ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Τουρισμός Σαβ 30 Μαϊ 2020

«Όσο καλή ήταν η κυβέρνηση στο υγειονομικό κομμάτι, στο θέμα της οικονομίας και του τουρισμού δεν είμαστε καθόλου ευχαριστημένοι, είμαστε απογοητευμένοι»

«Φέτος διαχείριση ζημιάς θα κάνουμε και όχι να βγάλουμε κέρδος»

 

 

Την Δευτέρα, 25 Μαΐου 2020, τέθηκε σε ισχύ το 4ο στάδιο άρσης των μέτρων περιορισμού, δίνοντας το «πράσινο» φως στις επιχειρήσεις εστίασης (εστιατόρια, καφέ, μπαρ) να ανοίξουν. Τι σημαίνει όμως αυτό στην πράξη; Πώς σχολιάζουν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ποια τα υπέρ και ποια τα κατά, αλλά και την κατάταξη της Κω στη ζώνη μετρίου κινδύνου; Ποια είναι η «εικόνα» της σήμερα και τι μέλλει γενέσθαι;

«Αναγκαίο κακό» τα χαρακτήρισε μιλώντας στον «Σ» ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ Κω (Σύλλογος Επιχειρήσεων Εστίασης Κω) και υπεύθυνος του τουρισμού του δήμου Κω Βασίλης Μανιάς.

«Τα υπέρ είναι ότι, προφανώς τα μέτρα παρέχουν ασφάλεια τόσο στους εργαζόμενους όσο και στους πελάτες. Εμείς, ως ΣΕΠΕΚΩ, έχουμε κάνει ενημέρωση σε όλους τους συναδέλφους για το τι ακριβώς πρέπει να ακολουθήσουν. Στην ουσία κάναμε μια απλοποίηση, μια περίληψη των μέτρων, για το τι πρέπει να προσέξουν, έτσι ώστε να προκαλείται μια αίσθηση ασφάλειας  στον πελάτη ότι υπάρχει μια οργανωμένη διαχείριση των πραγμάτων, αλλά και επί της ουσίας να υπάρχει προστασία» μας είπε ο κ. Μανιάς, προσθέτοντας όμως παράλληλα πως, το κόστος λειτουργίας των ήδη «χτυπημένων» οικονομικά καταστημάτων ανεβαίνει με την αγορά μασκών, αντισηπτικών,  κ.λ.π. «Αυτό είναι στην ουσία το μόνο κατά, συν το γεγονός πως, δεν είναι εύκολο να δουλεύεις με μάσκα μέσα στο καλοκαίρι σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες» σημείωσε.

Η «κίνηση» των καταστημάτων

«Όσον αφορά στην εστίαση, έχουν ανοίξει λίγα μαγαζιά. Ανοίξανε αυτά που ούτως ή άλλως δουλεύανε με την τοπική αγορά, κυρίως καφετέριες και ελάχιστα εστιατόρια, μετρημένα στα δάχτυλα, αυτά που ήδη δουλεύανε και απευθύνονται στους ντόπιους» μας είπε ο κ. Μανιάς, τονίζοντας πως, τα εστιατόρια ουσιαστικά δουλεύουν μόνο τα Σαββατοκύριακα. Τις υπόλοιπες ημέρες απλά συντηρούνται. «Η συντριπτική πλειοψηφία που είναι εποχικά μαγαζιά, είναι κλειστά και περιμένουν το πώς θα εξελιχθεί ο τουρισμός».

Τι σημαίνει για την Κω η κατάταξή της στα νησιά μετρίου κινδύνου;

«Είναι κακό. Είναι μια μεγάλη γκάφα του κράτους και των αρμόδιων αρχών. Δεν μπορείς να βάζεις τον δεύτερο προορισμό της Ελλάδας (Ρόδος) και τον τρίτο ή τέταρτο (Κως) σε ζώνη μετρίου κινδύνου» μας απάντησε. «Εμείς σαν σωματείο, έχουμε στείλει με τα κεντρικά μας όργανα επιστολές και εκφράζουμε την απογοήτευσή μας για τα μέτρα. Όσο καλή ήταν η κυβέρνηση στο υγειονομικό κομμάτι, που όντως το χειρίστηκε πάρα πολύ καλά και πήρε τα εύσημα από όλες τις χώρες, στο θέμα της οικονομίας και του τουρισμού δεν είμαστε καθόλου ευχαριστημένοι, είμαστε απογοητευμένοι. Είναι ελάχιστη η βοήθεια που έχουμε. Επιχειρήσεις που ήμασταν 3 μήνες κλειστές, με επιταγές, με ρυθμίσεις, με δάνεια, με εργαζόμενους που είναι απλήρωτοι, με προκαταβολές για να ανοίξουμε, γιατί όλοι τώρα ζητάνε μετρητά κ.λ.π., μας δώσανε 800 ευρώ και νομίζουν ότι κάτι κάνανε» συμπλήρωσε.  

Σε ποιο βαθμό θα μετριαστεί η ζημιά εάν δουλέψετε δυο τρεις μήνες; το ερώτημα.  

«Είναι θετικό ότι αποφύγαμε το κακό σενάριο ότι θα ανοίξουμε από Ιούλιο, γιατί αυτές ήταν οι ενδείξεις που είχαμε από τους πράκτορες και τις εταιρείες ή δεν θα ανοίξουμε τελείως. Τουλάχιστον αποφύγαμε το χειρότερο σενάριο. Από εκεί και πέρα και επί της ουσίας, πάμε να διαχειριστούμε τη ζημιά. Φέτος διαχείριση ζημιάς θα κάνουμε και όχι να βγάλουμε κέρδος. Αυτό σημαίνει να μπορέσουμε να κρατήσουμε το προσωπικό μας ζωντανό, να πάρει την ανεργία του και με πολύ προσωπική εργασία, να περιορίσουμε όσο γίνεται περισσότερο τη ζημιά» απάντησε.

Τέλος, ο κ. Μανιάς μας ενημέρωσε πως, ο δήμος έχει κάνει αίτημα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση να εγκρίνει τα οικονομικά μέτρα που έχει προτείνει για τη βοήθεια προς τους δημότες (ρυθμίσεις οφειλών, μείωση ενοικίων κ.λ.π.) αλλά ακόμα δεν έχει λάβει απάντηση. Όσο για τη δυνατότητα που δόθηκε στους δήμους να αυξήσουν τα μέτρα των κοινόχρηστων χώρων που εκμεταλλεύονται επιχειρηματίες, μας είπε πως, ο δήμος θα βοηθήσει, αλλά το ζήτημα δεν βρίσκεται εκεί. «Αυτό το θέμα είναι το τελευταίο γιατί δεν θα υπάρχει δουλειά. Πέρα από μερικά κεντρικά μαγαζιά, το πρόβλημα του μέσου μαγαζιού δεν είναι εάν υπάρχουν μερικά μέτρα περισσότερα με παραπάνω τραπέζια. Το πρόβλημά του θα είναι να βρει πελάτες».

Συμπερασματικά:

Η φετινή τουριστική χρονιά είναι πολύ «δύσκολη» και κατά γενική εκτίμηση, η κατάσταση τον χειμώνα θα είναι ακόμα δυσκολότερη. Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, με κυρίαρχο στον τόπο μας τον τουρισμό, αλλά και οι μικρές επιχειρήσεις και οι οικογενειακές, είτε τουριστικές είτε όχι, θα έρθουν αντιμέτωπες με πρωτόγνωρες οικονομικές καταστάσεις.

Zogas_dimitris