ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Ελλάδα Παρ 19 Ιαν 2024

Από αρχές Φεβρουαρίου, κάθε προς εκτέλεση επέμβαση σε δημόσιο νοσοκομείο θα καταχωρίζεται σε ειδική ψηφιακή πλατφόρμα - Το πρώτο βήμα για να μειωθεί ο χρόνος αναμονής

Το κάθε περιστατικό θα κατηγοριοποιείται (πέντε κατηγορίες) με βάση την εξέλιξη της νόσου. Η πρώτη κατηγορία θα αφορά περιστατικά η αντιμετώπιση των οποίων δεν πρέπει να καθυστερήσει περισσότερο από δύο εβδομάδες, η πέμπτη περιστατικά που μπορούν να χειρουργηθούν ακόμη και έπειτα από έξι μήνες.

Στις αρχές του προσεχούς μηνός ξεκινάει η λειτουργία της ενιαίας λίστας χειρουργείων του ΕΣΥ, ενός ψηφιακού συστήματος αρχειοθέτησης των προς εκτέλεση προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων των νοσοκομείων του ΕΣΥ και της σειράς προτεραιότητάς τους. Στην ενιαία λίστα μεταφέρονται όλες οι εγγραφές σε λίστες χειρουργείων που τηρεί σήμερα ξεχωριστά το κάθε νοσοκομείο, ενώ κάθε νέα εγγραφή θα γίνεται απευθείας στη σχετική πλατφόρμα. Με τον τρόπο αυτό θα μπορεί να παρακολουθείται σε κεντρικό επίπεδο η πραγματική εικόνα σε ό,τι αφορά τις λίστες αναμονής για τις προγραμματισμένες επεμβάσεις στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, βάσει της οποίας θα μπορούν να σχεδιάζονται παρεμβάσεις με απώτερο στόχο τη μείωση του χρόνου αναμονής των ασθενών που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να ξεπερνάει και το ένα έτος.

Στόχος, να παρακολουθείται σε κεντρικό επίπεδο η πραγματική εικόνα σε ό,τι αφορά τις λίστες αναμονής και να δίνονται λύσεις.

Όπως αναφέρεται στην κοινή απόφαση που υπογράφουν ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Μάριος Θεμιστοκλέους, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτριος Παπαστεργίου και ο υφυπουργός Οικονομικών Αθανάσιος Πετραλιάς, για τους όρους και τις προϋποθέσεις κατάρτισης και τήρησής της (η δημιουργία της προβλέπεται σε νόμο του υπουργείου Υγείας που ψηφίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο), η Ενιαία Λίστα Χειρουργείων καταρτίζεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας που λειτουργεί στην ΗΔΙΚΑ και διαλειτουργεί με τα πληροφοριακά συστήματα των νοσοκομείων. Για την εγγραφή ασθενούς σε αυτήν, κάθε θεράπων χειρουργός συμπληρώνει σε πρότυπο ηλεκτρονικό έντυπο όλα τα απαραίτητα στοιχεία, όπως κωδικό νοσοκομείου, τμήμα/κλινική, Αριθμό Μητρώου Ασθενούς, στοιχεία ασθενούς, στοιχεία γιατρού, κατηγορία χειρουργικής επέμβασης, προγραμματισμένη ημερομηνία χειρουργείου.

Υπενθυμίζεται ότι το κάθε περιστατικό κατηγοριοποιείται με βάση την εξέλιξη της νόσου. Υπάρχουν πέντε κατηγορίες, με την πρώτη να αφορά περιστατικά με γρήγορη εξέλιξη, η χειρουργική αντιμετώπιση των οποίων δεν πρέπει να καθυστερήσει περισσότερο από δύο εβδομάδες, και την πέμπτη, για περιστατικά χωρίς συμπτώματα και γρήγορη επέμβαση που μπορούν να χειρουργηθούν ακόμη και έπειτα από έξι μήνες. Σε περίπτωση αλλαγής της κατάστασης της υγείας του ασθενούς και διενέργειας της επέμβασης σε διαφορετικό χρόνο, ο γιατρός οφείλει να ενημερώσει το σύστημα. Ο ασθενής ενημερώνεται από το νοσοκομείο για την προγραμματισμένη ημερομηνία του χειρουργείου του, πληροφορία που λαμβάνει και από την ΗΔΙΚΑ με email ή μέσω της εφαρμογής MyHealthApp, ενώ μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής η οποία δημιουργείται θα μπορεί να ζητεί να πληροφορηθεί για το προγραμματισμένο χειρουργείο του.

Κατά το στάδιο της δημιουργίας της εγγραφής ασθενούς στην ενιαία λίστα χειρουργείων για οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση, το σύστημα αρχειοθέτησης ελέγχει αυτόματα, με βάση τον ΑΜΚΑ ή άλλο μοναδικό προσδιοριστικό της ταυτότητας του ασθενούς στοιχείο, εάν το περιστατικό είναι ήδη στη λίστα. Σε περίπτωση που προκύψουν πολλαπλές εγγραφές του ιδίου ασθενούς για ιατρικές πράξεις που δύνανται να θεωρηθούν συναφείς από ιατρικής απόψεως, η ΗΔΙΚΑ θα ενημερώνει σχετικά τα εμπλεκόμενα νοσοκομεία, ώστε αυτά, αφού συμβουλευθούν τον θεράποντα ιατρό, να αναλάβουν την περαιτέρω εκκαθάριση της λίστας. Στην κοινή υπουργική απόφαση περιγράφεται και ο τρόπος επικαιροποίησης της λίστας των νοσοκομείων και την εξακρίβωση εάν οι εγγεγραμμένοι επιθυμούν να παραμείνουν σε αυτήν ή να διαγραφούν.

Ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο, και εν όψει της έναρξης λειτουργίας της ενιαίας λίστας, τα νοσοκομεία έχουν προχωρήσει στην «εκκαθάριση» – επικαιροποίηση των δικών τους λιστών χειρουργείων. Σύμφωνα με τα όσα είχε αναφέρει πρόσφατα ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, για να γίνει αυτό χρειάστηκε οι υπάλληλοι των νοσοκομείων να κάνουν 60.000 κλήσεις σε ασθενείς, με τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας να δείχνουν σημαντική μείωση των εγγραφών στις λίστες (φτάνει και το 40%-45%), καθώς πολλοί από τους ασθενείς είχαν ήδη εξυπηρετηθεί σε άλλη μονάδα υγείας ή αφορούσαν σε διπλοεγγραφές. Με βάση τα στοιχεία που είχε παραθέσει ο υφυπουργός, το 75% των περιστατικών στις λίστες αφορά σε τέσσερις επεμβάσεις και συγκεκριμένα σε ολική αρθροπλαστική γόνατος, ολική αρθροπλαστική ισχίου, χολολιθίαση και βουβωνοκήλη. Χαρακτηριστικά, στην τελευταία λίστα χειρουργείου του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» υπήρχαν 2.822 εγγραφές, όταν ο αντίστοιχος αριθμός στα μέσα Σεπτεμβρίου ήταν 4.976. Στο «Γεννηματάς», με βάση την τελευταία λίστα που αναρτήθηκε, περιμένουν να χειρουργηθούν λίγο περισσότεροι από 1.150 ασθενείς (1.450 στα μέσα Σεπτεμβρίου 2023), ενώ στο ΚΑΤ υπάρχουν 5.651 εγγραφές (από 6.847).

Πηγή: Καθημερινή

Ρεπορτάζ: Πέννυ Μπουλούτζα

Zogas_dimitris