Υγεία Δευ 22 Ιουν 2015

Πες μου ποιον μήνα γεννήθηκες, να σου πω πόσο συχνά θα αρρωσταίνεις και από τι. Ακούγεται λίγο σαν ένα είδος ιατρικής αστρολογίας, αλλά Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν ότι υπάρχει όντως συσχέτιση ανάμεσα στον μήνα που έχει γεννηθεί κάποιος και στην κατάσταση της υγείας του κατά τη διάρκεια της ζωής του. 



Έτσι, όσοι έχουν γεννηθεί τον Μάιο κινδυνεύουν λιγότερο να αρρωστήσουν από οτιδήποτε, ενώ όσοι γεννήθηκαν Οκτώβριο είναι πιο ευάλωτοι στις ασθένειες.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου και του Ινστιτούτου Επιστήμης Δεδομένων του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή βιοϊατρικής πληροφορικής Νίκολας Τατονέτι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Συλλόγου Ιατρικής Πληροφορικής (Journal of American Medical Informatics Association), ανέλυσαν ιατρικά ιστορικά 1,7 εκατ. ασθενών και συσχέτισαν 1.688 ασθένειες με τον μήνα γέννησης κάθε ατόμου.

Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι για 55 παθήσεις υπάρχει σαφής συσχέτιση του σχετικού κινδύνου εμφάνισης της νόσου με τον μήνα γέννησης του ασθενούς. Οι ερευνητές διευκρίνισαν πάντως ότι δεν πρέπει να πανικοβάλλεται κάποιος (ιδίως αν έχει γεννηθεί Οκτώβριο), καθώς ο σχετικός παράγων κινδύνου είναι μικρός, αν συγκριθεί με άλλους πολύ σοβαρότερους παράγοντες, όπως η κακή διατροφή και η έλλειψη σωματικής άσκησης.

Προηγούμενες μικρότερες μελέτες για επιμέρους παθήσεις, όπως το άσθμα και η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), είχαν δείξει επίσης ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στις νόσους αυτές και στην ημερομηνία γέννησης. Η νέα μελέτη, που είναι η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα, κατέδειξε ότι όντως όσοι έχουν γεννηθεί Ιούλιο και Οκτώβριο κινδυνεύουν περισσότερο από άσθμα, ενώ για τη ΔΕΠΥ ο κατεξοχήν μήνας κινδύνου είναι ο Νοέμβριος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη:

- οι γεννημένοι τον Ιανουάριο κινδυνεύουν από: υπέρταση και καρδιομυοπάθεια
- οι γεννημένοι τον Φεβρουάριο κινδυνεύουν από: καρκίνο των πνευμόνων
- οι γεννημένοι τον Μάρτιο κινδυνεύουν από: καρδιακές παθήσεις, όπως κολπική μαρμαρυγή, καρδιακή ανεπάρκεια και στένωση της μιτροειδούς βαλβίδας, καθώς και από καρκίνο του προστάτη.
- οι γεννημένοι τον Απρίλιο κινδυνεύουν από: στηθάγχη και χρόνια ισχαιμία του μυοκαρδίου
- οι γεννημένοι τον Μάιο και τον Ιούνιο βρίσκονται μέσα στο μέσο όρο για όλες τις ασθένειες. Το ίδιο ισχύει και για τους γεννημένους τον Δεκέμβριο.
- οι γεννημένοι τον Ιούλιο κινδυνεύουν από: άσθμα
- οι γεννημένοι τον Αύγουστο, ομοίως.
- οι γεννημένοι τον Σεπτέμβριο κινδυνεύουν από: κοιλιακά και στομαχικά προβλήματα ενώ ταλαιπωρούνται και από συχνούς εμετούς.
- οι γεννημένοι τον Οκτώβριο: κολλάνε πιο εύκολα λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, καθώς και σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, ενώ τους τσιμπάνε πιο συχνά διάφορα έντομα.
- οι γεννημένοι τον Νοέμβριο έχουν τάση να παρουσιάσουν ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας).

Zogas_dimitris