ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Τουρισμός Πεμ 7 Μαϊ 2020

Στον τομέα των ξενοδοχείων και των εστιατορίων εργάζονται 508.000 άτομα (στοιχεία ΕΦΚΑ Σεπτεμβρίου 2019), δηλαδή το 20,69% των εργαζομένων της χώρας. Αυτοτελώς στον εστιατορικό κλάδο εργάζονται 225.000 άτομα και πρόκειται για τον κλάδο που κατέχει τη δεύτερη θέση σε αριθμό εργαζομένων στην Ελλάδα. Ο τζίρος των εστιατορίων, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται εκείνα που λειτουργούν εντός των ξενοδοχείων, φθάνει τα 3,5 δισ. ευρώ ετησίως.

Αυτά και μόνο τα στοιχεία, μας δίνουν την «εικόνα» των οικονομικών επιπτώσεων στην αγορά, κατά κύριο λόγο την τουριστική (αν και οι μη τουριστικές επηρεάζονται σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό από τον τουρισμό) ελέω πανδημίας. «Στο νησί μας υπάρχουν πάνω από 500 επιχειρήσεις εστίασης και σ’ αυτές απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι. Δεν υπάρχει τρόπος επίσημης καταμέτρησης αυτών, αλλά υπολογίζω να είναι περίπου τρεις με τέσσερις χιλιάδες εργαζόμενοι» δηλώνει σε συνέντευξή του στον «Σ» ο πρόεδρος του ΣΕΠΕΚΩ (Σύλλογος Επιχειρήσεων Εστίασης Κω) και εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Τουρισμού του νησιού μας Βασίλης Μανιάς.

Ο κ. Μανιάς απαντά σε σχετικά ερωτήματα του «Σ», όπως λ.χ. την άποψή του για τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, τις προτάσεις του κλάδου του προς την κυβέρνηση και το δήμο, τον αριθμό των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων σε αυτές (κατά προσέγγιση για να γίνει κατανοητό το εύρος των οικονομικών επιπτώσεων), τις επιπτώσεις, καθώς και τα μέτρα που έλαβε η δημοτική αρχή.

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ερ: Κύριε Μανιά, με την ιδιότητά σας του προέδρου του ΣΕΠΕΚΩ, πείτε μου κατ’ αρχάς, πώς σχολιάζετε τα μέτρα της κυβέρνησης;

Β.Μ.: Η κυβέρνηση χειρίστηκε γρήγορα, αποφασιστικά και με μεγάλη αποτελεσματικότητα το υγειονομικό κομμάτι της επιδημίας covid-19. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει πάρει τα εύσημα απ’ όλες τις χώρες του κόσμου γι αυτό. Το μεγάλο ζητούμενο είναι να τα πάει το ίδιο καλά και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων του ιού, στην οικονομία της χώρας, και ιδιαίτερα στους δύο πιο πληττόμενους κλάδους, την εστίαση και τον τουρισμό, που έξαλλου στο νησί μας είναι αλληλένδετοι.

Ερ: Σε περίπτωση που διευρυνθούν τα τετραγωνικά, όπως έχει αναφερθεί, σε ποιο βαθμό αυτό σας ανακουφίζει;

Β.Μ.: Σίγουρα είναι ένα μέτρο που θα βοηθήσει τους επιχειρηματίες εκείνους που δεν έχουν μεγάλο εξωτερικό χώρο και μ’  αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να εξυπηρετούν περισσότερους πελάτες.

Ερ: Ποιες οι δικές σας προτάσεις, τόσο στο πρακτικό επίπεδο λειτουργίας, πόσο και στο οικονομικό (φοροελαφρύνσεις, κ.ά) για τη στήριξη των επιχειρήσεών σας;

Β.Μ.: Α) Επιδότηση 100% των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων σε τουριστικές επιχειρήσεις, όταν αυτές ανοίξουν, και επέκταση του επιδόματος ανεργίας για όλους τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν  και για όσο διάστημα θα παραμείνουν άνεργοι. Β) Μείωση  του ΦΠΑ   σε όλες τις βαθμίδες του Τουριστικού Πακέτου (διαμονή, εστίαση, μεταφορές κλπ), εκπτώσεις στην ηλεκτρική ενέργεια, στα τέλη αεροδρομίων και διευκολύνσεις σε όσους έχουν δανειακές υποχρεώσεις. Γ) Μείωση όλων των οικονομικών απαιτήσεων του δήμου από τις επιχειρήσεις που έκλεισαν ή δεν άνοιξαν καθόλου λόγω κορωνοϊού (καθώς και από τους εργαζόμενους σ’ αυτές), για όσο διάστημα δεν υπάρχει τουριστική δραστηριότητα και γενναία έκπτωση από κει και πέρα (δημοτικά τέλη, ΔΕΥΑΚ, ενοίκια, παραλίες, κοινόχρηστοι χώροι κλπ.). Δ) Επιχορήγηση αεροπορικών θέσεων και ενίσχυση της προβολής σε συγκεκριμένες αγορές.  Αναφέρομαι στην περίπτωση που δεν ανοίξουν όλες οι αγορές το ίδιο διάστημα και ιδιαίτερα αν θα πρέπει ως χώρα να επιλέξουμε τις αγορές εκείνες που πέρασαν την επιδημία με τις λιγότερες απώλειες. Τέτοιες, που έχουν τουριστική σχέση με την Κω,  φαίνεται να είναι προς το παρόν, οι αγορές της Ρωσίας, της Πολωνίας, της Φιλανδίας, του Ισραήλ, των Ανατολικών και Βαλκανικών χωρών. Ε)  Πίεση προς τα αρμόδια Υπουργεία ώστε  να σχεδιάσουν ένα ειδικό πρόγραμμα διακοπών για τους Έλληνες πολίτες, αντίστοιχο με αυτό του κοινωνικού τουρισμού. Ειδικά για την Κω θα πρέπει το κράτος να προβεί σε ενέργειες επιδότησης του μεταφορικού κόστους, ώστε να είμαστε ανταγωνιστικοί σε σχέση με άλλα νησιά που βρίσκονται κοντά στην πρωτεύουσα (π.χ. Κυκλάδες). Ζ) Σε επίπεδο μάρκετινγκ, και με βάση το γεγονός ότι αντιμετωπίζουμε μια πρωτόγνωρη κρίση με παγκόσμιες διαστάσεις, πρέπει σε συνεργασία με το υπουργείο τουρισμού, τον ΕΟΤ και τον ΣΕΤΕ, και με βάση την κατεύθυνση που αυτοί θα δώσουν, να βάλουμε μια δική μας ομάδα να ξεκινήσει την διαδικτυακή προώθηση του νησιού. Σίγουρα θα πρέπει να προβάλλουμε την σχεδόν μηδενική επίπτωση της επιδημίας στο νησί μας, και από κει και πέρα, οτιδήποτε άλλο δημιουργεί θετική εικόνα για το νησί, όπως π.χ. το νέο αεροδρόμιο. Ήδη, σ’ αυτό το πλαίσιο, έχουμε προβάλλει στα ηλεκτρονικά μέσα ένα βίντεο που ευχαριστεί το υγειονομικό προσωπικό που βρίσκεται στις επάλξεις της μάχης έναντι του ιού, με παράλληλη αναφορά στην ιατρική ηθική δεοντολογία που ξεκίνησε από το νησί μας, με τον Ιπποκράτη και τον ιπποκρατικό όρκο. Αξιοσημείωτο είναι ότι μέχρι τώρα, αυτή η προβολή έχει πετύχει πάνω από 100.000 views και έχει προβληθεί σε δεκάδες ιστοσελίδες και ηλεκτρονικά μέσα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό! 

Ερ: Για να έχουμε μια  - όσο αυτό είναι δυνατόν – «εικόνα»  της κατάστασης στο νησί μας, πόσες επιχειρήσεις εστίασης έχουμε και κατ’ επέκταση, πόσους περίπου εργαζόμενους απασχολούσατε προ κορωνοϊού;

Β.Μ.: Στο νησί μας υπάρχουν πάνω από 500 επιχειρήσεις εστίασης και σ’ αυτές απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι. Δεν υπάρχει τρόπος επίσημης καταμέτρησης αυτών, αλλά υπολογίζω να είναι περίπου τρεις με τέσσερις χιλιάδες εργαζόμενοι

Ερ: Με τα ισχύοντα μέτρα, εκτιμάτε ότι, θα ανοίξουν όλες οι επιχειρήσεις εστίασης στην Κω; Το ρωτάω αυτό διότι, συνάδελφοί σας από άλλες περιοχές της χώρας δηλώνουν ότι θα παραμείνουν κλειστές οι επιχειρήσεις τους.

Β.Μ.: Εκτιμώ ότι αρκετές επιχειρήσεις στην περίπτωση που δεν υπάρξει τουριστικό έργο, δεν θ’ ανοίξουν καθόλου ή θα δοκιμάσουν να λειτουργήσουν για λίγο καιρό και μετά θα αναγκαστούν να κλείσουν.

Ερ: Ποια τα «μηνύματα» που λαμβάνετε από τους συναδέλφους σας;

Β.Μ.: Αγωνία, προβληματισμός και μεγάλη ανησυχία για το μέλλον των επιχειρήσεων τους και για το πως θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους (δάνεια, επιταγές, ρυθμίσεις κλπ.)

Ερ: Πόσοι, κατά προσέγγιση, εργαζόμενοι θα μείνουν χωρίς δουλειά;

Β.Μ.: Πάρα πολλοί! Σίγουρα περισσότεροι από το 50% όσων απασχολούνταν στον κλάδο μας.

Ερ: Επιστρέψτε μου και μια ερώτηση με την ιδιότητά σας ως εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου στον τουρισμό. Τα μέτρα που λαμβάνει για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις ο δήμος σας ικανοποιούν;

Β.Μ.: Ο δήμος έχει πάρει μέτρα ελάφρυνσης των επιχειρήσεων στο μέγιστο δυνατό βαθμό που επιτρέπει το υφιστάμενο νομικό και αυτοδιοικητικό πλαίσιο. Έχει μάλιστα ζητήσει από την αποκεντρωμένη διοίκηση να προχωρήσει σε ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στον δήμο μας να πάρει ακόμα πιο γενναία μέτρα. Παράλληλα, από τις υπηρεσίες πρόνοιας του δήμου, την συνεπικουρία υπαλλήλων των παιδικών σταθμών και την καθοδήγηση της υπεύθυνης της υπηρεσίας κ. Σταματίας Κανταρζή, γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια για την υποστήριξη ευάλωτων ομάδων συμπολιτών μας με καθημερινή παροχή τροφίμων και φαρμάκων.

 

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ"

 

Zogas_dimitris