ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Τουρισμός Δευ 9 Σεπ 2019

«Να επανέλθουν οι αξίες που είναι ενταφιασμένες τόσα χρόνια…»

«Θα πρέπει λίγο να προσεγγίσουμε αυτό που παράγουμε όλοι μας όχι μόνο υλιστικά, αλλά σαν μια προστιθέμενη αξία στις αξίες που οι παλαιότεροι μας έχουν διδάξει και τις έχουμε ξεχάσει»

 

 

Πριν από λίγες (29/9/2019) το υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε τη σύνθεση του νέου διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΤ, μέλος του οποίου είναι πλέον ένας «δικός» μας άνθρωπος, ο κ. Νίκος Πουλιού. Να υπενθυμίσουμε ότι, ο κ. Πουλιού, είναι Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Divine Hotels, ενώ στο παρελθόν έχει διατελέσει αντιπρόεδρος στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω και αντιπρόεδρος της Τράπεζας Δωδεκανήσου.

Σε συνέντευξή του στον «Σ», μιλά για την εκλογή του, για την πρώτη συνεδρίαση του δ.σ. του ΕΟΤ, για τον τουρισμό γενικότερα αλλά και ειδικότερα, για τα «ανοιχτά» θέματα της Κω, για τη συνεργασία του με τους αιρετούς, περιφέρειας και δήμου, καθώς και για την πορεία της τουριστικής περιόδου.

 

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

POULIOU NIKOS

Ερ: Κύριε Πουλιού, πείτε μου κατ’ αρχάς, τι σημαίνει για εσάς η εκλογή σας στο ανώτατο κέντρο λήψης αποφάσεων για τον ελληνικό τουρισμό.

Ν.Π.: Είναι μια ιδιαίτερα τιμητική πρόταση που μου έγινε από τον υπουργό Τουρισμού, την οποία αποδέχτηκα. Νομίζω είμαι γνώστης του τουριστικού προϊόντος, πώς παράγεται, πώς μπορούμε να δουλέψουμε καλύτερα για τη βελτίωσή του και είναι πολύ σημαντικό που μου ξαναδίνεται η ευκαιρία γιατί όπως γνωρίζετε, ήμουν παλαιότερα αντιπρόεδρος στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, πρόεδρος στην Ένωση Ξενοδόχων Κω, συμμετείχα και στις επιτροπές τουρισμού και της Κω και της τότε νομαρχίας. Άρα, νομίζω ότι κάτι έχω να προσφέρω με τις προτάσεις μου στο Δ.Σ. του ΕΟΤ.

Ερ: Μπορείτε να μας πείτε σε αδρές γραμμές τι συζητήσατε στην – προ ολίγων ημερών - πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ.;

Ν.Π.: Η πρώτη συνεδρίαση ήταν έκτακτη γιατί τελείωνε ο μήνας και έπρεπε να υπογραφούν συμβάσεις που έληγαν. Ωστόσο, η πρόεδρος έβαλε το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούμε στα επόμενα τρία χρόνια της θητείας μας. Για παράδειγμα, να πω επιγραμματικά το τρίπτυχο, αειφόρος ανάπτυξη σε συνδυασμό με καινοτόμες τεχνολογικές δυνατότητες και εξειδίκευση ανά περιφέρεια. Αυτή είναι ουσιαστικά η κεντρική ιδέα που χρήζει πλέον ανάλυσης και δουλειάς, πάνω στην οποία θα πρέπει κι εμείς από την πλευρά μας, ως μέλη του Δ.Σ., να φέρουμε τις δικές μας προτάσεις ώστε να εμπλουτίσουμε όλον αυτό τον στρατηγικό σχεδιασμό.

Ερ: Εξειδίκευση ανά περιφέρεια. Αυτό σημαίνει αγαστή συνεργασία τόσο με τον περιφερειάρχη Γ. Χατζημάρκο όσο και με τους δημάρχους…

Ν.Π.: Αυτό είναι αυτονόητο. Δεν μπορείς να προχωρήσεις αν δεν υπάρχουν συνεργασίες και συνέργιες. Η περιφερειακή αυτοδιοίκηση τα τελευταία χρόνια έχει επιδείξει έναν πολύ καινοτόμο τρόπο προώθησης της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, το ίδιο πρέπει να γίνεται και τοπικά. Θα πρέπει, λοιπόν, να γίνει ένας στρατηγικός σχεδιασμός ανά τόπο, γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι τα νησιά μας έχουν ιδιαιτερότητες. Κάθε νησί χρειάζεται την δική του πρόταση προώθησής του μέσα και από τον πρωτογενή τομέα, τα χαρίσματά του, κ.λ.π. Αυτό μπαίνει στο σύνολο, σε μια γενική πρόταση, που ο ΕΟΤ είναι η ομπρέλα που μπορεί να βοηθήσει περαιτέρω έτσι ώστε να ωφεληθεί ο κάθε τόπος, η κάθε περιφέρεια και ο κάθε δήμος.

Ερ: Επειδή αναφερθήκατε ήδη στην περιφέρεια, θα ήθελα να σχολιάσετε και την τουριστική πολιτική του δήμου μας. Παράλληλα, αναφέρατε και τον πρωτογενή τομέα, στον οποίο γίνονται προσπάθειες – σε πολιτικό επίπεδο - με πρωτοπόρα την Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου.

Ν.Π.: Και την συγχαίρουμε γι’ αυτό. Είναι ένα στοίχημα που βάζουμε όλοι μας, διότι βλέπετε τελευταία ότι γίνεται μια μεγάλη προσέγγιση να δούμε πώς βοηθάει την ανάπτυξη η αειφορία, πώς μπορούμε να  προσεγγίσουμε μέσω πρωτογενούς τομέα τον τριτογενή τομέα και να γίνουν συνέργιες και συνεργασίες για να βοηθήσει ο ένας τομέας τον άλλο. Πρωτοπόρος είναι η Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, μας δείχνει το δρόμο και βεβαίως υπάρχουν και πάρα πολλές άλλες προτάσεις, όπως π.χ. ο γαστρονομικός τουρισμός, η καλλιέργεια της αλόη που γίνεται τοπικά στο νησί μας, κ.ά.. Ας δούμε το προϊόν που παράγεται ανά τόπο, έτσι ώστε να είναι ένα πολύ δυνατό κομμάτι του πάζλ, για να φτιάξουμε μια νέα πρόταση που να λέμε στους επισκέπτες μας ότι, η Ελλάδα δεν είναι μόνο ο ήλιος και η θάλασσα, αλλά είναι και ο πολιτισμός και η γαστρονομία και ο ιατρικός τουρισμός και ο συνεδριακός… Δηλαδή, η Ελλάδα μας έχει όλα εκείνα τα προσόντα και τις ιδιαιτερότητες που αξίζει κανείς να την επιλέξει για διακοπές.

Ερ: Πείτε μου και για την τουριστική πολιτική του δήμου μας.

Ν.Π.: Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ακράδαντα ότι, κάθε δημοτική αρχή προσπαθεί να κάνει το καλύτερο δυνατό. Μακριά από εμένα δεύτερες σκέψεις, υπό την έννοια ότι, κάποιος δεν προσπαθεί,  ενώ είναι εκλεγμένος, για το καλό του τόπου του. Έχουμε δει και θετικές πρωτοβουλίες από τον Ηλία Σιφάκη και τον δήμαρχο Γιώργο Κυρίτση και ελπίζουμε ότι, θα κρατήσει η νέα δημοτική αρχή τα καλά και πάνω σε αυτά θα χτίσει για να πάμε παραπέρα. Εμείς είμαστε εδώ και εγώ προσωπικά ως μέλος του νεοσύστατου διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΤ, να βοηθήσω όπου χρειαστεί.

Ερ: Κύριε Πουλιού, έχουμε «ανοιχτά» θέματα με τον ΕΟΤ, όπως λ.χ. η μαρίνα…

Ν.Π.: Θα έλεγα, γιατί είμαι πιο σκληρός από εσάς, ότι είναι πάρα πολλά τα ανοιχτά θέματα. Είναι δαιδαλώδες το θέμα. Το μάρκετινγκ γενικότερα και η προώθηση του τουριστικού προϊόντος, αν και δεν μου αρέσει η λέξη «προϊόν» γιατί εμπεριέχει κάτι υλιστικό και για εμένα ο τουρισμός είναι κάτι τελείως διαφορετικό, είναι τεράστιο θέμα. Άρα, όσον αφορά μαρίνες, λιμάνια, υπογειοποίηση  καλωδίων ΔΕΗ, ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων, πολιτιστικών δρώμενων κ.ο.κ., θα έχουμε το χρόνο στο μέλλον, αφού πρώτα βάλουμε στο τραπέζι όλα τα επιμέρους θέματα και φτιαχτεί ένας στρατηγικός σχεδιασμός, να τα πούμε αναλυτικά, έτσι ώστε κι εγώ να έχω να πω κάτι ποιο συγκεκριμένο.

Ερ: Επιγραμματικά, μπορείτε να μου πείτε πού «πονάει» ο τουρισμός μας;

Ν.Π.: Κατά την άποψή μου, ως μονάδες δεν έχουμε τη νοοτροπία και την παιδεία ακόμα να μπορέσουμε να βλέπουμε τα του οίκου μας ώστε μετά ως σύνολο να πάμε ένα βήμα μπροστά. Αυτό θα πρέπει λοιπόν – κι επειδή το ψάρι τις περισσότερες φορές βρωμάει από το κεφάλι – και να το διδαχτούμε ξανά και θα πρέπει λίγο να προσεγγίσουμε αυτό που παράγουμε όλοι μας όχι μόνο υλιστικά, αλλά σαν μια προστιθέμενη αξία στις αξίες που οι παλαιότεροι μας έχουν διδάξει και τις έχουμε ξεχάσει. Να πω ένα παράδειγμα: αυτό που έκανε η γιαγιά μας τα παλιά χρόνια, δηλαδή, το να περνάει ο ξένος μπροστά από την αυλή της, να τον βάζει στην αυλή της να του δίνει τον καφέ, το ντοματάκι το γλυκό, να του κόβει κι ένα τριαντάφυλλο, να του χαμογελάει και να φεύγει. Τόσο απλό είναι. Αυτή είναι η φιλοξενία που πρέπει όλοι να πρεσβεύουμε γιατί ο τουρισμός αυτό είναι, η φιλοξενία, σε φιλοξενώ στο σπίτι μου, θέλω να περάσεις καλά.

Βεβαίως όμως, υπάρχουν και σύγχρονα εργαλεία, τα οποία μας βοηθούν για να ξαναταξιδέψουμε αυτό το χαμόγελο στο εξωτερικό, ώστε να προσεγγίσουμε νέες αγορές, αλλά και να διατηρήσουμε τις υπάρχουσες.

Ερ: Είναι πολλά και τεράστια τα θέματα για τα οποία θα μπορούσαμε να μιλήσουμε, όπως λ.χ. ο  ποιοτικός τουρισμός, ο μαζικός, κ.ά. Όπως προείπατε, θα έχουμε το χρόνο να τα συζητήσουμε όλα αυτά. Υπάρχει ένα ανθρώπινο – εργατικό δυναμικό που στηρίζει την ξενοδοχία. Σ’ αυτό το τεράστιο θέμα, θα «σκύψει» ο ΕΟΤ;

Ν.Π.: Αν και θα ήθελα προσωπικά ως Νίκος Πουλιού να πάρω θέση, ωστόσο όμως, ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου θα πρέπει να είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σας. Χαράσσει τουριστική πολιτική το υπουργείο Τουρισμού, εμείς ως ΕΟΤ είμαστε συνεργάτες του όσον αφορά στο κομμάτι της προώθησης, τον σχεδιασμό, την στρατηγική μάρκετινγκ, κ.λ.π. Όχι πως δεν έχουμε άποψη, αλλά οι αποφάσεις είναι σε άλλα υπουργεία, δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητά μας.

Ερ: Θα ήθελα ένα σχόλιο για τη φετινή τουριστική περίοδο.

Ν.Π.: Νομίζω ότι έγινε μια διόρθωση. Η Κως πέρασε τα τελευταία χρόνια από προσφυγικό και σεισμούς, δηλαδή, πολύ δύσκολα. Ωστόσο, πέρσι ήταν μια πάρα πολύ καλή χρονιά και φέτος νομίζω έγινε μια διόρθωση. Όμως, κάθε προβληματική χρονιά μας δίνει τη δύναμη να διορθώνουμε λάθη και να σχεδιάζουμε καλύτερα την επόμενη.

Ερ: Θα θέλατε να στείλετε ένα μήνυμα προς τους συμπολίτες μας;

Ν.Π.: Θα έλεγα ότι, τουρισμός δεν είναι μόνο ανοίγω το μαγαζί μου ή το ξενοδοχείο μου, εισπράττω, κλείνω και πάω το βράδυ να διασκεδάσω. Θα πρέπει να δούμε τον τουρισμό πιο ευρυγώνια, ακόμα λίγο πιο τεχνοκρατικά, αλλά θα επαναλάβω κι ας γίνω κουραστικός, ενδεχομένως να κατηγορηθώ και ως ρομαντικός: Οι αξίες αυτές που είναι ενταφιασμένες τόσα χρόνια, αυτό που λέμε αειφορία, αυτό που εμείς οι Έλληνες εννοούμε φιλοξενία, χαμόγελο, αυτή η απλότητα του χαραχτήρα του Έλληνα που όμως λέει τόσα πολλά με το χαμόγελό του, θα πρέπει να επανέλθει, θα πρέπει να δούμε το κέρδος να έρχεται μετά από όλα αυτά. Προηγούνται, λοιπόν, αυτές οι αξίες για να μπορέσουμε να ξαναδώσουμε στον τόπο μας, στην Ελλάδα μας, τη θέση που της  αρμόζει στον απέραντο τουριστικό χάρτη.

 

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ»

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Zogas_dimitris