουρισμού.  «Αυτό που πάντα τονίζω τον τελευταίο χρόνο είναι ότι, το νησί έχει πετύχει το 2018 το μέγιστο των δυνατοτήτων του. Δεν θέλουμε παραπάνω κόσμο, δεν μπορούμε να το υποστηρίξουμε γιατί απλούστατα δεν έχουμε τις απαιτούμενες υποδομές. Στόχο μας αποτελεί το να μετατρέπουμε τον επισκέπτη μας σε κινητή διαφήμιση, αφήνοντάς τον ικανοποιημένο» τονίζει, ενώ «φωνάζει»: «ΕΠΕΝΔΥΣΤΕ στις ΥΠΟΔΟΜΕΣ του νησιού!».

Μας ενημερώνει ότι, οι πιέσεις των τουρ οπερέιτορς για μειώσεις στα συμβόλαια, δεν αφορούν – προς το παρόν - την Κω ίσως γιατί οι ξενοδόχοι δεν έχουν προχωρήσει σε παράλογες αυξήσεις τιμών στα συμβόλαιά τους για το 2019. Σημειώνει δε με νόημα «σε γενικές γραμμές το θέμα των τιμών αλλά και των προσφορών απαιτεί σύνεση αλλά και σωστές εκτιμήσεις. Είναι επίφοβο να πουλάμε σε υπεραξία το προϊόν μας αλλά είναι χειρότερο να το ξεπουλάμε…».

Διαπιστώνει ότι «δεν υπάρχει πολιτική για τον τουρισμό στο Δήμο της Κω». Εκτιμά πως, ο αντιδήμαρχος τουρισμού κάνει φιλότιμες προσπάθειες και έχει καλές προθέσεις, αλλά  «το σχήμα της επιτροπής τουρισμού έχει αποτύχει παταγωδώς και ήταν μεγάλο λάθος το κλείσιμο του Ενιαίου Φορέα Τουρισμού πριν τη διασφάλιση της λειτουργίας ενός νέου ευέλικτου σχήματος διοίκησης». Όσο για την προ ενός έτους πρότασή της για δημιουργία τοπικού οργανισμού διαχείρισης τουρισμού (για «μια μικρή marketing Greece στην Κω» είχε κάνει λόγο), αναφέρει: «Είχαμε την ελπίδα ότι θα προχωρούσαμε σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση στην δημιουργία ενός τέτοιου μοντέλου, αλλά δυστυχώς δεν προχώρησε η διαδικασία.

Έχουμε αποφασίσει όμως, ως Ένωση Ξενοδόχων Κω να το προχωρήσουμε έστω και μόνοι μας, συνενώνοντας τις δυνάμεις όλων των επιχειρήσεων στο χώρο του τουρισμού, ακόμα και αν είναι το τελευταίο πράγμα που θα κάνουμε κατά τη διάρκεια της θητείας μας. Αυτή τη στιγμή είμαστε στη διαδικασία ευρέσεως ενός κατάλληλου νομικού πλαισίου προκειμένου να μπορέσουμε να προχωρήσουμε, με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί ο οργανισμός αυτός να αξιοποιεί κονδύλια και από την τοπική αυτοδιοίκηση».

Η κα Σβύνου αναφέρεται στην φέρουσα ικανότητα της Κω (το έθιξε ο βουλευτής Ηλίας Καματερός), στις καταγγελίες των ξενοδοχοϋπαλλήλων ότι, από τον τουρισμό ωφελούνται οι λίγοι που λυμαίνονται τον πλούτο του τόπου, όπως επίσης και στη θέση που έχει αναλάβει ως πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων.

Τέλος, δηλώνει εμμέσως πλην σαφώς ότι, την ενδιαφέρει η τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά ξεκαθαρίζει προς κάθε κατεύθυνση πως, «όταν κάποιος κάνει το βήμα προς την τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να έχει μετρήσει τις δυνάμεις του αλλά και το χρόνο του ώστε να μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα. Είναι καιρός να λειτουργούμε με ωριμότητα και να μπορούμε να εκτελούμε τις ευθύνες που αναλαμβάνουμε και όχι απλά να στοχεύουμε στην κατάληψη της “καρέκλας”. Θα με δείτε στο επόμενο βήμα όταν θα ξέρω ότι μπορώ να αποδώσω το 100% των δυνάμεών μου εκεί, καθώς στη δεδομένη χρονική στιγμή οι επαγγελματικές μου υποχρεώσεις είναι τέτοιες που δεν μου το επιτρέπουν».

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ερ: Χρονιά ρεκόρ χαρακτηρίστηκε το 2018, ενώ για το 2019. Μάλιστα, η υπουργός Τουρισμού Ε. Κουντουρά σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της συμμετοχής της Ελλάδας στην 39η έκθεση World Travel Market 2018, υποστήριξε ότι το 2019 αναμένεται να είναι μία ακόμη θετική χρονιά για την ελληνικό τουρισμό. Πώς το σχολιάζετε; 

Ν.Σ.: Πράγματι φάνηκε μια θετική πορεία για την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της WTM, είναι όμως πολύ νωρίς για να προχωρήσουμε σε αισιόδοξα συμπεράσματα. Κινούμαστε σε ένα ρευστό περιβάλλον καθώς βλέπουμε βασικούς ανταγωνιστικούς μας προορισμούς να εμφανίζουν ιδιαίτερα μεγάλη δυναμική, όπως η Τουρκία και σε μικρότερο βαθμό Αίγυπτος και Τυνησία, έχουμε μπροστά μας ένα Brexit που ακόμα μας δημιουργεί κάποιες ανησυχίες και για το λόγο αυτό θα έλεγα πως μέχρι τον Ιανουάριο όπου η εικόνα των προκρατήσεων θα είναι πιο ρεαλιστική ας κρατάμε μικρό καλάθι…

Ερ: Θέλω επίσης το σχόλιό σας και για τη δήλωση της υπουργού ότι, 6 στους 10 τουρίστες είναι και υψηλού μορφωτικού επιπέδου και υψηλού προϋπολογισμού, κάτι που διαπιστώνεται στα έσοδα. Όπως ανέφερε, το 2018 παρατηρήθηκε αύξηση των εσόδων κατά 18% σε σχέση με το 2017, ενώ σημειώθηκαν πάνω από 350 επενδύσεις σε τετράστερα, πεντάστερα και ρεσόρτ.

Ν.Σ.: Κατά κανόνα τα έσοδα δεν είναι ακόλουθα του αριθμού αφίξεων και αυτό είναι γεγονός που το διαπιστώνουμε στην οικονομία μας τόσο σε τοπικό όσο και σε Πανελλαδικό επίπεδο. Θα ήθελα πολύ να ακολουθήσω και να ασπαστώ την αισιοδοξία της υπουργού -η οποία μάλιστα κινείται δυναμικά και σε  θετική κατεύθυνση- αλλά λειτουργώντας στην επιχειρηματική πραγματικότητα δεν μπορώ να το κάνω. Γιατί αυτή η πραγματικότητα μας προσγειώνει σε ένα καθεστώς υπερφορολόγησης, αθέμιτου ανταγωνισμού (οικονομία διαμοιρασμού), νέων δεδομένων, υπερβολικών απαιτήσεων (πνευματικά συγγενικά δικαιώματα κα) και για πολλούς σε έναν αγώνα επιβίωσης.

Ειδικά δε για το νησί της Κω η αύξηση στα έσοδα αναμένεται κατά πολύ μικρότερη σε σχέση με αυτή του αριθμού αφίξεων, ο τουρισμός μας χαρακτηρίζεται ως μαζικός καθώς ακόμα δεν έχουμε κάνει στοχευμένες κινήσεις μάρκετινγκ προκειμένου να αξιοποιήσουμε να συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και σίγουρα δεν έχουμε «εκμεταλλευτεί» στο μέγιστο αυτά που μπορούν να μας προσφέρουν οι επισκέπτες μας! Επιπλέον αξίζει να τονίσουμε πως και στο νησί της Κω γίνονται επενδύσεις σε πολυτελείς μονάδες και αναμένουμε από αυτές να προσελκύσουν κόσμο υψηλότερου οικονομικού επιπέδου.

Ερ: Πριν περάσουμε στα τοπικά μας, θέλω την άποψή σας για την αύξηση των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων καθώς επίσης και για τις online ταξιδιωτικές κρατήσεις, οι οποίες επίσης χρόνο με το χρόνο αυξάνονται. Έχετε «εικόνα» για το πώς πάνε αυτές οι δύο «υποθέσεις» στην Κω;

Ν.Σ.: Είναι δυο διαφορετικά κομμάτια οι βραχυχρόνιες μισθώσεις (οικονομία διαμοιρασμού) με τις online κρατήσεις, καθώς οι δεύτερες απευθύνονται και στις νομίμως λειτουργούσες επιχειρήσεις. Η οικονομία διαμοιρασμού είναι ένα φαινόμενο που μας απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια και που τώρα άρχισαν να γίνονται αντιληπτές οι αρνητικές επιπτώσεις που φέρει η εξάπλωσή της στο κοινωνικό σύνολο, καθώς διαταράσσονται βασικές ισορροπίες.

Αρχικά προκαλείται αθέμιτος ανταγωνισμός προς τις επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα και φορολογούνται. Δεν λέμε όχι στο νέο αυτό προϊόν καθώς μέχρι ένα σημείο μπορεί να καλύπτει κάποια κενά που η ξενοδοχειακή αγορά δεν προσέφερε, αρκεί όμως να λειτουργούν σε νόμιμα πλαίσια, να εξυπηρετούν στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας και υγιεινής και να φορολογούνται όπως και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Έπειτα, διαταράσσονται οι κοινωνικές ισορροπίες καθώς τα διαμερίσματα προς μακροχρόνια μίσθωση καθίστανται δυσεύρετα και βεβαίως έχει επέλθει πολύ μεγάλη αύξηση στις τιμές των ενοικίων.

Για την ώρα το φαινόμενο αυτό “μαστίζει” την Αττική, είναι πολύ αναπτυγμένο σε Κρήτη, Κέρκυρα και Ρόδο και θα το δούμε μπροστά μας πολύ έντονα τα προσεχή χρόνια στο δικό μας νησί.

Όσο αφορά στις onlne κρατήσεις έχουν μια δυναμική που αγγίζει το 20% περίπου των κρατήσεων στα ξενοδοχειακά καταλύματα. Όσο υπάρχουν πτήσεις από αεροπορικές εταιρίες χαμηλού κόστους ή θέσεις σε τσάρτερ που προσφέρονται στο κοινό τόσο θα διατηρείται και το ποσοστό των online κρατήσεων.

Ερ: Τελικά κυρία Σβύνου, αντέχει» η Κως τόσο τουρισμό; Οι βασικές μας υποδομές, νερό, βιολογικός, ΧΥΤΑ, νοσοκομείο, καθαριότητα, κυκλοφοριακό κ..α, έχουν κλατάρει…

Ν.Σ.: Αυτό που πάντα τονίζω τον τελευταίο χρόνο είναι ότι το νησί έχει πετύχει το 2018 το μέγιστο των δυνατοτήτων του. Δεν θέλουμε παραπάνω κόσμο, δεν μπορούμε να το υποστηρίξουμε γιατί απλούστατα δεν έχουμε τις απαιτούμενες υποδομές. Στόχο μας αποτελεί το να μετατρέπουμε τον επισκέπτη μας σε κινητή διαφήμιση, αφήνοντάς τον ικανοποιημένο. Φέτος ειδικά η υπολειτουργία του βιολογικού στο Ψαλίδι μας άφησε εκτεθειμένους σε χιλιάδες τουρίστες που είτε διέμεναν είτε διέρχονταν από την περιοχή.

Οι  υπηρεσίες καθαριότητας παρά τα αυξημένα δημοτικά τέλη κατά 30% που πλήρωσαν οι τουριστικές επιχειρήσεις και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων ήταν σε χειρότερο επίπεδο από προηγούμενες χρονιές και σε καμία περίπτωση δεν κάλυπταν τις απαιτήσεις.

Οι δημοτικές μεταφορές μη επαρκείς με αποτέλεσμα να ταλαιπωρείται ο κόσμος κατά τη μετάβασή του από το ξενοδοχείο στην πόλη, πως λοιπόν θα πείσουμε τον τουρίστα να βγει από τα ξενοδοχεία;;

Και τόσα άλλα που μας κάνουν πια να φωνάζουμε: ΕΠΕΝΔΥΣΤΕ στις ΥΠΟΔΟΜΕΣ του νησιού!

Ερ: Ας έρθουμε και στα πιο «δικά» μας. Πώς «εισπράξαμε» στην Κω την αύξηση των επισκεπτών μας; Κατά την άποψή σας, κινήθηκε η τοπική αγορά;

Ν.Σ.: Βεβαίως και κινήθηκε η τοπική αγορά, σε μεγαλύτερα ποσοστά από τις προηγούμενες χρονιές -που ήταν έτσι κ αλλιώς προβληματικές αλλά όχι σε ποσοστά ανάλογα με αυτά της αύξησης των αφίξεων

Ερ: Διαβάζουμε ότι, οι τ.ο. πιέζουν τους ξενοδόχους για μειώσεις στα συμβόλαια (δημοσιεύματα κάνουν λόγο για 10% έως και 30%), λόγω του ανταγωνισμού με άλλους μεσογειακούς προορισμούς. Ισχύει ή όχι;

Ν.Σ.: Το φαινόμενο αυτό στην Κω δεν έχει παρατηρηθεί ακόμα. Ίσως γιατί οι ξενοδόχοι δεν έχουν προχωρήσει σε παράλογες αυξήσεις τιμών στα συμβόλαιά τους για το 2019. Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να προχωράμε σε ειδικές προσφορές, από τον Ιανουάριο και έπειτα θα έχουμε καλύτερη εικόνα. Έχουμε βεβαίως και το παράδειγμα της Ισπανίας, η οποία εμφανίζεται πτωτικά καθώς το προϊόν της έχει γίνει ακριβό λόγω της μεγάλης ζήτησης των τελευταίων ετών. Από την άλλη πλευρά έχουμε την Τουρκία, τις τιμές της οποίας δεν θα μπορέσουμε ποτέ να ανταγωνιστούμε για τους  προφανείς λόγους.

Σε γενικές γραμμές το θέμα των τιμών αλλά και των προσφορών απαιτεί σύνεση αλλά και σωστές εκτιμήσεις. Είναι επίφοβο να πουλάμε σε υπεραξία το προϊόν μας αλλά είναι χειρότερο να το ξεπουλάμε…

Ερ: Πότε θα έχουμε «εικόνα» για την επόμενη χρονιά;

Ν.Σ.: Τον Ιανουάριο θα αρχίσουμε να έχουμε καλύτερη και πιο ρεαλιστική εικόνα με κορύφωση την έκθεση του Βερολίνου, όπου πια θα έχουμε όλα τα δεδομένα. Είναι πολύ νωρίς να κάνουμε προβλέψεις

Ερ: Πώς κρίνετε την πολιτική του δήμου στον τουρισμό;

Ν.Σ.:  Διαπιστώνω πλέον ότι δεν υπάρχει πολιτική για τον τουρισμό στο Δήμο της Κω. Τουριστική Πολιτική σημαίνει ότι βάζω στόχους ποσοτικούς και ποιοτικούς, στόχους προσέλκυσης νέων αγορών, στόχους προσέλκυσης συγκεκριμένων τμημάτων της αγοράς βάσει δημογραφικών κριτηρίων, στόχους ανάδειξης των ποιοτικών μας πλεονεκτημάτων και βεβαίως ορίζω τις δράσεις που θα πετύχουν τους στόχους αυτούς. Σε όλα αυτά θεωρώ δεδομένο το ότι μπορώ να υποστηρίξω την παρουσία και την προβολή του νησιού με την ύπαρξη του κατάλληλου έντυπου και ηλεκτρονικού υλικού (που ακόμα δεν υπάρχει).

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του αντιδημάρχου τουρισμού και τις καλές προθέσεις που είμαι σίγουρη ότι έχει, μπορώ να πω με βεβαιότητα πως το σχήμα της επιτροπής τουρισμού έχει αποτύχει παταγωδώς και ήταν μεγάλο λάθος το κλείσιμο του Ενιαίου Φορέα Τουρισμού πριν τη διασφάλιση της λειτουργίας ενός νέου ευέλικτου σχήματος διοίκησης.

Ερ: Πριν από έναν ακριβώς χρόνο, σε συνέντευξή σας στον «Σ», είχατε προτείνει τη δημιουργία  τοπικών οργανισμών διαχείρισης τουρισμού. «Μια μικρή marketing Greece θέλω για το νησί της Κω, έτσι θεωρώ πως πρέπει να λειτουργήσει ο τοπικός οργανισμός διαχείρισης τουρισμού» είχατε πει χαρακτηριστικά. Σήμερα, ένα χρόνο αργότερα, πού βρίσκεται η πρότασή σας;

Ν.Σ.: Το μόνο σίγουρο είναι ότι το νησί μας χρειάζεται ένα αποδοτικό και ευέλικτο σχήμα διοίκησης στο τουριστικό μάρκετινγκ. Είχαμε την ελπίδα ότι θα προχωρούσαμε σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση στην δημιουργία ενός τέτοιου μοντέλου, αλλά δυστυχώς δεν προχώρησε η διαδικασία.

Έχουμε αποφασίσει όμως, ως Ένωση Ξενοδόχων Κω να το προχωρήσουμε έστω και μόνοι μας, συνενώνοντας τις δυνάμεις όλων των επιχειρήσεων στο χώρο του τουρισμού, ακόμα και αν είναι το τελευταίο πράγμα που θα κάνουμε κατά τη διάρκεια της θητείας μας. Αυτή τη στιγμή είμαστε στη διαδικασία ευρέσεως ενός κατάλληλου νομικού πλαισίου προκειμένου να μπορέσουμε να προχωρήσουμε, με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί ο οργανισμός αυτός να αξιοποιεί κονδύλια και από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ερ: Ο βουλευτής Δωδ/σου Ηλίας Καματερός, ζήτησε από την κα Κουντουρά να σταματήσει το ελληνικό κράτος να πριμοδοτεί την κατασκευή ξενοδοχείων σε νησιά που έχει ξεπεραστεί η φέρουσα ικανότητά τους, όπως η Κως και η Ρόδος. Πώς το σχολιάζετε; Είστε υπέρ ή κατά νέων ξενοδοχειακών μονάδων στο νησί μας;

Ν.Σ.:  Δεν μπορεί κάποιος να απαντήσει μονομερώς σε αυτό το ερώτημα. Ποιος μπορεί να πει ότι οι νέες μονάδες που δημιουργούνται ή εκσυγχρονίζονται στο νησί της Κω (πχ CasaCook, IkosAriaκα) δεν θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος; Και ποιος θα πει ότι δεν τη θέλει αυτή την αναβάθμιση;

Στόχος είναι η έμφαση και η επένδυση σε υποδομές. Έτσι ώστε το νησί μας να μπορέσει να σηκώσει και άλλες επενδύσεις οι οποίες όμως θα είναι στοχευμένες στο να συμπληρώσουν και να αναβαθμίσουν το υφιστάμενο τουριστικό μας προϊόν. Χωρίς υποδομές λέμε όχι σε νέες επενδύσεις. Με ανάπτυξη των υποδομών μας, τότε μπορούμε να δούμε το νησί μας να σερφάρει σταθερά στις υψηλότερες θέσεις τουριστικής ζήτησης αλλά και να επιτύχει την προσέλκυση υψηλότερου επιπέδου επισκεπτών.

Όσο αφορά τον αναπτυξιακό νόμο -νομίζω ότι εκεί στόχευε και ο κ. Καματερός πιστεύω πως πρέπει να δοθεί έμφαση όχι στη δημιουργία νέων μονάδων αλλά στον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων, προκειμένου να μπορέσουν και αυτές να παραμείνουν στον ανταγωνισμό.

Ερ: Από την πλευρά τους; οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, επαναλαμβάνουν ότι, από τον τουρισμό ωφελούνται οι λίγοι που λυμαίνονται τον πλούτο του τόπου. 

Ν.Σ.:  Αυτή η στείρα νοοτροπία αποτελεί μια συνέχιση ιδεοληψιών που θέλει πάντα τον εργαζόμενο και τον εργοδότη σε αντίθετα στρατόπεδα. Η πραγματικότητα δεν είναι αυτή, η πραγματικότητα ορίζει πως προκειμένου να έχεις ένα ολοκληρωμένο και ποιοτικά αναβαθμισμένο τουριστικό προϊόν, εργαζόμενος και εργοδότης συνεργάζονται, βαδίζουν με κοινούς στόχους και εκτελούν ένα κοινό όραμα. Η υπογραφή της κλαδικής σύμβασης εργασίας εδώ και σειρά ετών από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και μάλιστα με αυξήσεις ακόμα και στις δύσκολες τουριστικές χρονιές αποδεικνύει πως ο κλάδος των ξενοδόχων στηρίζει τον εργαζόμενο και κράτησε ένα αυξημένο επίπεδο μισθοδοσίας σε σχέση με αυτό που ορίζει η Εθνική συλλογική σύμβαση.

Τα προβλήματα δημιουργούνται στο χώρο των επιχειρήσεων από τις αυξημένες εργοδοτικές εισφορές, που αγγίζουν το 63% της μισθοδοσίας, χωρίς μάλιστα οι εργαζόμενοι να απολαμβάνουν μιας αξιοπρεπούς ασφάλισης. Ως ΠΟΞ διεκδικούμε τη μείωση αυτών, προκειμένου να ισοσταθμιστεί το κόστος που προέρχεται από την οριζόντια εφαρμογή της ΣΣΕ.

Ερ: Αν θυμάμαι καλά, τον περασμένο Απρίλιο αναλάβατε τη θέση της προέδρου  στο  Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ). Τι σημαίνει αυτό για εσάς και τι έχει να προσφέρει στον τόπο μας το Ινστιτούτο;

Ν.Σ.: Αποτέλεσε ιδιαίτερη τιμή αλλά και πρόκληση για εμένα η προτροπή του προέδρου του ΞΕΕ κ. Βασιλικού προς την εκλογή μου στη θέση της προέδρου του ΙΤΕΠ. Είναι η πρώτη φορά που στη θέση αυτή βρίσκεται γυναίκα και μάλιστα από ένα νησί όπως η Κως. Το ΙΤΕΠ αποτελεί το πρώτο Ινστιτούτο που ασχολήθηκε με την έρευνα στον τουρισμό, έχει τη σημαντικότερη βάση δεδομένων και έχει εκδώσει μελέτες ιδιαίτερης βαρύτητας. Βρισκόμαστε σε μια κατεύθυνση αναδιαμόρφωσης του Ινστιτούτου, έχοντας τροποποιήσει το καταστατικό του, με σκοπό την προσαρμογή του σε νέα δεδομένα, το ευρύτερο άνοιγμά του προς την αγορά αλλά και τον επαναπροσδιορισμό των στόχων σε ένα ακόμα μεγαλύτερο φάσμα δεδομένων με στόχευση τον τομέα των ξενοδοχείων. Η ύπαρξη του ΙΤΕΠ και η ορθή του λειτουργία προς την διεξαγωγή έρευνας, ορθής στατιστικής και παραγωγής νέων δεδομένων συνιστά ιδιαίτερη βαρύτητα για τον Ελληνικό τουρισμό (και όχι μόνο για τον τόπο μας), καθώς βάσει αυτών μπορούμε να επαναπροσδιορίζουμε τους στόχους μας και να εφαρμόζουμε αυτή την τουριστική πολιτική που θα μας οδηγήσει στην επίτευξή τους.

Ερ: Τελευταίο ερώτημα. Κυρία Σβύνου σας ενδιαφέρει η ενεργός πολιτική;

Ν.Σ.: Σαφέστατα και με ενδιαφέρει, είμαι ήδη στην ενεργό πολιτική (την τουριστική) μέσα από τη θέση της προέδρου των ξενοδόχων αλλά και της αντιπροέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας και παραμένω στις θέσεις αυτές όσο μπορώ να τις υπηρετώ. Πιστεύω πως όταν κάποιος κάνει το βήμα προς την τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να έχει μετρήσει τις δυνάμεις του αλλά και το χρόνο του ώστε να μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα. Είναι καιρός να λειτουργούμε με ωριμότητα και να μπορούμε να εκτελούμε τις ευθύνες που αναλαμβάνουμε και όχι απλά να στοχεύουμε στην κατάληψη της “καρέκλας”. Θα με δείτε στο επόμενο βήμα όταν θα ξέρω ότι μπορώ να αποδώσω το 100% των δυνάμεών μου εκεί, καθώς στη δεδομένη χρονική στιγμή οι επαγγελματικές μου υποχρεώσεις είναι τέτοιες που δεν μου το επιτρέπουν.

 

 

Zogas_dimitris