ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Τουρισμός Σαβ 30 Μαϊ 2020

«Εάν θέλαμε να πούμε ότι δουλεύουμε σωστά αυτό το εργαλείο της κατηγοριοποίησης, αυτό θα έπρεπε να δοθεί στο υπουργείο Υγείας για να μπορέσουν να αποφασίσουν τις υποδομές τις οποίες πρέπει να αναπτύξουν στα νησιά και όχι να δοθεί από το υπουργείο Τουρισμού ως ταξιδιωτική οδηγία στον τουρίστα»

«Ο Ιούλιος είναι ένας πειραματικός μήνας. Εάν πάει καλά, τότε μπορεί να ελπίζουμε σε ένα καλό Αύγουστο, σε έναν πολύ καλύτερο Σεπτέμβριο και σε έναν καλό Οκτώβρη»

 

«Το ότι υπήρξε αυτός ο τύπος κατάταξης των προορισμών για τον τουρισμό, θεωρώ ότι ήταν το μεγαλύτερο ατόπημα του υπουργείου Τουρισμού. Από τη στιγμή που αποφασίζουν να ανοίξουν τον προορισμό που λέγεται Ελλάδα, αυτό που κάνουν μας θέτει εκτός ανταγωνισμού. Λειτουργεί κατά της διαδικασίας της ελεύθερης αγοράς το να πεις ότι, οι προορισμοί κατατάσσονται ανάλογα με τις υγειονομικές τους υποδομές σε αυτές τις κατηγορίες» δηλώνει σε συνέντευξή της στον «Σ» η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων και πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) Κωνσταντίνα Σβύνου, χαρακτηρίζοντας την κατηγοριοποίηση «κατάπτυστη».

Η κα Σβύνου μας μιλά για τις παρεμβάσεις του ΞΕΕ και της ΠΟΞ, για τα υγειονομικά πρωτόκολλα των ξενοδοχείων, για τους λόγους που ενδεχομένως κάποια δεν ανοίξουν, για τις πιέσεις από τουρ οπερέιτορ για μείωση τιμών, για να καταλήξει λέγοντας «… θέλουμε να ανοίξουμε και θα κάνουμε τα μέγιστα δυνατά σ’ αυτή την κατεύθυνση. Να κρατηθούμε βιώσιμοι το 2020, να στηρίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας μπορεί η κάθε επιχείρηση μεμονωμένα και παράλληλα να δουλεύουμε για ένα πολύ καλύτερο 2021». 

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ερ: Κυρία Σβύνου, κατ’ αρχάς, πώς σχολιάζετε τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα ξενοδοχεία;

Κ.Σ.: Σε γενικές κατευθύνσεις είναι εφαρμόσιμα από τις τουριστικές επιχειρήσεις. Βέβαια, χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή στην εφαρμογή τους έτσι ώστε να διαφυλάξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο πρώτα τους εργαζόμενους και βεβαίως και τους πελάτες. Υπάρχουν όμως κάποια ζητήματα που επιδέχονται διευκρινήσεων και είμαστε σε μια τέτοια διαδικασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, το οποίο θα βγάλει και μια πλατφόρμα διευκρινιστική για τις παραμέτρους που θα πρέπει να ακολουθούν τα τμήματα των ξενοδοχείων. Αυξάνουν βέβαια αυτά τα μέτρα το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων, αλλά τουλάχιστον είναι εφαρμόσιμα.

Ερ: Τα μέτρα αυτά θα επηρεάσουν το άνοιγμα των ξενοδοχείων;

Κ.Σ.: Δεν μας προκύπτει ότι κάποιο ξενοδοχείο δεν θα ανοίξει λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Είναι άλλοι οι λόγοι για τους οποίους ένα ξενοδοχείο μπορεί να μην ανοίξει.

Ερ: Όπως;

Κ.Σ.: Το βασικότερο είναι οι κρατήσεις που έχει μια επιχείρηση, κάτι που δεν μπορεί να διευκρινιστεί εάν δεν οριστικοποιηθούν τόσο τα προγράμματα των τουρ οπερέιτορ όσο και η πολιτική της κάθε χώρας, αλλά και οι διμερείς συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και αυτών των χωρών ως προς τους κανονισμούς των ταξιδίων. Άρα λοιπόν, ένα κεφάλαιο είναι αυτό με τους τουρ οπερέιτορ και το άνοιγμα των πτήσεων έτσι ώστε  να δούμε τι κρατήσεις έχει ένα ξενοδοχείο, με τι ποσοστό πληρότητας μπορεί να ανοίξει και το δεύτερο είναι τα μέτρα τα οποία έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Ειδικά με το υπουργείο Εργασίας, είμαστε σε μία φάση που περιμένουμε διευκρινίσεις για να μην αδικήσουμε καταστάσεις, αλλά μέχρι τώρα αυτά που έχουν ανακοινωθεί, τουλάχιστον για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, δεν δίνουν την ευελιξία για να μπορέσουν να κάνουν την προσπάθειά τους για να ξεκινήσουν μέσα στον προσεχή Ιούλιο. Με λίγα λόγια, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν ουσιαστικά δεν διευκολύνονται οι επιχειρήσεις. Περιμένουμε κάποιες διευκρινήσεις που ενδεχομένως να αλλάξουν τις καταστάσεις.

Ερ: Μιας και αναφερθήκατε στους τουρ οπερέιτορ, δέχεστε πιέσεις για μείωση τιμών;

Κ.Σ.: Είναι μια πολύ ιδιαίτερη χρονική περίοδος όπου εμείς στο σύστημά μας έχουμε κρατήσεις με τις τιμές των συμβολαίων ως ίσχυαν για Ιούλιο και Αύγουστο. Έχουμε όμως έναν Ιούλιο ο οποίος θα «τρέξει» όπως έτρεχε ο Μάιος. Ο Ιούλιος, λοιπόν, είναι ένας πειραματικός μήνας, θα έχουμε πολύ χαμηλές πληρότητες, τις οποίες εκτιμάμε γύρω στο 30% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό. Εάν φτάσει στο 40% θα είμαστε ευτυχείς. Εάν, λοιπόν, ο Ιούλιος πάει καλά από την άποψη της επιδημίας, δηλαδή, δεν έχουμε πολλαπλασιασμό κρουσμάτων ή τα όποια κρούσματα θα μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε, αυτό θα δώσει τη σιγουριά στον κόσμο να ταξιδέψει. Τότε μπορεί να ελπίζουμε σε ένα καλό Αύγουστο, σε έναν πολύ καλύτερο Σεπτέμβριο και σε έναν καλό Οκτώβρη.

Όσο για τις τιμές, δεχόμαστε πιέσεις για ειδικές προσφορές προκειμένου να επανεκκινηθεί η τουριστική περίοδος. Κάθε επιχείρηση προσπαθεί να κινηθεί ανάλογα με την διαπραγματευτική ικανότητα που έχει με τους τουρ οπερέιτορ, αλλά πολύ σημαντικό είναι, να προσπαθούμε να διασφαλίζουμε την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποπληρωμή των διανυκτερεύσεων και εάν είναι δυνατόν, να προπληρωνόμαστε τις διαμονές. Είναι μια χρονιά η οποία λειτουργεί με επισφάλεια από κάθε άποψη και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσουμε να αντέξουμε νέα φαινόμενα τύπου Thomas cook. Να σας πω ότι, αρκετοί προχωρούν σε υπογραφές συμβολαίων για το 2021 με τις τιμές που είχαν υπογράψει για το 2020 προ κορωνοϊού.

Ερ: Έχει οριστεί ξενοδοχείο καραντίνα στην Κω;

Κ.Σ.: Απ΄ όσο γνωρίζω, όχι. Από αυτά που έχω διαβάσει, δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα στον ορισμό ενός ξενοδοχείου καραντίνας. Εάν χρειαστεί, έχει πει η περιφέρεια ότι είναι παρούσα στο να τρέξει αυτές τις διαδικασίες.

Ερ: Κύρια Σβύνου, άφησα τελευταίο το ερώτημα σχετικά με την κατάταξη της Κω – και όχι μόνο – στη ζώνη μετρίου κινδύνου. πως το σχολιάζετε;

Κ.Σ.: Κατ’ αρχήν, το ότι υπήρξε αυτός ο τύπος κατάταξης των προορισμών για τον τουρισμό, θεωρώ ότι ήταν το μεγαλύτερο ατόπημα του υπουργείου Τουρισμού. Από τη στιγμή που αποφασίζουν να ανοίξουν τον προορισμό που λέγεται Ελλάδα, αυτό που κάνουν μας θέτει εκτός ανταγωνισμού. Λειτουργεί κατά της διαδικασίας της ελεύθερης αγοράς το να πεις ότι, οι προορισμοί κατατάσσονται ανάλογα με τις υγειονομικές τους υποδομές σε αυτές τις κατηγορίες. Αδικεί τους προορισμούς, ουσιαστικά προωθεί προορισμούς όπως είναι η Κρήτη και η Ηπειρωτική Ελλάδα και αφήνει σε δεύτερη μοίρα άλλους προορισμούς όπως είναι Κως, Ρόδος και σε μια τρίτη κατηγορία νησιά που έχουν κέντρα υγείας. Εάν θέλαμε να πούμε ότι δουλεύουμε σωστά αυτό το εργαλείο της κατηγοριοποίησης, αυτό θα έπρεπε να δοθεί στο υπουργείο Υγείας για να μπορέσουν να αποφασίσουν τις υποδομές τις οποίες πρέπει να αναπτύξουν στα νησιά και όχι να δοθεί από το υπουργείο Τουρισμού ως ταξιδιωτική οδηγία στον τουρίστα. Εάν έχουν αυτές τις διαθέσεις, τότε να βγουν ευθέως και να πουν, κλείνουμε τους προορισμούς, στηρίζουμε τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις εκεί και δουλεύουμε μόνο με τους προορισμούς που θεωρούμε εμείς ασφαλείς.

Ερ: Θα κάνει παρέμβαση το ΞΕΕ και η ΠΟΞ;

Κ.Σ.:  Έχουμε ήδη κάνει παρεμβάσεις. Ελπίζουμε τις επόμενες ημέρες να έχει αποσυρθεί αυτή η κατάπτυστη κατάταξη. Θα μου επιτρέψετε να πω κάτι τελευταίο. Σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία που περνάμε κι επειδή ο τουριστικός κλάδος συνίσταται από όλους εμάς, το πολύ σημαντικό είναι να λειτουργήσουμε ενωμένα και τουλάχιστον από την πλευρά των επιχειρήσεων, θέλουμε να ανοίξουμε και θα κάνουμε τα μέγιστα δυνατά σ’ αυτή την κατεύθυνση. Να κρατηθούμε βιώσιμοι το 2020, να στηρίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας μπορεί η κάθε επιχείρηση μεμονωμένα και παράλληλα να δουλεύουμε για ένα πολύ καλύτερο 2021.  

 

Zogas_dimitris