ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Τουρισμός Πεμ 27 Φεβ 2020

ΤΙΤΛΑΚΙΑ

 

«Ζητάμε εύλογα, στο νέο στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό, να αποτελέσει βασικό άξονα η εξομάλυνση της εποχικότητας, που χρειάζεται στόχευση σε τομείς της αγοράς που μπορούν να ταξιδεύσουν σε μήνες μη αιχμής, χρειάζεται επένδυση σε εξειδικευμένες μορφές τουρισμού, απαιτείται το χτίσιμο, η στήριξη και η προώθηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της κάθε περιοχής αλλά και κίνητρα προς τις επιχειρήσεις προκειμένου να στηρίξουν το εγχείρημα, τουλάχιστον μέχρι αυτό να αρχίσει να αποδίδει»

 

«Υπάρχουν επιχειρήσεις που επενδύουν όλο το κέρδος τους προκειμένου να παραμείνουν στον ανταγωνισμό»

 

«Τα λεφτά δεν υπάρχουν, τα λεφτά παράγονται με κόπο, επανεπενδύονται δημιουργώντας θέσεις εργασίας, οικονομική ευημερία σε όλες τις τάξεις αλλά και επενδύσεις σε κοινωνικές αξίες»

 

«Ο κλάδος των ξενοδόχων ήταν από τους λίγους -ίσως και ο μοναδικός που και στα χρόνια της βαθιάς κρίσης στήριξε τις συλλογικές συμβάσεις, διασφαλίζοντας αξιοπρεπείς μισθούς και όχι μισθούς προερχόμενους από την Εθνική Συλλογική»

«Στόχο μας αποτελεί η ανανέωση της σύμβασης με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζονται οι εργαζόμενοι αλλά και οι συνάδελφοι ξενοδόχοι να μπορούν να την ακολουθούν»

 

«Στα μέσα Μαρτίου θα παραδώσουμε στο δήμο το οπτικοακουστικό υλικό που δημιουργήσαμε στα πλαίσια της «συμμαχίας» με τη Marketing Greece, η οποία χρηματοδοτήθηκε από επιχειρηματίες, και συνεχίζουμε…

«Οι αστοχίες του παρελθόντος στο προσφυγικό, έχουν ως αποτέλεσμα την έλλειψη εμπιστοσύνης του πολίτη προς την κυβέρνηση, γεγονός που μας καθιστά επιφυλακτικούς προς την οποιαδήποτε ανακοίνωση και συμφωνία. Η Κως πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μονάδα και να διαφυλαχθεί με ιδιαίτερη προσοχή. Δεύτερη φορά λάθη δεν συγχωρούνται από την αγορά»

«Σε λίγο η τουριστική περίοδος θα ξεκινήσει. Ζήτημα προς την τοπική αυτοδιοίκηση είναι η καθαριότητα, η ευταξία, τα συνεπή και επαρκή δρομολόγια της αστικής συγκοινωνίας, η κατάσταση του οδικού δικτύου και τόσα άλλα. Ζήτημα για τους επιχειρηματίες είναι η ορθή λειτουργία των επιχειρήσεών τους και βέβαια για όλους εμάς η ζεστή φιλοξενία και το χαμόγελο με το οποίο όχι απλά υποδεχόμαστε τους επισκέπτες μας, αλλά τους μετατρέπουμε στους καλύτερους πρεσβευτές του τόπου μας»

Στο προηγούμενο φύλλο του «Σ», είχαμε δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, με τίτλο, «εξελίξεις στα βασικά μεγέθη της ελληνικής ξενοδοχίας 2019». Βασικό πόρισμά της ήταν το αναμενόμενο. Δηλαδή ότι, «βραχίονας επενδυτικής ανάπτυξης και κύριος εργοδότης για την ελληνική οικονομία για μια ακόμη χρόνια αναδεικνύεται η ξενοδοχία της χώρας».

Με αυτό ως δεδομένο, αλλά και το ότι, οσονούπω ξεκινά η νέα τουριστική περίοδος, μιλά στον «Σ» η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω και πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων Κωνσταντίνα Σβύνου.

Η κα Σβύνου απαντά σε σειρά ερωτήσεων, τόσο για την έρευνα, όσο και για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, το δήμο, το μέλλον, το προσφυγικό ζήτημα, κ.ά.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ερ: Κυρία Σβύνου, κατ’ αρχάς, πώς σχολιάζετε την έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) του οποίου, να υπενθυμίσουμε, είστε πρόεδρος;

Κ.Σ.: Είμαι στην ευχάριστη θέση να βλέπω πλέον το ΙΤΕΠ σε μια όχι απλά δρομολογημένη αλλά ανοδική πορεία. Όταν ανέλαβα την προεδρία και πάντα με την ουσιαστική στήριξη του προέδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Αλέξανδρου Βασιλικού, ο οποίος πρώτος πίστεψε στη βαρύτητα του ΙΤΕΠ, προχωρήσαμε στην αλλαγή του καταστατικού του, με στόχο την αυτονόμησή του, τον εκσυγχρονισμό του και την προσαρμογή του στα νέα δεδομένα του ξενοδοχείου και ευρύτερα του τουρισμού. Μέσα στο χρόνο αυτό, εκπονήσαμε και παρουσιάσαμε σημαντικές μελέτες στο χώρο του Ελληνικού ξενοδοχείου και τουρισμού. Η τελευταία αποτελεί την ετήσια μελέτη για τις επιδόσεις των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, μελέτη η οποία διεξάγεται κάθε χρόνο, με τη διαφορά ότι φέτος προσθέσαμε πεδίο έρευνας που αφορά στις θέσεις εργασίας ποιοτικά και ποσοτικά, προσθέσαμε πεδίο σχετικό με τα κανάλια κρατήσεων, συνεχίσαμε το πεδίο που αφορά στις επενδύσεις ενώ παράλληλα έγινε η επεξεργασία των δεδομένων όλων των αποτελεσμάτων των προηγούμενων ερευνών προκειμένου να περάσουμε σε αντικειμενικότερες συγκρίσεις.

Ερ: Με δεδομένο ότι, ένας από τους σκοπούς του Ινστιτούτου είναι η εκπόνηση επιστημονικών μελετών που αφορούν στα προβλήματα της ελληνικής τουριστικής οικονομίας, αλλά και της οικονομίας γενικότερα, και διατύπωση προτάσεων και λύσεων που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη τόσο του τουριστικού τομέα, όσο και της ελληνικής οικονομίας, πείτε μας, έχετε κάνει προτάσεις στην κυβέρνηση για την οικονομία γενικότερα; Και εάν ναι, ποιες είναι αυτές;

Κ.Σ.: Το ΙΤΕΠ είναι το μοναδικό Ινστιτούτο που παράγει έρευνα στον ξενοδοχειακό κλάδο. Την πλειοψηφία των μελετών μάς τις αναθέτει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, μέσα από τις οποίες τεκμηριώνει επιστημονικά τις θέσεις του προς την τουριστική ηγεσία. Κατά συνέπεια δεν προχωράμε εμείς στην κατάθεση προτάσεων, αλλά παράγουμε τη γνώση και στηρίζουμε τα επιχειρήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα θα σας αναφέρω τη χρεοκοπία του Thomas Cook, όπου την ίδια μέρα της ανακοίνωσης ο πρόεδρος του ΞΕΕ μας ανέθεσε έρευνα-μελέτη για το ύψος της οικονομικής ζημίας. Μέσα σε 4 μόλις ημέρες ολοκληρώσαμε και παραδώσαμε τη μελέτη μας και ήταν τα δικά ΜΑΣ στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν από το ΞΕΕ και μετέπειτα από την τουριστική ηγεσία προς τη λήψη αποφάσεων. Σαφέστατα έχουν κατατεθεί προτάσεις από το ΞΕΕ, όχι μόνο προς το υπουργείο οικονομικών αλλά ευρύτερα προς την πολιτική ηγεσία, προτάσεις που αφορούν τη νομοθεσία που διέπει το ελληνικό ξενοδοχείο, την εκπαίδευση, τη φορολογική πολιτική, τις διευκολύνσεις σε περιοχές που πλήττονται από το μεταναστευτικό αλλά και προτάσεις σε δράσεις κοινωνικής ευθύνης.

Ερ: Σαφώς και ο τουρισμός και η ξενοδοχία είναι η βαριά μας βιομηχανία και ως τέτοια συμβάλει σημαντικά στον εθνικό κορβανά. Όμως, τα Σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων εξακολουθούν να καταγγέλλουν τόσο τις συνθήκες εργασίας (ωράρια, εντατικοποίηση, κ.λ.π.), όσο και τη μη υπογραφή συλλογικής σύμβασης με μισθούς αξιοπρεπείς.

Κ.Σ.: Εδώ θα σας απαντήσω ως αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, λέγοντας ότι, ο κλάδος των ξενοδόχων ήταν από τους λίγους -ίσως και ο μοναδικός που και στα χρόνια της βαθιάς κρίσης στήριξε τις συλλογικές συμβάσεις, διασφαλίζοντας αξιοπρεπείς μισθούς και όχι μισθούς προερχόμενους από την Εθνική Συλλογική. Αυτή τη στιγμή διανύουμε την ΣΣΕ που υπεγράφη 2 χρόνια πριν και είμαστε σε στάδιο διαπραγμάτευσης προς την υπογραφή της νέας ΣΣΕ. Όταν υπογράφεται μια ΣΣΕ υπογράφεται από δύο μέρη όχι από ένα. Υπάρχει λοιπόν συμφωνία και ως προς τα ωράρια και ως προς τις αμοιβές και ως προς τα λοιπά μέρη. Στόχο μας αποτελεί η ανανέωση της σύμβασης με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζονται οι εργαζόμενοι αλλά και οι συνάδελφοι ξενοδόχοι να μπορούν να την ακολουθούν. Ας μην ξεχνάμε ότι ο εργαζόμενος συνιστά το πρόσωπο της φιλοξενίας και βεβαίως μέλημά μας πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας είναι η δίκαιη ανταμοιβή του.

Ερ: Στην έρευνα αναφέρεται ότι, η εποχικότητα του ελληνικού τουρισμού εξακολουθεί να παραμένει υψηλή. Για ποιο λόγο έγινε η αναφορά; Δηλαδή, υπάρχει περίπτωση να αλλάξει κάτι;

Κ.Σ.: Είναι από τα σημαντικότερα συμπεράσματα που καταδεικνύεται τόσο από αυτήν όσο και από τις προηγούμενες έρευνές μας. Αν καταφέρουμε να υπερκεράσουμε την εποχικότητα τότε τα οικονομικά αποτελέσματα του τουρισμού θα αυξηθούν γεωμετρικά! Ζητάμε λοιπόν εύλογα, στο νέο στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό, να αποτελέσει βασικό άξονα η εξομάλυνση της εποχικότητας, που χρειάζεται στόχευση σε τομείς της αγοράς που μπορούν να ταξιδεύσουν σε μήνες μη αιχμής, χρειάζεται επένδυση σε εξειδικευμένες μορφές τουρισμού, απαιτείται το χτίσιμο, η στήριξη και η προώθηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της κάθε περιοχής αλλά και κίνητρα προς τις επιχειρήσεις προκειμένου να στηρίξουν το εγχείρημα, τουλάχιστον μέχρι αυτό να αρχίσει να αποδίδει.

Ερ: Καταδείχθηκε ότι, μόνο στο διάστημα 2017 – 2019 δαπανήθηκε πάνω από 2,9 δισ. ευρώ για ανακαινίσεις ξενοδοχειακών μονάδων, όπως επίσης, τα 5στερα ξενοδοχεία δαπάνησαν το 10% του ετήσιου τζίρου τους για τον εκσυγχρονισμό τους. Αυτόματα συμπεραίνουμε πως, «λεφτά υπάρχουν».

Κ.Σ.: Το συμπέρασμα δεν είναι αυτό. Το συμπέρασμα είναι πως ο κλάδος επενδύει παρά το δύσκολο των τελευταίων ετών, προκειμένου να μπορέσει να παράξει ακόμα ποιοτικότερες υπηρεσίες αφενός, αφετέρου και ειδικά σε μικρότερες κατηγορίες να παραμείνουν εντός της αγοράς. Βάσει της έρευνάς μας, την 3ετία 2017-2019 επενδύθηκαν 2,9 δις ευρώ από τα ελληνικά ξενοδοχεία, δηλαδή σχεδόν 1 δις ευρώ ανά έτος. Σκεφτείτε λοιπόν πόσο θετικά λειτουργεί αυτό στην οικονομία της χώρας μας… Μάλιστα φαίνεται πως το μεγαλύτερο ποσοστό επενδύσεων έρχεται από τα ξενοδοχεία 4 αστέρων, όσο όμως κατεβαίνουμε κατηγορία τόσο μεγαλύτερο ποσοστό του κύκλου εργασιών καταλαμβάνει η επένδυση. Μπορώ με βεβαιότητα να πω πως υπάρχουν επιχειρήσεις που επενδύουν όλο το κέρδος τους προκειμένου να παραμείνουν στον ανταγωνισμό.

Πέραν όμως της οικονομικής συνεισφοράς του ξενοδοχειακού κλάδου, θέλω να τονίσω το άνοιγμα σε κοινωνικές και ηθικές αξίες, σε προσφορά, σε εκπαίδευση, σε επιμόρφωση, με αποκορύφωμα την ανακοίνωση από τον πρόεδρο του ΞΕΕ κ Βασιλικού -μετά από αμιγώς δική του πρωτοβουλία- της δημιουργίας του νέου φορέα “Hotel For” προς την ανάπτυξη δράσεων κοινωνικής ευθύνης -μια πρωτοτυπία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Θα κλείσω λοιπόν το ερώτημα λέγοντας πως, τα λεφτά δεν υπάρχουν, τα λεφτά παράγονται με κόπο, επανεπενδύονται δημιουργώντας θέσεις εργασίας, οικονομική ευημερία σε όλες τις τάξεις αλλά και επενδύσεις σε κοινωνικές αξίες.

Ερ: Κυρία Σβύνου, σε ένα περίπου μήνα, ανοίγει η νέα τουριστική περίοδος. Υπάρχουν προβλέψεις για τη φετινή χρονιά;

Κ.Σ.: Οι προβλέψεις είναι θετικές για το νησί της Κω. Σε λίγες μέρες μετά την έκθεση του Βερολίνου θα έχουμε ακόμα πιο ξεκάθαρη εικόνα, αλλά όπως τονίζω πάντα, κρατάμε μικρό καλάθι. Το τουριστικό μας προϊόν θέλει επένδυση, θωράκιση και στόχευση. Πέραν τούτου ας μην ξεχνάμε πόσο εξαρτημένο και ευάλωτο είναι από τις ευρύτερες καταστάσεις. Θέλω να πιστεύω πως η ίωση του κοροναϊού, οι εξελίξεις στο μεταναστευτικό και οι σχέσεις μας με τη γείτονα χώρα θα κρατηθούν σε τέτοιο επίπεδο που δεν θα μας επηρεάσουν…

Ερ: Ας έρθουμε στα καθαρά δημοτικά. Σας ικανοποιούν οι μέχρι σήμερα ενέργειες του δήμου μας;

Κ.Σ.: Πάντα ο πρώτος χρόνος είναι χρόνος προσαρμογής. Έχουμε άριστη επικοινωνία με το δήμαρχο, στηρίζουμε την πρωτοβουλία του προς την επαναφορά του Ενιαίου Φορέα Τουρισμού και θέλω να πιστεύω πως μετά τον πρώτο χρόνο «αρχικοποίησης» (όπως θα το λέγαμε στη γλώσσα των υπολογιστών), θα καταφέρουμε να τρέξουμε μαζί πιο ουσιαστικά το θέματα τουριστικής προβολής του νησιού. Στα μέσα Μαρτίου θα παραδώσουμε το οπτικοακουστικό υλικό που δημιουργήσαμε στα πλαίσια της «συμμαχίας» με τη Marketing Greece, η οποία χρηματοδοτήθηκε από επιχειρηματίες, και συνεχίζουμε…

Ερ: Μιας και το αναφέρατε προηγούμενα, πώς σχολιάζετε τις εξελίξεις για το προσφυγικό – μεταναστευτικό;

Κ.Σ.: Είναι μια κρίσιμη καμπή καθώς λαμβάνονται αποφάσεις προς την εφαρμογή ενός νέου -ολοκληρωμένου όπως φαίνεται- σχεδίου. Πρέπει όμως να ληφθούν υπόψιν οι ιδιαιτερότητες του κάθε τόπου και να γίνει ένας συγκερασμός χρηστής διαχείρισης με σεβασμό στους πολίτες, στην κοινωνία που πλήττεται αλλά και στον άνθρωπο που έχει ανάγκη στήριξης. Οι αστοχίες του παρελθόντος έχουν ως αποτέλεσμα την έλλειψη εμπιστοσύνης του πολίτη προς την κυβέρνηση, γεγονός που μας καθιστά επιφυλακτικούς προς την οποιαδήποτε ανακοίνωση και συμφωνία.

Η Κως, ως ένας εκ των δημοφιλέστερων τουριστικών προορισμών με ουσιαστική συμβολή στην εθνική τουριστική οικονομία, με υψηλού επιπέδου επενδύσεις που έγιναν και που θα γίνουν, πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μονάδα και να διαφυλαχθεί με ιδιαίτερη προσοχή. Δεύτερη φορά λάθη δεν συγχωρούνται από την αγορά.

Ερ: Κυρία Σβύνου, ο επίλογος της συνέντευξής μας δικός σας. 

Κ.Σ.: Κάθε μέρα για εμάς είναι και ένας αγώνας. Είναι τόσες πολλές οι εξαρτήσεις του τουριστικού μας προϊόντος και τόσο δαιδαλώδες το νομοθετικό μας σύστημα που αποτρέπει το υγιές «επιχειρείν». Ωστόσο, γίνεται μια υπερπροσπάθεια, τόσο τοπικά στην Ένωση Ξενοδόχων Κω, όσο και από τις θέσεις μας σε ΠΟΞ, ΞΕΕ, ΙΤΕΠ, ώστε να εξομαλύνουμε καταστάσεις και παράλληλα να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους, τις τουριστικές επιχειρήσεις ευρύτερα αλλά και το κοινωνικό σύνολο.

Σε λίγο η τουριστική περίοδος θα ξεκινήσει. Ζήτημα προς την τοπική αυτοδιοίκηση είναι η καθαριότητα, η ευταξία, τα συνεπή και επαρκή δρομολόγια της αστικής συγκοινωνίας, η κατάσταση του οδικού δικτύου και τόσα άλλα. Ζήτημα για τους επιχειρηματίες είναι η ορθή λειτουργία των επιχειρήσεών τους και βέβαια για όλους εμάς η ζεστή φιλοξενία και το χαμόγελο με το οποίο όχι απλά υποδεχόμαστε τους επισκέπτες μας, αλλά τους μετατρέπουμε στους καλύτερους πρεσβευτές του τόπου μας.

Zogas_dimitris